08 November 2008

Rosli ganti Yahya?

Kuala Terengganu - Ketidakhadiran Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Yahya Khatib Mohamad dalam mesyuarat Exco Kerajaan Negeri membayangkan sudah ada keputusan muktamad bahawa beliau akan digugurkan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, bermanis mulut dengan berkata Yahya tidak hadir pada mesyuarat Exco Rabu lalu (5 November) kerana beliau tidak sihat.

Kata-kata Ahmad “walaupun Yahya tidak hadir, sembilan lagi Exco hadir untuk menunaikan tanggungjawab iaitu bermesyuarat mengikut jadual ditetapkan” merupakan satu ungkapan yang cukup sinis.

Ahmad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno tidak menafikan akan berlaku rombakan Exco ketika ditanya beliau berkata: "Saya akan memaklumkan apabila tiba masanya."

"Tak tahulah sekira (digugurkan) atau tidak sekiranya...apabila tiba masa kita akan beritahulah," kata Ahmad yang pastinya di tujukan kepada Yahya.

Umno Terengganu telah mengadakan Mesyuarat pada 3 November 2008 lalu membincangkan isu pemecatan Yahya yang ditentang oleh Umno Bahagian Marang serta sekutu-sekutu lain.

Kaum kerabat Ahmad, Setiausaha dan Bendahari Umno Terengganu, masing-masing telah pun mengeluarkan kenyataan memberi justifikasi kepada tindakan Ahmad.

Dato’ Roslan Awang Chik berkata keputusan Dato’ Ahmad Said memecat Yahya mempunyai alasan kukuh serta meminta ahli Umno menerima keputusan tersebut secara terbuka dan bukan dengan persepsi negatif.

Bahkan, katanya Yahya adalah antara tiga orang Ahli Exco Kerajaan Negeri sekarang yang bakal menerima nasib sama ‘dipecat’ oleh Menteri Besar Terengganu.

Begitu juga Setiausaha Umno Terengganu, Dato’ Rosli Mat Hassan berkata Ahmad Said tidak harus dipersalahkan berhubung pemecatan Yahya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas hasil mesyuarat Badan Perhubungan Umno pada 3 November yang mengesahkan ada membincangkan isu membabitkan Yahya.

Sumber Buletinonline memberitahu, Umno Terengganu perlu menentukan dan mendapatkan pengganti Yahya terlebih dahulu sebelum mengumumkan pemecatannya.

Menurutnya antara nama yang paling menonjol, dibincangkan dalam mesyuarat Isnin lalu bagi menggantikan Yahya adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemasik, Rosli Othman (gambar).

Rosli yang berkelulusan profesional dalam bidang yang bakal diterajuinya nanti juga merupakan anak tempatan Kemasik ‘orang’ Kemaman.

Pelantikan Rosli mungkin pilihan tepat bagi Ahmad kerana ia dapat membantu beliau mengawal ahli-ahli Umno bahagian Kemaman.

Sekaligus meredakan kemarahan ahli-ahli Umno DUN Kemasik kerana Rosli bukanlah calon asal yang diumumkan oleh bekas Menteri Besar, Dato Seri Idris Jusoh untuk bertanding di DUN tersebut.

Pencalonan DUN Kemasik telah dipintas oleh bekas ADUN Dato’ Abu Bakar dengan mengisi borang pencalonan atas nama Rosli dan menghalang calon asal mengemukakan borang pencalonan.

Bacaan Lalu;

Peluang PAS cerah di DUN Kemasik – ahli-ahli UMNO protes calon ‘perampas’, bertindak keluar UMNOAlias Pujuk, Paksa dan Sogok RM1000.00

Kuala Terengganu – Perlakuan rasuah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Limbat Alias Abdullah yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagian Marang telah dilaporan kepada pihak polis.

Demikian dinyatakan oleh Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Negeri Terengganu, Fariz Musa dalam sidang media sejurus selepas membuat laporan tersebut di balai polis Kuala Terengganu dekat sini semalam.

“Pada petang semalam lebih kurang 4.15 petang saya menerima satu surat ,sewaktu pulang dari Kuala Lumpur, surat tersebut berada di peti surat rumah saya,

“dan apabila saya membuka surat tersebut saya dapati ada dua akuan bersumpah oleh penama yang sama, membuat akuan sumpah dengan disaksikan Pesuruhjaya Sumpah,

“iaitu telah menyatakan dengan jelas dalam dua akuan tersebut menyatakan bahawa penglibatan YB Saudara Alias Abdullah,”ujar Fariz.

Beliau berkata dalam akuan bersumpah tersebut, Alias terlibat secara langsung memaksa memujuk merayu beliau (penama tersebut) untuk membuat satu akuan bersumpah palsu yang bertujuan memfitnah dua orang pimpinan UMNO di bahagian Marang.

Katanya AMK mengambil pendekatan yang sangat serius apabila ini melibatkan seorang pimpinan, apabila beliau ADUN dan juga merupakan pimpinan parti UMNO.

“Kita merasakan amalan dan pendekatan ini sangat jijik, yang keterlaluan yang mana sanggup menggunakan pelbagai cara termasuk konspirasi dan menyogok serta merasuah dengan jumlah wang bagi memfitnah individu-individu yang terlibat,

“bagi AMK kita merasa amat kesal dan memandang serius isu ini bukan sahaja YB Alias merupakan juga bukan sahaja ADUN tetapi beliau merupakan pengamal undang-undang, seorang peguam, yang sudah pasti mengetahui kesalahan tindakan yang dibuat dengan menyogok atau merasuah,”kata Fariz lagi.

Justeru itu katanya tindakan laporan polis dibuat oleh AMK adalah mengambil pendekatan daripada dua surat akuan yang telah diterima, kerana merasakan pengirim tersebut benar-benar ini melihat keadilan dan kebenaran. walaupun AMK tidak mengetahui siapa yang menghantar surat tersebut.

“Sebab itu kami (AMK) membuat laporan pada hari ini untuk pihak polis dengan segera menyiasat dan kita serahkan kedua-dua akuan bersumpah tersebut untuk siasatan dan mengambil tindakan mendakwa Alias,

“isu ini sangat serius sebab ini melibatkan pimpinan dan ini akan menjadi contoh tauladan kepada rakyat seluruhnya,”kata Fariz.

Menurutnya surat akuan tersebut merupakan bukti bahawa rasuah merupakan budaya yang menjadi barah dan mendarah daging dalam Umno.

Dalam salinan surat akuan yang diedarkan kepada pihak media menyatakan dengan jelas penama telah di dipujuk dan dipaksa oleh Alias yang telah menyogok penama dengan sejumlah wang sebanyak RM1000.00
Turut hadir adalah Muzafeq Timbalan AMK Terengganu Muzafeq dan Timbalan Pengerusi Satu Ikatan Anak Watan Terenggan (Ikhwan) Abu Bakar Kasim


Umno Terbelah Dua

Kuala Terengganu – Umno Terengganu akan terus terbelah dua dengan tindakan pemecatan yang bakal diterima oleh Yahya Khatib Mohamad daripada barisan Exco negeri.

