27 Ogos 2011

Bangunan tambahan rumah 'Orang Kuat Umno' (OKU) atas rezab surau?

- [Kemaskini] Mungkin rezab surau telah diubah, siapa tahu??
KUALA TERENGGANU
-"Kalau tanah yang sah menjadi hak milik orang lain, boleh dirampas, diambil dan ada yang dipindah milik tanpa izin, apa sangatlah tanah rezab untuk surau,

"apatah lagi tanah rezab kerajaan, memang dasar kerajaan Umno dan BN zalim,"kata Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, Setiausaha PAS Kawasan Kuala Terengganu.

Beliau berkata demikian ketika mengulas jawapan Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said dalam sidang Dewan Undangan Negeri pada 23 Ogos lalu.

25 Ogos 2011

Mini Estate padi Kampung Jelapang; JKKK, Ketua Blok tipu pesawah

SETIU - Para pesawah padi yang juga 'pemilik TOL' dan 'umarah' tanah padi Kampung Jelapang disini kesal kerana Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) berbohong dan melaksanakan tipu daya sehingga mereka menandatangani persetujuan menyertai cadangan 'mini estate' padi

Menurut seorang suri rumahtangga, Puan Nora bt Abdullah, 48, (Gambar kiri)  beliau telah ditunjukkan surat-surat serta dokumen berkaitan oleh Ketua Blok, Zainal Abidin Yusof @ Mamat, kira-kira tiga bulan lalu.

24 Ogos 2011

Umno terdesak; ugut rakyat, ugut pegawai

KUALA TERENGGANU - Kerajaan Umno Terengganu sedang menghadapi masalah pentadbiran yang cukup teruk dengan kedudukan kewangan yang berat sekarang ini.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, sebab itulah, Umno sedang mengalihkan isu sebenar yang dihadapinya dengan menuduh PAS dengan pelbagai tuduhan.

"Ya...dia nak alih isu, kerana nereka (Umno) dari segi pentadbiran cukup teruk sekarang ini, dengan kewangan negeri yang berat sekarang ini, dia nak alih isu seolah-olah mereka buat kebajikan kepada rakyat,

Surau 'projek' terbiar tidak dimakmurkan

SETIU - Sebuah 'surau' tidak dimakmurkan dan terbiar sejak sekian lama di Kampung Selamat dekat sini kerana didakwa ia dibina semata-mata untuk 'projek' dan habuan.

Menurut Setiausaha PAS Kawasan Setiu, Aminuddin Umat, sebelum surau itu dibina di kampung terbabit, sudah ada dua buah surau yang digunakan oleh orang kampung..

Namun begitu, kata Aminuddin, pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung serta pihak wakil rakyat Umno/BN, pada ketika itu tetap mahu mendirikan sebuah surau lagi.

Umno nak saman itu hak dia - Presiden PAS

KUALA TERENGGANU - PAS bersedia menghadapi saman fitnah yang bakal dikemuka Umno berhubung isu tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya awal bulan ini.

Presidennya Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (Gambar) berkata, Umno berhak berbuat demikian dan PAS pula berhak mempertahankan kenyataan pemimpinnya.

23 Ogos 2011

Umno khianat tanah rakyat

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri diminta penjelasan berkaitan tanah rakyat yang terlibat dengan projek pembinaan Istana baru di Chendering, Kuala Terengganu.

Ini kerana, kes pengambilan tanah rakyat itu dibuat tanpa pengetahuan rakyat hingga terpaksa dibawa ke mahkamah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Wakaf Mempelam, Mohd Abdul Wahid Endut mendakwa sejak mutakhir ini isu tanah yang melibatkan rakyat dan kerajaan menjadi semakin ‘menjadi-jadi’.

RM 6 bilion kerajaan Mad Said belanja dalam masa tiga tahun

KUALA TERENGGANU  - PAS mendakwa dalam tempoh tiga tahun terakhir kepimpinan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said telah meluluskan belanjawan negeri melebihi RM6 bilion.

Bahkan, setiap tahun kerajaan negeri terpaksa memohon peruntukan tambahan bagi menampung keperluan bajet tersebut.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi turut melahirkan rasa kebimbangan jika kerajaan negeri berterusan menanggung defisit.

