17 April 2021

Iklan Judi; Tahniah MCMC dan PDRM


KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) mengucapkan syabas diatas tindakan pantas pihak kerajaan dibawah kuasa MCMC yang telah menyekat penularan video ini dari terus disebarkan kepada khalayak umum.

Islam Dimusuhi, Israel Diselamatkan


Seluruh dunia menyaksikan drama dan lakonan mereka yang berjuang demi mengembalikan perdamaian, khususnya terhadap krisis yang berlaku di rantau Asia Barat atau Timur Tengah yang paling bergolak.

Iklan Judi, Syabas PDRM Bertindak Pantas!

 


Dewan Muslimat PAS Malaysia ingin mengucapkan syabas kepada pihak polis di atas inisiatif awal untuk menyiasat dan mengesan pelakon dan penerbit pada iklan yang mengaitkan hari raya dengan judi.

Muslimat Bersih Surau dan Sumbang Telekung


Oleh: Mawardi

HULU TERENGGANU - Muslimat Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir mengambil inisiatif mengadakan gotong royong berperingkat membersihkan 13 masjid dan 22 surau.

Abu Bakar Omar; Anak Seni Berfikrah PAS Dalam Kenangan


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Kelibat beliau sering kelihatan di sekitar Markas Tarbiah Taman Melewar Kuala Lumpur terutama pasca reformasi. Allahyarham Abu Bakar Omar bukan orang asing dalam kelompok penyokong PAS, berlabun di warung kopi  sambil bertukar pandangan politik dengan penyokong PAS yang lain.

16 April 2021

Ambil Tindakan Iklan Promosi Judi


Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mendesak agar pihak kerajaan dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk bertindak serius dan mengambil tindakan tegas ke atas pihak Perjudian Atas Talian GDBET333 yang bertindak mengeluarkan iklan provokasi berbentuk video yang dimuatnaik semalam.

15 April 2021

600 Kotak Kurma Diagih

Maaf 

Oleh : Nor Amira Amijudin 

BESUT - Sebanyak 600 kotak kurma diagihkan kepada pengguna jalan raya di sekitar lampu isyarat berhadapan Pejabat Agama Daerah Besut pada hari pertama Ramadan. 

Afghanistan Hormati Keputusan AS Undurkan Tentera


Afghanistan hormati keputusan Amerika Ssyarikat (AS) menarik tentera dan akan bekerjasama bagi memastikan proses pengunduran berjalan lancar.

13 April 2021

PRU15: Peluang PAS Tambah Kerusi


KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu mempunyai peluang cerah untuk menambah kerusi, sekiranya bertanding pada kesemua 32 Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Plilihan Raya Umum (PRU) akan datang 

12 April 2021

Selamat Menyambut Ramadan 1442H

 


PERUTUSAN RAMADAN 1442H

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Tujuan difardhukan Ramadan atau Puasa di bulan Ramadan adalah untuk membentuk hambanya menjadi hamba yang bertaqwa kepada Allah SWT. Hamba yang tunduk, patuh kepada hamba.

Datuk Amzad Pengerusi PN Kuala Terengganu

PRU15 Kalau umno Terengganu Berkeras

Tawaran Kerajaan Selamatkan Rakyat: Negara Berkebajikan Membawa Berkat


 Firman Allah SWT:

﴿وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ٩٦﴾ 

“Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah banyak keberkatannya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami menimpakan ke atas mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang telah mereka lakukan.” (Surah al-A‘raf: 96)

Pelarian Rohingya Mahu Junta Dijatuhkan, kembali ke Myanmar

 


Aysar Rahman yang berusia tujuh puluh tahun adalah salah satu daripada lebih dari 750,000 orang Rohingya yang melarikan diri dari Myanmar pada bulan Ogos 2017.

PRU15; PAS Buat Persiapan Awal


KUALA TERENGGANU -  PAS Terenggaanu sebagaimana kebiasaan, telah membuat persiapan awal, bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) yang akan datang.

11 April 2021

"Kalau Umno Terengganu Berkeras....."


KUALA NERUS - Sekiranya Umno berkeras dan tetap mahu bertanding pada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri Terengganu, PAS akan menyahut cabaran itu.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...