Kumpulan yang menyokong Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan Umno Dato’ Ahmad Said mempertahankan tindakan Ahmad untuk memecat Yahya, manakala kumpulan yang tidak menyokong terus mempertikaikan tindakan tersebut.

Setiausaha Badan Perhubungan Umno Datuk Rosli Mat Hassan yang juga orang kuat Ahmad berkata Ahmad Said tidak harus dipersalahkan berhubung pemecatan Yahya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas hasil mesyuarat Badan Perhubungan Umno malam kelmarin yang dikatakan membincangkan pelbagai agenda politik, termasuk isu membabitkan Yahya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri sebagaimana yang dilaporkan akhbar media perdana.

Dalam perkembangan yang sama, Bekas Setiausaha Perhubungan Umno Dato’ Rosol Wahid terus mempertikaikan larangan Ahmad menghalang Exco bertanding jawatan Ketua Umno.

Beliau mempersoalkan mengapa jawatan ketua sahaja dilarang untuk dipertandingkan? Apakah jawatan tersebut sahaja yang mampu memecahkan perpaduan UMNO ?

“Atau mungkin jawatan-jawatan lain seperti Timbalan dan Naib... tidak dilarang dipertandingkan kerana jawatan tersebut tidak penting?

“Atau kerana proksi beliau untuk jawatan tersebut telah confirm boleh menang?..Ini antara soalan-soalan yang berlegar dalam benak fikiran rakyat dan ahli UMNO,” luahan Rosol yang dipetik melalui blognya.

Manakala Timbalan Ketua Umno Marang, Alias Abdullah adalah antara yang paling keras mengkritik larangan Ahmad dengan menyifatkan larangan Ahmad menghalang prinsip demokrasi berperlembagaan.

Beliau dipetik sebagai menuduh Ahmad Said sebagai orang yang ‘double standard’ kerana tidak membenarkan exco menjadi ketua bahagian.

“Kalau alasan seorang exco tidak harus dibenar memegang jawatan parti semata-mata untuk memberi tumpuan kepada tugas kerajaan, bererti beliau sendiri (Ahmad) tidak harus memegang jawatan ketua bahagian dan pengerusi Umno negeri,

“kalau tidak, sudah tentu ada motif lain yang tersirat dalam keputusantidak membenarkanexco menjadi ketua bahagian,” katanya sebagaimana dipetik melalui kiriman sms beliau.

Majlis Perasmian FEI-WEC Berakhir Dengan 'Konsert Liar'

Kuala Nerus – Sebaik sahaja Yang DiPertuan Agong Agong meninggalkan majlis, Perasmian FEI-WEC 2008 di Stadium Sultan Mizan dekat sini lewat malam semalam bertukar menjadi 'konsert liar'.

Sekitar jam 11 malam, selepas pertunjukkan bunga api dan pengacara majlis mengumumkan keberangkatan pulang Yang DiPertuan Agong dan Permaisuri, diikuti Perdana Menteri (OOppppsss) Dato' Seri Najib Razak, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Besar Terengganu, Dato Ahmad Said keluar dari majlis.

Konsert kemudiannya disambung dengan persembahan penyanyi Saleem dan anak-anak muda mula meluru turun menuju kehadapan pentas.(Gambar kanan - M.Nasir bergelek atas pentas)

Persembahan perasmian FEI-WEC 2008 yang agak sopan dengan lagu puisi dan berentak perlahan sewaktu kehadiran Tuanku Sultan, bertukar menjadi liar ala ‘woodstock’.

Beberapa artis lain yang turut mempersembahkan ‘hidangan panas’ menyebabkan dalam sekelip mata bahagian hadapan pentas dipenuhi dengan muda mudi yang bercampur baur lelaki dan perempuan.

Umpama anak-anak yang ‘tiada ibu bapa dan penjaga’ di rumah, muda-mudi mula bebas melakukan aksi-aksi sebagaimana yang biasa dilihat dalam konsert ‘budaya kuning’ (gambar bawah/kiri - anak muda lelakitanpa segan silu berjoget).

Ramai anak muda lelaki yang berebut-rebut bersalaman dengan penyanyi wanita diatas pentas yang sengaja menghulurkan tangan, meniru ‘style’ artis Barat.

Tanpa segan silu, di atas ‘trek bitumen’ acara olahraga, anak-anak muda lelaki yang bergelek dan yang perempuan ‘bergedik-gedik’ menari, apabila detak jantung mereka bertambah laju mendengar rentak muzik yang semakin deras.

Sehinggakan mereka tidak sedar bahawa waktu telah melewati jam 12.00 tengah malam, bila penyanyi Mila ‘terloncat-loncat’ berdendang di atas pentas.

Tepat jam 12.30 tengah malam, pengacara mengumumkan Jamal Abdillah, Mawi dan Ramli Sarip akan muncul lagi, setelah M.Nasir yang berumur 50-an bergelek didepan anak-anak muda yang sebaya dengan anak-anaknya sendiri. (Gambar bawah/kanan - anak muda perempuan bergedik-gedik)

Mereka yang hanyut seolah-olah mahu berhibur hingga waktu subuh tiba-tiba dikejutkan dengan pengumuman pembatalan kemunculan artis berkenaan dan konsert dihentikan.

Bukan kerana para artis tidak mahu menghiburkan mereka dan bukan juga mereka tidak bersedia untuk terus bertepuk tangan, bergedik dan berjoget.

Ia dihentikan hanya kerana para pekerja stadium telah habis tugas dan mahu pulang kerumah masing-masing serta stadium akan ditutup!

Kerajaan negeri dibawah Barisan Nasional sepatutnya bertanggungjawab menghentikan sebarang persembahan apabila telah selesai majlis perasmian pada jam 11 malam.

Namun mungkin Ustaz Khazan, Exco Ugama Negeri tidak ada untuk menentukan konsert selepas itu samada ‘haram atau halal’ dengan keadaan yang bercampur baur dan anak-anak muda lelaki perempuan, bergedik dan berjoget!!!!Ada dua kejohanan taraf dunia yang dianjurkan oleh kerajaan Terengganu iaitu kejohanan Kuda Lasak Dunia (FEI-WEC) dan Kejohanan Perahu Layar Piala Monsun (Monsoon Cup).


Apa Beza FEI-WEC Deangan Monsoon Cup

Sejarah FEI-WEC bermula pada bulan Ogos 2005, dimana empat orang pimpinan kerajaan negeri Terengganu telah pergi ke Compiegne, Peranchis untuk membantu melobi penganjuran Kejohanan Kuda Lasak Dunia sejauh 160km (World Endurance Championship - WEC) yang dianjurkan oleh Persesekutuan Equesterian Antarabangsa (Federation Equestere Internationale - FEI) World Endurance Championship (WEC).

Pemergian empat orangtermasuk Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh, adalah untuk membantu Sultan Mizan merealisasikan hasratnya bagi mendapatkan hak penganjuran kehohanan tersebut bagi sesi 2008.

