15 Ogos 2009

Pemimpin UMNO Pening Kepala

KEMAMAN - Pemimpin UMNO dan Barisan Nasional pening kepala menghadapi senario politik masakini setelah mengalami kekalahan teruk pada Pilihanraya Umum Mac tahun 2008

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/UstazMNor.jpgKetua Pemuda PAS Terengganu YB Ustaz Mohd Nor Hamzah (gambar kiri) berkata UMNO/BN menghadapi pelbagai masalah, termasuk perpecahan dalaman parti itu ditambah dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Beliau berkata, UMNO/BN Terengganu turut pening kepala kerana bayaran royalti minyak masih lagi belum dipulangkan kepangkuan kerajaan negeri.

”Sehingga tahun 2008 ini, royalti minyak tidak lagi diserah kepada kerajaan negeri Terengganu, sehingga hari ini Ahmad Said (Dato’ Menteri Besar) pening kepala,

”Nak (Untuk) mentadbir (negeri), UMNO tak boleh mentadbir (dengan baik), (kerana) dia (UMNO) mentadbir dengan pitih,”katanya.
Menurutnya, keadaan berbeza semasa PAS memerintah Terengganu dibawah pimpinan Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Katanya walaupun wang royalti dirampas, PAS mampu mentadbir sehingga tahun 2004 dan boleh menguruskan negeri sekiranya diberi mandat oleh rakyat.

”dan InsyaAllah sekiranya (diberi mandat) dan kita (PAS) menang, kita mampu mencari wang (sumber pendapatan) dan mampu mengurus dengan baik,”jelasnya.

Mengulas isu terkini, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Payung berkata, akibat hampir tumbang, UMNO/BN menjadi lemah dan mengharapkan kerjasama dengan PAS.

Kerana terlalu terdesak, katanya, pemimpin UMNO pantang mendengar pelawaan dari PAS, termasuk pelawaan yang dibuat oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini.

”Tak boleh hulur (pelawa) langsung (untuk kerjasama), Tok Guru Nik Aziz kata nak kerjasama dengan kerajaan pusat, (terus menjawab ya) ha, kita akan bincang, kita akan bincang,

”Tak boleh berbunyi (bersuara) sikit, nak kerjasama, hah… nak selalu (serta merta),”ujarnya.dalam Majlis Penerangan di Taman Islam Kemaman..

Katanya, pelawaan yang dibuat Tok Guru Nik Aziz itu hanyalah satu helah untuk melihat sikap sebenar pemimpin UMNO.

Tindakan pemimpin UMNO menghebahkan perkara tersebut dalam media massa, katanya, mendedahkan keadaan UMNO yang tenat, dihinggapi pelbagai ‘penyakit’ akibat kemelut politik yang melanda parti itu.

Oleh yang demikian, menurutnya agenda 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak telah tersasar dari perjuangan UMNO yang mementingkan orang Melayu.

”Dengan agenda 1Malaysia (dan) kita lihat (dalam) seratus hari pemerintahan (Perdana Menteri) Najib, dia sudah lupa kepada orang Melayu (yang diperjuangkan UMNO selama ini),”katanya.
UMNO mengaku silap kerana tidak 'Dengar suara rakyat'

KUALA TERENGGANU – UMNO Terengganu mengakui melakukan kesilapan dalam melaksanakan projek pembangunan kerana tidak mendengar suara rakyat bawahan.

Setiausaha Perhubungan UMNO Terengganu Datuk Tengku Putera Awang berkata suara rakyat penting dalam memastikan pembangunan yang dijalankan bukan saja mendatangkan hasil kepada ekonomi kerajaan negeri, tetapi dapat dinikmati dan dimanfaatkan rakyat untuk jangka masa panjang.

Beliau yang juga Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri ( Speaker DUN) berkata semua wakil rakyat diingatkan supaya mendengar suara rakyat setempat terutama pandangan mereka terhadap setiap projek pembangunan dirancang kerajaan negeri, bagi memastikan semua perancangan dilaksanakan memberi manfaat dan dapat dinikmati semua golongan.

