26 Mac 2022

Tentera Myanmar Lakukan 'Pembunuhan Beramai-ramai'

 


Keganasan tentera Myanmar terhadap minoriti Rohingya  merupakan "pembunuhan beramai-ramai" dan jenayah terhadap kemanusiaan. 

25 Mac 2022

Tahniah! Kes Jenayah Syariah Turun


KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda mengucapkan tahniah atas  kejayaan kerajaan PAS Terengganu menurunkan kadar jenayah syariah.

24 Mac 2022

MN : UMNO Terengganu Jangan Pesong Fakta


KUALA TERENGGANU - Tindakan UMNO Terengganu yang mengambarkan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menolak Muafakat Nasional (MN) dan mahu berpecah adalah satu tindakan untuk memesongkan fakta sebenar. 

22 Mac 2022

‘Lebih Mahal Tali Dari Beruk’

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU –  Kos pembaikian keseluruhan projek Taman Ilmu, di Tembila, Besut disifatkan ‘lebih mahal tali dari beruk’ kerana jumlah membaik pulihnya dianggarkan sebanyak RM 400 juta melebihi nilai pembinaan asal, RM300 juta.

Festival Sedaya Vintage Dungun 2.0 : Hiburan Patuh Syariah

Kehadiran penyanyi terkemuka Ramli Sarip, memeriahkan lagi SEDAYA

DUNGUN - Festival Seni, Dakwah dan Budaya(SEDAYA) Vintage Dungun 2.0 membuktikan Islam tidak menyekat penganutnya untuk  berhibur tetapi  mestilah  menepati syariah.

21 Mac 2022

Utusan PBB Mohon Gencatan Senjata Yaman Semasa Ramadan


Utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Hans Grundberg berkata beliau sedang mencari kemungkinan gencatan senjata di Yaman semasa bulan Ramadan yang akan bermula awal bulan depan.

Pembangunan Rohani Menjadi Keutamaan


 Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Selain pembangunan material untuk rakyat, pembinaan jiwa amat penting dalam membangun sesebuah negeri maupun negara.

20 Mac 2022

PAS Tak Terkesan


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - PAS  tidak terkesan dengan sebarang komen dan tohmahan berkenaan yang dibuat oleh Umno dalam Persidangan Agung  mereka berakhir semalam.

Disebalik Hiruk Pikuk PAU, Umno Sebenarnya Berpecah Belah!

Interaksi mesra terpaksa antara Ahmad Zahid dan Ismail Sabri .......

 Walaupun keputusan menangguhkan pemilihan dalaman Umno dibuat, dan naratif penyiar RTM dan TV3 cuba menyembunyikannya, namun semua pihak tahu, Umno sebenarnya berpecah belah.

Wakil Umno Terengganu Menipu


Tak faham betul pasal YB Umno Terengganu yang mengadu pasal dianaktirikan oleh kerajaan Negeri. Macam budak-budak mengadu, dah la mengadu mende yang menipu. Meh nok kabo.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...