01 Julai 2023

Tok Guru Menerima Rawatan, Mohon Doa Dan Solat Hajat


 Oleh : Ahmad Faizal Ghani Al Medaniey 

KUALA TERENGGANU : Presiden PAS Tan Sri Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang kini sedang menerima rawatan di salah sebuah hospital di sini.

'Perkahwinan' PH-BN Tidak Bahagia


 DUNGUN - Perkahwinan antara Pakatan Harapan dan Barisan Nasional (PH-BN) di sifatkan tidak bahagia dan tiada persefahaman antara mereka serta sukar membuat keputusan bersama.

Mad Said Atau Dr. Sam, Siapa Jaga Terengganu Dengan Baik?

 


Bila dekat dengan pilihanraya, semua pihak akan kata, parti yang disokongnya berjaya tadbir kerajaan dengan baik. Saya lebih suka melihat kepada fakta dan bukannya sentimen politik. Tulisan kali ini saya akan analisa pentadbiran kerajaan negeri zaman UMNO dan PAS bagi menilai siapa yang tadbir Terengganu dengan baik.

30 Jun 2023

PAS Kecam Tindakan Biadap, bakar, Pijak Al-Quran

 


KUALA TERENGGANU - PAS mengecam sekeras-kerasnya tindakan membakar dan memijak naskah suci al-Quran yang berlaku di luar Stockholm Central Mosque, Sweden.

Tidak Ketandusan Tukang Sembelih

 


DUNGUN- PAS tidak ketandusan tukang Sembelih setiap Kali menjelangnya perayaan Hari Raya Aidiladha.

200 Asnaf Terima Daging Korban


 KUALA NERUS - 200 orang asnaf yang tinggal dalam Dewan Undangan Negeri(DUN) Seberang Takir telah menerima daging sempena  Majlis Korban Perdana. 

29 Jun 2023

PERUTUSAN PRESIDEN PAS SEMPENA HARI RAYA AIDILADHA 1444 H


Seluruh umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha bukan sahaja bersempena ibadat haji yang menjadi salah satu rukun Islam yang diwajibkan kepada mereka yang berkuasa dan mampu, bahkan juga bagi memperingati sunnah Nabi Ibrahim AS yang disambung perjuangannya oleh Nabi Muhammad SAW.

Jadikan Ibadat Korban Satu Budaya


 KUALA NERUS - Ibadat korban pada Hari Raya Aidil Adha diharap dapat diamalkan dan menjadi budaya dalam kalangan umat Islam.

Korban Dan Dalil

Tidak Mahu Anak Muda Rosak Akhlak Kerana PHBN


 MARANG - Anak muda di negeri ini diseru bagi mempertahankan kemenangan PAS di negeri ini bagi memastikan anak muda negeri ini tidak rosak akhlaknya kerana diperintah oleh gabungan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional (PHBN).

28 Jun 2023

Memahami keputusan mahkamah P036 Parlimen Kuala Terengganu

 


Semalam para penyokong PAS telah dikejutkan dengan satu keputusan yang menggegarkan semua iaitu pembatalan keputusan PRU15 bagi Parlimen Kuala Terengganu. Penyandangnya Datuk Haji Amzad Hashim telah dibatalkan kemenangannya oleh Yang Arif Hakim Datuk Seri Firuz Jaffril.

Anak Muda Kecewa Prestasi PHBN

 


PN Bakal Menang Besar

MARANG- Kekecewaan anak muda terhadap prestasi kerajaan gabungan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional akan menjadi faktor yang akan menyumbang kemenangan besar Perikatan Nasional (PN) di enam negeri pada Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti.

Masa Depan Terengganu Dalam Bahaya Jika PH-BN Tadbir

 


KUALA TERENGGANU - Berdasarkan sejarah lampau, masa depan Terengganu berada dalam keadaan cukup berbahaya jika PH-BN mentadbir.

Siasatan menggesa larangan Australia terhadap pengiklanan perjudian

 


Sebuah jawatankuasa parlimen telah mengesyorkan pengharaman pengiklanan perjudian di Australia dalam tempoh tiga tahun.

Hentikan Gurauan Merendahkan Wanita

 


Perdana Menteri Malaysia Dato' Sri Anwar Ibrahim kelihatan terlalu jauh dengan watak reformis selepas menjadi Perdana Menteri.

Umno Tewas

YA Dato' Hassan Bin Abdul Ghani

Umno Terengganu tewas dalam usahanya untuk menyingkirkan  Presiden PAS Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dari kerusi Parlimen Marang. 

27 Jun 2023

PAS Terengganu Optimis Gelombang Cetus Pembaharuan

 Mewakili PAS Terengganu, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar, Menteri Besar Terengganu dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atas pencapaian yang membanggakan sepanjang mentadbir Kerajaan Negeri sejak 2018 sehingga kini. Pelbagai rancangan dan usaha yang dilaksanakan sudah menatijahkan hasil dan impak yang dapat dilihat dan dirasai oleh seluruh rakyat dan penduduk negeri ini. 

 


PAS Terengganu memberikan jaminan bahawa barisan kepimpinan yang akan menerajui Kerajaan Negeri yang dibentuk selepas Pilihan Raya Umum Negeri ke-15 nanti. 

26 Jun 2023

UMNO/BN Tidak Dapat Dipisahkan Dengan Politik Balas Dendam


 Saya teliti ucapan beberapa tokoh UMNO dalam program penerangan atau lebih tepat kempen yang mereka adakan di Terengganu.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...