11 Ogos 2022

40 Ameerah Sambut Hari Lahir Bersama Masyarakat


KUALA NERUS – Seramai 40 orang anggota Ameerah Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir meraikan ulang tahun kelahiran bersama, membina ukhuwah dan menjalin silaturrahim dengan masyarakat setempat. 

10 Ogos 2022

Hijrah; Petujuk Politik Dan Perpaduan Umat


Firman Allah SWT:

﴿ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ ٱلَّذِيٓ أَنزَلَ عَلَىٰ عَبۡدِهِ ٱلۡكِتَٰبَ وَلَمۡ يَجۡعَل لَّهُۥ عِوَجَاۜ١﴾ 

“Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kepada hamba-Nya (Muhammad), al-Kitab (al-Quran) dan Dia tidak mengadakan padanya sesuatu yang bengkok (terpesong).” (Surah al-Kahf: 1)

PAS Kecewa Perkembangan Projek Littoral Combatant Ship (LCS)


KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu melahirkan rasa amat kecewa tentang perkembangan projek Littoral Combatant Ship (LCS) yang telah didedahkan dalam laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini. 

09 Ogos 2022

Rayuan Pembangunan Semula Gaza


Pegawai Palestin pada hari Isnin menggesa masyarakat antarabangsa menghulurkan bantuan kepada Gaza untuk membina semula wilayah tepi laut dan menamatkan sekatan selama 15 tahun Israel.

08 Ogos 2022

Menang Dengan Mandat Lebih Besar

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Parti Islam Semalaysia (PAS) mahukan kemenangan yang besar dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 dengan mandat lebih besar bukan sahaja di Terengganu bahkan seluruh Malaysia.

Isu Tarik Sokongan Umpama 'Seekor Nyamuk Mengganggu Tidur'

 


KUALA TERENGGANU - Isu yang mengatakan Perikatan Nasional (PN) akan menarik sokongan terhadap Kerajaan Pusat hanyalah bagaikan seekor nyamuk yang cuba mengganggu orang tidur,

07 Ogos 2022

Serang Gaza Kempen Pilihan Raya Israel


Pengerusi Cinta Gaza Malaysia, Nadir An-Nuri berkata, Israel menggunakan serangan tersebut sebagai kempen politik pilihan rayanya. 

Memasyarakatkan Pengundi Baru 18 Tahun

 


Oleh : Rohayati Ripin

HULU TERENGGANU – Sayap Muslimat muda mesti terkehadapan memberikan pendidikan politik  dan memasyarakatkan anak-anak  muda yang baru mengundi kali pertama  melalui cawangan, Dewan Undangan Negeri (DUN), kawasan dan institusi  pengajian tinggi.

LCS: Episod Duka Pertahanan Negara Siasat Segera

 


KUALA TERENGGANU - Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menggesa siasatan menyeluruh dan tindakan tegas diambil terhadap pihak yang terlibat dalam skandal perolehan kapal peronda generasi kedua - Littoral Combatant Ship (LCS) untuk kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Tan Sri Khalid, Kenangan Yang Sukar Dilupakan

 


Saya mengenali Almarhum Tan Sri Khalid Ibrahim melalui rakannya yang paling akrab, Almarhum Haji Subky Latif.

PAS Masih Percaya Dan Menjunjung Prinsip Perpaduan Ummah


 Walau apa pun komen dan pendapat yang dikemukakan, PAS masih percaya dan menjunjung prinsip penyatuan ummah melalui Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN). 

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...