Kesungguhan Sultan Mizan untuk menganjurkan sukan berkuda tiu akhirnya mendapat jawapan dimana pada Lembaga FEI yang bersidang pada 18 Disember 2005 di Switzerland telah memberikan perakuan dan meluluskan permohonan Yayasan DiRaja Sultan Mizan untuk menjadi penganjur FEI WEC.

Kemudian bagi memastikan penganjuran FEI-WEC berjaya sebuah Jawatankuasa Agung FEI-World Endurance Championship 2008 telah ditubuhkan yang dipengerusikan sendiri oleh Sultan Mizan, selaku Pengerusi Yayasan DiRaja Sultan Mizan.

Ahli-ahli Jawatankuasa Agung ini terdiri daripada Y.A.B. Menteri Besar Terengganu, Y.B. Menteri-Menteri Berkaitan, Y.B. Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu, Ketua-Ketua Jabatan Persekutuan dan Negeri, wakil dari persatuan dan pertubuhan yang berkaitan serta wakil dari Yayasan DiRaja Sultan Mizan.

Urusan menganjur FEI-WEC 2008 berterusan dari tahun 2005, sehinggalah bulan ini, dimana ia akan dilangsungkan pada 6 hingga 9hb November 2008.

Banyak pegawai dan kakitangan yang terlibat serta pembiayaan kewangan yang diperlukan bagi penganjuran FEI-WEC.

Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kewangan telah memberi sumbangan sebanyak RM10 juta pada tahun 2006, RM10 juta pada tahun 2007 dan ditambah lagi sebanyak RM 15 juta pada tahun 2008 bagi membiayai sebahagian daripada kos mengendalikan kejohanan tersebut.

Kerajaan Negeri Terengganu telah menampung kos pembinaan infrastruktur Terengganu International Endurance Park (TIEP), Lembah Bidong, Setiu yang berjumlah RM 34 juta.

Kerja-kerja pembinaan infrastruktur berkaitan telah bermula dan sebahagian besar siap pada tahun 2006 manakala baki pembinaannya disiapkan pada tahun 2007.

Sehingga hari ini, sebanyak 34 negara disahkan akan bertanding dalam dalam FEI-WEC 2008 dengan penyertaan 148 orang penunggang dan 148 ekor kuda.

Setiap kuda yang menyertai Kejohanan FEI-WEC diwajibkan membayar yuran penyertaan sebanyak Euro 400 (RM1798.90), selain mereka perlu membawa peralatan dan kumpulan pengurusan sendiri.

Hadiah kejohanan yang ditawarkan bagi semua kategori adalah USD 200,000.00 dengan segala perbelanjaan pengangkutan, makanan dan tempat tinggal bagi kuda, penunggangnya serta krew, ditanggung oleh pihak penganjur.

Dari segi pertandingannya, setiap pasukan akan berlepas dan bergerak sejauh 160km, samada ada berlari atau berjalan tanpa henti kecuali untuk pemeriksaan kuda dan penunggangnya.

Pasukan yang paling awal sampai ke garisan penamat setelah mengharungi perjalanan sejauh 160km, akan diisytiharkan sebagai pemenang.

Manakala asal Kejohanan Perahu Layar Monsoon Cup difahamkan datang dari ‘kepala’ Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, namun kemudiannya perlaksanaannya diserahkan kepada kroni yang digelar oleh Tun Mahatir sebagai Patrick Badawi.

Tidak seperti FEI-WEC, paten kejohanan kuda lasak itu telah sedia ada, Monsoon Cup belum ada dan semuanya digerakkan oleh Patrick yang menjadi 'mastermind' dibelakang tabir.

Patrick telah pergi ke Australia bertemu dengan Peter Gilmour, seorang jaguh sukan lumba kapal layar dan bermulalah 'satu rekaan baru' bagi lumba perahu layar yang dinamakan sebagai Monsoon Cup.

Untuk membolehkan Monsoon Cup direalisasikan, Patrick dengan kuasa yang diberi oleh Perdana Menteri memilih dua lagi kroni bagi pihak kerajaan iaitu Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh dan Exco Infrastruktur, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh menjadi ‘partner’.

Justeru sebuah tempat perlumbaan mesti dibina dengan segala kemudahannya, maka telah dipilih Pulau Duyong sebagai tempat kejohanan tanpa satu infrastruktur yang ada.

Untuk mencapai hasrat Abdullah, rakyat Pulau Duyong yang duduk ditapak kejohanan Monsoon Cup telah dihambat keluar dan sebanyak RM200 juta dibelanjakan bagi membina Herirage Bay Club (HBC) serta kemudahannya dibina serta merta.

Yang hairannya, idea yang lahir dari Malaysia untuk menganjurkan Monsoon Cup ini telah dibawa kepada World Match Tour, sebuah badan yang dikatakan menganjurkan siri perlumbaan pelayaran professional dunia.

Sepatutnya, kerana ia adalah idea Malaysia, World Match Tour terikat dengan segala cadangan dan keputusan Malaysia, namun sebaliknya berlaku, kerajaan melalui penganjur yang dilantik iaitu T-Best Event Sdn Bhd pula yang terpaksa mengikat janji dengan World Match Tour.

Selain kos pembinaan infrastruktur Heritage Bay Club sebanyak RM200 juta, berjuta-juta ringgit lagi 'wang royalti minyak' dihumbankan ke muaras sungai, dibelanjakan untuk mendalamkan muara sungai Terenggan, ditambah dengan perbelanjaan pembinaan pemecah ombak (Break-Water) yang bernilai lebih setengah billion.

Selain penganjuran sukan kapal layar yang pelik, kerana hanya berlumba dalam ‘basin’ atau pun kolam, perbelanjaan bertambah dengan kerajaan negeri/pusat terpaksa memberikan RM20 juta setahun kepada T-Best Event Sdn Bhd untuk menganjurkan kejohanan itu.

Daripada jumlah hadiah sebanyak RM250,000 pada tahun 2005, Monsoon Cup menambah ganjaran sehingga kepada RM 1 juta pada tahun 2008.

Monsoon Cup yang diuar-uarkan sangat hebat dan bertaraf dunia, namun pada tahun ini hanya 12 pasukan sahaja yang mengambil bahagian, berbanding dengan kejohanan kuda lasak FEI-WEC yang disertai oleh 33 buah Negara dengan 148 peserta.

Sehingga kini, tiada siapa yang benar-benar faham bagaimanakah kejohanan perahu layar Monsoon Cup dijalankan.

Begitu banyak perbezaan yang ketara antara dua kejohanan bertaraf dunia yang dianjurkan di negeri Terengganu itu.

Perbezaan yang nyata antara FEI-WEC dan Monsoon Cup dilihat dari cita-cita sorang pendokong dan ahli sukan kuda lasak, Sultan Mizan Zainal Abidin sendiri yang turut menyertai acara sukan itu.

Manakala samada Abdullah Ahmad Badawi, Idris Jusoh dan Wan Hisham adalah ahli politik dan bukan ahli sukan kapal layar, begitu Patrick Lim yang terkenal sebagai seorang peniaga yang mengutamakan keuntungan.

