28 Mac 2015

Masyarakat Bukan Islam Tidak Perlu Bimbang Perlaksanaan Undang-Undang Islam – Ustaz Abdul Hadi

IMG-20150327-WA0061Oleh : KAM
MARANG – Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang memberi jaminan kepada masyarakat bukan Islam di negara ini agar tidak perlu bimbang dan takut dengan pelaksanaan undang-undang Islam.
Ini kerana, katanya Enakmen Jenayah Syariah II 1993 Kelantan yang baharu diluluskan dengan pindaan 2015, itu hanya terpakai kepada orang Islam sahaja.

27 Mac 2015

Sumbangan Kek Dari PAS Sempena Hari Polis, Dihargai

IMG-20150326-WA0094Oleh : Zul Shawal
DUNGUN – Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Bukit Besi telah mengadakan kunjungan ziarah ke balai-balai Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang terletak dalam Dun Bukit Besi hari ini.
Pengarahnya, Haji Ghazali Sulaiman berkata, unjungan tersebut adalah bertujuan meraikan anggota polis yang berkhidmat dalam Dun Bukit Besi sempena samputan Hari Polis ke 208.
“Ini merupakan aktiviti tahunan yang kita lakukan. Selain meraikan anggota keselamatan polis yang bertugas dalam dun ini,

Corat-coret Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Kali Ke-3IMG_7692 (2)KUALA TERENGGANU – Walaupun telah seminggu Ijtimak Antarabangsaz Perpaduan Ummah Kali Ke-3 berlalu, namun pelbagai coretan tentang himpunan tersebut masih terpahat dalam ingatan.
Suasana dan sambutan Ijtimak pada minggu lalu itu, mengingatkan kembali penduduk kampung Rusila tentang himpunan serupa yang diadakan pada pertama pada tahun 1988 dan yang kedua pada tahun 1993.

26 Mac 2015

Lim Kit Siang Malu, Rakyat Tolak Kepimpinannya


mOHD nOR hAMZAHKUALA TERENGGANU – Ketua Penerangan PAS Terengganu Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata, beliau bertanggungjawab untuk mempertahankan Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang dipilih melalui muktamar dan Enakmen Jenayah Syariah Kelantan yang telah diluluskan oleh Persidangan Dewan Undangan Negeri.
Menurutnya Lim Kit Siang sepatutnya mengajar anak-anak muda dengan sabqr dan waras dalam menghadapi permasalahan politik.

‘Mak Su Mah’ Mengimbau Nostalgia Ijtimak


IMG-20150319-WA0130 (2)KUALA TERENGGANU – Mengimbau nostalgia silam, berdekad yang lalu, Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah pernah diadakan kali pertama pada tahun 1988 dan yang kedua kalinya pada tahun 1993.
Hampir 22 tahun menjadi jarak untuk terlaksananya sekali lagi Ijtima’ Antarabangsa Perpaduan Ummah kali ke-3.
Walaupun tempoh masa 27 tahun dari Ijtimak yang pertama sehingga yang ketiga, yang berakhir pada Sabtu lalu, ada diantara peserta dan petugas yang sempat menyertai ketiga-tiga Ijtimak tersebut.

25 Mac 2015

Ijtimak ‘Pasar Rezeki’, Selain Tambah Ilmu dan Kefahaman


IMG-20150324-WA0062KUALA TERENGGANU – Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Ketiga yang berakhir Sabtu lalu, bukan sahaja menjadi satu medan meningkatkan ilmu dan kefahaman situasi seluruh umat masakini, bahkan menjadi ‘pasar’ kepada para peniaga Islam, mencari rezeki Allah.
Ustaz Syafiq Mohamad, 25, dari Kampung Padang Leban, Bukit Payong, Marang, mengucapkan syukur, kerana ‘seni khat’ beliau mendapat tempat dihati para pengunjung.

23 Mac 2015

‘Lukisan Ijtimak’ Dibida RM20K, Dibayar RM27K


lukisan ijimak (2)KUALA TERENGGANU – Seorang pengusaha bot pelancong berasal dari Merang, Setiu, Azhari bin Che Razak, 29, telah membida sebuah lukisan yang menjadi tema Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Kali Ke-3 dengan harga RM20,000.
Beliau berkata, tujuan beliau membida lukisan tersebut adalah untuk memberikan bantuan ‘infaq’ kepada perjuangan, tertamanya kepada bidang pendidikan Islam yang di anjuran oleh PAS.

22 Mac 2015

Musuh Tidak Akan Berhenti Menyerang Islam


Nasaruddin tontowi1MARANG – Sepanjang perjalanan dakwah ini, pejuang Islam akan menghadapi segalan mehnah dan tribulasi perjuangan samada datang dari musuh luaran mahupun dalaman, tetapi Allah akan menyempurnakan agama ini.
“Musuh tidak pernah berhenti, kita mungkin boleh berhenti, boleh bersembang, boleh bergelak ketawa, tapi musuh tidak pernah berhenti.

Briged Muslimat ‘Sedia dan Setia’


DSC_1450MARANG – Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah kali ke-3 yang diadakan selama tiga hari di Rusila, Marang berlangsung dengan jayanya dan penuh gilang gemilang.
Segala persiapan rapi pihak tuan rumah begitu baik dan mendapat pujian pengunjung yang hadir.
Satu aspek penting yang amat diambil berat oleh penganjur adalah keselamatan.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...