Beliau berkata, pengalaman sebagai bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Exco) banyak memberi pengajaran kerana ada kalanya pendapat disuarakan masyarakat di peringkat akar umbi lebih bernas berbanding pendapat pakar dalam sesuatu bidang.

"Saya masih ingat, pembinaan benteng pemecah ombak di Merang, Setiu dulu mendapat bantahan daripada penduduk setempat kerana ia dikhuatiri hanya mampu bertahan beberapa ketika.

"Bagaimanapun, pembinaan tetap diteruskan dan terbukti walaupun sudah melalui kajian dan nasihat dari pakar berkaitan, ia roboh dan tetap tidak boleh pakai.

"Daripada pengalaman ini kita boleh lihat bahawa pendapat dan suara rakyat sangat bernilai untuk membantu kerajaan negeri membangunkan negeri seiring dengan pendekatan merakyatkan pembangunan yang dilaungkan kerajaan negeri," katanya kepada pihak media sempena Majlis Sambutan Jubli Emas 50 Tahun DUN Terengganu di sini, semalam.


UMNO Cawangan Felda Belara Engkar Arahan Polis

KUALA NERUS
– Walaupun diarahkan pihak polis supaya tidak mengadakan sebarang himpunan, namun kira-kira 200 peneroka termasuk generasi kedua komuniti Felda Belara tetap berhimpun bagi membantah tindakan pihak pengurusan Felda.

Perhimpunan diperkarangan masjid itu diadakan, sebaik sahaja semua media yang datang beredar dari lokasi asal, di Balairaya penempatan tersebut.

Sumber Sinar Harian memberitahu, himpunan tersebut bertujuan membantah Pengurus Felda khususnya, didakwa sering melaksanakan pembangunan yang tidak sehaluan dengan kehendak penduduk.

Beberapa helai kain rentang telah dinaikkan mendesak pihak pengurusan tertinggi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) menukar Pengurus Rancangan Felda terbabit.

Ketua UMNO Cawangan Felda Belara yang turut menyertai himpunan itu, Abd Rashid Embong, 70, berkata, Pengurus sedia ada hanya pentingkan diri sendiri.

Sikap Pengurus itu semakin ‘melebih-lebih’ apabila beliau didakwa sering membuat keputusan sendiri tanpa berbincang dengan penduduk.

“sikap pentingkan diri itu menyebabkan timbul pelbagai masalah terutama membabitkan generasi baru Felda yang tidak berpuas hati dengan tindakan pengurus berkenaan.

“Justeru, kami sepakat untuk mengadakan perhimpunan ini bagi menggesa pihak berkenaan supaya menggantikan segera pengurus itu,” katanya.

Seorang peneroka, Mohd Abu Bakar, 66, berkata, Pengurus menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab apabila menyalahgunakan amanahuntuk kepentingan diri semata-mata.

“Apa yang paling kami kesalkan apabila dia menggunakan jawatannya untuk berbuat sesuka hati tanpa mengambil kira kepentingan penduduk lain,

“Malah, dia bertindak menceroboh tanah sawit milik saya dengan mengorek lubang untuk kolam ternakan ikan tanpa pengetahuan saya, “katanya


Hanya Ahli UMNO dan Kerabat JKKK dapat Pangsapuri Pulau Duyong

KUALA TERENGGANU – Satu laporan telah dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan pembahagian pangsapuri mampu milik Pulau Duyong, dekat sini.


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/pangsapuriduyong.JPGKetua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu, Cikgu Fariz Musa berkata laporan dibuat berdasarkan dokumen yang dihantar kepadanya oleh pihak yang tidak diketahui.

Menurutnya, setelah beliau meneliti isi dokumen itu, beliau dapati telah berlaku ketidakadilan dan penyelewengan oleh pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Cawangan UMNO Pulau Duyong.


”Saya dapati terdapat 3 dokumen, sepucuk surat, satu lampiran senarai nama penyewa-penyewa dan satu lampiran senarai penama-penama yang sepatunya tidak layak,

”surat tersebut memohon saya bertindak isu berkaitan penyelewengan tersebut,”kata Fariz dalam sidang media yang diadakan di hadapan pejabat SPRM, Tingkat 11, Wisma Persekutuan, semalam.

