16 Januari 2021

Darurat Tidak Halang Persiapan PRU15


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Walaupun Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 tidak akan di adakan pada masa yang terdekat selama mana pengistiharan darurat ini berjalan tak bermakna hanya berdiam diri sahaja.

Perjalanan Akhir Tun Salleh Abas

Tun Salleh Abas Meninggal Dunia


KUALA TERENGGANU - Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohd Salleh Abas, 91, meninggal dunia pada pukul 3.20 pagi tadi.

15 Januari 2021

China Mungkin Membunuh Beramai-ramai Muslim Uighur

Sebuah kem, didakwa China sebagai pusat pendidikan semula

China mungkin telah melakukan 'pembunuhan beramai-ramai' dalam tindakannya terhadap Uighur dan minoriti muslim lain di wilayah Xinjiang. 

PAS Terengganu Sokong Proklamasi Darurat - Senator Dato’ Husain


Oleh : KAM

KUALA NERUS - PAS Terengganu menyokong penuh proklamasi darurat yang diistiharkan oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Nasib Rakyat Terus Terbela


Oleh ; Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Muslimat PAS Terengganu percaya tanggungjawab dan  kecaknaan kerajaan untuk terus berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat di negeri ini.

Khutbah Jumaat 15 Januari 2021

 


Janji Keberkatan Daripada Allah, yang diturunkan dari langit dan dokeluarkan dari bumi

13 Januari 2021

Muslimat, Ameerah Berganding Bahu


Oleh : Azizah Mahmood

KUALA TERENGGANU - Muslimat dan Ameerah berganding bahu, menyusun  jentera petugas dalam misi banjir PAS, sebaik menerima arahan daripada YDP YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abudullah selaku Pengerusi Khidmat Malaysia Kuala Terengganu.

Bergadai Nyawa Sampaikan Bantuan


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN - Jabatan Amal Malaysia (JAM) Kawasan Dungun sanggup bergadai nyawa meredah banjir sepanjang bencana berkenaan melanda di Hulu Dungun.

Proklamasi Darurat Beri Fokus Utama Covid-19


Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) menjunjung kasih titah DYMM YDP Agong dalam perkenan proklamasi darurat yang berkuatkuasa pada hari ini di seluruh negara. 

12 Januari 2021

Yaman Kekal Sebagai 'Krisis Kemanusiaan Terburuk'


Yaman kekal sebagai lokasi krisis kemanusiaan terburuk di dunia dengan hampir 80 peratus atau lebih daripada 24 juta rakyatnya memerlukan bantuan dan perlindungan kemanusiaan dan lebih daripada 13 juta orang dalam bahaya mati kelaparan, kata pejabat kemanusiaan PBB pada hari Isnin. 

PRU15 : PRU Alaf Baharu


Oleh : Nurul Farhana Ashikin Mustapa Kamal

BESUT – Semua entiti di dalam Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang dilantik menjadi jentera Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 perlu bersiap sedia dengan situasi kempen alaf baharu.

Dua Treler Bantuan di Hantar Ke Raub


RAUB – Sebanyak dua buah trailer dan beberapa lori kecil yang membawa barang-barang keperluan rumah telah dihantar ke Raub, Pahang untuk diedarkan mangsa-mangsa banjir di sana.

Apa Itu Darurat?


Oleh : Dr Shamrahayu A Aziz

Soalan 1:
 Apakah maksud darurat

Jawapan:
Darurat maksudnya suatu keadaan berkaitan keselamatan, ekonomi dan ketenteraman awam yang tidak dapat dikawal melalui sistem pentadbiran biasa.

Agong Perkenan Isytihar Darurat Hingga 1 Ogos


Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memberi perkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak COVID-19.

PKP 2.0: Kerajaan Serius Menangani Covid-19


- Hentikan Pertelingkahan Politik Demi Rakyat


Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak Kerajaan kerana mengambil tindakan tegas demi nyawa dan keselamatan anggota perubatan negara (barisan hadapan) serta mengawal sistem kesihatan negara yang sedang meruncing dengan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi 6 negeri yang berisiko tinggi, PKP Bersyarat (PKP-B) ke atas 6 buah negeri dan PKP Pemulihan (PKP-P) bagi negeri Perlis dan Sarawak bermula daripada 13 Januari 2021 sehingga 26 Januari 2021.

11 Januari 2021

150 Pelajar Sertai Kem Isi Masa Cuti


Oleh: Jusmawari Jusoh

 BESUT – Seramai 150 pelajar menyertai kem Tamrin Anak-Anak Ahli PAS (TAMPAS) 2021 bagi mengisi waktu cuti hujung tahun dengan perkara yang lebih bermanfaat.

Banjir Awal Tahun; Duka Bertindan


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Fajar awal 2021 kita semua dikejutkan dengan banjir yang melanda Pahang, Johor, Kelantan dan Terengganu. Biasanya dua buah negeri jantung hati orang Melayu yang juga merupakan pengkalan kepada PAS semenjak dekad 50an sinonim dengan banjir . Hujan yang mencurah -curah semenjak hujung Disember 2020 akhirnya menakung air sehingga beberapa daerah terkesan teruk dengan banjir awal tahun ini. 

10 Januari 2021

Kumpul RM20K Misi Bantuan Banjir


Oleh : Adawiyah Samewoi

MARANG -  Sebanyak RM20,000 berjaya dikumpulkan oleh jemaah Surau Al - Hikmah dalam masa beberapa hari sahaja yang mana akan disalurkan  untuk Misi Bantuan Banjir Kemaman.

Pabila janji dipungkiri


Dalam politik, janji adalah sesuatu yang amat penting. Ini adalah kerana dalam dunia politik, ada sahaja perkara yang berlawanan antara satu sama lain. Bagi mendapatkan persamaan atau mengurangkan perbezaan-perbezaan itu, kalau secara zalim, satu pihak akan memaksa pihak yang satu lagi menerima sahaja. Dan janji pula adalah salah satu cara yang paling lembut, berkesan dan memuaskan hati semua pihak.

Laporan Kemajuan Pembinaan Pasaraya Wakaf Ummah Januari 2021


Pasaraya Wakaf Ummah kini sudah mencapai tahap 50 peratus pembinaan dengan kerja-kerja mengikat bata untuk dinding luar dan dalam bangunan telah dimulakan sejak bulan Disember 2020.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...