04 Januari 2014

Gulai Kawah ‘Daging Kuda’ Tarik 500 Penyumbang

IMG-20140104-WA0018DUNGUN – Jamuan ‘sambil menderma’ Majlis Tindakan DUN (MTD) PAS Rantau Abang dengan hidangan istimewa ‘gulai kawah kuda’ Berjaya menarik 500 orang penyumbang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau Abang YB Haji Alias Harun mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan majlis tersebut.

“Terima kasih kepada penderma pada program Jamuan Sambil Menderma selepas solat Jumaat di Masjid Pulau Serai sebentar tadi,

03 Januari 2014

Isu Pecat Guru KAFA; Pemuda PAS Akan Bertemu Pengarah YIT

kamaruzzaman abdullah1KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) memandang serius isu melibatkan sejumlah guru-guru KAFA yang dilaporkan ditamatkan kontrak tanpa alasan kukuh.

Oleh itu, Ketua DPPNT Ustaz Kamaruzzaman Abdulah berkata, satu pertemuan akan diadakan diantara DPPNT dengan Pengarah Yayasan Islam Terengganu pada Isnin, 6 Januari 2014 bagi mendapatkan penjelasan.

“Sepucuk surat segera bertarikh hari ini (semalam 2 Disember), telah dihantar kepada Pengarah Yayasan Islam Terengganu bagi memaklumkan perkara tersebut,

02 Januari 2014

Penindasan dan Kezaliman Akan Menjadi Satu ‘Noktah’ Kepada Umno dan BN

street dakwah1KUALA TERENGGANU – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh YB Ustaz Hishamuddin Abdul Karim berkata, rakyat akan mula ditindas dan dizalimi sebaik tahun baru 2014 bermula, dengan kenaikan kos sara hidup.

Beliau berkata, ibu bapa terpaksa menanggung kos pendidikan anak yang tinggi selepas membayar kos membeli peralatan sekolah yang meningkat.

“bermula esok hari (1hb Januari), kita akan ditindas, kita akan dikejami untuk meneruskan kehidupan. Rakan-rakan kita yang memiliki anak berdepan dengan bayaran yang terlalu tinggi,

“dengan kos pendidikan yang tinggi, persiapan untuk melalui proses menyediakan peralatan persekolahan anak-anak terlalu tinggi,”jelasnya.

 Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan kepada khalayak di Taman Shahbandar dekat sini, pada program Ekspedisi Dakwah pada malam ambang 2014.

Oleh itu, beliau yang juga Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) mengajak semua pihak khusus para pemuda untuk mengambil tanggungjawab membela rakyat yang menjadi mangsa kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Maka (marilah) kita bersama-sama untuk melakukan pembelaan kepada seluruh rakyat dan tanggungjawab ini disandang oleh kita semua.

“Oleh kerana itu, (sambutan) malam ini (kita harap) dia tak terlalu rancak di Taman Shahbandar, sebahagian (dari kita akan berada) di Batu Burok, dan sebahagian lagi akan ke kawasan belakang Kampung cina,

“kita akan ke sana untuk sebar risalah dan kita bersuai kenal dengan rakyat negeri Terengganu,”ujarnya.

Beliau berharap, pemuda PAS akan mendampingi rakyat ‘akar ubi’, dan menjadikan PAS sebagai parti politik yang rapat dengan rakyat dan membela rakyat .

Dalam perkembangan yang sama, Bendahari DPPNT Ustaz Hilmi Harun berkata, kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan BN akan terserlah jua, walaupun mereka cuba menutup segala kejahatan itu dengan ‘sedikit’ kebajikan.

“seluruh media,media elektronik media cetak semuanya berada di tangan mereka. Setiap tindakan yang zalim mereka buat terhadap rakyat dalam masa yang sama, mereka memperlihatkan kebajikan yang mereka lakukan,

street dakwah2“tetapi sebaliknya penindasan yang semakin dirasa (oleh rakyat) sedikit demi sedikit, penindasan ini dapat dihidu dan dapat dilihat oleh kita semua,”tegasnya.

Ustaz Hilmi yang juga ADUN Manir menyeru seluruh rakyat agar bergabung tenaga membentuk jaringan menentang kerajaan yang zalim dengan penuh keikhlasan.

Katanya, Allah telah mendedahkan, siapakah sebenarnya yang ikhlas membantu rakyat dalam peristiwa bencana banjir yang melanda daerah Kemaman pada awal bulan lalu.

“dengan gabungan jaringan tenaga yang kita berikan ini, akan diberi oleh Allah SWT sesuatu kekuatan yang luar biasa. Dan baru-baru ini berlakunya, banjir yang teruk di kemaman dan Allah Taala berikan kekuatan dengan gabungan jaringan tenaga yang kita ada,

“rakyat kemaman dapat melihat bagaimana orang-orang kita membantu dengan seikhlas hati, tentera-tentera merah yang berlegar yang disebut-sebut oleh orang Kemaman membantu mereka,
“ini adalah satu tamparan yang hebat kepada kerajaan Malaysia khususnya kerajaan negeri Terengganu,”katanya.

Katanya, rakyat perlu meletakkan ‘noktah’ kepada perjalanan hidup Umno dan Barisan Nasional (BN) pada pilihanraya umum kali ke-14 yang akan datang.

