09 Mei 2008

Sidang DUN Terengganu – Perbahasan DiJangka Panas Dengan Pembentangan Laporan Ketua Audit

Sesi soal jawab Mesyuarat Yang Pertama, Penggal Persidangan Yang Pertama, Dewan Undangan Negeri Terengganu Yang Kedua Belas (Sidang DUN Terengganu) hanya dijangka bermula pada hari Rabu 7 Mei.

Pada hari pertama (5hb Mei) Sidang DUN Terengganu akan dimulakan dengan Upacara Mengangkat Sumpah Yang DiPertua Dewan (Speaker) dan diikuti dengan Upacara Mengangkat Sumpah Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

DUN Terengganu dijangka akan melantik seorang Yang Dipertua Dewan yang baru bagi Penggal ini. Sumber-sumber tidak rasmi menyatakan bahawa bekas ahli Parlimen Hulu Terengganu Tengku Putera Tengku Awang akan dilantik ke jawatan tersebut menggantikan Che’ Mad Jusoh.

Pada hari yang kedua pula Pembukaan Sidang DUN Terengganu akan disempurnakan oleh Pengerusi Majlis Penasihat Pemangku Raja. Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman.

Kemudian, mengikut Tertib Pekerjaan Dewan sebagaimana yang diedarkan kepada ADUN, Sidang DUN akan disambung dengan ucapan Yang DiPertua Dewan.

Pada kelazimannnya Sidang DUN akan berhenti rehat selepas Ucapan Yang DiPertua Dewan dan akan disambung pada keesokkannya.

Hari ketiga adalah hari sebenar soal jawab Sidang DUN Terengganu yang akan dimulakan dengan pembentangan kertas-kertas kerja dan Laporan-laporan.

Antara laporan yang dijangka hangat dibahaskan adalah Laporan Ketua Audit Negara berkaitan Penyata Kewangan Kerajaan Negeri Terengganu Tahun 2006.

Didalam laporan tersebut dibawah tajuk Penemuan audit terkandung Beberapa persoalan dari Akaun Amanah Dana Khas, Program Penganjuran Monsoon Cup Negeri Terengganu, Projek Pembangunan Pulau Duyung dan Projek Pembangunan Pulau Wan Man.

Menurut YB Mohd Abdul Wahid Endut yang ditemui hari ini, Laporan Ketua Audit Negara berkenaan Penyata Kewangan Kerajaan Negeri Terengganu Tahun 2006 ini sepatutnya telah dibentangkan pada tahun lepas.

Beliau berkata semua negeri-negeri lain telah pun membentang Laporan Ketua Audit Negara bagi negeri masing-masing pada tahun lalu.


”Sepatutnya ia dibentang sewaktu Sidang DUN berkaitan Bajet 2008 tahun lalu, mungkin ia tidak di dibentang kerana ada perkara yang tidak kena, yang kerajaan lalu bimbang jika rakyat mengetahuinya” kata Mohd Wahid.

Beliau yang juga ADUN Wakaf Mempelam telah mengemukakan beberapa soalan didalam Sidang DUN kali ini selain akan bangun untuk berucap pada hari ketiga.

Sehubungan dengan itu, Ketua Whip PAS Dato’ Ustaz Harun Taib akan dicadangkan sebagai Ketua Pembangkang bagi penggal ini.

Ustaz Harun akan mengganti Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, Presiden PAS yang juga ADUN Rhu Rendang, yang telah berkhidmat sebagai Ketua Pembangkang DUN Terengganu pada sesi yang lalu

Menjelang Sidang DUN Terengganu – ‘Geng’ 22 menjadi tumpuan, ADUN PAS sudah bersiap

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang akan bermula pada 5hb Mei akan menjadi tumpuan kerana ‘Geng 22’ akan turut hadir menyertai Mesyuarat Yang Pertama,

Penggal Persidangan Yang Pertama, Bagi Dewan Undangan Negeri Kedua Belas itu.
Bahkan 10 orang dari mereka akan menjadi ‘tukang jawab’ kepada soalan-soalan yang dikemukakan oleh ADUN kerana telah dilantik sebagai anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Terengganu.

