27 September 2008

Perutusan Eidulfitri Presiden PAS


Saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat Islam. Hari gembira dan penuh berkat kurnia dari Allah SWT. Setelah kita menunai ibadat puasa Ramadan dengan menyelami serta mengambil berkat dan fadhilat bulan Ramadan, dengan membentuk peribadi muslim supaya menjadi orang yang benar-benar bertaqwa kepada Allah SWT.


Dalam masa yang sama mengingatkan kita dengan hari-hari kemenangan yang dikurniakan oleh Allah Ta’ala dalam bulan Ramadan. Dalam perjalanan umat Islam sejak zaman Rasulullah SAW dan selepasnya. Ini menunjukkan kepada kita bahawa bulan Ramadan adalah bulan ‘membina kekuatan’ roh dan jasad. Membina kekuatan imam dan peribadi muslim yang merupakan anggota kepada kumpulan umat Islam yang besar.

Sepatutnya, kita meninggalkan Ramadan dan menyambut hari raya telah mengingatkan kita kepada kemenangan itu dan punca-punca kemenangan. Apa lagi di hari yang mulia ini kita bertakbir mengagung dan membesarkan Allah SWT. Memperingati kemenangan umat Islam dalam menghadapi golongan Ahzab. Kumpulan gabungan kabilah-kabilah yang menganut berbagai-bagai agama dan ajaran untuk menentang Islam. Berakhir dengan Allah SWT membinasakan kumpulan-kumpulan musuh itu.

Kita ulangi peristiwa itu, ketika kita menyambut hari raya yang mulia ini. Untuk mengingatkan kita bahawa kejayaan dan kekuatan umat. Sejauh mana umat ini berpegang dengan al-Quran yang diturunkan di bulan Ramadan, menghayati dan beramal dengannya. Sebagaimana yang diamal oleh Rasulullah SAW.

Di hari yang mulia kita bergembira ini jangan melalai dan melekakan kita. Kita hendaklah menjadi orang-orang yang bersyukur kepada Allah SWT. Bersyukur di atas segala nikmat yang diberi kepada kita yang tidak terhitung banyaknya. Nikmat yang paling besar ialah nikmat Islam. Pemberian yang paling mahal yang tidak mampu kita menilainya. Pemberian daripada Allah SWT, Tuhan yang kita yakini tidak ada Tuhan melainkan Dia sahaja. Mestilah keyakinan itu melahirkan perangai-perangai dan akhlak-akhlak serta amalan-amalan mengikut petunjuk yang terkandung dalam al-Quran dan cara amalannya diajar oleh Nabi Muhamad SAW.


Marilah kita melakukan muhasabah apa yang dialami oleh umat Islam di seluruh dunia dalam keadaan porak-peranda, mengalami penyakit politik, penyakit ekonomi dan penyakit sosial. Puncanya tidak lain dan tidak bukan kerana kita meninggalkan petunjuk yang terkandung dalam al-Quran.


Kita wajib melakukan perubahan. Sebarang perubahan dan pembaharuan yang dilakukan oleh umat Islam mestilah mengikut petunjuk yang ada dalam al-Quran itu sendiri. Sebagaimana yang disebut oleh Saidina Umar Ibnu Khatab r.a bermaksud “Kita adalah umat yang diberi kemuliaan oleh Allah dengan Islam.


Sekiranya kita mencari kemuliaan yang lain daripada Islam, nescaya kita menerima penghinaan daripada Allah SWT”. Dengan menyuburkan iman yang ada di dalam diri masing-masing dan di atas iman itulah kita bina segala amalan kita. Amalan jasad dan roh kita melalui individu masing-masing, mengeratkan ukhuwwah di kalangan umat Islam yang berlandaskan kepada iman serta mewujudkan golongan Islam dan kumpulan Islam yang mampu memimpin umat, memimpin manusia mengikut petunjuk Allah SWT, kerana Allah Taala menjanjikan dalam al-Quran dengan maksudnya,”Allah berjanji, kepada orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh di kalangan kamu bahawa Allah akan mengurniakan di kalangan mereka menjadi golongan yang memerintah, yang berkuasa di atas muka bumi ini. Mereka menukar keadaan yang dialami oleh manusia dalam ketakutan kepada keamanan. Apabila mereka menjadikan agama Islam itu agama yang berdaulat dan memerintah. Mereka mengabdikan diri kepada Aku (Allah) dalam keadaan mereka tidak menyengutukan Allah dengan sesuatu yang lain dan sesiapa yang kufur selepas itu, mereka itulah orang-orang yang fasik”.


Di mana Allah SWT melafazkan dengan firmannya janji kemenangan dengan syarat. Syaratnya, orang-orang yang beriman itu benar-benar beriman dan mengerjakan amal-amal yang soleh sebagaimana yang ditunjuk oleh Allah SWT, tidak syak lagi sebagaimana yang ada dalam al-Quran. Oleh kerana itu, umat Islam wajib membina diri mereka sendiri dengan ajaran agama mereka di atas dasar iman dan amal yang soleh yang ditunjuk oleh Allah SWT sehingga mereka memenuhi ciri-ciri kemenangan yang dijanjikan oleh Allah SWT. Selepas itu tidak syak lagi, Allah Taala akan memberi kemenangan kepada umat Islam. Hanya kemenangan Islam sahaja yang mampu menyelamatkan seluruh manusia bukan sahaja umat Islam termasuklah orang-orang yang bukan Islam.


Marilah dengan bangga dan megah, dengan rasa syukur kepada Allah SWT di atas nikmat ini. Kita bangun untuk menunaikan kewajipan kita sebagai umat Islam, untuk menyelamatkan umat Islam yang berada dalam keadaan yang ‘berpenyakit’ supaya umat Islam menjadi contoh untuk menyelamatkan manusia seluruhnya yang tenggelam di dalam jahiliah.