Kerajaan Terengganu 'susup' perbelanjaan SPNB guna wang royalti?

KUALA TERENGGANU - ADUN Wakaf Mempelam, Haji Mohd Abdul Wahid Endut menyelar tindakan kerajaan Terengganu yang cuba menggelapkan perbelanjaan SPNB membina rumah di negeri Terengganu dengan menggunakan wang royalti milik kerajaan negeri.

Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said menyatakan Syarikat Perumahan Negara (SPNB) telah membelanjakan RM771, 344,000 wang royalti minyak Terengganu untuk membina rumah di seluruh negara.

Dua T-Shoppe telah ditutup

KUALA TERENGGANU - Sebanyak dua buah kedai T-Shoppe yang dibuka oleh kerajaan negeri telah ditutup kerana mengalami kerugian.

"Dua buah T-Shoppe yang ditutup adalah di Gong Kapas dan sebuah lagi di bandar Marang, setelah enam bukan 'trial period' (tempoh percubaan) kalau tidak membawa pualangan yang baik, kita akan tutup operasinya,

"Sebab T-Shoppe Gong Kapas ditutup kerana 'turn-over' (jumlah jualan) tidak mencapai sasaran, di Marang juga tidak mencapi matlamat,"kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan Negeri, Mohamed Awang Tera.

Exco nafi peluru kena rumah orang

KUALA TERENGANU - Kompleks Lapang Sasar Menembak, Gong Kuin 2, Tok Jembal Kuala Terengganu sudah 'tersasar' dari aspek keselamatan dan fungsinya, apabila peluru dari latihan menembak kena  dinding rumah penduduk.

Sekurang-kurangnya dua buah rumah di kampung berhampiran yang telah ditembak peluru sesat itu.

Pengerusi Jawatankuasa (Exco) Belia dn Sukan Negeri, Rozi Mamat menafikan peluru pistol yang kena di dinding rumah penduduk berhampiran Lapang Sasar Kampung Gong Kuin Gong Badak.

22 Ogos 2011

Munajat Perdana PRU-13; mengumpulkan kekuatan rohani dikalangan para petugas PAS

Lajnah Tarbiah Dan Perkaderan Pas Pusat Dengan Kerjasama Lajnah Tarbiah Negeri/Wilayah akan menganjurkan program Munajat Perdana Pilihanraya Umum ke-13 (PU-13) yang akan diadakan pada 26 Ramadhan bersamaan 26 Ogos 2011.

Program tersebut akan bermula pada jam 9.45 malam hari Jumaat Malam Hingga jam 5.50 pagi hari Sabtu 27 Ogos.

Matlamat 'Munajat' adalah bagi mengumpulkan kekuatan rohani dikalangan para petugas PAS dengan bermunajat kepada Allah dan memohon diberi hidayah kepada rakyat Malaysia menerima perjuangan Islam.

Kearah negara berkebajikan 2; PAS buktikan dengan kebajikan Ramadhan

KEMAMAN - Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Chukai wajar dicontohi semua pihak kerana sikap ‘cakna’ kebajikannya terhadap rakyat miskin.

Ini kerana, pihak berkenaan berjaya menyediakan peruntukan hampir puluhan ribu ringgit untuk diagihkan kepada lebih 800 orang penerima bantuan sumbangan Infak Ramadan tersebut.

Pengagihan dibuat mengikut Unit Peti Undi (UPU) yang melibatkan 21 buah cawangan PAS terpilih dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai.

21 Ogos 2011

Segerakan pembinaan hospital Dungun!

- hospital sedia ada terlalu banyak kelemahan dan sudah berumur 44 tahun
DUNGUN
- Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun meneruskan agenda 'Pemuda Bersamamu' dengan mengadakan lawatan bertemu dengan para pesakit dan kakitangan Hospital Dungun.

Bersama dalam rombongan lawatan pada Jumaat, 19 Ogos itu adalah Timbalan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Azman Shapawi Abd Rani.

Sehubungan itu, Ustaz Azman menggesa kerajaan Umno dan Barisan Nasional supaya mengotakan janji untuk membina kompleks hospital baru memandangkan hospital sedia ada telah berumur 44 tahun.

Ustaz Azman Shapawi melawat Hospital Dungun

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...