Beliau berharap pihak SPRM dapat mengambil tindakan dan menyelesaikan kes tersebut yang melibatkan dua blok bangunan yang telah diagihkan kepada 90 orang.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/reportsprmpangsapuriduyong1.jpg
Katanya dokumen lampiran tersebut memperincikan sebab mengapa penerima tidak layak menyewa pangsapuri itu.

”(sebagai contoh rumah) J-3-4 dimana pemilik tersebut adalah merupakan ayah kepada pengerusi JKKK Duyong Kelab Aya,

”dimana beliau sebagai pengerusi JKKK telah memberikan rumah tersebut kepada ayahnya dan (sedangkan) ayahnya telah memiliki rumah (lain),

”dalam masa yang sama rumah itu tidak didiami oleh ayahnya, (sebaliknya) didiami oleh anaknya (pengerusi JKKK tersebut,”jelasnya.

Katanya, dalam dokumen tersebut juga menyatakan, ramai penerima pangsapuri itu mempunyai hubungan dengan JKKK dan beberapa cawangan UMNO di Pulau Duyong.

Oleh itu katanya, beliau melihat pengagihan pangsapuri mampu milik itu telah berlaku penyelewengan dan ketidakadilan.

”Pengagihan pangsapuri mampu milik Pulau Duyong ini telah berlaku penyelewengan dan ketidakadilan,

”sebab itu kami, pada hari ini mengambil tindakan untuk membuat laporan SPRM dan meminta pihak SPRM mengambil tindakan tegas untuk menyiasat,”tegasnya.

Dalam masa yang sama, beliau turut meminta supaya siasatan dibuat terhadap pembahagian Blok yang baru diedarkan pada hari ini.


12 Ogos 2009

Rasuah Pemimpin UMNO Terengganu

Rosli Berehat di Genting Highland

KEMAMAN – Ahli Dewan Undangan Negeri Kemasek, Rosli Othman, yang ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada 2 Ogos lalu kerana didakwa menerima sogokan lebih RM20,000 dimaklumkan tidak hadir dalam Mesyuarat Agong UMNO Bahagian Kemaman baru-baru ini.

Sumber dalaman memberitahu, Rosli yang dilepaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini Jumaat lalu dengan ikat jamin sebanyak RM5,000 bercagar dengan seorang penjamin, telah menghilangkan diri dari daerah ini.

Sumber tersebut menyebut, Rosli dikatakan sedang berehat di Genting Highland bagi menyuraikan kekusutan perasaan, setelah beliau terpaksa tidur selama tiga hari di dalam lokap polis kerana di reman semasa mengahadapi proses siasatan.

Beliau juga memaklumkan, sebelum beredar, Rosli telah berkata, beliau kini tahu siapa dikalangan mereka yang berada disekelingnya.

”Rosli berkata, dia kini tahu yang mana satu intan, yang mana satu kaca,”kata sumber tersebut yang ditemui Buletin Online semalam.

Difahamkan, Rosli berkata demikian adalah merujuk kepada orang-orang ‘rapat’ yang pernah dibantu beliau namun tidak hadir menjenguk beliau ketika menginap di lokap polis.Adun Kemasik dibebas dengan ikat jamin

Sesuatu Yang Luar Biasa, Tanpa Sebarang Pertuduhan dan Dibebaskan Pada Hari Cuti - Hj Hanafiah

KEMAMAN
- Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemasik, Ir Rosli Othman yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Ahad lalu (2 Ogos) kerana didakwa menerima sogokan lebih RM20,000, dilepaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini dengan ikat jamin.


Buletin Online telah dimaklumkan tentang perkara tersebut oleh Penolong Setiausaha PAS Terengganu yang juga Pengarah MTD Cukai, Hj Hanafiah Mat pada jam 11.50 pagi tadi.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/adunkemasik.jpgBeliau berkata ia sesuatu yang luar biasa, apabila Rosli bersama dua lagi rakannnya diperintah dilepaskan pada hari Jumaat, iaitu hari cuti umum bagi Terengganu.