Marilah kita menyambut Hari Raya Aidilfitri bukan sahaja dengan pakaian-pakaian yang baru tetapi mestilah juga dengan semangat baru setelah kita membentuk peribadi kita sebulan bulan Ramadan. Kita menghayati bulan Ramadan dengan ibadat puasa, menjadi orang yang bertaqwa kepada Allah SWT, bertadarus al-Quran, membaharukan iman, ilmu dan pengetahuan kita dan seterusnya meningkatkan lagi amal kita sehingga kita mencapai janji Allah SWT yang tersebut.


Akhirnya, bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS), saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat Islam dan marilah di hari gembira bulan kurnia Allah ini, kita mengeratkan hubungan antara satu sama lain dengan Islam yang mengikat kita. Dan itulah ikatan yang menyelamatkan kita di dunia dan di akhirat dan jadikan Islam dihadapan kita yang memandu setiap perjalanan dan tindak-tanduk kita, kerana itulah satu-satunya jalan yang dapat menyelamatkan kita di dunia dan di akhirat.


Allahu Akbar, waliLlahilham.

Presiden PAS,

Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

21 September 2008 pada jam 3.00 petang

Kilik Untuk Lihat Perutusan

26 September 2008

PAS Pembangkang Yang Sangat Bertanggungjawab

>

Kuala Nerus - Parti Islam Se Malaysia (PAS) adalah parti politik pembangkang yang sangat bertanggungjawab, yang memberikan sumbangan kepada kestabilan politik negara dan negeri di Malaysia.

Demikian dinyatakan oleh Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali ketika berucap dalam majlis Berbuka Puasa di Ma’ahad Tahfiz Wal Tarbiyah Tok Jiring, dekat sini, semalam.

Malaysia sedang menghadapi satu suasana yang dikatakan yang agak tidak menentu dari sudut politik, macam-macam analisis, macam-macam ulasan yang dibuat,

“tetapi saya yakin dan InsyaAllah (ia akan selesai), oleh kerana kita sendiri (PAS) sebagai pembangkang

yang sangat bertanggungjawab yang boleh memberi sumbangan kepada kestabilan politik negara dan negeri kita, “ujar beliau mengulas perkembangan politik tanahair masa kini.


Menurut beliau antara sumbangan yang diberikan oleh PAS adalah membangunkan pendidikan kepada generasi muda waktu ini.

“Pendidikan salah satu daripada perkara yang sangat asas dan sangat penting, dan biasanya pembangunan manusia dihubungkait dengan pembangunan pendidikan,
”Generasi pada waktu ini pada suatu ketika nanti merupakan orang-orang yang diletakkan di tengah-tengah masyarakat,

“generasi demi generasi akan muncul dan semua akan memainkan peranan,”kata beliau yang turut melancarkan dana pembangunan untuk institusi pendidikan tersebut.

Ketika mengulas pembangunan umat Islam, beliau berkata Islam adalah ugama yang paling pesat membangun dengan pertambahan penduduk Islam meningkat kepada 20% dari jumlah 7 bilion penduduk dunia.


Walaupun begitu menurutnya, umat Islam yang berjumlah 1.5 bilion menghadapi cabaran diseluruh dari sudut ekonomi dan pendidikan terutamanya di negera-negara Afrika.

”Dalam dunia Islam terutamanya sekali di benua Afrika kita umat Islam menghadapi kekurangan dari segi ekonomi dan pendidikan disebabkan perang yang tidak berhenti-henti termasuk perang saudara,”jelas beliau.

Menyorot kembali pembangunan PAS di negeri Terengganu, beliau berkata PAS telah mendirikan pelbagai bangunan dan PAS Besut adalah kawasan yang paling awal mendirikan bangunan sendiri.

Beliau yakin pembangunan yang dilaksanakan oleh PAS negeri Terengganu dapat dijayakan kerana ia dilaksanakan mengikut kemampuan dan muafakat pendokongnya.

”Inilah sebenarnya rahsia yang kita menjadi berjaya oleh kerana kita mengikut apa yang termampu kita buat, kita akan buat,

“antara bangunan yang paling awal dibuat adalah bangunan PAS Besut, tidak ada kewangan yang banyak, tapi buat dengan perbincangan dan berdasarkan keupayaan kita,”katanya.

”Sudah RM 700,000 duit yang telah digunakan, tidak ada satu sen pun duit kerajaan,”tambah beliau mengulas pembangunan masjid yang sedang dibina di Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah.


Ijtima’ Perantau Sempena Idulfitri

Kuala Terengganu – Semua anak Terengganu yang merantau ke luar negeri Terengganu (Perantau) di jemput hadir ke program Ijtima’ sempena IdulFitri yang akan diadakan pada 4 Syawal di Markaz Tarbiyah PAS Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

“Samada mereka yang bekerja atau yang masih belajar atau apa-apa jua yang mereka lakukan, sekiranya

pulang ke Terengganu untuk berhari raya, jemputlah ke program Ijtima’ tersebut,” kata Timbalan Pengarah Ijtima’, Mohd Ghazali Abu Bakar, atau yang lebih dikenali dengan panggilan Alga.


Menurut beliau
program Ijtima’ sempena IdulFitri ini adalah merupakan program tahunan PAS Terengganu yang bertujuan menghimpunkan Perantau anak Terengganu bagi merapatkan ukhuwwah dan silaturRahim disamping mengemaskinikan berita dan maklumat berkenaan diri masing-masing, keluarga serta hal ehwal semasa.

“ InsyaAllah, pada tahun ini, sekali lagi program Ijtima’ ini akan diadakan yang dianjurkan bersama oleh Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat dengan kerjasama PAS Negeri Terengganu dan juga Kelab Perantau Terengganu,”jelas Alga yang dihubungi Buletinonline dipejabatnya hari ini, Khamis, 29 September.