Dan yang paling jelas antara dua kejohanan itu pada tahun 2008, walaupun kedua-dua sejarah penganjurannya melibatkan Idris Jusoh, namun kini Idris tidak lagi memahat sejarah tetapi sudah menjadi sejarah !

Rupa-rupanya Kerajaan Terengganu Bayar Peserta…..?!

Kuala Terengganu – Pelbagai acara yang dianjurkan Kerajaan negeri dikatakan dapat sambutan ramai dari para peserta yang terbabit aktiviti pelancongan, sebenarnya adalah peserta yang dibayar.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato Za'abar Mohd Adib, terpaksa mendedahkan perkara tersebut kerana mahu mengurangkan beban perbelanjaan untuk tahun depan.

Beliau berkata kerajaan akan memastikan peserta terutama dari luar negara ini yang bercadang menyertai aktiviti tahun depan dilakukan secara sukarela.

Langkah itu diambil selepas kajian mendapati kerajaan mengeluarkan perbelanjaan yang agak besar membayar peserta menyertai beberapa acara sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) tahun ini sebagaimana di laporkan Berita Harian.

Beliau berkata ada peserta yang menyertai aktiviti diadakan sempena TMT dibayar segala-galanya termasuk perbelanjaan makan minum, penginapan dan pengangkutan, selain memperoleh hadiah wang tunai sepenuhnya jika mereka memenangi pertandingan dianjurkan.

Kerajaan Terengganu Abai Kebajikan Anak Yatim

Kuala Nerus – Kerajaan negeri Terengganu dibawah pemerintahan UMNO/Barisan Nasional (BN) Terengganu lari dari memikul amanah sekaligus mengabaikan kebajikan anak-anak yatim

Yang Dipertua Yayasan Kebajikan dan Pendidikan Negeri Terengganu (YAKEPT) Ustaz Abu Bakar Abdullah menyifatkan langkah kerajaan sebagai ‘mundur ke belakang’ apabila menyerahkan kembali pentadbiran Asrama Anak Yatim Darul Iman kepada Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Terengganu (Perkaya).

Beliau turut mempersoalkan tindakan kerajaan negeri menyerah kembali pentadbiran Asrama Anak Yatim Darul Iman kepada pihak pengurusan lama Perkaya.

“Apa rasional kerajaan negeri beri balik pengurusan dan pentadbiran itu kepada Perkaya. Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak prihatin kepada anak-anak yatim,”katanya ketika menghubungi Buletinonline kelmarin.

Beliau berkata kerajaan negeri dibawah pemerintahan PAS bertanggungjawab kerana telah mengambil alih pengurusan kebajikan anak yatim tersebut pada tahun 2002 apabila mendapati terdapat banyak kelemahan.

Katanya kerajaan PAS mengambil alih pengurusan asrama itu setelah mendapati rekod pentadbiran sebelumnya menunjukkan berlaku pelbagai salah urus dan kelemahan.

Beliau yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa (Exco) Kebajikan dan Kesihatan Negeri berkata beliau yang bertanggungjawab mengambil alih pengurusan asrama berkenaan dari NGO terbabit kerana mendapati badan tersebut gagal gagal memenuhi tuntutan keperluan dan kebajikan anak-anak yatim telah terabai.

Menurutnya, sebagai sebuah kerajaan penanggungjawaban terhadap kebajikan anak-nak yatim lebih terjamin berbanding sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO).

“Semasa kita (PAS) memerintah Terengganu, kerajaan negeri telah membelanjakan sejumlah RM3 juta untuk keperluan asrama itu termasuk pengangkutan dan keperluan lain untuk kira-kira 400 anak yatim.

“Kita serapkan kira-kira 30 kakitangan asrama anak yatim yang tidak dapat dipastikan statusnya ketika itu dalam penjawatan kerajaan dan semua mereka gembira berada di bawah kerajaan negeri,” jelasnya.

Sehubungan itu, katanya pihak YAKEPT kesal serta tidak yakin dengan pengurusan ‘baru’ asrama tersebut, dapat memberikan perkhidmatan menjamin kebajikan yang lebih baik.

Menurutnya, alasan menyerahan Asrama Anak Yatim Darul Iman tersebut dapat menjimatkan wang kerajaan sebanyak RM2 juta menunjukkan kerajaan UMNO/Barisan Nasional tidak mengutamakan kebajikan namun lebih mengutamakan keuntungan semata-mata.

“Kita anggap alasan serah balik kerana hendak jimat wang kerajaan hingga RM2 juta itu sebagai alasan yang tidak munasabah, dangkal dan lemah.

“Kerajaan buat projek membazir hingga ratusan juta setiap tahun boleh tetapi hendak buat kebajikan untuk anak yatim mahu berjimat,” ujarnya.

Beliau turut melahirkan rasa kebimbangan akan berlaku kelemahan dan kekurangan di masa lalu berulang kembali.

Akhbar Sinar Harian pada 3 November lalu melaporkan bahawa kerajaan negeri membuat kos penjimatan sehingga RM1 juta setahun iaitu sebanyak 50 peratus daripada kos pentadbiran asrama anak yatim itu selepas penyerahan kembali kepada Perkaya.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, Asha’ari Idris berkata, kerajaan negeri menanggung kos pentadbiran sehingga RM2 juta setahun selama ini untuk menguruskan asrama anak yatim itu.

Bacaan Berkaitan :
Kerajaan ambil alih Asrama PERKAYA
PERKAYA diperalat pembangkang
Perasmian Kompleks Asrama Putera Perkaya


Surau Cerong Lanjut Terima Padah Penarahan Bukit Pak APil

Kuala Terengganu – Surau Cerong Lanjut telah menerima ‘padah’ pembangunan projek merbahaya yang dilaksanakan oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dipuncak Bukit Pak Apil.

Hujan lebat yang turun beberapa hari di bandar ini telah membawa banjir lumpur (selut) akibat hakisan kesan dari kerja-kerja penarahan bukit Pak Apil.

Tinjauan Buletinonline semalam mendapati seluruh kawasan surau tersebut dipenuhi oleh lumpur setebal kira-kira satu inci.

Menurut seorang jamaah yang menjaga surau itu, air yang deras bercampur lumpur turun dari bukit membanjiri seluruh kawasan surau tersebut kelmarin.

Beliau yang tidak mahu dikenali berkata air lumpur naik sehingga memenuhi tempat mengambil wudhu’ di hadapan surau.

“Habis naik semuanya, saya terpaksa bersihkan lumpur di tempat wudhu’, cuba tengok kat belakang,”katanya sambil berjalan dan menunjuk arah belakang surau.

Dibahagian belakang surau terdapat longkang yang baru digali, bagi mengalirkan air yang turun dari terus membanjiri kawasan surau.

“saya gali sendiri, kalau tidak lagi teruk keadaannya,” kata beliau apabila ditanya, siapakah yang menggali longkang tersebut.

“Ni baru hujan begini, kalau masuk musim (tengkujuh) betul-betul nanti, tak tahulah saya,”keluhnya.

