16 Januari 2009

Hishamudin Mengaku Nama Sekolah dan Maktab Politik BN Memancing Undi


Kuala Terengganu – Menteri Pelajaran Dato’ Hishamudin Hussin mengaku penamaan sekolah dan maktab perguruan dengan nama arwah Dato’ Razali adalah untuk memancing undi guru-guru yang menjadi pengundi bagi Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu.

Hishamudin menyatakan demikian dalam program lintas langsung yang disiarkan oleh NTV 7 pada jam 7.00 petang sebentar tadi (16 Januari).

Dengan kenyataan Menteri Pelajaran tersebut adalah begitu jelas sekali bahwa Barisan Nasional bukanlah ikhlas meletakkan nama Dato’ Razali keatas dua institusi pendidikan tersebut.

Wahid Akan Berjumpa Pengundi dan Berkempen Hingga Saat Akhir Yang Dibenarkan.


Kuala Terengganu – Akibat tindakan ‘desperado’ dan ugutan pimpinan UMNO dan Barisan Nasional, kebanyakan pengundi bagi Pilihanraya Kecil (PRK) Kuala Terengganu mungkin memilih untuk menjadi ‘majoriti yang senyap’ (silence majority).

Namun sebaliknya, mereka menyatakan sokongan dengan membuat panggilan telefon atau menghantar SMS khususnya kepada calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut.

“Saya tau rakyat takut tapi senyap-senyap dia telefon saya, senyap-senyap hantar sms (kepada) saya, hantar mesej, saya terima surat-surat pun ada, macam mana dia orang (mereka ) kena tekan, pegawai-pegawai, ketua jabatan pun semua tekan dia, mana boleh!?”ujar Wahid apabila ditanya wartawan berkaitan keadaan pengundi yang kelihatan senyap.

Wahid berkata demikian selepas menyampaikan kerusi roda kepada seorang warga emas yang lumpuh di Jalan Sultan Zainal Abidin dan muncul kemudian di majlis agihan bantuan kebajikan anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), petang semalam.

“Saya harap semua rakyat matang berpolitik, macam mana dia (pegawai dan jentera BN) tekan pun, jangan ikut tekanan kerana itu bukan cara dia (sebenarnya). Jadi, pilih (undi) dengan baik lah,”terang Wahid.

Walaupun desas desus mengatakan bahawa PAS kini mendahului BN, namun Wahid tidak akan berhenti berjumpa dengan seluruh pengundi sehingga akhir waktu dibenarkan.

“Belum lagi (berhenti kempen) I akan teruskan, saya masih ada masa dan gunakan setiap detik yang dibenarkan untuk berjumpa dengan para pengundi,

“ Saya nak pergi jumpa semua mana yang boleh saya jumpa,”jelas Wahid

Menurutnya hampir keseluruhan tempat telah dilawatinya kecuali satu dua tempat sahaja yang beliau akan susun dalam jadualnya pada hari akhir esok (16 Januari).

“Saya sudah pergi semua dah, ada lagi satu, dua yang mungkin saya betul-betul mau (lawati esok), untuk ‘sentuhan akhir’ (my final touch).”tambahnya

Pemimpin UMNO dan Barisan Nasional ’Desperado’ ,Ugut Pegawai dan Kakitangan


Kuala Terengganu – Semakin hampir kepada tarikh membuang undi, pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) semakin terdesak dan bertindak mengugut pegawai dan kakitangan bawahan.

” Mereka bagi tahu disamping makan-makan, mereka bagi tahu undi tidak sulit, kita tahu apa yang kamu undi.

”Saya akan laporkan kepada SPR perkara ini, hari ni saya akan laporkan kepada SPR bagaimana tindakan pemimpin-pemimpin BN yang ugut dan mengatakan undi tidak sulit,”kata Dato’ Mustafa Ali, Timbalan Pengarah Induk PAS bagi Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu.