Beliau berkata program yang bermula jam 8.00 pagi dan akan berakhir pada jam 1.30 tengahari itu akan turut disertai oleh beberapa pimpinan PAS Terengganu dan Tetamu Kehormat yang hadir adalah Presiden PAS, Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

“Tok Guru akan turut bersama kita dan semua Perantau, akan berucap dalam majlis perasmian, selain Pesuruhjaya Dato’ Mustafa Ali yang akan mengetuai saf kepimpinan PAS negeri dalam sesi ramah mesra,”jelas Alga lagi.

Adalah dijangkakan seramai 500 orang akan hadir dalam Ijtima’ sempena IdulFitri pada tahun ini memandangkan suasana politik dan ekonomi yang tidak menentu dan juga isu-isu semasa yang tidak kurang panasnya di negeri Terengganu, tambah beliau.

Sehubungan dengan itu Setiausaha Ijtima’ Ustaz Mohd Nasir Abd Karim memaklumkan supaya semua Perantau yang berhajat untuk hadir digalakkan untuk mendaftar lebih awal bagi memudahkan pihak urusetia mengendalikan majlis.


Beliau berkata pendaftaran boleh dibuat dengan menghantar e-mel kepada dppnt@yahoo.com dan sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada beliau di nombor 013-9229 463 atau kepada saudara Alga di nombor 013-9332 304.


Bagi Perantau di Lembah Kelang boleh menghubungi Setiausaha Perantau, Suhaimi Embong, di nombor 019-218 3070

25 September 2008

JKKK jadi ‘Raja’? Ahmad Said tiada kuasa


Kuala Terengganu - Menteri Besar Terenganu, Dato’ Ahmad Said melahirkan rasa kekecewaannya terhadap isu pengagihan bantuan raya dana khas kepada rakyat di negeri Terengganu hari ini.


Katanya, masalah keciciran nama penerima bantuan tersebut termasuk kepada golongan Orang Kurang Upaya (OKU) dan fakir miskin hangat diperkatakan.


Menurutnya, senarai nama-nama penerima bantuan dana raya diselaraskan di peringkat kampung melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).


“Saya sudah mengarahkan pegawai kita (kerajaan) supaya pastikan semua yang layak diberi tanpa dikecualikan.

“Ini ada laporan media dedahkan orang OKU pun ada yang tidak dapat bantuan dana raya dan banyak yang tercicir,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa Bersama Media di Dewan Gemilang, Hotel Primula, dekat sini, semalam.


Sepatut, katanya masalah orang miskin dan OKU itu mengatasi kepentingan orang politik tetapi orang politik yang mengatasi OKU.


Menurutnya, sebagai Menteri Besar apa lagi yang perlu dibuat kerana arahan telah dikeluarkan tetapi pelaksanaan berlaku lain.


Sumber Buletin Online memaklumkan terdapat beberapa ungkapan Ahmad itu yang bersifat ‘double standard’ seakan-akan ‘menyokong’ tindakan JKKK mengamalkan sikap ‘pilih kasih’ dalam pembahagian dana tersebut kepada rakyat.


Katanya, golongan yang tidak disenaraikan sebagai penerima bantuan dana raya itu kerana terdiri dari kalangan penentang Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN).


Menurutnya, masalah politik yang berbeza kadang-kala menyebabkan pihak Umno-BN tidak senang dengan kelakuan orang PAS yang selalu memaki-hamun kepada Umno.


“Kita (kerajaan) beri bantuan kepada orang tetapi lepas itu dia (PAS) maki-hamun kita pula…ini yang kita marah.

“Ibaratkan, saya beri parang untuk menebas semak-samun tetapi dia guna parang itu untuk tebas betis saya pula…’cerdik ke bodoh’ jika saya beri parang kepada mereka,” soal Dato’ Ahmad kepada hadirin.


Namun begitu, katanya bantuan tetap akan diberikan kepada rakyat yang benar-benar layak tetapi mengikut keadaan politik.


Katanya, semua orang politik yang apabila berkuasa akan melakukan tindakan yang sama dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan Umno-BN sekarang.


“Walau macam mana pun kita akan utamakan penyokong dan pengundi kita (Umno) dahulu…biasalah ‘politik’.

“Kalu (kalau) nok (hendak) beri kepada sepuluh orang misalnya, lapan orang kita (Umno) dan dua orang PAS,” jelasnya.


Hadir sama pada majlis tersebut Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu, Dato’ Rosli Mat Hasan, Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato’ Zubir Embong dan Timbalan Ketua Pemuda Umno Terengganu, Kazan Che Mat.Dana Khas/Wang Ehsan - Bukan kah BPR Pernah Siasat?

Kuala Terengganu – Kenyataan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said yang meminta Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat penyelewengan agihan Dana Khas/Wang Ehsan dialu-alukan oleh pimpinan PAS.

Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani berkata BPR harus menerima cabaran MB Trengganu itu dan menyiasat perkara tersebut hingga ke akar umbi.


”Kita (PAS) setuju dengan MB supaya BPR siasat, mesti siasat sampai ke bawah, dikalangan penerima dan pemberi iaitu Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK),” kata beliau ketika ditemui Buletinonline semalam.


”DUN saya, Rantau Abang sedang mengumpul maklumat, InsyaAllah sedikit masa lagi akan dapat,”tambahnya mengulas isu agihan secara tidak adil Dana Khas Hari Raya yang sedang panas diperkatakan.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik menyokong cabaran Ustaz Azman dan menggesa supaya BPR melakukakan siasatan dengan segera.

Menurut beliau ketidakadilan dan penyelewengan dalam mengagihkan Dana Khas atau dulunya di panggil Wang Ehsan telah timbul sejak ia diperkenalkan pada tahun 2000.