Selain itu, katanya, tiada sebarang pertuduhan yang dibuat sehingga kini dan Rosli dilaporkan dibebas dengan ikat jamin.

Agensi Bernama yang tidak menyebut nama Rosli melaporkan, ADUN Terengganu berserta dua lagi rakannya dilepaskan dengan ikat jamin sebanyak RM5,000 bercagar dengan seorang penjamin setiap seorang sehingga tarikh perbicaraan ditetapkan.

Peguam bela Adun terbabit, Syed Azimal Syed Abu Bakar, anak guamnya bersama dua lagi tertuduh juga diarah supaya melaporkan diri sebulan sekali di balai polis berhampiran sehingga tarikh berkenaan.

Perintah itu dikeluarkan oleh Hakim Mahkamah Sesyen, Rofiah Mohamad, dalam prosiding tertutup yang dijalankan di kamar hakim disebabkan hari ini adalah hari cuti di Terengganu.

Sebelum itu, Syed Azimal berkata, anak guamnya telah dibawa ke Hospital Daerah Kemaman pagi tadi untuk tujuan pemeriksaan kesihatan setelah mengadu sakit dada.

Ketiga-tiga tertuduh tiba di pekarangan mahkamah kira-kira pukul 10.40 pagi tadi dengan menaiki tiga buah kenderaan, dan dua daripada mereka termasuk Adun itu, dilihat memakai topeng penutup muka dan topi.

Mereka meninggalkan mahkamah jam 11.30 pagi.

Perkarangan mahkamah turut dipenuhi dengan penyokong dan sanak saudara ketiga-tiga tertuduh sejak awal pagi lagi.

Ahli politik itu bersama dua rakannya ditahan di sebuah hotel di sini pada Ahad lalu kerana didakwa menerima sogokan RM20,000 daripada sebuah syarikat pemaju.Rosli Mesti Letak Jawatan !

€€AMK Tolak Kenyataan Rozi Mamat : ADUN Kemasik Mesti Letak Jawatan Segera !http://www.buletinonline.net/images/stories/berita2/symbolvideo.gif
KUALA TERENGGANU - AMK Negeri Terengganu Timbalan menasihatkan Ketua UMNO bahagian Hulu Terengganu, Rozi Mamat supaya berfikiran matang dan bersikap profesional dalam menghadapi isu rasuah yang melibatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN ) Kemasik, Rosli Othman.


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/kemasikrasuah.gifKetuanya Fariz Musa menolak kenyataan Rozi yang berkata, PAS tidak perlu campur urusan UMNO kerana menurut Rozi penahanan Adun terbabit oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah proses biasa.

"Ia adalah merupakan isu rakyat Terengganu kerana melibatkan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri ( ADUN ) yang dipilih oleh rakyat melalui sistem demokrasi,"kata Fariz dalam kenyataan yang dikeluarkannya semalam.


Menurutnya, samada PAS atau sesiapa sahaja wajar dan layak mencampuri urusan dalam isu berkenaan kerana isu rasuah ADUN Terengganu bukan urusan peribadi UMNO atau Barisan Nasional (BN) sahaja

"Sikap Rozi Mamat seolah-olah mempertahankan perasuah
, sewaktu ditahan oleh SPRM bersama-sama beliau (Adun Kemasik) wang sejumlah RM5000,"tegasnya.

Katanya, sekiranya Rozi mempunyai integriti dan bermaruah, sudah pasti Rozi akan turut bersetuju agar ADUN tersebut meletakkan jawatan dengan segera dan mencontohi ADUN Pakatan Rakyat yang sanggup meletakkan jawatan apabila integriti dan moral beliau tergugat. .

Katanya, UMNO Terengganu juga seharusnya bertindak tegas terhadap isu tersebut dan bukannya bertindak ‘menunggu dan lihat’ sahaja serta menutup sebelah mata perlakuan dan tindakan tidak bermoral ADUN yang tidak sampai setahun jagung itu.

Fariz turut menggesa SPRM mendakwa segera dakwaan rasuah yang melibatkan dua orang bekas pimpinan UMNO Terengganu dalam kes pembinaan projek Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

Katanya penglibatan ramai pemimpin UMNO dengan rasuah adalah memalukan rakyat Terengganu.

