03 Oktober 2014

Status Royalti Minyak: PAS Desak MB Terengganu


kam3042(a)-syed aman1KUALA TERENGGANU – PAS Terengganu mendesak kerajaan Barisan Nasional (BN) memberi penjelasan kepada seluruh rakyat tentang status hak royalti Petroleum dan Gas yang diterima melalui perjanjian Akta Kemajuan Petroleum 1974.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata kenyataan yang mendakwa negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan tidak memiliki hasil minyak memberi implikasi yang cukup besar.

‘Rakyat Didahulukan’ Sekadar Umpan Pilihanraya


IMG-20141003-WA0030KUALA TERENGGANU – “Membebankan……”itu bait ucapan yang pertama keluar dari mulut Ahli Parlimen Kuala Terengganu Dato’ Raja Kamarul Bahrin Shah, yang di temui di Program Demo Masakan Diraja.
Beliau menegaskan, kerajaan Malaysia tidak prihatin dengan nasib rakyat yang akhir-akhir ini telah banyak dibebani dengan peningkatan kos sara hidup ekoran kenaikan harga barang.

02 Oktober 2014

PAS Selamatkan Manusia


IMG-20140929-WA0089PAS ialah sebuah badan dakwah, tarbiyyah dan juga politik, sebenarnya menumpukan kepada tugas-tugas menyelamatkan manusia melalui agama secara amnya disebalik berperanan sebagai parti politik.
Peranan besar PAS sebagai ejen dakwah itu telah bermula sejak dahulu lagi, sebagai menyambung langkah ulamak-ulamak terdahulu dalam perjalanan dakwah mereka yang panjang dan penuh liku-liku.

01 Oktober 2014

Kesemua Enam OKT Kes Rusuhan PRU 12 Dibebaskan


IMG-20140930-WA0061PUTRAJAYA – Mahkamah rayuan di sini telah membenarkan rayuan enam orang yang kena tahan (OKT) yang terlibat dengan rusuhan di kampong Rusila, ketika pilihanraya umum kali ke-12 pada tahun 2008.
Peguam Kamaruzzaman Abdul Wahab berkata, mahkamah turut mengenepikan sabitan kes ke atas mereka di mahkamah sesyen dan mahkamah tinggi sebelum ini.


30 September 2014

Ekspedisi Alam Suntik Ilmu Rohani Dan Jasmani


IMG-20140929-WA0059KEMAMAN – “Ekspedisi Alam” oleh Kelana KLKM – 19 TATIUC Telok Kalong telah berlangsung selama 3 hari 2 malam di Jeram Kota, Air Putih dengan kerjasama NGO (badan bukan kerajaan) iaitu PAKAT 4×4, RAK dan ERT dari Kemaman berakhir dengan jayanya.
Seramai 40 orang pelajar termasuk urusetia terlibat, bermula dengan aktiviti berbasikal lebih kurang 10 kilometer dari jalan utama menyusuri jalan balak yang berbukit dan berbatu hingga ke lokasi.

29 September 2014

Projek Tambakan Banjir Taman Rakyat Belum Lagi Selesai


IMG-20140929-WA0057DUNGUN – Projek tambakan banjir Taman Rakyat, Gong Pasir Dungun yang diluluskan oleh kerajaan negeri antara soalan tambahan yang dibangkitkan oleh ADUN Rantau Abang, YB Hj Alias Harun.
Status projek tersebut telah diserahkan kepada kontraktor bertanggungjawab bermula November 2012 sepatutnya disaipkan pada Oktober 2013.


28 September 2014

Kolej Universiti Darul Quran Islamiyyah (KUDQI) Pusat Dagangan Ilmu


Screenshot (298)HULU TERENGGANU – Kolej Universiti Darul Quran Islamiyyah (KUDQI) merupakan sebuah Institusi Pengajian Tinggi Islam bertaraf universiti milik persendirian, ianya diasaskan oleh Mantan Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Almarhum Tuan Guru Dato’ Harun bin Taib.
KUDQI yang terletak di Kampung Kubang Lembek, Manir, diselia oleh Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu melalui Dewan Ulamak PAS Terengganu.

Demokrasi Malaysia Masih Pincang


Screenshot (291)KUALA TERENGGANU – Demokrasi di negara ini masih ‘pincang’ dengan amalan yang dilakukan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) secara terang-terangan ‘membeli undi’ sepanjang kempen pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri Pengkalan Kubor.
Pesuruhjaya PAS Terengganu Ustaz Satiful Bahri Mamat berkata, amalan penggunaan premis kerajaan seperti bangunan sekolah untuk berkempen adalah amalan yang tidak adil.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...