”Bukankah BPR pernah menyiasat Wang Ehsan dulu, kalau tak silap pada tahun 2000, ketika wang ehsan mula diperkenalkan dan dikawal oleh UMNO Terengganu?,”soalnya.

Tinjauan BuletinOnline dikalangan rakyat umum mendapati lebih 80% yang ditemui berpendapat memang wujud ketidakadilan dalam pengagihan wang tersebut.

Seorang pelajar yang ditemui (tidak mahu namaya disiarkan) menyatakan keluarganya tidak mendapat bantuan ‘duit raya’ tersebut walaupun lebih susah daripada mereka yang menerimanya.


”Tak dapat, semuanya diberikan kepada orang rapat dengan JKKK,”kata beliau yang berasal dari Kampung Padang Hangus, Tepoh, Kuala Terengganu.

“saya hairan, sekejap-sekejap dia orang tukar beli Myvi baru, kemudian beli motosikal Legion baru,”tambahnya merujuk kepada salah seorang anggota JKKK dikampungnya.

Di daerah Besut seorang penerima wang ehsan dana khas hari raya mengakui beliau mendapat wang tersebut apabila namanya disenaraikan oleh saudaranya yang menjadi anggota kuat JKKK.

Namun menurutnya beliau hanya memperolehi sebanyak RM 200 sedangkan sepatutnya setiap penerima menerima RM 300.

Akhbar perdana Utusan Malaysia pada 19 September juga mendedahkan kira-kira 100 orang penduduk termasuk OKU dari Kampung Sungai Buaya dalam daerah Dungun kecewa kerana tidak mendapat bantuan Dana Khas Aidilfitri.

Sebelum itu, Buletinonline juga turut memaparkan penyelewengan yang sama yang berlaku dalam daerah Kuala Terengganu.

Seorang OKU dari Kampung Bukit Nenas, Tepoh Kuala Terengganu mengadu telah dinafikan duit raya angkara kezaliman JKKK

Penyelewengan JKKK dalam pengagihan Dana Khas mula dikesan seawal bulan Ogos lalu apabila mereka ‘memilih kasih’ dalam mengumpulkan nama-nama bagi penerima Dana Khas, nama lain bagi wang royalti minyak.

Sehubungan dengan itu, ADUN Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar berharap seramai 1,515 orang penerima yang dikatakan tercicir disebabkan masalah komputer, dapat diselesaikan dengan kadar segera kerana Aidil Fitri akan menjelang tidak berapa lama lagi.

Ahmad Said dalam kenyataan kepada sebuah akhbar semalam berjanji akan menyelesaikan masalah nama-nama yang tercicir disamping mengalu-alukan siasatan BPR sekiranya berlaku sebarang penyelewengan dalam proses pengagi-han Dana Khas Bantuan Aidilfitri di negeri ini.


Bantuan Dana Raya – Pengetua Turut Beri Nasihat

Kuala Terengganu - Agihan bantuan Dana Khas sempena Aidil Fitri yang tidak adil menjadi perbualan dikalangan masyarakat segenap lapisan dinegeri Terengganu.

Perlaksanaan agihan bantuan dana khas oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada rakyat di negeri ini berlaku demikian kerana tindakan tidak jujur dan pilih kasih yang dilakukan oleh pihak Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).


Semakan Buletin Online mendapati ketidakadilan itu berlaku kepada hampir disemua daerah diseluruh negeri Terengganu.


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar menggesa agar kerajaan negeri menasihati serta memantau perkembangan tidak sihat itu.


Katanya, perbuatan tidak jujur dengan amanah, pilih kasih dalam pengagihan bantuan kepada rakyat miskin dan anak yatim tidak wajar diamalkan dalam pentadbiran kerajaan negeri.


“Saya diberitahu terdapat pengerusi JKKK yang mengambil kira fahaman politik dengan menyekat bantuan kepada golongan fakir miskin yang tidak sehaluan.

“Mereka (Umno-BN) sepatutnya, menjalankan tugas yang diamanahkan dengan adil, jujur dan tidak pilih kasih dalam pembahagian bantuan dana raya itu,” jelasnya ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan kek dan duit raya kepada para pesakit di HSNZ, baru-baru ini.


Sehubungan dengan itu Buletin Online dimaklumkan, Pengetua sebuah sekolah menengah dekat sini turut memberikan nasihat kepada muridnya agar ibu bapa mereka tidak menerima bantuan tersebut sekiranya mereka bukan golongan yang selayaknya.

Sumber Buletin Online memberitahu, nasihat tersebut telah disampaikan secara terbuka pada perhimpunan pagi disekolah tersebut.

Keadaan ini menggambarkan bahawa isu pengagihan bantuan dana sempenan hari raya tersebut bukan satu isu terpencil.


Justeru itu, Tengku Hassan turut menyaran agar pihak JKKK tidak mengamalkan sikap dendam politik ‘kampungan’ yang banyak menyusahkan rakyat.


Katanya, kenyataan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said yang mahukan bantuan dana khas raya diagih kepada semua golongan miskin tanpa mengira fahaman politik diingkari pihak JKKK.


Malah, kata Dato’ Tengku Hassan menegaskan terdapat segelintir manusia yang tidak layak tetapi menerima bantuan dana tersebut.

23 September 2008

Faktor Khalid Tidak Berasas


Kuala Nerus - Tuduhan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad yang menyatakan pendekatan keras dan tiada senarai keutamaan menyebabkan PAS Terengganu tewas di tangan BN dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu, disifatkan oleh PAS Terengganu sebagai tidak berasas dan agak ‘sombong’.

“Jangan suka tuduh, sebenarnya kenyataan (Khalid) macam sombong sikit,” kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Hj Abu Bakar Chik ketika ditemui selepas majlis berbuka puasa bersama Pesuruhjaya PAS Terengganu di Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah dekat sini petang semalam.


