29 Oktober 2022

Muslimat Gerakkan Pasukan Perang Tambah Majoriti

 

DUNGUN - Muslimat PAS diseru mengerakkan ‘pasukan perang’ Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) untuk menambah majoriti dan menawan semua kelapan-lapan  Parlimen di Negeri Terengganu

PAS Tolak Amanah Tak Sama Seperti Umno Tolak Bersatu


 Oleh : Akid Hafriz 

KUALA TERENGGANU - Tindakan PAS menolak Amanah (PAN) tidak sama keadaannya dengan langkah Umno menolak Bersatu. 

PAS Besut Sedia Rampas Kerusi ParlimenKUALA TERENGGANU - PAS Besut menyatakan kesediaan mengerah seluruh jentera bersama parti gabungan Perikatan Nasional (PN) apabila pucuk pimpinan memutuskan calon daripada parti itu akan bertanding di kawasan tersebut. 

28 Oktober 2022

Bersama Islam: Bersih dan stabil (BEST)

 


AL-QURAN meletakkan acuan pemerintahan negara yang dijanjikan bersih dan stabil melalui firman Allah SWT:

﴿وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ لَيَسۡتَخۡلِفَنَّهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ كَمَا ٱسۡتَخۡلَفَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمۡ دِينَهُمُ ٱلَّذِي ٱرۡتَضَىٰ لَهُمۡ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّنۢ بَعۡدِ خَوۡفِهِمۡ أَمۡنٗاۚ يَعۡبُدُونَنِي لَا يُشۡرِكُونَ بِي شَيۡ‍ٔٗاۚ وَمَن كَفَرَ بَعۡدَ ذَٰلِكَ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ٥٥﴾

PAS Bersedia Hadapi Banjir, PRU-15


KUALA TERENGGANU - Parti Islam Semalaysia (PAS) bersedia menghadapi kemungkinan banjir dan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) yang akan berlangsung tidak lama lagi. 

27 Oktober 2022

PAS Lancar Kempen 'Jom Balik Mengundi'

 


KUALA TERENGGANU – PAS Terengganu ambil inisatif lancarkan kempen 'Jom Balik Mengundi' kepada semua para belia dan mahasiswa yang berada di perantauan untuk pulang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15, 19 November nanti.

Tak Betul Ahli PAS Masuk Umno

 


KUALA TERENGGANU - PAS kawasan Besut menafikan l100 orang ahlinya 'masuk' Umno sebagaimana dilaporkan oleh sebuah akhbar, semalam. 

26 Oktober 2022

Tenaga Anak PAS Bantu Kemenangan


 Oleh : Fatimah Din 

MARANG - Para Ibu bapa dalam kalangan ahli PAS diseru agar melibatkan  anak-anak mereka untuk menyumbang tenaga, membantu parti itu meraih kemenangan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) 

Dakwa Anwar 'Freemason' Satu Fitnah

Merujuk kepada suatu laporan berita dan petikan video ucapan Presiden PKR yang mendakwa kononnya Presiden PAS mengatakan beliau adalah ahli Freemason sedunia.

Khidmat Malaysia Terengganu Sedia Bantu Hadapi PRU dan Banjir


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Khidmat Malaysia Terengganu bersama agensi kerajaan yang lain bersedia untuk memberikan bantuan kepada seluruh rakyat dalam menghadapi risiko banjir ketika Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15.

Hanya Penyelesaian Politik Boleh Membawa Keamanan Kepada Syria

 


Geir Pedersen, utusan khas PBB untuk Syria, berkata pada hari Selasa bahawa hanya penyelesaian politik boleh membawa keamanan kepada negara itu.

Gelanggang Tertutup Kaum Hawa


KUALA TERENGGANU – Sebanyak RM100, 000 diperuntukkan membina satu gelanggang tertutup khusus untuk kaum wanita bersukan.

Contohi Terengganu Dalam Perundangan Syariah


KUALA TERENGGANU – Kejayaan kerajaan PAS Terengganu dalam melakukan penambahbaikan dan pemerkasaan terhadap bidang kuasa mahkamah syariah perlu dicontohi.

25 Oktober 2022

Beri Undi Siapa Saja Calon Pilihan Parti


DUNGUN- Ahli dan penyokong PAS diingatkan supaya memberikan undi mereka kepada sesiapa sahaja calon yang dipilih oleh pemimpin Parti.

Fariz Terkejut 'Jadi Calon PN'


KUALA TERENGGANU - Setiausaha LUHAMCARE Terengganu, Datuk Fariz  anak kepada Veteren PAS,  Dato Mustafa Ali,  terkejut nama tular di media sosial jadi calon Perikatan Nasional di Parlimen Dungun.

Suruhanjaya PBB Mendapati Jenayah Perang Dilakukan Di Ukraine


Suruhanjaya bebas PBB mendapati alasan munasabah untuk membuat kesimpulan bahawa jenayah perang dan pencabulan hak asasi manusia dilakukan di Ukraine sejak permulaan perang pada akhir Februari.

Perintahkan Anak Supaya Balik Mengundi

 


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Semua anak-anak muda diperantauan diseru agar pulang mengundi pada 19 November nanti bagi menunaikan tanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara.

Pemuda PAS Alukan 'Calon Import' Bertanding di Marang


MARANG - Pemuda PAS Marang mengalu-alukan kehadiran 'calon import' Parti Amanah Negara (Amanah), Azhar Abdul Shukur untuk bertanding di Marang dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Imran Khan Tidak Dihalang Bertanding Dalam Pilihan Raya


Mahkamah Pakistan pada Isnin memutuskan Suruhanjaya Pilihan Raya negara tidak boleh menghalang bekas Perdana Menteri Imran Khan daripada bertanding dalam mana-mana pilihan raya pada masa hadapan.

24 Oktober 2022

23 Oktober 2022

Kerjasama Untuk Laksana Agenda Islam

 


MARANG - Kerjasama dengan Bersatu melalui Perikatan Nasional (PN) pada  Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15 adalah untuk memastikan agenda Islam terlaksana.

Bekerjasama Pastikan Peranan Tak Sia-Sia


KUALA TERENGGANU – Semua pihak  dalam kalangan masyarakat tidak mengira jantina dan latar belakang perlu bekerjasama dalam memastikan peranan mereka kepada negara  adalah tidak sia-sia.

Parti Pak Lebai Dan Usaha Menyantuni Masyarakat


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

PAS yang menggalang gelaran parti pak lebai oleh penentang dan pembencinya kini telah menjangkau lebih 70 tahun di medan operasi masyarakat dengan rangkuman sayapnya menjangkaui sektor siasah, dakwah dan tarbiah negara ini.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...