13 Februari 2021

MTD Hulu Besut Pantau PKPD Tiga Kampung

Gambar - Polis menyekat 13 laluan tikus yang sering digunakan penduduk di tiga kampung dalam Mukim Pasir Akar, Besut, Terengganu yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula jam 12.01 tengah malam ini hingga 27 Februari. - sinarharian.

BESUT - Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Hulu Besut akan mengikuti perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang dilaksanakan di beberapa lokaliti dalam DUN tersebut.

Biden Berhasrat Tutup Penjara Guantanamo


Pesiden AS Joe Biden berhasrat untuk menutup penjara tentera kontroversial di Teluk Guantanamo, Cuba, menjelang akhir penggal pejabatnya. 

12 Februari 2021

PAS Bantu Keluarga Mangsa Kebakaran


Oleh : Azizah Mahmood

KUALA TERENGGANU - PAS telah membantu keluarga mangsa kebakaran, Johan Sidek selepas rumah yang didiami keluarga ini hangus dijilat api pada Rabu, 9 Februari.

Tradisi 'Gong Xi Fa Cai' Dalam Suasasa Norma Baharu

Serena (kanan) menyantun warga Cina Dungun

Oleh Noreni Abu Bakar

 DUNGUN - Walau pun Tahun Baru Cina (Gomg Xi Fa Cai) yang disambut berbeza pada kali ini namun masyarakat 'Tionghua' mengekalkan tradisi 'Makan Besar' dalam suasana norma baharu.

11 Februari 2021

Normalisasi 'Sugar Daddy' Rosakkan Institusi Keluarga


Ameerah Malaysia melahirkan kesedihan dengan pendedahan mengenai amalan 'sugar daddy dan sugar baby' yang semakin berleluasa dalam negara.

Patuhi SOP, Putuskan Rantaian Covid 19, Selamat Tahun Baharu Cina 2021


Pada hari esok, 12 Februari 2021 masyarakat Tionghua (Cina) di Malaysia amnya dan di Terengganu khususnya akan menyambut “TAHUN BAHARU” seperti tahun-tahun sebelum ini,

10 Februari 2021

Isu RUU355 ‘dipolitikkan’ Pembangkang

 


Oleh ; KAM

KUALA TERENGGANU - Yang DiPertua (Speaker) Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Dato’ Yahaya Ali menyifatkan, isu RUU355 ‘dipolitikkan’ dalam situasi negara menghadapi pandemik Covid-19 dan Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 2021.

Masyarakat Cina Terengganu Dihargai


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN - Keberadaan mereka sangat disenangi dan dihargai kerana masyarakat Cina di negeri ini menerima serta mengamalkan budaya orang Melayu, makan nasi lauk ‘singgang’ dan budu. 

09 Februari 2021

Penyerang PM 'Pelampau'


Kelebihan dan kebebasan menggunakan teknologi maklumat khususnya media sosial perlu dimanfaatkan untuk meninggikan kecekapan dan kemudahan urusan kehidupan seharian.

Wajah Ceria Kaum Tionghua Sambut Rombongan PAS


KEMAMAN - Terpancar raut wajah ceria warga Tionghua Kampung Air Jernih, apabila menerima kunjungan, menyambut kedatangan rombongan, mesra menunggu di pintu-pintu rumah mereka. 

08 Februari 2021

PASTI Tidak Paksa Pelajar Hadir


KUALA TERENGGANU - Pembelajaran secara fizikal Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) telah bermula di Negeri Terengganu semalam tetapi  pihak pengurusan tidak memaksa pelajarnya untuk hadir. 

Perang Yaman Terus Berlangsung

 


Walau pun Jabatan Pertahanan AS menyatakan bahawa bantuan perisikan AS kepada gabungan yang dipimpin Arab Saudi akan dihentikan, namun perang masih berlangsung di Yaman.

Hantar Bantuan Kepada Penduduk PKPD Felda Tersat


KUALA TERENGGANU - PAS kawasan Hulu Terengganu telah turun padang menghantar sumbangan makanan kepada keluarga yang menjalani kuarantin di rumah, mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

27 PASTI Mulakan Operasi


 Oleh : Muhd Afiq Zohir

BESUT – Sebanyak 27 buah Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di kawasan Besut telah memulakan operasi pembelajaran sesi 2021.

07 Februari 2021

PAS Tidak Pernah Menindas Rakyat


 KUALA TERENGGANU - Rakyat Terengganu diseru agar mengundi Parti Islam Se-Malaysia (PAS) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kerana kerajaan yang dipimpin parti tersebut tidak menindas rakyat.

Perkhabaran Vaksinasi, Budaya Norma Baharu Tetap Perlu Diamalkan


PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dilaksanakan beberapa minggu bagi membendung penularan covid-19. Namun begitu PKP mungkin tidak boleh dilanjutkan berpanjangan kerana akan memberi kesan yang amat buruk kepada ekonomi dalam kalangan masyarakat dan juga ekonomi negera.

500 Keluarga Terkesan PKP terima Daging Segar

 Oleh : Aminji


KEMAMAN-  Seramai 500 keluarga di DUN Air Putih yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 telah menerima bantuan berbentuk 'daging segar'.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...