Menurut beliau banyak faktor samada faktor luaran atau dalaman parti yang menyebabkan kekalahan PAS di Terengganu pada pilihanraya umum yang lalu.


Beliau berkata amalan demokrasi yang tidak memenuhi
piawaian sepatutnya juga menyumbang kepada kekalahan tersebut.


”Sebab itu timbul isu pada pilihanraya yang terakhir, nak pakai dakwat (kemudian) tak jadi pakai dakwat pada saat akhir, nak pakai borang mati stem tapi saat akhir ditarik,
”kemudian
tahun 2004 dalam dua hari sebelum mengundi tak boleh pakai bangsal panas tiba-tiba hari terakhir dibenarkan pakai bangsal panas, kita tak tahu sedangkan UMNO tahu,”jelas beliau, ketika memberikan respon terhadap kenyataan Khalid.

Ustaz Abu Bakar Chik yang juga Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bedah Siasat (Post-Mortem) Pilihanraya PAS Terengganu menegaskan isu pengundi hantu adalah satu isu yang masih relevan.


”Soal pengundi hantu, kita (PAS) pada peringkat jawatankuasa ‘post-mortem’ negeri Terengganu dan jawatankuasa peringkat pusat merasa hairan dari segi jumlah pengundi yang keluar terlalu tinggi di negeri terengganu, sampai tahap 90%,

“kita juga merasa hairan, jumlah pengundi yang sangat tinggi, (jumlah) penduduk yang kurang lebih satu juta (tetapi) pengundinya setengah juta,”tegas beliau.

Beliau mendedahkan melalui kajian post-mortem yang telah dibuat, tidak terdapat faktor sebagaimana yang dinyatakan Khalid menjadi sebab kepada kekalahan PAS Terengganu pada pilihanraya umum yang lalu.

“Kajian telah dibuat diperingkat apa yang Khalid sebut tidak ditunjukkan oleh penyelidikan yang kita buat,

“faktor yang disebut oleh Khalid tidak kami (PAS) ditemui daripada post-mortem melalui jentera parti dan juga penyelidikan diperingkat bawah,”terang beliau.

Beliau menerima hakikat kemenangan (PAS) dinegeri-negeri lain, namun sejauh mana ketahanannya adalah bergantung kepada pilihanraya yang ke 13 akan datang.


Beliau tidak faham apa yang diperkatakan oleh Khalid dan meminta Khalid untuk memberitahu apa yang dibuat oleh PAS Terengganu yang tidak membetuli dengan (kaedah) Islam.

“Kita sedia mendengar dan sedia perbaiki,”tambah beliau.


DUN Ladang Kekal Bersama PAS

Kuala Terengganu - Berikutan kegagalan pempetisyen membuktikan dakwaan bahawa kerani Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak melaksanakan tugas dalam mengendalikan kertas undi pos, Mahkamah Pilihan Raya di sini hari ini, menolak petisyen pilihan raya oleh UMNO Terengganu.

Keputusan itu dibacakan oleh Hakim Datuk Ramly Ali yang menolak permohonan UMNO Terengganu untuk membuat pemeriksaan rapi dan pengiraan seula undi pos bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang.

"Setelah menimbang semua keterangan, pempetisyen gagal membuktikan petisyen (yang memohon pemeriksaan rapi dan pengiraan undi pos). Dengan ini petisyen (UMNO Terengganu) ditolak," katanya.

Pada 28 April lepas, UMNO Terengganu memfailkan petisyen memohon pemeriksaan semula dilakukan terhadap 127 undi pos bagi DUN Ladang yang ditolak SPR pada hari pengundian 8 Mac lepas.

Petisyen tersebut dikemukakan oleh Ketua UMNO Cawangan Lorong Kemunting, Mahari Endut yang menamakan tiga pihak iaitu Pegawai Pengurusan Pilihan Raya bagi Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Md Razali Kassim, SPR dan Anggota Dewan Undangan Negeri Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar sebagai responden.

Mahari diwakili oleh barisan peguam diketuai Datuk Muhammad Shafee Abdullah manakala Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Kamaluddin Mohd Said mewakili SPR dan Tengku Hassan pula diwakili peguam Dato’ Wan Abdul Muttalib Embong.

Pada pilihan raya umum ke-12 8 Mac lepas, calon PAS Dato’ Tengku Hassan Omar mengalahkan Bekas Exco Terengganu, Dato’ Wan Hisham yang menjadi calon Barisan Nasional (BN) dengan majoriti.

Bernama memetik kata Wan Abdul Muttalib berkata mahkamah menolak petisyen yang dikemukakan oleh UMNO Terengganu kerana tiada keterangan daripada saksi-saksi pempetisyen yang boleh membatalkan kemenangan Tengku Hassan itu.

Beliau berkata mahkamah mendapati kerani-kerani SPR telah melaksanakan tugas dengan sempurna serta mengikut undang-undang dalam mengendalikan kertas undi pos berkenaan.

Sementara itu, Dato’ Tengku Hassan berkata sejak daripada awal, beliau sudah menjangka untuk memenangi kes itu.

Sehubungan itu, beliau berkata tugasnya kini adalah untuk memberi sepenuh perhatian dalam memberikan khidmat kepada pengundi di DUN Ladang.

250 pesakit di Wad HSNZ terima sumbangan PASKuala Terengganu - Seramai 250 pesakit yang terlantar di wad lelaki, wanita dan kanak-kanak Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dekat sini telah menerima sumbangan kueh dan duit raya daripada PAS Negeri Terengganu.


Menurut Pengarah Program tersebut, Dr. Muhammad Abdullah, Program ‘Cakna dan Ziarah’ pesakit di HSNZ merupakan program tahunan Lajnah Kebajikan Badan Perhubungan PAS Terengganu.