“Kita merasakan di sana (Kemaman) bahawa rakyat telah sedar, (dan) Kita mengharapkan mereka telah sedar dan mereka tidak lagi ditipu oleh kerajaan.

“Kita mengharapkan (keadaan) sebegini adalah suatu noktah, kepada perjalanan Umno dan Barisan Nasional,”tambahnya.

Kenyataan Harussani Boleh Meyebabkan Pertumpahan Darah!

Kenyataan Mufti Perak Tan Sri Harussani bahawa para demonstran pada malam 31 Disember 2013 di Dataran Merdeka baru-baru ini sebagai "bughah" dan "halal darah" adalah amat mendukacitakan.

Menurut Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS, Dr. Ustaz Khairuddin Aman Razali, ia menggambarkan kegagalan seorang mufti memahami hukum "bughah" dalam Islam.

01 Januari 2014

‘Flashmob’ Kenaikan Harga Barang; ‘Silent Protest’ Tunjuk Rasa

flashmob2KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) menyifatkan tindakan mengadakan acara ‘flashmob’ bantahan kenaikan kos sara hidup adalah satu bantahan secara diam atau ‘silent protest’.

Menurut Ketuanya Ustaz Kamaruzzaman Abdullah, acara flashmob yang diadakan bersama badan bukan kerajaan (NGO) GANTI, bertujuan menunjukkan rasa tidak puas hati kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) yang seolah-olah berada di luar kawalan.

Beliau berkata, sebelas perkara yang diumumkan oleh Perdana Menteri kononnya sebagai langkah penjimatan kononnya, sebenarnya tidak membawa sebarang makna.
 

31 Disember 2013

Ambang 2014; Pemuda PAS Anjur Ekspedisi Dakwah

kalendar 2014KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) menyeru orang-orang muda seluruh negeri Terengganu bersama-sama mereka menyertai Ekspedisi Dakwah sebagai acara menyambut tahun baru 2014.

Setiausaha DPPNT Mohd Nasir Razak berkata, program hari ambang tahun 2014 yang dinamakan sebagai Hari XPDC Dakwah akan bermula dengan acara ‘Flashmob’, menyuarakan bantahan terhadapkenaikan harga barang dan perkhidmatan.

“Insya Allah sempena Hari XPDC Dakwah tersebut DPPNT akan mengadakan ‘Flashmob’ Isu Kenaikan Harga barang di Dataran Air Pancut Stadium Sultan Ismail Nasharuddin Shah bermula jam 4.45 petang,

“(kemudian diikuti) kuliah mahgrib khas dan solat hajat perdana bersama Ketua DPPNT, Ustaza Kamaruzaman Abdullah di Surau Ikhwan Flat Gelong Bilal,”ujarnya.

30 Disember 2013

Pemuda PAS Lupuskan 10 Tan al-Quran

tmp_IMG-20131229-WA0059-402886825KEMAMAN – Banjir luar biasa yang melanda daerah ini pada awal bulan Disember lalu, telah menyebabkan banyak rumah penduduk, masjid dan surau turut ditenggelami air.
Ekoran kejadian itu, ribuan kitab suci al-Quran serta naskah surah Yasin yang rosak kerana ditenggelami air akibat bencana tersebut.

Bagi menjaga kesucian ayat-ayat ‘Allah’ tersebut, Dewan Pemuda PAS Kawasan Kemaman telah mengambil inisiatif menubuhkan satu skuad khas yang bertindak mengumpulkan dan melupuskannnya mengikut kaedah yang betul, bersesuai dengan hukum syarak.

Ketua Pemuda PAS Kawasan Kemaman (DPPKK) Ustaz Ramlan Mahmood berkata, pengumpulan ‘naskah’ yang rosak telah dimulakan sebaik banjir surut pada 7 Disember.

29 Disember 2013

“Back To School” Ceriakan Warga Bukit Payong

20131228_153423A
MARANG – Satu program yang dinamakan “Program Back To School” telah diadakan di Bukit Payong semalam.

Program berbentuk kebajikan itu yang bertujuan membantu dan mengurangkan beban beberapa keluarga-keluarga miskin terpilih di sekitar Bukit Payong dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup sekarang ini.

Program anjuran Badan Kebajikan Majlis Tindakan DUN Bukit Payong (MTD) itu telah berjaya membantu kira-kira 30 orang pelajar bagi persiapan mereka untuk menghadiri
sesi persekolahan baru pada Januari ini.

Telefon Bimbit Bernilai Tinggi Dilarikan Perompak

IMG-20131228-WA0068BESUT – Sebuah kedai yang menjual telefon bimbit milik seorang Cina dari Pulau Pinang di Seberang Kastam dekat sini telah dirompak oleh dua lelaki yang bersenjatakan pistol.

Kejadian tersebut berlaku pada petang Sabtu 28 Disember ketika tiga gadis muda yang menjadi pembantu kedai tersebut didatangi oleh dua anak muda pertengahan umur.

Pembantu kedai telefon bimbit ketika ditemui seledpas kejadian berkata, perompak tersebut datang ke kedai terbabit dengan menaiki sebuah motosikal honda jenis ‘Dream’ berwarna merah dan yang tidak bernombor pendaftaran.

Menyedari seseuatu yang tidak kena, seorang anak muda yang berniaga ‘Satar’ dan nasi lemak dikedai berhampiran telah meluru untuk bertanyakkan khabar.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...