25 September 2021

Ijtima' PAS Terengganu: Pemangkin Semangat Pertahan Kemenangan


 Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.

Musim pandemik yang membunuh hampir 25 ribu jiwa dan juga merencatkan pelbagai program parti yang telah diatur namun Kita tidak mempunyai pilihan untuk terus merengkuh sokongan rakyat. 

24 September 2021

Dakwah Duta Kerajaan Madinah Tenggelamkan Pengaruh Rom

 


Rasulullah SAW menghantar para sahabat ke seluruh wilayah Islam, sama ada menjadi ketua atau pegawai untuk mengendalikan berbagai-bagai urusan.

Pilih Pemimpin Berdasar Kelayakan Bukan Populariti


DUNGUN - Ahli PAS di semua peringkat diberi peringatan agar memilih pemimpin di muktamar nanti, samada peringkat kawasan mahu pun pusat, berdasarkan kelayakan bukan bersandarkan populariti semata-mata.

23 September 2021

Kerajaan Malaysia Tidak Gagal Jaga Kebajikan Rakyat


Oleh : Afiq Fahmi

DUNGUN- Semenjak tahun lepas Kerajaan Malaysia tidak pernah gagal dalam menjaga kebajikan rakyat  melalui siri-siri Pakej Rangsangan Ekonomi yang telah diperkenalkan.

Sasaran Menyediakan 20,000 Pekerjaan Akan Dicapai


KUALA TERENGGANU - Manifesto Kerajaan PAS Terengganu untuk menyediakan 20,000 pekerjaan akan dapat dicapai dalam masa terdekat apabila para pelabur terus berminat untuk 'menanam modal' di negeri ini.

22 September 2021

Kerajaan Sementara Afghanistan Minta Untuk Bercakap di Perhimpunan Agung PBB

suhail shaheen

Menteri luar kerajaan sementara Afghanistan membuat permintaan dalam suratnya pada hari Isnin untuk bercakap dapa perhimpunan Agung PBB dan Jawatankuasa PBB akan memutuskan permintaan tersebut.

Larangan Allah; Bukan Pilihan Utama Stabilkan Negara


 Saya merujuk kepada jawapan bertulis daripada Menteri Kewangan, Dato Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz dalam Parlimen hari ini yang memaklumkan bahawa pada tahun ini kekerapan membuat cabutan khas nombor ramalan telah meningkat kepada 22 kali pada tahun ini. Ia telah meningkat secara mendadak berbanding hanya 8 kali sahaja pada tahun 2020.

Sasar 53 Peratus SSL Melalui Pengeluaran Padi


Oleh : Adli Mohamad dan Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Kerajaan PAS Negeri Terengganu memberikan tumpuan memastikan 53 peratus kadar cukup sara diri (SSL) rakyat, dapat dicapai melalui pengeluaran padi pada tahun ini .

21 September 2021

Islam Memimpin Perpaduan Umat


Firman Allah SWT:

﴿...لَوْ أَنْفَقْتَ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا مَا أَلَّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ وَلَكِنَّ اللَّهَ أَلَّفَ بَيْنَهُمْ إِنَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ٦٣﴾

“...Walaupun kamu membelanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan antara hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan antara (hati) mereka. Sesungguhnya Dia Maha Perkasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah al-Anfal: 61-63)

Keluar Dari Sifat Eksklusif


KUALA TERENGGANU – Semua anggota Muslimat di setiap peringkat perlu keluar dari sifat 'ekskusif', sedar dan memainkan peranan masing-masing sebagai ‘ejen penerangan’ yang baik agar masyarakat mendapat informasi yang sahih.

20 September 2021

Terengganu Laksana Hudud Apabila RUU355 Lulus


 KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Trengganu akan menjadi negeri terawal melaksanakan undang-undang Hudud dan Qisas sekiranya kerajaan persekutuan meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) 355.

Bukan Sekali Dua 'Drone' AS Bunuh Orang Awam


Serangan drone AS pada akhir Ogos di ibu kota Afghanistan Kabul yang kononnya menyasarkan pengganas ternyata menyebabkan 10 orang awam yang tidak bersalah terbunuh, termasuk tujuh kanak-kanak.

19 September 2021

Mana-mana Pihak Ada Maklumat Lapor Kepada SPRM


KUALA TERENGGANU - PAS cabar sesiapa sahaja yang ada maklumat tentang isu yang dibangkitkan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini, membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...