Buletinonline difahamkan pembangunan Projek Puncak Panorama Bukit Pak Apil dilaksanakan tanpa kajian yang terperinci oleh pihak kerajaan.

Menurut sumber dalaman MBKT, semua kerja-kerja persediaan termasuk cadangan dan penyediaan pelan dilakukan oleh pihak swasta.

Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Mat Razali Kasim menyatakan pemilihan kawasan itu kerana ‘diyakini’ dapat menarik lebih ramai pelancong dan warga tempatan.

Projek Fasa 1 yang kini sedang dalam proses pelaksanaan melibatkan jalan masuk, penyediaan bekalan elektrik dan menara tinjau bernilai RM25 juta.


Lihat Galeri Gambar Penarahan Bukit Pak Apil

03 November 2008

UMNO Terengganu Terus Bergolak

>

‘Kehendak saya kena ikut juga, saya menteri besar’ - Ahmad lawan Presiden UMNO

Kuala Terengganu - Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said pernah memberikan peringatan keras kepada Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Yahya Khatib Mohamad supaya tidak bertanding jawatan utama peringkat bahagian.


Sumber Buletinonline memberitahu, Ahmad bertindak memaki hamun Yahya dihadapan orang ramai, dalam satu majlis berbuka puasa yang diadakan di daerah Marang, seminggu sebelum Eidul Fitri.

“Namun peringatan Ahmad tidak diambil hirau langsung oleh Yahya bahkan Yahya menjadi ‘naik semangat’ untuk merebut jawatan Ketua Bahagian Marang apabila Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Limbat, Alias Abdullah menarik diri dari pertandingan tersebut,”kata sumber itu.

Menurutnya Alias memberi laluan selesa kepada Yahya kerana beliau mahu melihat penyandang jawatan Ketua Bahagian Marang, Dato’ Abdul Rahman Bakar jatuh tersungkur.

“Dengan jatuhnya Abdul Rahman, bermakna Alias dapat membalas perbuatan Ahmad yang memecat beliau dari Jawatan Pengerusi Ladang Rakyat Terengganu,”katanya lagi.

Sehubungan dengan itu, Ahmad Said tetap mempertahankan keputusannya dan tidak menghiraukan langsung arahan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Presiden UMNO yang akan letak jawatan Mac depan.

Menurut akhbar media perdana, Ahmad tetap akan memecat Yahya daripada barisan Exco atas kerana katanya anak Yahya mengingkari arahannya.

Ahmad berkata beliau berhak menggugurkan Yahya kerana ia terletak di bawah bidang kuasanya.


"Saya kira apa (kehendak peringkat akar umbi)? Kehendak saya dia kena ikut juga. Saya menteri besar dan ada hak terhadap Exco saya...saya yang lantik. Hak bahagian melantik ketua bahagian, hak saya melantik Exco.

“Dua keadaan berbeza. Dia tak langgar disiplin parti, tapi langgar arahan saya," katanya selepas Pertunjukan Kuda Kebangsaan di sini, semalam.

"Saya mengarahkan semua Exco supaya tidak terbabit dalam pertandingan jawatan utama peringkat bahagian sebelum pertandingan peringkat cawangan lagi kerana saya minta mereka beri tumpuan kepada jawatan dalam kerajaan dan biar orang lain pegang jawatan ketua bahagian, kecuali jika dia memang dah ketua bahagian. Itu arahan saya jelas," tambah Ahmad


Baca Respon Yahya Khatib Kelmarin - Saya sedia digugur Exco TerengganuRosol dipanggil BPR, Ahmad akan Pecat Exco

Kuala Terengganu - Bekas Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Dato’ Rosol Wahid mengesahkan beliau diminta BPR memberi keterangan bagi membantu siasatan kes rasuah dan politik wang

Beliau berkata ada pegawai BPR memintanya datang ke pejabat agensi itu di Wisma Persekutuan, di sini, pagi semalam.

"Saya akan memberi kerjasama dan mengemukakan semua bukti yang diperlukan termasuk pengakuan dibuat perwakilan, bukan saja di bahagian Hulu Terengganu, malah di bahagian Kuala Terengganu, Dungun, Marang dan Setiu," katanya sebagaimana dilaporkan oleh sebuah akhbar media perdana.

Rosol yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) berkata beliau akan mendedahkan semua perkara membabitkan kes politik wang yang berlaku secara berleluasa ketika persidangan Umno Bahagian Hulu Terengganu, Sabtu lalu.

"Jika berkaitan politik wang, saya tidak akan menyembunyikannya walaupun hanya membabitkan wang sogokan yang jumlahnya kecil," katanya.

Pada 27 Oktober lalu Rosol mendakwa mesyuarat perwakilan Bahagian Hulu Terengganu yang diadakan pada 26 Oktober lalu tidak telus dan berlakunya gejala politik wang.

Rosol dipetik sebagai berkata, beberapa perwakilan memaklumkan kepadanya ada segelintir perwakilan dibayar antara RM300 hingga RM1,000 untuk memberikan undi kepada calon tertentu bagi memastikan kemenangan individu terbabit.

Dalam perkembangan yang sama Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said berkata beberapa exco negeri akan digugurkan kerana melanggar arahan supaya exco tidak bertanding jawatan utama dalam pemilihan bahagian.

Buletinonline mendapat kiriman SMS yang mengesahkan antara merka yang akan dipecat ialah Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Yahya Khatib Mohamad.

Ahmad juga dilaporkan berkata, Yahya akan diminta meletak jawatan exco berikutan 'kedegilannya' mengingkari nasihat beliau supaya tidak menentang ketua bahagian sedia ada.

Selain Yahya, Ahmad Said yang juga pengerusi badan perhubungan UMNO negeri mengesahkan bahawa dua lagi exco akan digugurkan pada rombakan ‘kabinet negeri’ pada pertengahan bulan depan.

Kenyataan terbaru Ahmad telah menimbulkan keberangan kumpulan kem yang menentangnya terutama dari bahagian Marang.

UMNO Bahagian Marang dilihat sebagai ‘kubu paling kuat’ kumpulan menentang Ahmad apabila Yahya berjaya menewaskan bekas ‘Giant Killer’ Dato’ Abdul Rahman Bakar.

Amalan politik wang yang amat berleluasa juga dilaporkan berlaku dalam pemilihan UMNO Bahagian Marang 25 Oktober lalu.

Setiap perwakilan diberitakan mendapat sekurang-kurangnya RM 3000 seorang diberikan oleh kumpulan yang ‘menang’ dalam pemilihan tersebut.

Sumber Buletinonline melaporkan, sebanyak RM2000 telah diagih-agihkan kepada perwakilan sebelum hari pemilihan, manaka RM1000 lagi diberikan selepas pemilihan ‘sebagai tanda terima kasih’.