Perlantikan anggota Exco kerajaan Terengganu bulan lalu disifatkan banyak pihak sebagai tidak mempunyai kualiti dan moral yang rendah.
Ini kerana, kesemua 10 orang Exco tersebut pernah menyertai 12 orang ADUN lain, bergabung membentuk Geng 22 yang memprotes dan menentang perlantikan Dato’ Mad Said Menteri Besar (MB)Terengganu sekarang.

Malah, Geng 22 telah menandatangani surat sokongan dan taat setia kepada bekas Menteri Besar, Idris Jusoh serta mengugut akan memboikot majlis angkat sumpah MB dan akan meletakkan jawatan sebagai ADUN.


Ketua Geng 22 walau bagaimana akan duduk didalam Dewan Negeri sebagai ADUN biasa kerana tidak dilantik semula sebagai anggota Exco.


Walaupun Rosol Wahid dari segi kekananannya (seniority) sebagai Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu sepatutnya dilantik, namun kerana sikapnya yang melampau mengetuai Geng 22, namanya tidak dicadangkan.


Namun begitu dua orang Exco lama dikekalkan, Rahin Said dan Awang Tera dikekalkan kerana mereka dilihat oleh pihak MB sebagai ‘orang yang terpaksa’ mengikut ketua Geng 22.


Sementara itu, ADUN PAS telah pun membuat persiapan untuk menghadiri Sidang DUN yang pertama bagi penggal ini.
Diantara mereka YB Ustaz Mohd Nor Hamzah ADUN Bukit Payung akan melangkah masuk ke Dewan Negeri buat kali pertama. Ketika ditemui minggu lalu, beliau memberitahu Buletin Online segala persiapan berjalan lancer, malah beliau telah pun siap menempah baju rasmi yang wajib dipakai oleh semua ADUN pada hari pembukaan nanti.

Beliau diberi tanggungjawab untuk memastikan portfolio Agama dan Penerangan Negeri Terengganu berjalan mengikut lunas Islam sebenarnya dan akan mempersoalkan setiap tindak tanduk Exco berkenaan sekiranya didapati gagal menjalankan amanah rakyat.


Selain beliau, Dato’ Tengku Hasan Tengku Omar, ADUN Kawasan Ladang, akan kembali ke Wisma Darul Iman setelah dipaksa meninggalkan pusat pentadbiran negeri itu 4 tahun yang lalu kerana dipecat oleh Bekas Menteri Besar Idris Jusoh pada tahun 2004.


Sebagai bekas Pegawai Kewangan Negeri, beliau diberi amanah memastikan hal ehwal pentadbiran, kewangan dan pembangunan ekonomi negeri Terengganu akan berjalan lancar dan benar-benar membawa manfaat kepada seluruh rakyat.

PAS juga memberikan amanah kepada orang lama, Dato’ Ustaz Harun Taib ADUN Manir sebagai Ketua Whip PAS bagi penggal ini, selain akan mencadangkan beliau sebagai ketua pembangkang di Dewan Undangan negeri Terengganu.


Dewan Sidang Undangan Negeri Terengganu yang akan diadakan pada 5, 6, 7, dan 8hb Mei ini dijangka akan ‘panas’ dengan perbahasan yang berkisar kepada persoalan berkaitan kemajuan dan perlaksanaan program-program kerajaan negeri Terengganu pada sesi lalu, memandangkan ianya adalah penggal yang pertama.

Sudah pasti topik-topik hangat berkaitan projek mega seperti Monsoon Cup Pulau Duyong, Masjid Kristal Pulau Wan Man, Pembangunan Muara Sungai Terengganu, Kompleks Sukan dan Menaiktaraf Lapangan Terbang akan memanaskan Sidang DUN kali ini. Projek-projek tersebut sebelum ini telah pun diperkatakan oleh Menteri Besar, Dato’ Mad Said sebagai projek yang tidak membawa manfaat yang banyak kepada rakyat Terengganu.

Idris Jusoh, bekas Menteri Besar yang menjadi ‘partner’ kerajaan Pusat didalam membelanjakan bernilion ringgit duit rakyat dari Dana Khas Kerajaan Persekutuan/Wang Ehsan/ Royalti pasti akan panas punggung walaupun tidak lagi duduk diatas kerusi Menteri Besar.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...