23 Oktober 2021

Mohd Fazil Wahab Pengarah Baharu MTD PAS Seberang Takir


Oleh : Arifuddin Alias

KUALA NERUS, 21 Oktober – Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Kawasan Kuala Nerus pada 20 Oktober 2021 telah bersetuju melantik Haji Mohd Fazil Wahab sebagai Pengarah Majlis Tindakan DUN Seberang Takir Sesi 2021/2023.

Wajib Teruskan Dakwah Nabi - Tokoh Dakwah Terengganu


KUALA TERENGGANU - Tokoh Dakwah Maulidur Rasul Negeri Terengganu Tahun 1443H, Ustaz Haji Mohd Suhaimi Tuan Guru Haji Daud menganggap, anugerah yang diterimanya  sebagai suatu peringatan tentang wajibnya meneruskan  tugas dakwah Nabi Muhammad SAW. 

21 Oktober 2021

PAS Dungun Calonkan Ustaz Wan Hassan


KUALA TERENGGANU - PAS Kawasan Dungun mencalonkan Yang Dipertuanya, YB Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli sebagai Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat bagi sesi 2021-2023. 

PAS Terima Jemputan Pesuruhjaya Tinggi Australia


Oleh : Suhaimi Taib

KUALA LUMPUR - Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Pusat, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi menerima jemputan Pesuruhjaya Tinggi, Tuan Yang Terutama (TYT) Dr Justin Lee di kediamannya di sini, 19 Oktober.

PAS Tetap Optimis


PAS tetap optimis Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) akan menuju penyatuan menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka sebelum penamaan calon. 

20 Oktober 2021

Bukan Sekadar Ucapan Hari Lahir, Namun Sebuah Keteladanan

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

" Enta jangan tulis ..nanti Ana ' tiada ' kalau nak tulis , ana pun tak tahu ana ISTIQOMAH atau tidak"  murabbi ummah itu memberikan arahan khas. 

Polisi AS Memakan Diri Sendiri - Ustaz Khalil

 


KUALA TERENGGANU - Polisi Amerika Syarikat (AS) “sama ada kamu bersama dengan kami atau menentang kami,” gagal bahkan memakan diri sendiri dengan pengunduran tenteranya dari bumi Afghanistan baru-baru ini.

PAS Dalam Kabinet Untuk Dakwah Dan Kebajikan


DUNGUN - Pelantikan Ahli Parlimen daripada Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menganggotai Kabinet Malaysia dimanfaat sebaiknya untuk menyampaikan dakwah dan kebajikan kepada masyarakat. 

Ustaz Wan Azhar Kekal YDP


Oleh : Jusmawari Jusoh

BESUT - Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad kekal menyandang jawatan Yang Dipertua untuk menerajui  PAS Kawasan Besut (PKB) bagi sesi 2021-2023 pada Muktamar yang berlangsung di Dewan Kota Putera Square,Kampung Raja. pada 16 Oktober 2021.

19 Oktober 2021

Ketidakpastian Hubungan Turki-EU Kerana Merkel Bersara


 Persaraan Canselor Jerman, Angela Merkel, keluar dari kancah politik Eropah mungkin memberi bayangan  mengenai sukarnya hubungan antara Turki dan Kesatuan Eropah (EU), kata para pakar.

18 Oktober 2021

Persiapkan Jentera Hadapi Pengundi Muda 18 Tahun

 


MARANG - Jentera parti di semua peringkat perlulah bersiap sedia menghadapi cabaran pengundi muda berumur 18 tahun ke atas selain menguatkan gerak kerja parti sedia ada.

Muhasabah Gerak Kerja Kita - Ahmad Samsuri


 MARANG - Semua ahli Pas di setiap peringkat kepimpinan tertinggi negeri dan kawasan sehinggalah ke peringkat akar umbi perlulah bermuhasabah dengan gerak kerja yang lalu.

‘Muwajahah Silmiah’ Perlukan Kesabaran Yang Tinggi


Oleh : Noor Syahida Mohd

KUALA NERUS - Perjuangan Muwajahah Silmiah, berdepan dengan musuh secara aman dan menyertai pilihan raya memerlukan kesabaran yang tinggi.

17 Oktober 2021

Kebebasan Manusia Dengan Ikatan AqidahAlhamdulillah hari ini (Jumaat) menamatkan pengajian kitab Mukhtasar Mazhab Aqidah Dan Firqah Umat Islam dengan tajuk terakhir membincangkan tentang Islam Liberal.

Muslimat 'Baharu Habis Pantang' Antara AJK PAS Kemaman


Oleh : Nooreni Abu Bakar / Radhiah Alias /Wan Hadi 

KEMAMAN - Muslimat Muda (AMEERAH) yang baru habis tempoh berpantang bersalin beberapa hari lalu ialah antara muka baharu Jawatankuasa (AJK) PAS Kawasan Kemaman,  yang menyaksikan 30 peratus muslimat terpilih. 

PAS Melakar Kejayaan Mentadbir Tiga Negeri


KUALA TERENGGANU - PAS berjaya mentadbir Terengganu dengan membawa perubahan ketara dalam aspek pelaburan, pengurusan hutang dan tanah dengan menterjemahkan kesejahteraan yang diinginkan rakyat dalam urusan tersebut.

Masjid Al-Haram Kembali Normal


Masjidil Haram telah kembali beroperasi dengan kapasiti penuh, membatalkan penjarakan fizikal dan para jamaah menunaikan solat bahu-membahu untuk pertama kalinya sejak wabak koronavirus bermula.

Hentikan Operasi Arak


Dewan Pemuda PAS Malaysia melahirkan kekesalan dan kekecewaan atas kewujudan arak buatan Malaysia yang baru sahaja memenangi anugerah antarabangsa baru-baru ini. 

Peranan Media Musuh Islam


Firman Allah SWT:

﴿وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ١٥٣﴾ 

“Dan bahawa sesungguhnya inilah jalan-Ku yang lurus (agama Islam), maka hendaklah kalian menurutinya; dan janganlah kalian mengikuti jalan-jalan (selain daripada Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kalian daripada jalan-Nya. Hal yang demikian itulah Allah memerintahkan kalian, supaya kalian bertaqwa.” (Surah al-An‘am: 153)

Dua Negeri Mudah Bentuk Kerajaan Pada PRU15


Oleh : Rohayati Ripin

ALOR SETAR - Terengganu dan Kedah lebih mudah membentuk kerajaan pada Pilihanraya umum (PRU) ke- 15 sekiranya berjaya menyatukan umat Islam dan kerjasama politik di antara parti Melayu seperti dalam Perikatan Nasional (PN).

Ustaz Wan Kekal YDP KT


KUALA TERENGGANU - Ketua Penerangan PAS Negeri YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah menang tanpa bertanding sekaligus mengekalkan jawatan sebagai Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Terengganu bagi Sesi 2021-2023.

ASEAN Tidak Jemput Pemimpin Junta Myanmar


Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) tidak akan menjemput pemimpin tentera yang merampas kuasa Myanmar ke sidang kemuncak serantau bulan ini. 

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...