21 Mei 2011

Ramai lepasan Pra-sekolah, tadika kerajaan tidak boleh membaca

KUALA TERENGGANU - Pengarah PASTI negeri Terengganu yang baru, Ustaz Sulaiman Sulong berkata guru-guru PASTI adalah teras dan tenaga utama dalam meneruskan legasi pendidikan Islam khususnya pra-sekolah di negeri Terengganu.

Menurutnya, sesuai dengan tema sambutan Hari Guru PASTI Terengganu, 'Guru Menjana Kemenangan Ummah', guru-guru PASTI akan digerakkan seiring dengan Badan Perhubungan PAS Terengganu dalam program 'PAS Ganti Umno'.

"Sesuai dengan tema 'Guru Menjana Kemenangan Ummah', guru-guru akan bersama Dewan Muslimat dan Badan Perhubungan PAS menggerakkan program PAS Ganti Umno,

"untuk mengubah minda dan peranan masyarakat suapaya mereka bersama-sama dengan PAS,"ujarnya ketika menyampaikan ucapan dalam Majlis Prasmian Sambutan Hari Guru PASTI negeri Terengganu di Kuala Ibai, dekat sini, Sabtu, 20 Mei.

Dalam masa yang sama, beliau berkata, guru-guru diperingkat PASTI Qaryah mesti memberikan tumpuan mencapai matlamat 5M; Membaca, Mengira, Menulis, Mengamal dan Menghafaz, disamping penekanan dalam subjek al-Quran.

Menurutnya, PASTI negeri akan mengadakan satu kajian menyeluruh bagi memastikan matmalat 5M dan penguasaan al-Quran dapat dicapai oleh lepasan pelajar PASTI.

"InsyaAllah, PASTI negeri akan menjelajah untuk menjalankan kajian menyeluruh di semua PASTI peringkat Qaryah supaya sasaran kita untuk menguasai 5M dan pelajar-pelajar boleh membaca al-Quran,

"dapat dicapai bila mana (mereka) lepas (tamat) dari pada pendidikan PASTI,"jelasnya.

Katanya, ia adalah penting bagi menarik semua golongan masyarakat supaya dapat bersama PASTI.

Oleh itu, beliau menyeru semua guru-guru PASTI Terengganu supaya bangkit menjadi contoh dan alternatif kepada masyarakat diwaktu kerjaya guru semakin dipandang kritikal masakini.

Beliau mengucapkan syukur kerana produk PASTI tidak termasuk dalam angka 23, 300 orang pelajar tegar tahun 1 yang tidak tahu membaca, berdasarkan maklumat terbaru dari Kementerian.

"AlhamduliLlah, berdasarkan maklumat terkini yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran seramai 23, 300 (orang) pelajar yang masuk ke kelas tegar, (pelajar) kita, PASTI terselamat,

"yang menjadi penyumbang utama kepada kelas (tersebut) yang tidak pandai membaca walaupun sukukata-sukukata terbuka, adalah lahir dari pra-sekolah kerajaan,"ujarnya.

Menurutnya, ramai lepasan pelajar yang bermasalah tersebut adalah produk Tadika yang berasaskan modul bermain, menyanyi, maka, minum dan pulang ke rumah.

18 Mei 2011

Pemimpin yang celaka adalah yang menyebabkan rakyat celaka!

http://buletinonline.net/images/stories/berita47/wanhassan.jpgMARANG - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly kesal kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu menolak soalan-soalan yang dikemukakannya kepada Dewan Undangan Negeri baru-baru ini.

Beliau menyifatkan tindakan tersebut sebagai tidak dmokratik dan menghalang suara rakyat yang diwakilinya.

"Saya kesal, soalan-soalan yang saya kemukakan ditolak pada sidang DUN, lapan soalan lisan dan tiga solan bertulis semua kena tolak tanpa alasan yang munasabah,

17 Mei 2011

Umno guna 'cara baru' untuk tawan DUN Manir

HULU TERENGGANU - Umno yang 'kononnya' sedang beriya-iya untuk menawan DUN Manir daripada PAS telah melakukan pelbagai usaha termasuk membawa Presiden Umno Dato' Seri Najib Razak melawat DUN tersebut.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Ustaz Harun Taib mendedahkan, pada kedatanagn Ketua 'musuh PAS' itu, Umno menggunakan 'taktik' baru dalam usaha menawan DUN Manir.

16 Mei 2011

PAS bukan lagi parti 'ceramah', Umno semakin menggelabah!

SETIU - Karnival Sukan Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) adalah antara kepelbagaian program yang dilaksanakan oleh PAS, yang menolak dakwaan sesetengah pihak bahawa PAS hanyalah 'parti ceramah' sahaja.

Yang DiPertua PAS Kawasan Setiu, Ustaz Mohd Pauzi Muda berkata, pada hakikatnya, Umno telah meniru PAS dalam sistem pendidikan Pra-Sekolah, Pasti telah menjadi ikutan Umno dari segi pengisian kurikulumnya

"mudah-mudahan program kita ini (Karnival Sukan Pasti) sedikit sebanyak membuka minda dan tanggapan masyarakat terhadap PAS, yang selama ini merasakan bahawa PAS ini adalah parti ceramah sahaja,

"hakikat yang tidak dapat dinafikan sesungguhnya Pasti satu-satunya (program) pra-sekolah  yang berjaya mendidik, membentuk generasi anak-anak kepada yang terbaik,

"walaupun seringkali Umno mengatakan pelbagai tuduhan, tetapi senyap-senyap dia tiru kita, kalau kita mula degan doa, le ni (sekarang ini) dia pun doa juga,"ujarnya ketika berucap merasmikan Karnival tersebut yang diadakan di Dataran Ulamak' Batu Rakit, dekat sini, Sabtu, 14 Mei

Yang lebih hebat, menurutnya, PAS ada pendidikan pra-sekolah Pasti tetapi Umno tidak ada pendidikan pra-sekolah kerana Tadika adalah program kerajaan, bukan progarm Umno.

http://buletinonline.net/images/stories/berita47/karnivalsukanpasti%20094.jpgJusteru, katanya, program-program PAS semakin mendapat sambutan masyarakat, yang umumnya telah berubah dan mahukan perubahan, menyebabkan Umno dalam keadaan 'menggelabah'

"hari in semua orang bercakap ke arah perubahan, mahu perubahan, dan bersedia untuk berubah, walaupun kita tengok kenyataan Exco Kebajikan Yahya Khatib kata, (PAS) tak soh nok (jangan) angan-angan (mahu memerintah negeri) sebenarnya mereka cukup mengelabah. mereka bimbang,"jelas Ustaz Pauzi.

Beliau menyeru seluruh warga Pasti, ibu bapa dan semua yang hadir pada Karnival tersebut, agar menggerakkan 'perubahan' dan memastikan negeri Terengganu berubah, dari pemerintah Umno kepada PAS, pada pilihanraya akan datang.

"sebagai anggota yang mengerakkan masyarakat, kita bersama ibu bapa kepada pelajar yang kita didik. Insyaalah bukan dalam Karnival (ini) sahaja.

"tetapi bersama-sama kita mengajak ke arah perubahan, seterusnya memastikan Terengganu akan berubah dalam pilihan raya yang akan datang,"tegasnya.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...