11 Mac 2023

Parlimen Afrika Selatan Lulus Resolusi Kurangkan Hubungan Dengan Israel


Parlimen Afrika Selatan telah mengundi menyokong usul yang akan menurunkan taraf kedutaannya di Israel menjadi pejabat perhubungan, berikutan penderaan yang tidak berkesudahan terhadap rakyat Palestin, lapor media tempatan.

Kerajaan PAS Terengganu Cakna Kebajikan Semua Kaum


DUNGUN - Kerajaan PAS Terengganu  sangat mengambil berat dan cakna kebajikan seluruh rakyat tanpa mengira bangsa dan agama mereka. 

10 Mac 2023

Pasca Banjir Johor; Khidmat Malaysia Kuala Nerus Hantar 20 Anggota


KUALA NERUS - Seramai 20 orang anggota Khidmat Malaysia Kuala Nerus telah mengambil bahagian dalam operasi PASCA banjir di Johor, bermula Rabu. 

Hubungan Politik Dengan Masjid

 


Allah SWT berfirman:

﴿ٱلَّذِينَ إِن مَّكَّنَّٰهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ أَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّكَوٰةَ وَأَمَرُواْ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَنَهَوۡاْ عَنِ ٱلۡمُنكَرِۗ وَلِلَّهِ عَٰقِبَةُ ٱلۡأُمُورِ٤١﴾

“(Iaitu) orang-orang yang jika Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi )berkuasa memerintah), nescaya mereka itu mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, menyuruh berbuat ma‘ruf dan mencegah daripada perbuatan yang mungkar; dan (ingatlah) bagi Allah jua kesudahan segala urusan.” (Surah al-Hajj: 41)

09 Mac 2023

Pemuda PAS Lapor Polis Portal Cetus Fitnah Melampau


KUALA TERENGGANU - Pemuda PAS Terengganu membuat laporan polis terhadap satu portal yang menulis berkenaan Presiden PAS, Tuan Guru Tan Sri Abdul Hadi Awang menderhakai institusi istana.

08 Mac 2023

Israel Akan Terus Merobohkan Rumah Penduduk Palestin Sepanjang Ramadan


 Menteri keselamatan negara berhaluan kanan Israel , Itamar Ben Gvir, menggesa pada hari Isnin supaya polis terus merobohkan rumah Palestin semasa bulan suci Ramadan.

07 Mac 2023

Bukan Mudah Untuk PAS 'Bertahaluf'


 MARANG - Keputusan PAS untuk bertahaluf (bekerjasama) dengan parti-parti politik di Malaysia bukan suatu yang mudah, perbincangan demi perbincangan diadakan sehingga satu kesepakatan diambil.

Guru PASTI Merupakan Ejen Dakwah


 KUALA TERENGGANU  - Guru-guru Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) merupakan ejen dakwah yang memainkan peranan penting dalam mendidik generasi muda.

Tidak Benar Program Politik Di masjid, “Ulangi Arahan Lama” (VIDEO)

Tidak Benar Program Politik Di masjid, “Ulangi Arahan Lama”


KUALA TERENGGANU - Presiden PAS Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan arahan melarang penyampaian kuliah agama, ceramah dan penganjuran aktiviti berunsur politik di semua surau dan masjid di negeri ini sebagai “mengulangi arahan yang lama sejak tahun 60-an lagi”.

06 Mac 2023

Perjalanan Perbicaraan Petisyen Bantahan Keputusan PRU15, Parlimen Marang

 


Saksi bagi pihak pempetisyen sedang disoal oleh pihak pempetisyen, Long Muhammad Sulaiman bin Long Samshuri pengundi kali pertama. Beliau berkata mendapat RM450 setelah mengundi PAS.

05 Mac 2023

PAS Sedia Berunding


MARANG - PAS sedia berunding sekiranya Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) mahu menjadi salah satu komponen dalam Perikatan Nasional (PN). 

"Undang-undang Khas" Hukuman Mati Hanya Rakyat Palestin


Rejim Israel telah menyediakan rang undang-undang khas untuk melaksanakan hukuman mati kepada tahanan Palestin, hanya untuk mereka.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...