02 November 2008

Utusan (Mingguan Malaysia) ‘Manipulasi’ Kenyataan Presiden PAS


Kuala Terengganu – Utusan Malaysia hari ini dengan cara yang ‘paling tidak bertanggungjawab dan tidak professional’ telah me’manipulasi’ kenyataan Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkenaan pelantikan Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) (Gambar - Sidang Media kelmarin, wartawan Utusan, nombor 2 dari kiri, sedang menulis)

Laporan Utusan Malaysia adalah seperti dibawah :

Hadi mahu penjelasan

Oleh ZULKIFLI MANZOR

KEMAMAN 1 Nov. _ Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan negeri Selangor melantik Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Kata Abdul Hadi, sebagai sebuah negeri yang majoriti penduduknya orang Melayu dan beragama Islam, sistem pentadbiran sepatutnya diterajui oleh kaum tersebut.

Sehubungan itu, beliau akan meminta penjelasan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor berhubung pelantikan Siew Moi itu.

‘‘Secara umum apa yang saya dapat katakan pemerintahan dan pentadbiran negara mestilah diterajui oleh orang Melayu yang beragama Islam.

“Saya tidak boleh komen lebih-lebih kerana perlu meminta penjelasan daripada rakan-rakan kami di Selangor terlebih dahulu,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis Ijtimak Kepimpinan Pas Terengganu di bandar Chukai di sini, hari ini.

Isnin lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan pelantikan Siew Moi yang sepatutnya bersara tahun ini tetapi dilanjutkan tempoh persaraannya sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS untuk tempoh setahun bagi mengambil alih tugas Pengurus Besar PKNS sekarang, Datuk Harun Salim yang akan bersara hujung bulan ini.

Ekoran keputusan itu, enam persatuan kakitangan PKNS menyerahkan memorandum kepada Abdul Khalid dan mendesaknya menarik balik pelantikan Siew Moi itu kerana dikatakan tidak memenuhi aspirasi penubuhan PKNS bagi membantu meningkatkan sosial dan ekonomi bumiputera.

Abdul Hadi berkata, Pas tidak boleh membuat sebarang pendirian berhubung keputusan yang dibuat oleh PKR di Selangor.

Menurutnya, pelantikan Siew Moi hanya sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS yang menjalankan tugas-tugas pengurus besar agensi itu.

“Jawatan Pengurus Besar itu masih belum sah dimiliki sepenuhnya oleh Siew Moi,'' jelasnya.

Beliau berkata, isu pelantikan orang bukan Melayu itu juga bukan merupakan perkara dasar pentadbiran di Selangor kerana ia hanya melibatkan sebuah organisasi.

______________________________________________________________________________________

Seluruh rakyat Malaysia perlu menilai laporan yang disiarkan oleh Utusan Malaysia dan mengambil tindakan sewajarnya, memandangkan akhbar media perdana tersebut telah berkali-kali melakukan perbuatan melaporkan berita secara yang tidak wajar.

Berikut disiarkan Transkrip Penuh Sidang Media Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Dewan Dato’ Seri Amar DiRaja, Chukai Kemaman selepas merasmikan Ijtima’ Kepimpinan PAS Kali Ke 12, kelmarin 1hb November, 2008.

Transkrip Penuh Sidang Media Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Dewan Dato’ Seri Amar DiRaja, Chukai Kemaman selepas merasmikan Ijtima’ Kepimpinan PAS Kali Ke 12, kelmarin 1hb November, 2008.

Lima orang wartawan hadir dalam sidang media tersebut; Khairul Azlam Mohamad dari Harakah, Sazali Mohd Noor dari Jabatan Penerangan PAS Negeri Terengganu, Lee Yoon Sang dari Sin Chew Daily, Khairul Rizal dari Sinar Harian dan Zulkifli Manzor dari Utusan Malaysia

Turut Hadir adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Wan Mutalib Embong
______________________________________________________________________________________

DS Hadi : Soalan teruslah

Lee : Dato Seri, dengar ucapan Dato’ Seri kata tambah 5% sokongan undi

sokongan dari Melayu boleh memerintah semula negeri Terengganu

boleh Dato’ Seri ulas sikit, pasal tadi Dato Seri Kata dengan undi yang

baru baru dapat 20 kerusi parlimen, boleh ulas balik

DS Hadi : Yang pertama kita perlu menyedari bahawa di negeri Terengganu

keputusan pilihanraya seringkali bergantung kepada undi penentu.
Undi penentu ini kebiasaannya adalah undi atas pagar yang tidak

berparti

Sebenarnya 40 peratus lebih undi yang kita capai adalah undi PAS

samada ahli atau pun penyokong.
Kita dapati PAS mempunyai pengaruh yag sangat kuat di negeri

Terengganu.
Barisan Nasional lebih bergantung kepada undi atas pagar atau pun

pengundi hantu yang dibawa dari luar yang dilakukakn melalui politik

wang dan penyusunan pengundi dengan kerjasama daripada SPR dan

pendaftaran Negara.
Menunjukkan bahawa kekuatan UMNO Terengganu ‘bertongkat’ kepada

cara-cara tersebut.
Kita boleh membuat perubahan dalam rakyat negeri Terengganu sendiri
dengan sedikit perubahan itu, InsyaAllah terlaksana apa yang disebut tadi
Kita mesti sedar bahawa kalau pemilihan UMNO mereka dipengaruhi

oleh ‘money politic’ politik wang maka pilihanraya umum lebih-lebih

lagi lah,
kalau dalam parti pun itu cara dia pilihanraya umum lebih-lebih lagi

Khairul Rizal : Hah apa ni, penubuhan Kerajaan baru yang diwar-warkan oelh Anwar

Ibrahim, macaman strategi poltik penubuhan itu

DS Hadi : Kita tunggu, tunggu daripada perubahan ahli-ahli parlimen UMNO dan

Barisan Nasional yang lain

Lee : DS Anwar bercakap dia rasa pada situasi sekarang amat sukar

DS Hadi : Tidak mustahil, walaupun sukar tidak mustahil boleh berlaku, dengan

perpecahan yang berlaku dalam UMNO sekarang

Sebagaimana perubahan boleh berlaku semasa perpecahan tahun 90,

akhir tahun 80-an bila Tengku Razaleigh keluar daripada UMNO dan

berlaku lagi tahun 99, 98, bila Dato’ Seri Anwar dipecat, dan boleh

berlaku lagi dengan pergolakan yang berulang hari ini, bahkan terdapat

dikalangan orang UMNO sendiri contohnya Dato’ Musa Hitam

mengatakan UMNO sudah dihingapi penyakit tua, Musa Hitam kata

bukan saya kata

Lee : Jadi Dato’ Seri masih yakin boleh lagi lah dalam….