"Amat memalukan, semua rakyat Terengganu malu apabila pemimpin UMNO Terengganu terpalit dengan isu rasuah,"ujarnya . .

Beliau dan AMK Negeri Terengganu turut bersetuju dan menyokong kenyataan yang dibuat oleh Penolong Setiuasaha PAS Negeri Terengganu, Haji Hanafiah Mat, bahawa ADUN tersebut wajar meletakkan jawatan dengan segera!

"Maruah rakyat Terengganu telah cukup tercalar dan dimalukan oleh UMNO dan Barisan Nasional dengan isu-isu yang tidak berintegriti dan bermaruah,"katanya


ADUN Kemasik Rasuah; UMNO/BN Di cabar Ikut Jejak Langkah Pakatan Rakyat

KEMAMAN - UMNO dan Barisan Nasional (BN) di cabar mengikuti jejak langkah Pakatan Rakyat (PR) dengan mengosongkan kerusi DUN Kemasek sekiranya parti itu benar-benar telus dan mendahulukan rakyat.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/rosli2.jpgPengarah Majlis Tindakan DUN Chukai, Hj Hanafiah Mat berkata PR menunjukkan contoh yang lebih baik berbanding UMNO/BN kerana wakil rakyatnya lebih berani dan bertanggungjawab.

Saya mencabar UMNO/BN Terenggganu supaya mengosongkan kerusi DUN Kemasik dan menyerahkan kembali mandat kepada rakyat,

”letak jawatan dan adakan pilihanraya semula DUN Kemasik kerana wakil rakyatnya kini dituduh melakukan rasuah,”katanya ketika menghubungi Buletin Online semalam.

Menurutnya, bekas wakil rakyat DUN Penanti yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohd Fairuz Khairudin meletakkan jawatan pada 16 April lalu, kerana dituduh melakukan rasuah.

(Gambar - Rosli tersenyum..... gambar kecil adalah ketika beliau mengangkat sumpah sebagai ADUN, adakah amanah rakyat telah dilaksanakan?)


Katanya Fairuz dengan rela meletakkan jawatan walaupun tidak ditangkap dan di siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

”Sekarang sudah jelas, Rosli ditangkap dan di reman untuk siasatan, apa lagi yang UMNO/BN tunggu?,

”Rosli mesti berkorban supaya slogan ‘rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan’ benar-benar berlaku dikalangan pemimpin UMNO/BN,”tegasnya.

Mengulas lanjut penangkapan Rosli beliau berkata warga Kemaman terkejut dengan perkara tersebut memandangkan Rosli dianggap sebagai YB yang pendiam serta berpendidikan tinggi.
http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/hanafiah.JPG
Namun, katanya, dengan penangkapan Rosli membuktikan bahawa tidak ada lagi pemimpin yang baik dan bersih dalam UMNO/BN.

Hanafiah (Gambar kanan) yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu mendesak Menteri Dalam Negeri Dato’ Hishamudin Hussein sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu bertindak lebih tegas mendakwa ahli-ahli UMNO yang terlibat dengan rasuah.

Merujuk laporan SPRM berkaitan penahanan dua orang ahli politik UMNO Terengganu sebelum ini, beliau berkata, Hishamudin mesti telus dan mendakwa kedua-dua mereka.


Beliau turut menyeru supaya seluruh rakyat Terengganu menolak UMNO pada pilihanraya akan datang kerana menurutnya UMNO bukan parti yang boleh diharapkan untuk membawa kebaikan kepada rakyat.
”Rakyat Terengganu perlu sedar, dan menolak UMNO pada pilihanraya umum akan datang,

”pemimpin UMNO bukan berjuang untuk rakyat, tetapi untuk kekayaan peribadi masing-masing,

”pelbagai salah laku dan penyelewengan telah telah dilakukan oleh pemimpin UMNO Terengganu,”katanya.


Yang Kena Tangkap SPRM ialah…….