Beliau berkata pada tahun ini Lajnah Kebajikan dapat melaksanakan program yang agak menyeluruh daripada tahun sebelumnya kerana pihak Lajnah menerima lebih banyak sumbangan dari orang ramai.

”Lebih RM 5,000.00 dapat dikumpulkan hasil sumbangan individu dan syarikat perniagaan yang prihatin dan ingin melakukan amalan mulia sempena bulan Ramadhan yang penuh keberkatan,”jelas beliau yang ditemui selepas program tersebut.

Beliau yang juga seorang doktor perubatan berkata kunjungan rombongan tersebut turut mengedarkan ‘selawat shifa’ untuk menjadi amalan bagi setiap pesakit beragama Islam.

”Selain dari ikhtiar perubatan moden, doa kepada Allah adalah senjata utama kepada mereka yang ditimpa kesusahan,”kata beliau.


Sementara itu Pengerusi Lajnah, Ustaz Abu Bakar Abdullah berkata PAS telah mengadakan program ziarah pesakit di HSNZ pada setiap bulan Ramadhan, sejak lebih lima tahun lalu.


Katanya, mesej kunjungan dalam siri lawatan ke hospital terbabit bagi memberi gambaran kepada masyarakat PAS bersifat universal.


“Program cakna kepada pesakit ini adalah aktiviti tahunan kita (PAS) sejak lebih lima tahun lalu dalam menyampaikan mesej dakwah dan perjuangan parti.

“Mesej kita (PAS) ‘Islam Untuk Semua’ sambil mendekati para pesakit tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik,” ujarnya ketika ditemui di hospital berkenaan.


Beliau yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Kesihatan ketika kerajaan PAS Terengganu menjelaskan program cakna pesakit bukan sahaja di Kuala Terengganu tetapi di seluruh daerah negeri ini.


Bahkan, katanya sumbangan turut diberikan kepada golongan fakir miskin dan anak yatim yang dinafikan hak mendapat bantuan kerajaan negeri.


Turut bersama-sama rombongan menziarahi HSNZ adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar, Adun Bukit Tunggal, Dr.Alias Razak dan isteri Presiden PAS, To’ Puan Hajah Zainab Awang.

Bantuan Dana Raya – Pengetua Turut Beri Nasihat

Kuala Terengganu - Agihan bantuan Dana Khas sempena Aidil Fitri yang tidak adil menjadi perbualan dikalangan masyarakat segenap lapisan dinegeri Terengganu.

Perlaksanaan agihan bantuan dana khas oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada rakyat di negeri ini berlaku demikian kerana tindakan tidak jujur dan pilih kasih yang dilakukan oleh pihak Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).


Semakan Buletin Online mendapati ketidakadilan itu berlaku kepada hampir disemua daerah diseluruh negeri Terengganu.


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar menggesa agar kerajaan negeri menasihati serta memantau perkembangan tidak sihat itu.


Katanya, perbuatan tidak jujur dengan amanah, pilih kasih dalam pengagihan bantuan kepada rakyat miskin dan anak yatim tidak wajar diamalkan dalam pentadbiran kerajaan negeri.


“Saya diberitahu terdapat pengerusi JKKK yang mengambil kira fahaman politik dengan menyekat bantuan kepada golongan fakir miskin yang tidak sehaluan.

“Mereka (Umno-BN) sepatutnya, menjalankan tugas yang diamanahkan dengan adil, jujur dan tidak pilih kasih dalam pembahagian bantuan dana raya itu,” jelasnya ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan kek dan duit raya kepada para pesakit di HSNZ, baru-baru ini.


Sehubungan dengan itu Buletin Online dimaklumkan, Pengetua sebuah sekolah menengah dekat sini turut memberikan nasihat kepada muridnya agar ibu bapa mereka tidak menerima bantuan tersebut sekiranya mereka bukan golongan yang selayaknya.

Sumber Buletin Online memberitahu, nasihat tersebut telah disampaikan secara terbuka pada perhimpunan pagi disekolah tersebut.

Keadaan ini menggambarkan bahawa isu pengagihan bantuan dana sempenan hari raya tersebut bukan satu isu terpencil.


Justeru itu, Tengku Hassan turut menyaran agar pihak JKKK tidak mengamalkan sikap dendam politik ‘kampungan’ yang banyak menyusahkan rakyat.


Katanya, kenyataan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said yang mahukan bantuan dana khas raya diagih kepada semua golongan miskin tanpa mengira fahaman politik diingkari pihak JKKK.


Malah, kata Dato’ Tengku Hassan menegaskan terdapat segelintir manusia yang tidak layak tetapi menerima bantuan dana tersebut.

21 September 2008

Ijtima' Kepimpinan PAS Negeri Terengganu 2008


Ijtima' Kepimpinan PAS Negeri Terengganu bagi tahun 2008 akan diadakan di DUN Cukai, Kemaman Terengganu.

Persiapan bagi menjayakan Ijtima' tersebut sedang giat dijalankan.

Urusetia Ijtima' Kepimpinan PAS Negeri Terengganu membuka peluang kepada seluruh ralyat Terengganu yang berhasrat untuk menunaikan ibadat Aqiqah.

Borang penyertaan Aqiqah dilampirkan dibawah dalam bentuk gif. Klik pada borang tersebut untuk paparan lebih kelas dan boleh di muat turun serta dicetak bagi sesiapa yang berminat untuk menyertai program Aqiqah sempena Ijtima' Kepimpinan Kali ini.

Khutbah Solat Sunat Eidul Fitri 1429H

Khutbah ini dalam Edisi Jawi. Dijadikan Format gif. Untuk Kelihatan lebih jelas sila klik pada setiap imej tersebut. Semuanya ada 6 helai.

