06 November 2020

Khutbah Jumaat 6 November 2020


 . ايتله متلمت هيدوڤ باݢي مأنس ي يڠ دچيڤتاکن اوليه هللا ، خصوصڽ باݢي اومة اسلم يڠ کنل هللا سبحانه وتعالى. سݢل عمالن مريك کران هللا سبحانه وتعالى دان مريك سموا منوجو کنݢري اخيرة، تمڤتيڠککل سلما2ڽ.

05 November 2020

14 Guru PASTI Terima Penghargaan

 


Oleh: Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - 14 orang guru Pusat Asuhan Tunas Islam(PASTI) di kawasan Dungun yang telah berkhidmat lebih daripada 25 tahun menerima penghargaan. 

Larangan Berbaju Melayu Tidak Relevan

 


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN – Larangan terhadap pemakaian baju kebangsaan ‘Baju Melayu’ oleh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Ng.Suee Lim kepada Ahli Dewan Undangan Negeri disifatkan tidak relevan.

Laksanakan Amanah Semampu Mungkin


 Oleh : Wajihah Rosli

SETIU- Setiap jawatan yang dipegang samada di dalam parti, persatuan, kerjaya dan lain-lain lagi adalah amanah yang perlu dilaksanakan semampu serta sebaik mungkin.

03 November 2020

Titah Bijaksana, Tangani Wabak Covid-19 Dan Wabak ‘Politiking’


Tidak mudah untuk membuat keputusan yang berhikmah bagi menangani wabak pandemik COVID-19 yang berkembar dengan wabak politiking. Kedua-duanya mempunyai virus masing-masing, ghaib yang sukar dilihat, cuma dapat didengari dan dilihat kesan serta baunya sahaja yang telah menimpa rakyat yang menjadi mangsa. Inilah cabaran kepada KDYMM Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja.

DAP: Dubuk Yang Insaf


DAP minggu lepas menerusi Anthony Loke, Setiausaha Organisasi nya, melaungkan akan mempertahankan institusi raja, hak istimewa Melayu dan Islam sebagai menunjukkan satu jaminan kononnya mereka adalah rakyat Malaysia yang baik. Dakwaan ini menyebabkan aku tersenyum sendiri mengenangkan pasti akan ada Melayu Islam yang akan percaya.

10 Orang Setiap Cawangan Terima Sumbangan

 


Oleh : Aslam Wira

MARANG – Seramai sepuluh orang golongan yang kurang berkemampuan daripada setiap cawangan dipilih untuk diberi sumbangan bantuan kebajikan.

02 November 2020

Azerbaijan Bebaskan 193 Penempatan


Tentera Azerbaijan telah membebaskan 193 penempatan dari penjajahan Armenia, ketika pertempuran di Karabakh berlanjutan selama lebih dari empat minggu.

Tangani Covid-19 Lebih Penting Daripada Berpolitik


 Oleh : Asyraf 

DUNGUN - Wabak COVID-19 yang mencatatkan peningkatan kes ketika ini sepatutnya menjadi keutamaan yang perlu ditangani semua pihak berbanding isu lain termasuk politik.

01 November 2020

Bingkas Menangkis 'Talam Dua Muka' Perancis


Apa yang berlaku di Perancis baru - baru ini adalah “ signal “ buat Dunia Islam bahawa sudah sampai masanya untuk Dunia Islam bersatu - padu dan mengembeling tenaga untuk kembali memartabatkan Islam dan umatnya sebagai satu agama dan umat yang terunggul di kalangan seluruh umat manusia.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...