22 November 2014

‘Keringat’ Pemuda Amal dan PASAK

DSC_0514MARANG – Ketika banyak perhatian ditumpukan di Kuala Nerus untuk Operasi Banjir, keringat seramai 30 orang Skuad Banjir AMAL Marang (SKUBAM) ‘ditumpahkan’ dalam operasi besar-besaran membersihkan rumah mangsa banjir di Taman Perumahan PAKR Bukit Payung, berhampiran dengan Pusat Giat Mara.
Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Khalil Abd Hadi begitu teruja dengan kesungguhan para Pemuda, Unit Amal dan PASAK yang gigih menyelesaikan misi mereka pada hari tersebut.

Sungai Tok Dor Tak Boleh Perbesar, Rumah Bekas Wakil Rakyat Umno Yang Besar


banjir JabiSETIU – Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) perlu mengambil tanggungjawab atas kejadian banjir yang berlaku dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi kerana kegagalan melebar dan mendlamkan Sungai Tok Dor.
Pengerusi Majlis Tindakan DUN (MTD) PAS Jabi, Dr Azman Ibrahim berkata, walaupun banjir melanda ‘sekelip mata’, namun banyak kerosakan dan kerugian yang ditanggung oleh rakyat.

21 November 2014

PAS Kawasan Dungun Sedia Hadapi Tengkujuh


IMG-20141121-WA0042DUNGUN -| Seperti kelaziman dan pengalaman tahun-tahun yang lalu, Pas Kawasan Dungun telah mengerakan segera seluruh tenaga manusia dan kelengkapan untuk hadapi sebarang kemungkinan.
Yang Dipertua Pas Kawasan Dungun YB Wan Hassan Md Ramli telah mengarahkan seluruh jentera parti, seperti Dewan-dewan , jawatankuasa kebajikan dan ngo-ngo yang sedia ada dengan pengalaman dan kepakaran tersendiri.

Kajian Hanya Tinggal Kajian; Kawasan Taman Mas Tetap banjir


taman mas2MARANG – Kajian yang dikatakan telah dilakukan sejak dahulu lagi bagi membina sistem peparitan yang sempurna di belakang kawasan perumahan Taman Mas Bukit Payong hanya tinggal kajian sahaja.
Masakan tidak, apabila datang musim tengkujuh, cerita yang sama berulang-ulang iaitu Taman Mas, akan dinaiki air yang menyebabkan sebahagian rumah yang terletak di tanah rendah di situ, akan dimasuki air.

20 November 2014

Kita Umpama Satu Keluarga


Screenshot (422)MARANG – Musim tengkujuh mula melanda negeri di Pantai Timur. Daerah Marang antara yang teruk dilanda musibah ini. Walau tidak disangka-sangka akan ditimpa musibah ini, namun persiapan rapi oleh jentera PAS Kawasan Marang telah dibuat sejak awal.
Selain persiapan jentera yang melibatkan para petugas dari setiap dewan iaitu pemuda, muslimat, Unit Amal, Ameerah, Briged Muslimat dan pasukan perubatan, PAS Kawasan juga menyediakan bot dan pasukan 4×4 PASAK yang bersedia untuk turun pada bila-bila masa.

Adun Tepoh Harap ‘Pam Pusu Tiga’ Beroperasi Dengan Baik

IMG-20141118-WA0210KUALA NERUS – Semua penduduk dalam kawasan Dewan Udangan Negeri (DUN) Tepoh dapat memaklumkan sebarang perkembangan tentang situasi banjir yang dihadapi kepada Bilik Gerakan Banjir PAS DUN Tepoh yang telah mula beroperasi pada Selasa.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh Ustaz Hishamuddin Abdul Karim berkata, kawasan yang paling kritikal dilanda banjir adalah Kampung Gong Badak dan Kampung Padang Hangus.

19 November 2014

Parit dan Saliran Tersumbat Punca Banjir Di Kubang Tangga


IMG-20141118-WA0147(1)KUALA TERENGGANU – “Kita sedih melihat perkara yg berulang bila musim hujan, saliran parit yang tidak di selenggara dengan baik menyebabkan banjir (berlaku) di kawasan yang tidak sepatutnya”.
Itu adalah antara luahan hati Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam Haji Mohd Abdul Wahid Endut sewaktu turun meninjau ke Kampung Kubang Tangga semalam, Selasa 18 November.
Rata-rata, banyak rumah di kampung tersebut di tengelami air sehingga paras lutut, ekoran hujan yang turun berterusan sejak Jumaat lalu.

18 November 2014

Banjir; 43 Keluarga Berpindah Di Kampung Rusila


IMG-20141119-WA0008MARANG – Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi meluangkan masa menziarahi mangsa banjir di Pusat pemindahan banjir bertempat di Sekolah Kebangsaan Rusila, dekat sini, Selasa malam 18 November.
Beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Kawasan Marang Ketika diminta mengulas mengenai perkara ini berkata “bencana banjir ini telah dijangka dan kita juga telah mengarahkan Jabatan AMAL bersiap siaga bagi menghadapi sebarang kemungkinan yang bakal berlaku”.

MTD Tepoh ‘Aktifkan’ Bilik Gerakan Banjir


IMG-20141118-WA0145KUALA NERUS – Beratus-ratus buah rumah telah pun dinaiki air dan dalam keadaan bersiap-siap untuk berpindah sekiranya hujan lebat berterusan pada malam ini.
Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh, terutamanya di kampung Gong Badak, tiga kawasan perumahan telah dilanda banjir.
“Pusat pemindahan di Sekolah Menegah Kompleks Gong Badak Perpidahan sedang rancak sekarang, di kampung Gong Datuk banyak rumah dah dinaiki air tapi masih dalam ‘mode stanbye’,”lapor seorang petugas Jabatan Amal, Ahmad Muzakkir kira-kira jam 7.00 petang, Selasa 18 November.

Banjir; 47 Orang Dari 15 Keluarga Telah Dipindahkan

1banjirnew
Seramai 47 orang dari 15 keluarga telah dipindahkan ke pusat pemindahan banjir di sini, ekoran hujan sederhana kadangkala lebat yang turun berterusan di negeri Terengganu sejak beberapa hari yang lalu.
Statistik mangsa banjir yang dikeluarkan oleg Bilik Gerakan Banjir negeri Terengganu menyatakan, di Kuala Nerus, 9 mangsa banjir dari 5 keluarga telah dipindahkan ke Dewan Sivik Gong Badak, manakala di Kuala Terengganu 38 orang 10 keluarga adalah dari Kampung Chendering.

17 November 2014

Gerakan Islam Melaksanakan Tujuan Manusia Atas Muka Bumi

abdul hadi 151114
MARANG – PAS berbeza dengan kumpulan lain yang berada di Malaysia di mana PAS merupakan salah satu gerakan Islah dan Tajdid yang menghadapi cabaran semasadi tanah air ini.
Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan PAS adaah gerakan Islam yang tersendiri mengikut ‘waqi’ (kesesuaian) di negara Malaysia dan ia berbeza dengan Ikhwan al-Muslimin atau mana-mana gerakan Islam yang lain.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...