20 November 2021

Perbezaan Pandangan Mematangkan Kepimpinan


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Apa sahaja perbezaan pandangan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) diharap dapat mematangkan lagi kepimpinan kerajaan politik

Harapan PN Tawan Melaka Cerah


ALOR GAJAH - Harapan Perikatan Nasional(PN) untuk menawan Melaka cerah berikutan rata - rata pengundi yang ditemui memberi respon positif untuk mengundi gabungan tiga parti itu.

18 November 2021

Apa lagi bukti, Cina dan Indiapun yakin kepada Jakpo


Hanya Jauhari mengenal manikam, itu lah ungkapan yang sangat tepat bagi saya untuk memberikan gambaran tentang Jaafar Othman atau Jakpo, calon PN bagi N09, Durian Tunggal. Ia bukan keyakinan biasa kerana untuk menceritakan berkenaan calon secara terperinci, hanya yang mengenali Jaafar sahaja yang layak memberikan pandangan, dan bukan dari temubual rambang atau sembarangan.

Kedah Batalkan Lesen Premis Judi


Kerajaan Negeri Kedah melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mengumumkan bahawa tidak akan lagi mengeluarkan mana-mana kelulusan lesen premis judi di seluruh negeri Kedah dan menghadkan penjualan minuman keras secara terbuka kepada semua pengguna bukan Islam di semua PBT.

Ja’afar Terima Aduan Penduduk


 ALOR GAJAH - Sebanyak tidak kurang 10 aduan rakyat yang telah diterima oleh calon PAS-Perikatan Nasional (PN) DUN Durian Tunggal Ja;afar Othman, dalam tempoh berkempen sehingg hari ini.

Faktor ‘wow’ dari Melaka, siapa sangka?


 Percayakah anda jika saya mengatakan bahawa perubahan cara pemikiran orang Melaka, menunjukkan kepada satu corakan yang agak berlainan berbanding dengan PRU14 dan sebelumnya. Jangkaan lama saya ternyata meleset setelah turun sendiri di negeri yang penuh dengan seni dan bersejarah di nusantara ini. Rasanya amat rugi jika tidak dikongsi dengan anda.

17 November 2021

Tragedi Memali; Monumental Kezaliman

Makan Syhada Memali

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.


Kesibukan ditengah koridor kuasa kadang menyebabkan kita seakan terlupa tragedi pertumpahan darah di daerah agrarian Memali Baling Kedah. Pelbagai tugasan rasmi dan tak rasmi , mengejar masa yang berlari pantas malah sedikit sendawa kekenyangan menggerus ingatan kita terhadap peristiwa 36 tahun lepas.  Minggu ini pula kita semua terarah kepada PRN Melaka, persaingan kuasa untuk menentukan kerajaan baru yang dipilih oleh rakyat.

Pilih Calon Yang Betul Berkhidmat

 


ALOR GAJAH - Semua pengundi awal yang turun untuk membuang undi diingatkan agar memilih calon yang betul-betul akan  berkhidmat untuk rakyat

16 November 2021

'Bahasa Jiwa Bangsa'Firman Allah SWT:


وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ٢٢ 


“Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan kebijaksanaan-Nya ialah penciptaan langit dan bumi, dan perbezaan bahasa dan warna kulit kalian. Sesungguhnya hal yang demikian itu benar-benar mengandungi keterangan-keterangan bagi orang-orang yang berpengetahuan.” (Surah al-Rum: 22)

Dari Marang ke Durian Tunggal


Hari ini, saya bersama dua lagi rakan media, Zam Zam Dsun Rjer dan Faizol Ahmad Faizol Pejo Bucit, mengambil tugasan dari kumpulan pertama yang sudah selesai menjalankan tugasan mereka di Durian Tunggal Sazali Mohd Noor, Naraza Muda dan Pok Abbas. Pasukan dari Terengganu, diarahkan khusus membantu jentera Dun Durian Tunggal, salah satu Dun yang ditandingi PAS di bawah lambang Perikatan Nasional (PN), yang mempunyai potensi besar untuk menang.

14 November 2021

Pesan Ustaz Minghat


Oleh : Yayat Ibrahim

ALOR GAJAH - Bekas Calon yang pernah lima kali bertanding dalam pilihanraya, Ustaz Minghat Mamut (Gambar) telah dikunjungi oleh Calon PAS-Perikatan Nasional, Ja'afar Othman untuk mendengar nasihat dan pesanan daripada beliau. 

Bangladesh Gesa Pemimpin Dunia Bertindak Serius Terhadap Penghantaran Pulang Rohingya


Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina telah menyeru para pemimpin global untuk "bertindak serius" bagi memudahkan penghantaran pulang pelarian Rohingya yang awal dan selamat ke tanah air mereka di Myanmar.

Anak anugerah Yang Maha Esa


 ALOR GAJAH - Setiap anak yang lahir adalah anugerah Allah kepada kedua ibu bapanya, tidak kira dilahirkan sempurna, mahupun sebaliknya.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...