DS Hadi : Perubahan boleh berlaku, tidak mustahil

Saya tak baca Dato’ Seri Anwar buat kenyataan saya baru balik

Lee : Dia (DS Anwar) kata situasi macam ini susah sikit
DS : Saya baru balik
Lee : Dia mengakui ‘chances’ kurang lah

D W Mutalib : Kesan pemilihan UMNO…..
DS Hadi : Iya… kita tunggu pemilihan UMNO, lepas pemilihan

Khairul Rizal : Aaa… pimpinan di negri Terengganu akan memecat beberapa Exco yang

tidak mengikut arahan dia … yang baru-baru ni

DS Hadi : Itu hal dalaman UMNO, saya tak mahu campur
Lee : Dato’ Seri boleh komen sikit tak itu.. isu Low Siew Moi dilantik sebagai

pemangku PKNS nampak..aaa… bantahan dari PAS Selangor

DS Hadi : Saya baru balik daripada luar negara baru aaa.. sehari, tak dapat

maklumat, dan saya memerlukan maklumat dari kawan-kawan Selangor,

tak boleh beri.. komen

Lee : Pasal dia kata…bantah sebab bukan Melayu
DS Hadi : Iya..Saya kena dengar dari Selangor dulu
D W Mutalib : Pelantikan tu pemangku kan
Lee : aa…pemangku
D W Mutalib : it is acting…so..its not a final decision
DS Hadi : Aaa..Kalau pemangku itu boleh…..
Lee : Maknanya kalau pemangku itu boleh terimalah ke macamana?
DS Hadi : Saya kena dengar keputusan Selangor dulu..
Lee : Sama dengan isu pemansuhan saham 30% Bumiputera, dapayt tentangan

dari PAS juga, So…macamana…

DS Hadi : Itu juga saya mesti dapat penjelasan dari Selangor, kita tunggu
baru balik dari luar negara, tak pergi lagi…… apa nama ni….pejabat di

Kuala Lumpur

Lee : Dato’ Seri beri komen secara am lah, kalau seseorang itu tidak diterima

sebab dia bukan Islam, dilantikkan jawatan ini kalau disebabkan dia

bukan Islam, so… alasan diberika……

DS Hadi : Sekarang.. semua pihak telah menerima samada PKR ataupun DAP, teras

pemerintahan dan pentadbiran Negara mestilah orang Melayu

Islam…sudah diterima..dalam masa yang sama tidak menafikan peranan

semua kaum yang ada dalam negara ini …itu asas umum

Khairul Rizal : Dato’ Seri…ada pergolakan diantara Keadilan dan PAS dalam

pembentukan kerajaan Baru…..?

DS Hadi : Kerajaan baru pun tak ada lagi… bagaimana kita nak bergolak, nanti ada

kerajaan dulu lah

Kerajaan Pusatlah… kerajaan negeri kita dah selesai dimana apa nama

ni…Kedah, Perak, Kelantan lebih awal daripada negeri-negeri yang

dikuasai oleh UMNO…lebih awal
Kita semua tahu..Perlis berapa minggu baru selesai….Terengganu berapa

minggu… dekat sebulan nak selesai… kita lepas pilihanraya tubuh

kerajaan.
Mungkin masud soalan tu kerajaan Pusat…Kerajaan Pusat kena tunggu

dulu…

Sazali : Dengan perpecahan dalam UMNO sekarang ini…. Ada yang sudah

untuk memasuki Pakatan..

DS Hadi : Yang masuk pun dah ada….

Sazali : Dari pimpinan UMNO..??
DS Hadi : Iya … ada pimpinan UMNO yang masuk
Lee : Bila kan..kemuka nama yang disebut tadi lah…pemimpin yang sudah

masuk dalam……

DS Hadi : Bila tiba masa lah…..
Sazali : Tak boleh beritahu ya….

DS Hadi : Aah… tak boleh lah..

Lee : Dato’ Seri… pemimpin UMNO ke pemimpin Barisan Nasional ?
DS Hadi : UMNO lah….UMNOlah…. sebab baru ni saya pergi ke Johor sebelum

pergi ke luar Negara, tiga minggu lepas, terima borang 200… 200 orang

sebuah kampong setinggan ahli UMNO……

Khairul Rizal : Di mana ??
DS Hadi : Di Johor… di Johor

Zulkifli : Perkembangan terkini Razak Baginda.. lepas…mungkin ada komen dari

sudut penghakiman

DS Hadi : Itu urusan mahkamah, apa uyang saya mahu supaya mahkamah betul-

betul adil dan telus

Saya buat penegasan sekali lagi, calon Perdana Menteri mesti bersih,
sebab itu saya mahu Dato’ Seri Najib mesti dibersihkan oleh mahkamah,

melalui mahkamah melalui BPR mesti bersih,

itu adalah amalan negara demokrasi,

di negara Barat yang mengamalkan demokrasi, di Amerika di England

mana-mana pun,

kalau ada tuduhan ada berita saja, pemimpin itu mesti dibawa ke Jawatan

kuasa ‘Senate’ atau pun ‘Congress’ kalau perlu mahkmah…..mahkamah

Sehingga betul-betul dia membersihkan diri dia daripada tuduhan,

baru dia layak jadi pemimpin.

Dan kita mengharapkan Perdana Menteri sebelum mengundur diri

meninggalkan jasa yang baik

Membetulkan kesilapan-kesilapan yang dibuat oleh mereka terdahulu,

seperti memulihkan badan kehakiman, BPR, SPR !
InsyaAllah kalau Perdana Mnteri boleh buat perubahan-perubahan ini,

beliau meninggalkan jasa yang baik

Untuk Lihat Sidang Media Klik Sini

(Sesuai dengan Windows Media Player)


Sah ! Sudah Ada Pimpinan UMNO Menyertai Pakatan Rakyat


Kemaman
- Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengesahkan hari ini, sudah ada pemimpin UMNO yang menyertai Pakatan Rakyat.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas usaha Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan di peringkat Pusat sebagaimana yang diwar-warkan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini.

“Kita sedang tunggu perubahan ahli-ahli parlimen UMNO dan Barisan Nasional yang lain, tidak mustahil ia (perubahan kerajaan peringkat pusat) akan berlaku,

“walaupun sukar, tidak mustahil ia berlaku dengan perpecahan yang berlaku kepada UMNO sekarang,”kata beliau dalam sidang media yang diadakan selepas beliau merasmikan Ijtima’ Kepimpinan PAS Negeri Terengganu Kali Ke 12 yang diadakan di Dewan Dato’ Seri Amar DiRaja, Chukai, dekat sini semalam.

Menurutnya perubahan kerajaan pernah berlaku dalam (keputusan pilihanraya) tahun 1990 ekoran perpecahan yang berlaku dalam UMNO akhir tahun 1980-an dan telah berlaku perubahan (dalam pilihanraya) tahun 1999 kerana masalah yang sama berlaku dalam UMNO.

“Sebagaimana perubahan boleh berlaku pada akhir tahun 80an bila Tengku Razaleigh keluar dari UMNO, dan berlaku lagi pada 1999 bila Anwar dipecat (dari UMNO),

“dan boleh berlaku lagi dengan pergolakan (dalam UMNO) yang berlaku sekarang, bahkan Musa Hitam berkata UMNO sudah dihinggapi penyakit tua,” tegas beliau yang masih yakin perubahan boleh berlaku dan Pakatan Rakyat akan mengambil alih kerajaan pusat.