KUALA TERENGGANU
– Pengarah Siasatan SPRM Datuk Shukri Abdull memberitahu akhbar Malay Mail Online supaya penangkapan kedua-dua individu di Terengganu tidak dipolitikkan.


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/Rosli.jpgBeliau mengesahkan dua orang yang ditangkap oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan rasuah adalah ADUN Kemasik Rosli Othman dan pembantunya Ramli Abdullah.

Shukri berkata Rosli dan Ramli dibawa ke Mahkamah majistret Kemaman semalam utuk di reman bagi siasatan dakwaan seorang kontraktor membayar rasuah RM20,000 sebagai sogokan mendapatkan projek lanskap untuk Cekal Sekitar Sdn Bhd.

Akhbar tersebut melaporkan, Rosli telah ditahan pada jam 9.30 pagi bersama wang tunai RM5,000 di sebuah hotel di Kemaman oleh pegawai SPRM dan ditahan dib alai polis Kemaman.

”Rosli juga adalah Timbalan Pengerusi Krajaan Tempatan dan Perumahan negeri Terengganu, seorang graduan dari Middlesex University, London,

”Ketua UMNO Bukit kukuran itu mengalahkan calon PAS Mohamad Mahadi Nawi pada pilihanraya umum 2008 dengan majority lebih 2,000,”lapor akhbar itu.Rasuah - Adun Terengganu didesak letak jawatan

KEMAMAN, 4 Ogos - Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam, berhubung dakwaan meminta wang habuan daripada sebuah syarikat, hari ini ditahan reman selama lima hari bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Bernama melaporkan, turut dikenakan perintah tahanan reman sehingga 7 Ogos itu ialah dua rakan Adun terbabit yang dipercayai terlibat dalam meminta wang sogokan itu.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan Hakim Mahkamah Sesyen di sini, Rofiah Mohamad.

Ketiga-tiga mereka kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemanan untuk siasatan lanjut.

Semalam, Adun berkenaan bersama-sama dua rakannya itu ditahan SPRM kira-kira jam 9.20 pagi di sebuah hotel di Kijal dekat sini, kerana dipercayai meminta habuan antara 10 hingga 13 peratus daripada nilai satu projek landskap bernilai RM2 juta daripada syarikat berkenaan.

Ketika ditahan, terdapat wang tunai RM5,000 pada Adun itu.

Sehubungan itu, Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu
(DPPNT) mendesak agar Adun berkenaan meletakkan jawatan demi menjaga kemuliaan Dewan Undangan Negeri Terengganu.

Ketuanya Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata DPPNT menerima maklumat mengatakan bahawa seorang seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu telah ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan meminta wang habuan daripada sebuah syarikat.

Katanya, berita yang disiarkan menyebut ADUN tersebut bersama-sama dua rakannya itu ditahan SPRM kira-kira jam 9.20 pagi di sebuah hotel di Kijal dekat Kemaman, kerana dipercayai meminta habuan antara 10 hingga 13 peratus daripada nilai satu projek landskap bernilai RM2 juta daripada syarikat berkenaan.

Justeru, katanya DPPNT mendesak agar beliau meletakkan jawatan selaku Adun demi menjaga kemuliaan Dewan Undangan Negeri Terengganu.

"Kami juga mendesak agar SPRM menjalankan tugas penyiasatan dan pendakwaan secepat mungkin dan setelus telusny,"tegasnya

SPRM tahan ADUN Terengganu kerana disyaki terima rasuah

KUALA TERENGGANU, 3 Ogos - Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu hari ini ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000.

ADUN berkenaan dipercayai menerima wang suapan terbabit bagi membolehkan sebuah syarikat mendapat projek lanskap di Kuala Lumpur.

Difahamkan, semasa ditahan kira-kira pukul 9.30 pagi di Kijal, dekat Kemaman, Terengganu, SPRM telah menemui wang tunai RM5,000 pada ADUN berkenaan.

Ketika ditahan, ADUN berkenaan berada bersama rakannya dan difahamkan beliau telah dibawa ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya untuk siasatan lanjut.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Shukri Abdull, ketika dihubungi, mengesahkan mengenai penahanan ADUN terbabit tetapi enggan mengulas lanjut. - Bernama

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...