15 April 2023

Perubahan Yang Menakutkan Zionis


Kini, sedang berlaku perubahan suhu politik serantau di Timur Tengah dalam kalangan negara yang berjiran, setelah begitu lama mereka berada dalam keadaan kepanasan krisis yang sengaja diadakan dan dirancang semata-mata bagi memastikan keselesaan, keamanan dan keselamatan negara haram Zionis Israel. Mereka melaksanakan perangkaan peta jalan (road map) bersama dengan negara-negara sekutunya yang berkepentingan. 

13 April 2023

Ziarah Prihatin DACS Sempena Ramadan

 


Jabatan Seni,  Budaya dan Sukan (DACS) Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Terenggganu bersama Pemuda PAS DUN Bandar  menganjurkan program Ziarah Prihatin, sempena Ranadan.

12 April 2023

Barat Dan PBB Lebih Bersimpati Kepada Zionis


Banyak kenyataan terbuka negara Barat dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) lebih berpihak kepada negara haram Zionis Israel, walaupun Zionis melakukan keganasan secara terbuka terhadap rakyat Palestin dan menceroboh Masjid al-Aqsa tempat suci umat Islam. Kenyataan bersifat kecaman mereka terhadap kelakuan negara haram itu lebih bersifat mujamalah yang berpura-pura semata-mata.

Sedia Hadapi Peningkatan Sampah Ketika Aidilfitri

Calon PN Kuala Nerus selaku Exco kerajaan negeri melakukan lawatan ke tapak pelupusan sampah pada Ogos lalu

 Kerajaan kini bersiap bersedia menguruskan penambahan sampah sarap sempena sambutan Hari Raya Aidifitri tidak lama lagi.

Betulkan Persepsi Salah Terhadap Islam


Perbuatan mendedahkan keburukan perangai suami dan isteri di media sosial disifatkan sebagai satu perbuatan menyebabkan persepsi salah di kalangan orang bukan Islam terhadap agama Islam.

10 April 2023

Guru PASTI, DAR, Pondok Terima Duit Raya.

 


Oleh : Pyang Mamat

Foto : WA Hadi

KEMAMAN - Seramai lebih 500 guru Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI), Sekolah DAR dan guru Pengajian Pondok di Kemaman menerima sumbangan tunai sempena Aidilfitri. 

Tiada Istilah Hamba Ramadan

 


Tiada istilah hamba Ramadan kerana Malaikat Jibrail bertadarus dengan Nabi s.a.w. di bulan tersebut tidak di bulan lain.

Fathu Makkah Dan Suluh Hudaibiyyah


Antara peristiwa yang berlaku dalam Ramadan ialah Fathu Makkah (Makkah dibebaskan daripada jahiliah), peristiwa yang sangat berkait rapat dengan Sulh al-Hudaibiyyah (Perdamaian Hudaibiyyah) yang berlaku sebelumnya. Dengan kejayaan membuka Kota Makkah, maka bumi suci itu bertukar menjadi wilayah negara Islam dan bebas daripada pemerintahan jahiliah.

Melampaui Batas Kemanusiaan

 


PAS Terengganu minta PBB Bertindak

PAS Terengganu mengutuk sekeras-kerasnya serangan Zionis Yahudi ke atas Palestin, Syria dan Lubenan sekaligus menyifatkan kejahatannya melampaui batas kemanusiaan

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...