26 Mei 2023

Ahli PAS Bukan Sahaja Berpolitik

 


KUALA TERENGGANU - Ahli PAS bukan sahaja berpolitik semata-mata tetapi juga menjadikan diri mereka beribadah lebih dekat dengan Allah

Kerajaan Baru Bertanggungjawab Siapkan Projek Yang Ditinggalkan


 Memang kita akui beberapa projek seperti Jambatan Angkat Kuala Terengganu dibina zaman kerajaan sesi lepas tapi belum siap. Akhirnya siap pada tahun 2019. Duitnya ialah duit kerajaan, bukan duit Umno atau PAS. 

Islam Sunni Pula Dituduh Pengganas

 


Menteri Dalam Negeri Perancis, Gerald Darmanin membuat kenyataan terbuka dengan mengatakan bahawa Islam Sunni ialah pengganas yang paling menjadi ancaman terkini kepada Eropah dan juga negara Barat.

24 Mei 2023

Pertembungan Aqidah Dan Ideologi Kebendaan

 


Firman Allah SWT:

﴿وَقَالُواْ لَن نُّؤۡمِنَ لَكَ حَتَّىٰ تَفۡجُرَ لَنَا مِنَ ٱلۡأَرۡضِ يَنۢبُوعًا٩٠ أَوۡ تَكُونَ لَكَ جَنَّةٞ مِّن نَّخِيلٖ وَعِنَبٖ فَتُفَجِّرَ ٱلۡأَنۡهَٰرَ خِلَٰلَهَا تَفۡجِيرًا٩١ أَوۡ تُسۡقِطَ ٱلسَّمَآءَ كَمَا زَعَمۡتَ عَلَيۡنَا كِسَفًا أَوۡ تَأۡتِيَ بِٱللَّهِ وَٱلْمَلَـٰٓئِكَةِ قَبِيلًا٩٢ أَوۡ يَكُونَ لَكَ بَيۡتٞ مِّن زُخۡرُفٍ أَوۡ تَرۡقَىٰ فِي ٱلسَّمَآءِ وَلَن نُّؤۡمِنَ لِرُقِيِّكَ حَتَّىٰ تُنَزِّلَ عَلَيۡنَا كِتَٰبٗا نَّقۡرَؤُهُۥۗ قُلۡ سُبۡحَانَ رَبِّي هَلۡ كُنتُ إِلَّا بَشَرٗا رَّسُولٗا٩٣﴾
“Dan mereka berkata, ‘Kami sekali-kali tidak percaya kepadamu (wahai Muhammad) hingga kamu memancarkan mata air dari bumi untuk kami. (90) Atau (sehingga) kamu mempunyai sebuah kebun kurma dan anggur, lalu kamu alirkan sungai-sungai di celah kebun yang deras alirannya. (91) Atau (sehingga) kamu gugurkan langit berkeping-keping ke atas kami sebagaimana kamu katakan, atau kamu katakan (akan berlaku). Atau (sehingga) kamu datangkan Allah dan para malaikat bersemuka dengan kami. (92) Atau (sehingga) kamu mempunyai sebuah rumah daripada emas, atau kamu naik ke langit. Dan kami sekali-kali tidak akan mempercayai kenaikanmu itu hingga kamu turunkan ke atas kami sebuah kitab untuk kami baca.’ Katakanlah (wahai Muhammad), ‘Maha Suci Tuhanku, bukankah aku ini hanya seorang manusia yang menjadi Rasul?’ (93)” (Surah al-Isra’: 90–93)

23 Mei 2023

Terima Teguran Dan 'Berlapang Dada'


 Oleh : Aqilah Jafri 

Gambar : Hafiz Sahidi 

MARANG - Pemimpin harus bersedia menerima kritikan daripada ahli secara berlapang dada sebagai langkah memperkukuhkan sesebuah organisasi. 

22 Mei 2023

PAS Ketengahkan Calon Terbaik


 PAS dan Perikatan Nasional akan meletakkan calon yang terbaik untuk rakyat pada Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti bagi memastikan kemenangan maksima dapat dicapai di enam negeri yang akan ditandingi.

21 Mei 2023

Hubungan Antara Rusia, Negara Islam Semakin Pesat, Kata Pemimpin Tatarstan


 Ketua negara Tatarstan Rustem Minnihanov (Gambar) berkata hubungan Rusia dengan dunia Islam semakin penting dengan bahagian perdagangan antarabangsa yang semakin meningkat.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...