MBKT Mengundang Bahaya


Kuala Terengganu – Pihak Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan Kerajaan Negeri Terengganu mengundang bahaya dengan melakukan pembangunan dan menggondolkan kawasan bukit di bandaraya ini.

Kawasan bukit yang telah digondolkan itu terletak di salah satu puncak Bukit Kecil di sebelah jalan Cerong Lanjut dan dapat dilihat dengan jelas dari Jalan Sultan Omar.


Keadaan cerun bukit yang terlalu curam yang telah digondolkan itu terdedah dengan bahaya hakisan dan tanah runtuh.

Beberapa rumah kediaman yang terdapat di kaki bukit tersebut pasti akan menghadapi malapetaka sekiranya kejadian yang tidak diingini berlaku kerana ia terletak benar-benar dibawah kawasan yang telah digondolkan.

Apa pun pembangunan yang akan dilaksanakan di kawasan tersebut, ia adalah tidak wajar sama sekali kerana bukit tersebut juga adalah salah satu kawasan hijau di bandaraya ini, yang sepatutnya dipelihara.

Garis panduan pembangunan tanah tinggi tahun 2002 yang dikemas kini tahun 2006, melarang pelaksanaan projek pembangunan di kawasan tanah tinggi 300 meter ke atas dan berkecerunan lebih 35 darjah.

Walau tidak dapat dipastikan ketinggian bukit tersebut namun yang pasti kecerunannya adalah melebihi had yang ditetapkan oleh Garis Panduan yang dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS)

‘Kek Yang dibawa Mungkin Beracun’ – Pengawal Keselamatan HSNZ


Meskipun PAS tidak memerintah Negeri Terengganu, namun pendokong dan pimpinan PAS tetap meneruskan usaha dakwah dan memberikan khidmat kebajikan kepada rakyat Terengganu.

Masyarakat umumnya memberikan sokongan dan dapat menerima baik kehadiran PAS, namun usaha murni PAS sentiasa diragui malah digeruni oleh sesetengah penyokong UMNO yang agak tertutup dan fanatik.

Tidak cukup dengan sekatan media massa dan elektronik, sesetengah mereka yang tidak faham cuba menyekat usaha kebajikan PAS Terengganu yang turun kepada masyarakat menerusi program-program yang melibatkan institusi atau agensi kerajaan.

Pengalaman saya mengikuti program Lujnah Kebajikan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu kelmarin memberikan satu kenyataan betapa masih ada sesetengah petugas jabatan kerajaan yang masih berfikiran ‘dibawah tempurung’ dalam dunia ‘langit terbuka’ sekarang.

Usaha kebajikan tidak harus terhalang dengan sentimen politik kepartian, namun mungkin mereka yang memandang sinis dan berusaha pula untuk menyekat usaha Lajnah Kebajikan PAS Terengganu di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), adalah mereka yang telah terkunci pemikirannya dan menganggap hanya UMNO sahaja yang segala-galanya.

Sempena bulan Ramadhan yang mulia dan Eidul Fitri yang bakal tiba, PAS Negeri
Terengganu cuba menghidupkan budaya ‘memberi dan menerima’ dengan melaksanakan program ziarah pesakit yang terlantar di wad di HSNZ.

Program tahunan ini bertujuan untuk menyampaikan sumbangan duit dan kuih raya serta memberi semangat dan perangsang bagi pesakit-pesakit.

Antara pimpinan yang turut hadir bersama ialah YB Dato’ Tengku Hasan, ADUN Ladang, YB Dr . Alias Razak, ADUN Bukit Tunggal dan Ustaz Abu Bakar Abdullah, Pengerusi Lajnah Kebajikan serta Pengarah Program Dr. Muhammad Abdullah.

Manakala muslimat pula turut disertai Datin Seri Puan Hajjah Zainab, isteri YB Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abd. Hadi Awang, Presiden PAS, isteri YB Dr . Alias dan isteri Ustaz Abu Bakar Abdullah.

Lawatan dan sumbangan kebajikan ini disambut dengan baik dan mesra oleh semua pesakit dan kakitangan HSNZ, namun terdapat seorang dua kakitangan yang berpandangan negatif terhadap program ziarah ini, cuba menyekat dengan pelbagai alasan.

Antara yang paling mengejutkan ialah ada kakitangan keselamatan yang menuduh rombongan ini datang untuk berkempen pilihanraya dan kek yang dibawa mungkin mengandungi “racun”.

Beberapa pelawat dan pesakit yang menyedari sikap petugas yang tidak professional ini hanya menggelengkan kepala tanda kesal dengan kekasaran sikap mereka.
Keadaan seperti ini pasti tidak berlaku sekiranya petugas Barisan Nasional pula yang turun untuk menyampaikan sumbangan.

Meskipun ruang dan peluang tidak dibuka sepenuhnya, PAS Terengganu tetap bersyukur dan gembira atas respon yang diberikan. Semua pesakit yang diziarahi menghargai kedatangan dan pemberian rombongan kebajikan ini.

Semoga selepas ini, PAS diberi peluang yang lebih luas bagi mendekati dan sama-sama berbakti pada rakyat tanpa prejudis untuk tujuan kepentingan politik semata-mata

Ramadhan di PalestinRumah-rumah di Palestine lebih mudah dikenali dari rumah orang Israel kerana di setiap rumah orang Palestine pasti terdapat satu tangki simpanan air di bumbungnya.

Bekalan air 24 jam hanyalah untuk penempatan penjajah Israel, bagi kami penduduk Palestin hanya aliran titisan air yang dialirkan. Itu pun kami gunakan sepenuhnya, semaksima mungkin.

Tangki air dibumbung rumah kami hanyalah tangki kosong yang tidak dapat diisi dengan air kerana tekanan air yang terlalu rendah.

Bagi mereka yang mampu akan membeli tangki tambahan untuk diletakkan diatas tanah atau membeli air tambahan.

