06 Februari 2021

Rohingya Bimbang Tentera Myanmar Mengganas Selepas Rampas Kuasa

Tentera Myanmar mengganas pada tahun 2017

Pelarian Rohingya di Bangladesh bimbang keselamatan orang yang mereka sayangi di tanah air, setelah berlaku rampasan kuasa tentera di negara asal mereka Myanmar.

PAS Diam Rosliza Murtad?

 


Semalam telah heboh satu Malaya berkenaan berita seorang wanita bernama Rosliza Ibrahim telah 'dibenarkan menukar agamanya' oleh Mahkamah Persekutuan yang dibicarakan di hadapan sembilan orang hakim, diketuai oleh Ketua Hakim Negara YAA Tun Tengku Maimun Tuan Mat dengan keputusan 7-2.

Upah Di Dunia, Pahala Di Akhirat


 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Umat Islam yang bekerja bersungguh-sungguh niat kerana Allah SWT akan mendapat ganjaran bukan sahaja di dunia, malahan di akhirat kelak.

Semua PASTI Besut DiSanitasi


Oleh : Muhd Afiq Zohir

BESUT  – Seluruh Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Kawasan Besut disanitasi oleh Jabatan Amal Malaysia (JAM) Besut.

'Dakwah Jalanan' Dalam Norma Baharu

 Oleh : Rohayati RipinKUALA TERENGGANU - Aktiviti 'dakwah jalanan' yang kerap dilakukan sebelum ini mengalami perubahan dengan mengambil kira hidup dalam norma baharu.

05 Februari 2021

PKP2.0 : Muslimat 'Flontliners' Di Belakang Tabir


KUALA TERENGGANU -  Menyedari ramai berdepan tekanan ekonomi akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PAS Terengganu menghulurkan bantuan bagi meringankan beban mereka ini.

04 Februari 2021

Khutbah Jumaat 5 Februari 2021

 


”Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal sholih dan saling menasihati supaya mentaati kebenaran dan saling menasihati supaya menetapi kesabaran” (QS. Al ‘Ashr).

Setahun PKP; Ramai Yang Masih Keliru?


KUALA TERENGGANU -  Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilaksanakan sejak tahun lalu, namun ramai dalam kalangan rakyat masih keliru dengan peraturan yang ditetapkan dalam penguatkuasaannya. 

JAM Pantau Premis PASTI Patuhi SOP


 Oleh : Nooreni Abu Bakar 

DUNGUN - Jabatan Amal Malaysia(JAM) telah ditugaskan untuk memantau pematuhan Tatacara Pengendalian Piawai (SOP) premis Pusat Asuhan Tunas Islam(PASTI)  sebagai persediaan bermulanya pembelajaran secara bersemuka nanti. 

Urus Emosi Dengan Baik Waktu PKP

 


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN -  Orang ramai digesa agar menguruskan emosi dengan baik sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dikuatkuasakan agar tidak terus gelisah dan menderita depresi. 

Pemuda Mahu Calon SPM Kekal Fokus

 


HULU TERENGGANU - Prihatin dengan tekanan yang dihadapi calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Pusat Pendidikan Yayasan Terengganu akibat pandemik Covid-19 yang tidak menentu, Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu menghulurkan bantuan kepada mereka.

03 Februari 2021

'Muslimat Berhijab’ Tutup Aurat Sempurna


Oeh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – 'Muslimat berhijab' pada hari ini hendaklah menutup aurat dengan sempurna dan menjaga SOP berpakaian yang ditetapkan oleh Allah SWT.

Bukan Kerana 'Tebuk Atap' Itu Yang Pasti......


OLEH WAN NORDIN WAN YAACOB 

PENDEDAHAN bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas mengenai kemelut hubungan antara Tun Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim bukan suatu yang mengejutkan.

Bantu Kurangkan Kegelisahan Rakyat


KUALA TERENGGANU - PAS kawasan Kuala Terengganu menyantuni dan menghulurkan bantuan kepada golongan yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 bagi mengurangkan sedikit kegelisahan mereka.

150 Orang Tukang Gunting Terima ‘Buah Tangan’


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Seramai 150 orang tukang gunting rambut menerima ‘buah tangan’ secara pandu lalu di perkarangan Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Kemaman.

Tak Perlu Kasihan Kepada Aung San Suu Kyi

 


Pelarian Rohingya di Bangladesh mengecam rampasan kuasa tentera di Myanmar tetapi mengatakan mereka tidak “merasa kasihan” atas apa yang berlaku kepada Aung San Suu Kyi. 

02 Februari 2021

Ibu Tunggal Dan Penarik Beca Diberi Perhatian


KUALA TERENGGANU  - Nasib mereka yang dianggap terpinggir, termasuk golongan ibu tunggal dan penarik beca sentiasa diberi perhatian oleh kerajaan PAS negeri Terengganu.

01 Februari 2021

PAS Sentiasa Prihatin Dengan Nasib Mu'allaf


Dalam Islam, Mu'allaf adalah panggilan untuk individu bukan Islam atau bukan Muslim yang mempunyai harapan untuk memeluk Islam atau warisan Islam yang imannya masih perlu disokong dan diperkuat.

Tunjuk Perasaan Anti Kawalan Pergerakan Di Beberapa Ibu negara Eropah

 


Penunjuk perasaan yang marah dengan sekatan pergerakan mengekang pemularan pandemik COVID-19 telah mengadakan demonstrasi pada beberapa ibu kota di Eropah, beberapa hari selepas Belanda digegarkan oleh rusuhan anti perintah berkurung.

Bantu Mereka Yang Kesempitan Akibat Covid


KUALA TERENGGANU - Pandemik Covid-19 benar-benar menguji rakyat dan ada yang mengalami kesempitan dalam kehidupan seharian mereka.

Tingkatkan Khidmat Kepada Komuniti


KUALA TERENGGANU – Muslimat PAS Terengganu menumpukan usaha meningkatkan khidmat mereka dengan mengadakan pelbagai aktiviti dalam komuniti setiap kawasan di negeri ini.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...