09 Disember 2020

Pertemuan Harmoni, Santai Antara PAS, Bersatu


 Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN - Pertemuan diantara pemimpin dua parti komponen kerajaan Perikatan Nasional (PN), Parti Islam SeMalaysia (PAS) dan Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) telah berlangung dengan suasana yang cukup harmoni. 

Minta Maaf Kan Senang.....

 


MB Perak kalah undi percaya dan letak jawatan, PAS kata, kalau nak buat kerajaan baru, PAS tak bersama. Maknanya PAS nak kekal dengan Kerajaan PN, yang ada Umno dan Bersatu macam dahulu. PAS tak kata pun tak mahu MB dari Umno.

07 Disember 2020

Isu Perak: Biar Pelbagai Rasa, Komited Perteguh Muafakat


SAYA telah menghadiri usrah bersama Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, saya sangat tertarik dengan ayat yang dibaca oleh Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika memulakan usrah. Firman Allah S.W.T dalam surah Ali Imran:

Pertahankan Nikmat Perpaduan


 Oleh : Prof Madya Dr Azman Yusof

PERTELINGKAHAN selama ratusan tahun di antara suku Aus dan Khazraj menjadikan mereka kaum yang lemah walaupun majoriti dari segi bilangannya. Sebaliknya kaum minoriti Yahudi mengaut banyak keuntungan daripada perselisihan tersebut sama ada dari segi status ekonomi mahupun sosial.

Ameerah Ceriakan Mangsa Banjir

 


Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Kunjungan Ameerah Dewan Undangan Negeri(DUN) Rantau Abang ke Pusat Pemindahan Sementara(PPS)  dengan mengedarkan 280 bungkus hadiah (goodies) dan kit kebersihan telah menceriakan  mangsa banjir. 

Perobohan Kuil Haram: Antara Kedaulatan Undang-Undang Dan Tindakan Populist MIC!


Presiden MIC, Tan Sri S A Vigneswaran tidak perlu terlajak celupar dan membungkuskan kemarahannya kepada PAS hingga menuduh parti ini mempertahankan pengganas di luar negara atas dasar Islam yang dinyatakannya. Jika beliau yakin benar dan anak jantan sebagai seorang ahli politik serta bermaruah, sila nyatakan pihak yang dilabelkan sebagai pengganas itu.

06 Disember 2020

1000 Bungkus Makan Tengahari Untuk Penduduk Terjejas


KUALA TERENGGANU - 1000 bungkus nasi gulai daging, hidangan tengah hari, diagihkan kepada penduduk terjejas  banjir dalam tiga kawasan Dewan Undangan Negeri, Batu Buruk, Bandar dan Ladang.

Dapur Rakyat Terus Berasap, Kongsi Nikmat


 Oleh : Syuhada Shari

KEMAMAN - Program Dapur Rakyat Siri keempat diteruskan lagi,  'berkongsi rezeki Allah' bersama mangsa banjir dengan penglibatan daripada wanita muda PAS sebagai sukarelawan. 

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...