31 Mac 2023

Perang Ahzab Melakar Sejarah Dan Cerminan Hari Ini


 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Ramadhan pantas berlari , memecut semahunya tanpa menoleh sedetik pun kebelakang. Kita masih terkial-kial untuk menikmati al Quran dan qiam Ramadhan, sebahagian besar memasuki Ramadhan tanpa menyedari akan bulan jihad Ini bukan bulan pesta pora juadah makan.

Ketidaktentuan Ekonomi Global Semakin Meningkat

 


Harga minyak bercampur-campur pada hari Selasa kerana ramalan pertumbuhan ekonomi global yang negatif meningkatkan kebimbangan permintaan.

30 Mac 2023

400 Kilogram Ikan Aya Licin!Oleh : Khairan Mat Jusoh

MARANG –  Sebanyak 400 kilogram ikan aya laris dijual dalam tempoh tidak sampai tiga jam selepas diserbu orang ramai sempena Program Jualan Sejahtera anjuran Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Berangan. 

Tahun Ke-15 Agih Bubur Lambuk (VIDEO)

Tahun Ke-15 Agih Bubur Lambuk


KUALA TERENGGANU – Ramadan kali ini adalah merupakan tahun ke-15, Kelab Kebajikan Kakitangan Pejabat Perhubungan PAS Terengganu (KEBAP) mengagihkan juadah iftar istimewa ‘bubur lambuk’ untuk mereka yang memerlukan.

28 Mac 2023

Fitnah NST

 


Merujuk kepada berita akhbar New Straits Times (NST) bertajuk "PAS goes against Selangor Sultan saying Muslims can't visit churches temples", PAS menegaskan laporan tersebut adalah suatu fitnah terhadap Parti Islam Semalaysia (PAS) dan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Ancaman Nuklear Ke atas EU Oleh Putin

 

“Kami akan meletakkan senjata nuklear taktikal di Belarus tanpa melanggar rejim tanpa percambahan,” kata Vladimir Putin.

'Iftar Bersama Rakyat' Rutin Sejak Tiga Tahun Lalu


KUALA TERENGGANU - Jarang-jarang sekali, pemimpin dapat menjadualkan waktu harian mereka untuk makan bersama rakyat, tetapi Setiausaha PAS Terengganu, telah melaksanakan rutin tersebut sejak tiga tahun lalu.

300 Ceria Terima Juadah Berbuka


DUNGUN - 300 keluarga ceria menerima bubur kacang iaitu juadah berbuka yang diagihkan oleh Muslimat DUN Rantau Abang dari rumah ke rumah di Kampung Baru dan Rhu Batil. 

26 Mac 2023

Israel Sekat Kemasukan Ke Masjid Al-Aqsa

 


Rejim haram Israel pada hari Jumaat mengenakan sekatan ke atas rakyat Palestin dari Tebing Barat yang diduduki pada kemasukan mereka ke Masjid Al-Aqsa untuk menandakan solat Jumaat pertama dalam bulan suci Ramadan.

Ramadan; Pembudayaan Al-Quran Dan Kempen Satu Tahfiz Satu Keluarga

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Ramadhan dengan seupaya pakej sebagai bulan al Quran, bulan sedekah, bulan pengampunan, bulan jihad dan kemenangan Islam ini sangat menguji keimanan umat Islam. Ironinya bulan ini juga menjadi bulan membazir makanan, bahkan ada yang tanpa segan silu menganjurkan pesta pora maksiat, pembaziran masa atas nama letih dan rawat sedangkan bulan jihad ini penuh dengan rakaman sejarah pertembungan antara iman dan kufur. Perang Badar al kubra, operasi perang Tabuk, pembukaan Kota Makkah, perang ain Jalut, penawanan kembali Palestin serta puluhan siri kemenangan Islam yang lain berlaku dalam bulan al Quran ini.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...