20 Disember 2014

‘Murah Hati’ NGO Dihargai


IMG-20141219-WA0142MARANG – Ibu bapa kepada para pelajar yang kurang berkemampuan di kawasan ini mampu tersenyum apabila anak-anak mereka hadir ke sekolah pada hari pertama dengan pakaian yang baru.
Ia adalah kerana, sebuah NGO, Muslim Care (MC) telah bermurah hati membantu mereka, dalan misi organisasi terbabit meluaskan usaha kebajikan bantuan awal persekolahan “Back to School”(BTS) dan memilih kawasan Marang serta Kuala Nerus.

19 Disember 2014

Tiga Hari Bukit Besi Dilanda Banjir


IMG-20141219-WA0073DUNGUN – Tiada rungutan, hanya hadapi dengan ketentuan musim yang sudah menjadi lumrah di beberapa kampung di sini, cuma kali ini air naik dengan cepat dan sangat laju.
Ahli Parlimen Dungun sempat meninjau beberapa kampung yang dilanda banjir dan menyampaikan sumbangan yang berupa makanan asas kepada mangsa.


18 Disember 2014

Gelombang Kedua; Besut Dilanda Banjir

IMG-20141218-WA0001
KUALA TERENGGANU – Kawasan Besut yang tidak dilanda banjir pada gelombang pertama lalu, kini sudah ditenggelami air, terutamanya di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Besut.
Sejumlah 449 orang mangsa daripada 99 keluarga telah dipindah ke lapan buah pusat pemindahan banjr dengan masjid Kampung La mempunyai paling ramai angka, 225 orang daripada 51 keluarga.

17 Disember 2014

Banjir; Walaupun Surut Keadaan Masih Berjaga-jaga


banjir kampung teladasKEMAMAN – Banjir yang melanda sebahagian daerah ini semalam telah mula surut, walaupun agak perlahan.
Menurut Pengarah Operasi Banjir PAS Kemaman, Haji Zulkifli Md Yakim, air banjir yang telah melimpahi sebahagian Kampun. Teladas, KampungTanah Lot dan keseluruhan Kampung Banggol semakin naik pada jam 5 pagi hari ini.
“Alhamdulillah, air telah mula surut pada jam 7.00 pagi walaupun sangat perlahan, setakat ini hujan telah berhenti tetapi keadaan di hulu sungai kelihatan sangat gelap,

16 Disember 2014

Ahli Parlimen Rayu Pengunjung Pantai Berhati-Hati


IMG-20141216-WA0023DUNGUN – Saban tahun kejadian lemas berlaku di sepanjang pantai Dungun terutama kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai untuk beriadah dan menikmati keindahan pantai. Kebanyakan kawasan ini sangat merbahaya untuk aktiviti mandi kerana faktor permukaan pantai dan ombak yang kadang kala besar terutama musim tengkujuh.
Ketika dihubungi pihak media selepas mendengar taklimat operasi mencari dan menyelamat di Pantai Teluk Bidara, beliau berkata ” Banyak kes mangsa lemas berlaku saban tahun di beberapa lokasi yang menjadi tumpuan orang ramai di sepanjang pantai di Dungun ini, apatah lagi musim sekarang musim tengkujuh dengan laut bergelora.

15 Disember 2014

Banjir Gelombang Kedua Mula Melanda


IMG-20141215-WA0029KUALA TERENGGANU – Banjir gelombang kedua kini mulai melanda negeri Terengganu selepas lebih tiga minggu gelombang pertama membadai pada pertengahan November lalu.
Hujan lebat yang turun tidak henti-henti di seluruh negeri ini sejak semalam, menyebabkan beberapa kawasan mula ditenggelami air.
Menurut Pengarah Jawatankuasa Operasi Banjir PAS Terengganu, Dr Azman Ibrahim, kawasan Kemaman dan Hulu Terengganu telah diletakkan dalam keadaan siap siaga apabila kedua-dua daerah itu mula dilanda banjir.

Muslimat Akan Tampil Dengan ‘Isu-isu Panas’!

20141213_112903
KUALA TERENGGANU – Muslimat PAS akan tampil ke tengah-tengah masyarakat untuk memberi penerangan tentang ‘isu-isu panas’ dengan fakta yang jelas bagi menyedarkan rakyat khususnya di negeri Terengganu.
Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Terengganu Puan Maznah Muftahuddin berkata, dakwah harus dilakukan secara berterusan bagi menyedarkan orang ramai tentang apa yang berlaku di negeri ini.

14 Disember 2014

Anak Mantan Ketua Penerangan PAS DUN Bandar Dikhuatiri Lemas


IMG-20141214-WA0029DUNGUN – Kegembiraan tiga sahabat ketika mandi manda di laut berakhir tragedi, apabila salah seorang daripada mereka hilang di laut dan dikhuatiri lemas.
Kejadian berlaku kira-kira jam 6.00 petang itu dipercayai ketika mangsa Syed Mustafa Syed Suhaimi, 18, sedang mandi manda bersama sepupunya Syed Ali bin Syed Alwi, 18, dan rakanya Jalaludin Ali Hasan, 21 di Pantai Teluk Bidara di sini pada petang Sabtu 13 Disember.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...