21 Disember 2013

Peruntukan Wakil Rakyat Terengganu Terus Dinafikan

Kerajaan Terengganu yang diterajui parti Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu menafikan peruntukan khas kerajaan yang sepatutnya disalurkan melalui wakil-wakil rakyat PAS dan Parti KeADILan Rakyat (PKR).
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Ustaz Hishamuddin Abdul Karim berkata wakil-wakil rakyat dari pihak pembangkang seperti PAS dan PKR di Terengganu langsung tidak diberikan peruntukan kerajaan.

20 Disember 2013

PMR ; PAS Ucap Syukur dan Pohon Kesabaran

Ketua Penerangan PAS Terengganu yang baru YB Ustaz Mohd Nor Hamzah mengucapkan syukur kepada Allah dan merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua anak-anak yang berjaya dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).
“Kita ucapkan syukur kepada anak-anak dan keluarga yang telah menjulang kecemerlangan dalam PMR.

19 Disember 2013

‘Gajet’ Dan Aplikasi Terbaru Untuk Orang Muda Dan Luar Bandar

KUALA TERENGGANU – Aras sokongan kepada PAS berdasarkan berdasarkan keputusan pilihanraya umum kali ke-13 lalu menunjukkan sokongan majoriti besar adalah daripada golongan orang-orang muda.
Justeru itu, menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, YB Ustaz Satiful Bahri Mamat, kepimpinannya dalam masa dua tahun ini akan memberi ruang bukan sahaja bagi orang muda menyalurkan pendapat, bahkan untuk mereka diberi peluang menerajui kepimpinan.

18 Disember 2013

Banyak Projek Kerajaan Langgar ‘Hukum Tuhan’ Dan ‘Hukum Alam’

dr azmanSETIU – Ketua Penerangan PAS Setiu Dr Azman Ibrahim telah dilantik buat penggal kedua sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja Badan Perhubungan PAS Terengganu.
Beliau ketika dihubungi berkata menerima amanah tersebut dan akan berusaha untuk melaksanakan tanggungjawab dengan segala upayanya.

17 Disember 2013

ERT Teruskan Operasi

KEMAMAN – Ketua Pegawai Operasi (Chief Operating Officer – COO) Pasukan Tindak Kecemasan atau yang dikenali sebagai Emergency Response Team (ERT), Haji Zulkifli Mat Yakim berkata, pasukannya akan meneruskan operasi berpusat di sebuan premis yang kini menjadi markas ERT di Taman Chukai Utama dekat sini.
Katanya, Bilik Gerakan Banjir PAS Kemaman dengan rasminya Yang DiPertua Pas (YDP) Kawasan Kemaman, Ustaz Alias Abdul Hamid, semalam, 16 Disember, tetapi ERT meneruskan operasinya menghadapi sebarang kejadian atau bencana.

16 Disember 2013

PAS Terengganu Rangka ‘Road Map’ Untuk PRU-14

KUALA TERENGGANU – [Lihat Video] PAS Terengganu dibawah kepimpinan Pesuruhjayanya yang baru YB Ustaz Satiful Bahri Mamat sudah menggerakkan rangka kerja ‘Road Map’ baru bagi menghadapi pilihanraya umu kali ke-14 akan datang.

Dalam siding medianya ketika mengumumkan ‘kabinet baru’ Badan Perhubungan PAS Terengganu, Ustaz Satiful menggariskan lima perkara yang menjadi fokus dalam pentadbirannya untuk masa dia tahun akan datang.

15 Disember 2013

PAS Terengganu Umum ‘Kabinet Baru’

KUALA TERENGGANU – Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) mengumumkan senarai Kepimpinan Harian PAS Terengganu bagi sesi 2013 – 2015.

Pesuruhjayanya yang baru dilantik, YB Ustaz Satiful Bahri Mamat, membuat pengumuman tersebut di pejabat Perhubungan PAS, Taman Seri Intan Jalan Sultan Omar, sebentar tadi.