Bagaimanapun apabila diminta untuk mendedahkan siapakah pemimpin UMNO yang telah menyertai Pakatan Rakyat, beliau menjawab “bila tiba masanya” beliau akan mendedahkannya. (Gambar - Hj Hanafiah Mat mengiringi Presiden PAS untuk jamuan teh selepas perasmian Ijtima' Kepimpinan PAS semalam)


Dalam perkembangan yang sama beliau yakin PAS berupaya untuk kembali memerintah negeri Terengganu apabila berlaku perubahan dan undi sokongan orang Melayu kepada PAS meningkat sebanyak lima peratus.


“Pertama kita perlu menyedari bahawa di negeri Terengganu keputusan pilihanraya seringkali bergantung kepada undi penentu dan undi penentu biasanya (adalah) undi atas pagar atau undi orang-orang yang tidak ber’parti’,


“sebenarnya 40% lebih undi yang kita capai adalah undi PAS samada ahli atau penyokong, dan kita dapati PAS mempunyai pengaruh yang sangat kuat di Terengganu,


“Barisan Nasional lebih bergantung kepada undi atas pagar atau pengundi hantu yang dibawa daripada luar

yang dilakukan dengan politik wang dan penyusunan pengundi dengan kerjasama SPR dan pendaftaran Negara,”kata beliau.


Dengan itu, katanya keadaan itu menunjukkan bahawa kekuatan UMNO Terengganu bertongkat (bersandar) kepada cara-cara tersebut.

Beliau berkata dalam pemilihan parti, UMNO telah dipengaruhi dengan politik wang, apatah lagi dalam pilihanraya umum.

“Kita boleh membuat perubahan dalam (pada) rakyat negeri Terengganiu sendiri (dan) dengan sedikit perubahan itu (peningkat undi 5%) akan terlaksana apa yang disebut tadi,


“(rakyat) mesti sedar bahawa kalau pemilihan UMNO, mereka dipengaruhi oleh politik wang, maka pilihanraya umum politik wang berlaku (dengan) lebih-lebih lagi,”tambahnya.

Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu - Lebih 5,000 Hadir Mendengar Ucap Utama Presiden


Kemaman – Lebih 5,000 orang hadir di majlis perasmian Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu Kali Ke 12 (IKPT-12) yang dilangsungkan di Dewan Dato’ Seri Amar DiRaja, Jalan Abdullah, Chukai, dekat sini.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang telah memberikan Ucaputama bertajuk ‘PAS Untuk Semua : Pengahayatan dan Tuntuta‘ seterusnya membuka secara rasminya IKPT-12

Dalam ucapannya Dato’ Seri Tuan Guru telah menggariskan enam perkara utama bagi memastikan PAS relevan menjadi sebuah parti yang dominan yang akan dapat menjadi tunjang perjuangan Ummah.

“Saya akan cuba untuk berbicara dengan saudara saudari sekalian, enam perkara utama dalam memastikan PAS menjadi sebuah parti yang dominan dan mampu menggarap perjuangan ummah,

“sehingga PAS dapat diterima oleh semua lapisan masyarakat di peringkat akar umbi dan nasional malah diterima umum oleh masyarakat antarabangsa,

“Pertama; sokongan politik orang Melayu kepada Islam, PAS dan Pakatan Rakyat (PR), Kedua; Pencapaian PAS semenjak 25 tahun. Ketiga; Peranan kita. Keempat; PAS adalah untuk semua. Kelima; Komitmen PAS. Keenam; Tuntutan dan arahan,” ujar Dato’ Seri Tuan Guru

Beliau turut menggariskan lima peranan yang perlu diambil oleh setiap orang dalam usaha memberikan khidmat yang terbaik kepada masyarakat dalam menegakkan kesejahteraan.

"Kita semua mempunyai tanggungjawab untuk berperanan sebagai seorang khalifah Allah di muka bumi. Iaitu menyediakan sumber-sumber untuk menguatkan diri dan jamaah agar kita dapat menjalankan khidmat untuk menegakkan kesejahteraan,"kata beliau

Menurutnya lima perkara tersebut adalah, mengukuhkan organisasi parti, menguruskan institusi-institusi , mengukuhkan persiapan tarbiah, memperkasakan persiapan gerakan dan peranan dalam pemerintahan.

Teras kepada ucapan beliau, selaras dengan tema PAS untuk semua adalah senarai lapan asas yang sedia wujud dalam PAS yang meletakkan PAS sebagai media penyelesai kepada masalah domestik dan global.

Transkrip Ucap Utama Penuh Presiden Boleh Dibaca Di siniUrusan Dengan Kerajaan Negeri Kedah Hanya ‘Atas Meja’

Kemaman – Semua urusan dengan kerajaan negeri Kedah sekarang hanya dijalankan ‘atas meja’ tidak dilaksanakan secara ‘bawah meja’ sebagaimana yang diamalkan kejaan UMNO/BN

Menteri Besar Negeri Kedah, Dato’ Seri Azizan Razak menyatakan ketika berucap dalam majlis Ceramah Perdana Sempenan Ijtima’ Kepimpinan PAS yang diadakan di Mak Chili, dekat sini malam ini.

Beliau berkata kerajaan Kedah sudah mengambil tindakan menjalankan penyiasatab keatas dua syarikat berkepentingan kerajaan (GLC) begeri Kedah yang melakukan tindakan menyalahgunakan kuasa.

Dengan merujuk kepada lapran akhbar perdana hari ini, beliau berkata sebuah syarikat telah membayar sebanyak RM1.825 juta untuk sebuah skrin video yang apabila disemak harga sebenarnya adalah RM1.035 juta

Menurutnya kerajaan Kedah telah melaksanakan tender terbuka dalam pengeluaran balak, dimana baru-baru ini, kerajaan memperolehi hasil sebanyak RM16.3 juta dari kawasan balak seluas 1000 hektar.

Katanya sebelum itu, menurut Pengarah Jabatan Perhutanan, kawasan balak seluas itu hanya memberi hasil sebanyak RM3 juta kepada kerajaan negeri akibat amalan pemberian ‘anugerah’ oleh kerajaan UMNO/BN.

Mengulas lanjut tentang dasar-dasar baru kerajaan PAS negeri Kedah, beliau berkata kerajaan Kedah memberhentikan semua projek pembangunan yang dijalankan diatas tanah ‘bendang’.

Beliau berkata demikian adalah untuk menjamin kecukupan pengeluaran makanan kepada rakyat negeri Kedah.

Ustaz Azizan juga berterima kasih kepada PAS Terengganu keana banyak memberikan sumbangan kepada PAS negeri Kedah yang membawa kepada kemenangan negeri Kedah pada pilihanraya umum yang lalu.

Beliau berkata kemenangan yang diperolehi oleh kerajaan Kedah bukan hanya usaha orang Kedah, tetapi sumbangan berterusan dari PAS negeri Terengganu.

“Daripada tahun 1999 hingga kepada tahun 2008, Terengganu terus memberi sumbangan kepada negeri Kedah,

“Presiden PAS, Pesuruhjaya dan Pemimpin Terengganu datang ke negeri Kedah untuk membantu Kedah mencapai kemenangan,”katanya.

Beliau berharap PAS Terengganu akan mencapai kemenangan pada pilihanraya umum ke 13 yang akan datang.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...