Memiliki dan menggali pergi telah lama diharamkan oleh peraturan Israel sejak berdekad yang lalu.

Kami agak bernasib baik kerana rumah lama kami terdapat sebuah sebuah telaga semulajadi yang menyimpan air hujan.

Kenalan dan sahabat handai sering datang menumpang mandi sekiranya kadangkala tidak ada langsung bekalan air untuk tempoh yang panjang.

Kos air menjadi telalu mahal di penempatan Palestine berbanding penempatan penjajah Israel.

Lapan puluh peratus sumber air yang datang dari Tebing Barat telah digunakan oleh Yahudi Israel secara haram.

Kelmarin, berpuluh ribu umat Islam Palestine berbaris berjam-jam di pintu sekatan Israel untuk menunaikan solat Jumaat di Masjid al-Aqsa pada minggu pertama bulan Ramadhan yang mulia.

Ramai yang hampa dan terpaksa pulang kerana tidak dibenarkan masuk oleh tentera Israel.

Mereka sanggup berpeluh menungu dalam terik matahari hampir 36 darjah Celcius (100 F) namun akhirnya dihambat balik dan pulang ke rumah masing-masing, tanpa mandi sebelum berbuka puasa kerana ketiadaan air.

Dengan mata kepala dapat dilihat, satu keluarga dipisahkan, yang tua dibenarkan masuk, orang muda kecewa dan kaum wanita pengsan kerana menunggu lama dibawah terik matahari dalam keadaan berpuasa !

Harapan yang tinggi dari rakyat Palestine kepada pemimpin dunia untuk membuka minda dan hati, melihat dan mendengar rintihan kami sedang menghadapi realiti tekanan dan penjajahan.

Seorang wanita yang mempunyai 8 anak menceritakan kesusahan hidupnya. Pendapatan suaminya yang kecil tidak mapu menyara seisi keluarga.

Anak sulongnya yang berumur 19 tahun terpaksa berhenti dari Universiti kerana tidak mampu membayar yuran yang begitu mahal ($700/semester).

Anak keduanya mengidap ketumbuhan dalam otak dan tidak berupaya bersekolah ataupun bekerja.

Pengangguran berlaku dua kali ganda lebih banyak di Palestine berbanding Amerika semasa Negara itu mengalami zaman kemelesetan dalam tahun 1930-an.

Israel memang tidak menghadapi masalah ekonomi kerana ekonomi mereka dijana hasil dari penjualan senjata alat pertahanan, samada yang dikeluarkan oleh Amerika atau yang dibiayai oleh cukai kami atau wang Amerika.

Terima kasih kepada Zionis yang menjuara perang dan keganasan dunia!

Teringat kepada satu sajak yang dikarang oleh seorang kanak-kanak Palestin;

Makna sebuah Penjajahan !

Dijajah, di ganasi, di sembelih
sedang dunia terpukau
Enam puluh tahun tangisan tanpa henti
tiada hari yang berlalu tanpa ketakutan yang tak terkira
untuk hidup, isteri-isteri dan airmata anak-anak kami
dunia terus berpaling, dan semangat kami mati.
Untuk tanah airku, aku akan berdiri
namun hampa tanpa tangan yang menghulur bantuan
penganiayaan, penindasan, kemurungan
setiap sudut kehidupanku, kau rampas
batu-batu adalah senjata, bagi melindungi rumah-rumah kami
jentolak kamu menang dan kegaganasan mengaum
kereta-kereta kebal, helicopter dan jip tentera
membunuh para pemuda sedang ibunya merintih
kau kawal elektrik, kawal laut kami
jalan raya dan pohon-pohon kami
sekolah ditutup anak-anak kami tidak terdidik
pelarian dinafikan jalan pulang
anak-anak menderita kehilangan ibu bapa
yang bangkit menentang dizalimi dan dihukum
kaum keluarga terpisah
pak tani hanya tinggal kenangan
tanah mereka yang hilang
dibawah tembok apartheid!
lalu diplomasi luar dan hubungan
direka membenarkan penjajahan
Palestine tanah air ku
rampasan kau tidak akan ku benarkan
sementara kau menidurkan dunia
aku akan membangkitkannya!

Abdul Nasir Rashid, Gred 11, 15 April, 2006

Ya Abdul Nasir, mungkin kita boleh mengejutkan sesetengah orang dari tidurnya, itu pun sekiranya mereka mahu dikejutkan.
Sebahagian sanggup menelan dongengan dan penipuan. Kebenaran adalah sesuatu yang menyakitkan. Lebih menyakitkan apabila yang tahu tentang kebenaran.

Umpama wajah Mahmud Abbas yang berpelukan dengan penjenayah perang Shimon Peres (bapa kepada senjata pemusnah dan nuklear Israel) yang terus mengaburi rakyatnya tentang “dua negeri untuk dua rakyat”

Ramadhan di Palestin masih lagi bulan yang mulia. Bukan tentang makanan, irama dan harum juadah berbuka dan petang yang hebat.

Semangat memberi dan menerima yang masih wujud, ramadhan memberikan kelebihan kepada orang-orang yang terus berusaha.

Masih ada tangan yang menghulurkan bantuan kepada keluarga yang memerlukan. Masih ada yang bangkit menentang kezaliman.

Mereka terus berikhtiar untuk memasuki masjid al-Aqsa, walaupun mereka dinafikan haknya. Bagi mereka lebih baik dari hanya duduk berdiam diri dirumah.

Para nelayan yang terus berjuang untuk ke laut, walaupun mereka ditembak. para wartawan yang terus menulis, para perunding terus berusaha untuk satu keamanan yang mungkin mustahil!

Di Terjemahkan secara bebas dari Artikel asal oleh Mazin Qumsiyeh, Palestine Think Tank

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...