11 Mei 2012

Pilihanraya Mungkin Bulan Julai Pula, PAS Mungkin Tangguh Muktamar


KUALA TERENGGANU – Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata beliau telah dimaklumkan bahawa Dewan Rakyat (parlimen) akan mengadakan sidang pada 11hb hingga 23hb Jun yang akan datang.

Oleh itu, selaku Ahli Parlimen Kuala Terengganu beliau berpendapat, pilihanraya umum (PRU) kali ke-13 akan diadakan selepas bulan sidang tersebut pada bulan Julai yang akan datang.

Loji Proses Gas Meletup; Dua Meninggal Dunia, 23 Cedera


KEMAMAN/ DUNGUN – Dua orang meninggal dunia dan 23 lagi mengalami kecederaan selepas letupan berlaku di Loji Pemprosesan Gas 3 (GPP3), Kawasan Projek PRR, Kompleks A milik Petronas di Kertih, pada kira-kira jam 3 petang Khamis 10 Mei.

Mereka adalah antara kakitangan syarikat kontraktor Konsortium Hyundai-PFCE yang sedang bekerja di loji tersebut bersama kira-kira 2,000 orang sedang bertugas di sekitar kawasan berkenaan.

10 Mei 2012

Kembara Tarbawi 4x4 Kali Ke3 Bersama Tuan Guru Presiden


  • PDF
KUALA TERENGGANU – Lujnah Tarbiyah Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu akan menganjurkan program Kembara Tarbawi Kali Ke-3 pada 18 hingga 19hb Mei 2012, bermula pada hari Jumaat sehingga Sabtu depan.

Menurut Urusetia Lujnah, Ustaz Faisal Mizan, jajaran perjalanan Kembara Tarbawi kali ini adalah bermula dari Masjid Rusila menuju ke pekan Ajil di Kuala Berang dan seterusnya meneruskan ekspedisi sehingga tapak perkhemahan  di Sungai Tersat, Hulu Terengganu.

Kumpulan ‘Terbuang’ Umno Dalangi Bantahan Ceramah Presiden PAS


HULU TERENGGANU – Sumber dalaman Umno Bahagian Hulu Terengganu memaklumkan bantahan yang dibuat oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) terhadap ceramah Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Taman Sungai Bajar Kuala Berang adalah didalangi oleh kumpulan yang ‘terbuang’.

Sumber tersebut memberitahu, kumpulan tersebut juga yang telah cuba ‘mempalitkan lumpur’ dengan ‘melempar batu sembunyi tangan’ dalam kes yang kononnya bangunan Umno Hulu Terengganu disimbah dengan cat sewaktu PAS menganjurkan program Itqan al-Muluk Bi Takdi as-Suluk pada bulan Januari lalu.

[Gambar kanan; polis membuat rondaan semasa ceramah Pra bubar diadakan semalam bagi mamstikan 'kumpulan terbuang' tidak buat kacau]


Pada Selasa 8 Mei, beberapa individu yang mendakwa mereka adalah penduduk Sungai Bajar telah mengangkat kain rentang dihadapan kedai serbaneka di hadapan Taman Sungai Bajar berhampiran lokasi ceramah Pra Bubar yang dianjurkan PAS.

Walaupun begitu, ceramah tersebut telah berjaya diadakan pada Selasa malam tanpa sebarang gangguan dan dihadiri hampir 1000 orang khalayak.

09 Mei 2012

Gejala Salah Laku Seksual Terengganu Antara Yang Tertinggi?


KUALA TERENGGANU - Benarkan negeri Terengganu Darul Iman adalah antara negeri yang paling banyak berlaku salah laku seks khalwat, rogol dan zina? Tidak ada satu senarai lengkap yang dapat membuktikan dakwaan tersebut. Namun begitu, kesalahan jenayah yang melibatkan seks sering dipaparkan
di dada-dada akhbar perdana terutamanya, akhbar tempatan Terengganu. Antara petikan dari laporan-laporan akhbar tersebut dalam tempoh setahun lalu, adalah seperti di bawah;

“Kita sedang menuju kemenangan,”kata Setiausaha Agung PAS


SETIU - Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali berkata senario politik hari ini menunjukkan PAS dan Pakatan Rakyat sedang menuju kemenangan sama ada di peringkat negeri mahu pun kerajaan pusat

Oleh itu, beliau menggesa semua ahli dan penyokong PAS diingatkan agar bekerja kuat bagi memastikan rakyat dan pengundi menyokong Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan dating.

08 Mei 2012

Umno-BN Hilang Pedoman; Guna Fitnah Dan Wang Hadapi PR

MARANG - Rakyat negara ini yang boleh berfikir dengan baik dan tahu menilai dasar-dasar parti mana yang baik dan yang buruk, sudah pasti akan menolak Umno dan BN serta memilih PAS pada pilihanraya umum akan datang.

Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Azizan Abdul Razak berkata sudah tiba masa rakyat sedar dn tidak lagi mahu ditipu oleh kepimpinan Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN).

Kejahilan, Ulamak Jahat dan Pemerintah Zalim Mencabar Perjuangan Islam


MARANG - Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Ustaz Harun Taib mengingatkan umat Islam bahawa perjuangan menegakkan Islam di negara ini menghadapi beberapa cabaran yang perlu diatasi untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat

Katanya, terdapat empat cabaran utama iaitu menghadapi golongan yang tidak faham Islam, ulama’ dunia, penguasa dalam masyarakat dan musuh tradisi Yahudi serta Nasara.

06 Mei 2012

Kezaliman Polis Mengikut Telunjuk Kepimpinan Umno/BN


KEMAMAN – Begitu banyak kezaliman yang dilakukan oleh pasukan polis semasa Himpunan Aman BERSIH ‘Duduk dan Bantah’ yang diadakah berhampiran Dataran Merdeka pada 28 April yang lalu.

Timbalan ketua Penerangan PAS Negeri Terengganu,
Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani mendakwa, seramai 2000 orang polis menyamar  memakai baju kuning BERSIH dan duduk dicelah-celah orang ramai semasa perhimpunan diadakan.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...