Beliau berkata tindakan pemimpin BN itu bertentangan prinsip demokrasi dan bertentangan dengan apa yang dilaksanakan oleh SPR.

Katanya beliau akan meminta pihak SPR untuk membuat kenyataan terbuka bahawa undi adalah sulit, bukan sebagaimana yang dikatakan pemimpin UMNO.

Beliau turut menyatakan keyakinan bahawa rakyat akan bersama Pakatan Rakyat khususnya mengundi calon PAS pada 17 Januari akan depan.

Oleh yang demikian, katanya, beliau sedang mengikuti kenyataan-kenyataan pemimpin UMNO.

”Najib kata at all cost (apa juga harganya) BN mesti menang, jadi saya nak tengok apa maksud perkataan itu, Insyallah, kita (PAS) sedang mengikuti memantau,

”semalam (14 Januari) saya bagi tahu bahawa JPN (Jabatan Pendaftaran Negara), operasinya sampai waktu malam, yang ada akses hanya SPR, Apa dia nak buat ?

”hari ni dia (SPR) ada jawab sikit tetapi tidak menjawab sepenuhnya. Insyallah saya akan ikuti dia punya perkembangan,”katanya dalam sidang media selepas majlis penyerahan memorandum bantahan oleg Gerakan Mansuhkan PPSMI di Gong Kapas semalam.

Penyerahan memorandum itu merupakan sebahagian daripada siri kempen GMP membantah perlaksaan PPSMI, selain akan menganjurkan perhimpunan besar 100,000 orang ala-Bersih Mac ini.

Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) memulakan kempennya hari ini bersempena pilihanraya kecil Kuala Terengganu dengan menabur 50,000 risalah dan penyerahan memorandum kepada calon PAS.

Majlis itu disempurnakan oleh bekas profesor matematik dan fizik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Shaharir Mohd Zain di bilik gerakan PKR Terengganu di Jalan Sultan Muhamad.

Selain Calon PAS Mohd Abdul Wahid Endut, turut hadir dalam majlis itu Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Buletin Palsu: Pengundi Buat Laporan Polis

Align Left
Kuala Terengganu - Seorang pengundi, Mohd Azrin Mohd Aris, 30, dari Taman Seri Paloh, dekat sini membuat laporan polis di Balai Polis Kuala Terengganu, di sini petang semalam berhubung penerbitan risalah Buletin Kuala palsu.

Menurutnya, pada 14 Januari sekitar jam 9.00 pagi, beliau telah menerima daripada individu yang tidak dikenali satu salinan naskah bahan bercetak Buletin Kuala siri ke-3 yang mengandungi lambang parti PAS, Keadilan dan DAP.

Tambahnya, bahan bercetak itu mengandungi bahan berita palsu dan memburukkan calon PAS bagi Parlimen P.036 Kuala Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan semua parti politik di bawah Pakatan rakyat.

“Kandungan dalam bahan bercetak tersebut jelas bertujuan mendatangkan kebencian umum masyarakat khususnya pengundi-pengundi bagi Parlimen Kuala Terengganu kepada calon PAS dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat,” ujarnya dalam laporan itu.

Katanya, berdasarkan kepada catatan nombor siri terbitan tersebut, beliau percaya bahawa beberapa siri terbitan lain telah dibuat dan diedarkan kepada masyarakat umum termasuk pengundi-pengundi bagi Parlimen Kuala Terengganu dengan tujuan memburukkan calon PAS.

“Saya juga percaya bahawa terbitan tersebut adalah satu penyiaran bahan bercetak yang salah dan merupakan amalan salah (corrupt practice) mengikut peruntukan seksyen 11 subseksyen 1(d) Akta Kesalahan Pilihan raya 1954. Saya pohon agar aduan saya disiasat,” katanya lagi.

Buletin Kuala asal yang mengandungi 11 siri diterbitkan oleh Badan Perhubungan PAS Terengganu.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...