28 Mac 2020

Pendekatan Damai Meluaskan Pengaruh Islam

Oleh : Adli Mohamad

MARANG - Pendekatan 'Muwajahah Silmiah' dan demokrasi Barat yang sinonim dengan ajaran Islam telah diguna pakai oleh seluruh gerakan Islam kerana kaedah berdepan secara damai itu telah memberi ruang Islam berkembang serata dunia.


27 Mac 2020

Covid19; AS Tertinggi Didunia

Amerika Syarikat kini mempunyai kes jangkitan Covid19 yang paling tinggi di dunia, melampaui China dan Itali , dengan tiga negara itu menyumbang hampir separuh daripada jangkitan dunia.


Ikan Percuma Untuk Keluarga Yang Terjejas PKP

Oleh : Muhd Afiq Zohir

BESUT - Sumbangan ikan percuma telah diagihkan kepada keluarga yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


26 Mac 2020

PAS Besut Agih Makanan Kepada Mangsa Terjejas

KUALA TERENGGANU - PAS kawasan Besut akan mengagihkan sebanyak 1200 bungkus bahan berbentuk makanan kepada penduduk yang terjejas akibat Covid-19 di empat DUN bermula pada minggu ini.

25 Mac 2020

PAS Terengganu Sokong Lanjutan PKP

KUALA TERENGGANU – PAS menyokong penuh tindakan Kerajaan Persekutuan menangani isu Covid-19 yang kini sedang dihadapi negara Malaysia.
Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Haji Muhyidin Abdul Rashid berkata, arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan juga dipatuhi oleh rakyat negeri ini.

Bantulah Keluarga Yang Terputus Dari Bekalan Makanan

Wabak Coronavirus @ COVID-19 terus meningkat setiap hari dan Perintah Kawalan Pergerakan juga telah melebihi satu minggu. Sesetengah keluarga terjejas oleh ketidakupayaan untuk meninggalkan rumah untuk mencari rezeki dan membeli bekalan makanan kerana kekurangan wang untuk membeli barangan runcit.

24 Mac 2020

20 Vaksin Covid19 Sedang Dibangunkan

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan bahawa sekurang-kurangnya 20 vaksin coronavirus sedang dalam pembangunan dalam perlumbaan global untuk menyembuhkan pandemik itu..

Percubaan pertama manusia, oleh firma bioteknologi Moderna, yang berpangkalan di Boston, sudah pun dijalankan.


23 Mac 2020

Saf Hadapan Wajar Dihargai

Oleh: Jusmawari Jusoh
BESUT – ‘Saf’ hadapan atau “Frontliners” yang memainkan peranan penting dalam menangani pandemik Covid-19 di seluruh negara wajar dihargai.

22 Mac 2020

Jangan Ingkar!

Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - Jangan ada pihak  mengingkari arahan yang  telah diputuskan diantara pemerintah, ulama serta pakar perubatan agar terus kekal berada di rumah ketika negara dilanda wabak Corona Virus (Covid 19).


Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...