17 Disember 2011

Pemukiman DUN Chukai; 100 hari menjelang kemenangan.


KEMAMAN – Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai menggariskan gerak kerja secara harian selama 100 hari menjelang pilihanraya umum ke-13 yang dijangka akan diadakan pada bila-bila masa sahaja.

Pengarahnya Haji Hanafiah Mat meletakkan perkara tersebut antara empat objektif  Pemukiman DUN Chukai yang sedang berlangsung selama tiga hari di Cheneh, dekat sini, bermula Jumaat 16 Disember.

15 Disember 2011

Projek Bio-Tek TADC dihentikan kerugian jutaan ringgit?


KUALA TERENGGANU
- Kerajaan negeri Terengganu dan anak-anak syarikat serta subsidiari yang terlibat secara langsung dengan sektor pertanian diminta supaya tidak menganiayai para pekerja rakyat negeri yang berkhidmat dengan syarikat terbabit.

Pengerusi Lujnah Pertanian dan Pembangunan Asas Tani PAS Negeri Terengganu, Haji Muhyiddin Abdul Rashid berkata rakyat sedang melihat perkembangan yang berlaku secara dekat.

Mangsa ombak besar dukacita, tuntut janji wakil rakyat


KEMAMAN – Kejadian ombak besar yang berlaku di beberapa daerah di negeri ini turut melanda Kampung Geliga di sini pada Isnin 12 Disember lalu.

Badai musim tengkujuh itu telah mengakibatkan sekurang-kurangnya lima buah rumah rosak dan tidak kurang 30 orang bakal kehilangan tempat berteduh.

Penduduk terbabit hanya mampu ‘mengalirkan airmata’ ketika ditemui skuad Buletinonline, kerana tidak tahu, ke manakah mereka akan membawa diri.

14 Disember 2011

Penyerahan KUSZA; kerajaan Terengganu ‘tak dapat sekepeng’??


KUALA TERENGGANU – Kolej Ugama Sultan Zainal Abidini (KUSZA) mula diwujudkan pada 27 Januari 1980 apabila kumpulan pertama pelajar KUSZA memulakan pengajian dan ditempatkan di Sekolah Menengah Agama (ATAS) Sultan Zainal Abidin di Batu Buruk, di sini.

Penubuhan KUSZA sebagai sebuah kolej dibawah kerajaan negeri Terengganu berdasarkan Enakmen Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (Enakmen Bil. 3 1981) yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Terengganu pada 22 Ogos 1981.

Gerakan menentang ‘perampas tanah’ bermula; Haji Salleh seru Melayu kikis ‘minda ayam daging’


DUNGUN – Bekas Ahli Jawatankuasa Umno Bahgian Kuala Nerus, Haji Salleh Embong menyeru seluruh rakyat, khususnya ahli-ahli Umno mengikis ‘minda ayam daging’ yang ditanam oleh Umno dan Barisan Nasional dalam pemikiran rakyat.

Menurutnya, minda tersebut telah melemahkan orang Melayu sehingga tidak mampu berdikari dan melawan kerajaan walaupun kerajaan tersebut melakukan kezaliman terhadap rakyat.

13 Disember 2011

Jalan 2.17 km, tapi empat tahun tak siap-siap


- Pengguna jalan raya terhimpit; jalan pantai ditutup akibat hakisan
DUNGUN
- Keadaan lalulintas di bandar Dungun kini benar-benar membimbangkan penduduk apabila jalan besar bandar ini yang 'berterusan' dalam pembinaan sejak beberapa tahun lalu.

Kebimbangan mereka bertambah, apabila jalan pantai yang menghubungkan Sura Hujung dengan Kuala Dungun ditutup kepada lalu lintas kerana hampir putus akibat hakisan.

12 Disember 2011

Veteran mahu Pemuda jual dan dendangkan 'PAS Ganti Umno'


KUALA TERENGGANU - Pengerusi Kelab Veteran PAS yang baru dilantik, Hj Abdul Wahab Salleh yakin PAS akan dapat menggantikan Umno dan memerintah semula negeri Terengganu selepas pilihanraya umum yang ke-13 akan datang.

Menurutnya, 'bunga-bunga kemenangan' telah kelihatan dengan sokongan khalayak yang begitu ramai hadir dalam program-program PAS, khususnya Himpunan Rakyat 'PAS Ganti Umno' (PGU).

11 Disember 2011

Bekas Ketua Puteri Umno ikrar ‘gantikan Umno dengan PAS’


KUALA NERUS - Bekas Ketua Puteri Umno Kampung Banggol Donas berkata ‘penghijrahan’ beliau bersama 40 rakan Puteri yang lain, adalah atas kerelaan mereka sendiri tanpa paksaaan mana-mana pihak.

Puan Rosni Hassan, 37, mewakili rakan-rakannya berikrar akan bersama-sama dengan PAS untuk menjatuhkan dan menggantikan Umno dengan PAS dalam pilihanraya akan datang.

Tohmahan tidak benar; Melayu Islam tetap jadi teras


KUALA TERENGGANU - Kuasa politik Melayu Islam tidak terjejas dengan pertembungan PAS dan Umno malah ia akan menjadi semakin kuat dan kukuh apabila PAS menggantikan Umno dan Barisan Nasional (BN).

PAS memberi jaminan kepada rakyat bahawa teras politik negara tetap dipegang oleh Melayu Islam jika Pakatan Rakyat menggantikan Barisan Nasional.

Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata semua pihak di Malaysia hari ini samada kerajaan atau pembangkang menyedari hakikat dan realiti tersebut termasuk MCA, MIC, Gerakan, DAP dan lain-lain.
Beliau selaku ADUN Rhu Rendang berkata demikian ketika berucap membahaskan Belanjawan (Bajet) 2012 pada Mesyuarat Yang Ketiga Penggal Keempat, Dewan Undangan Negeri (Dun) ke-12, di Wisma Darul Iman.

Hilang keyakinan kepada pemimpin; 80 ahli Umno masuk PAS


KUALA NERUS – Lapan puluh orang telah menyerahkan borang keahlian menyertai PAS di Kampung Banggol Donas Dewan Undangan Negeri (Dun) Teluk Pasu dekat sini semalam Jumaat, 9 Disember.

Sebahagian besar daripada jumlah tersebut iaitu kira-kira lebih 40 orang adalah bekas Pemuda dan Puteri Umno kampong tersebut.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...