Berikut adalah senarai ‘Kepimpinan Harian’ tersebut;

Pesuruhjaya : YB Ustaz Satiful Bahri Mamat
Tim. Pesuruhjaya 1 : YB Dr Alias Abd Razak
Tim. Pesuruhjaya 2 : Haji Yahaya Ali
Tim. Pesuruhjaya 3 : Dato’ Ustaz Nik Muhamad Zawawi
Ketua Dewan Ulama : Dato’ Ustaz Hussin Awang
Ketua Pemuda : Ustaz Kamaruazaman Abdullah
Ketua Muslimat : Puan Safinah Jusoh
Setiausaha : Haji Muhyiddin Abd Rasyid
Penolong Setiausaha (PSU) 1 : Ustaz Zakaria Dagang
PSU 2 : Ustaz Abdullah Suhaimi Zakaria
PSU 3 : YB Haji Hanafiah Mat
Ketua Penerangan : YB Ustaz Mohd Nor Hamzah
Bendahari : M Shukrimun Shamsuddin
Pengarah Jabatan Pilihanraya : YB Ustaz Ariffin Deraman

Sementara itu, tujuh Ahli Jawatankuasa Kerja yang dilantik adalah;
1. YBM Dr Syed azman Syed Ahmad Nawawi
2. Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik
3. Dr Azman ibrahim
4. Haji Saifuddin Othman
5. Ustaz azman Shapawi Abdul Rani
6. Ustaz Mohd Harun Jusoh
7. Hajah Zarani Othman

Kerajaan Peroleh Hasil Bijih Besi Hanya RM1 Satu Tan?

KUALA TERENGGANU – PAS mempersoalkan, apakah keuntungan yang diperolehi oleh kerajaan negeri Terengganu hasil dari pembukaan semula lombong bijih besi di kawasan Bukit Besi.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, YB Ustaz Satiful Bahri Mamat berkata, selama empat tahun, sejak lombong bijih besi di Bukit Besi dibuka semula pada tahun 2010, kerajaan negeri hanya mengeluarkan sebanyak 1.18 juta tan sahaja hasil.

Lebih malang lagi, menurutnya, berdasarkan jawapan kerajaan pada Sidang DUN lalu, dari jumlah pengeluaran tersebut, kerajaan hanya mendapat hasil sekitar RM1 juta sahaja.

“Kita tanya banyak mana kerajaan boleh hasil? kerajaan (jawab) dapat RM1 juta sahaja. Bayangkan…… (hasil bijih besi) satu tan boleh (hanya) RM1 sahaja kepada kerajaan.

“macamana kerajaan menjual bijih besi, kerajaan hanya mendapat (hasil) RM1 juta dalam masa empat tahun? Siapa yang kaya sebenarnya? Boleh ke (pada) siapa kah kekayaan (hasil pengeluaran bijih besi ini),”jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis ceramah Pasca Muktamar PAS Kali Ke-59 di Rusila pada Jumaat 13 Disember.

Hasil yang diperolehi oleh kerajaan dari aktiviti perlombongan semula bijih besi itu terlalu sedikit berbanding dengan hasil pasir dan hasil ‘tanmah merah’

Kerajaan memperolehi pendapatan sebanyak RM1.2 juta hasil ‘royalti’ pengeluaran pasir bagi tahun 2012 dan kerajaan hasil dari ‘cukai’ tanah merah yang dialihkan pada tahun tersebut juga mencecah RM1.8 juta.

Beliau turut kesal dengan tindakan kerajaan negeri menolak usul untuk membincangkan isu banjir yang dibentangkan oleh wakil rakyat PAS dalam sidang DUN baru-baru ini.

Sebaliknya, menurut beliau, pemimpin Umno yang menerajui negeri Terengganu lebih berbangga dengan projek-projek fizikal yang membawa banyak manfaat kepada rakyat.

PAS juga, katanya, menyarankan supaya kerajaan negeri membuat peruntukan khas bagi memberi bantuan kepada mangsa-mangsa banjir kerana pemberian sebanyak RM500 yang diumumkan Perdana Menteri ,
Datuk Seri Najnib Razak Razak adalah tidak memadai.

Satiful berkata, sekiranya kerajaan boleh membelanjakan RM40 juta untuk kejohanan perahu layar Piala Monsun dan mengeluarkan kewangan sebanyak RM2 juta untuk menaja kejohanan lumba basil ‘Le Tour De Langkawi’, mnengapa tidak untuk rakyat yang menghadapi kesusahan banjir?

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...