14 Mei 2022

Tragedi 13 Mei Boleh Berulang


KUALA TERENGGANU - Peristiwa 13 Mei 1969 akan kembali berulang sekiranya rakyat tidak diberi gambaran sebenar sejarah rusuhan kaum yang telah mengakibatkan kehilangan nyawa, kecederaan, hilang rasa percaya dan kemusnahan  harta benda.

13 Mei 2022

Penyelesaian Isu Felda Selasih Penuh Cabaran


KUALA TERENGGANU - Menyelesaikan isu penempatan generasi kedua Felda Selasih adalah langkah yang benar-benar drastik dan mencabar 

12 Mei 2022

Pendirian Dewan Ulamak Terhadap Cadangan Membubarkan PAS


Dewan Ulamak PAS Pusat mengambil maklum berkenaan kenyataan Setiausaha Agung UMNO, YB Datuk Seri Hj Ahmad Maslan yang mencadangkan PAS dibubarkan kerana UMNO turut membawa wadah perjuangan Islam

Jangan Lupa Penderitaan Palestin


Saya merujuk kepada beberapa berita terutamanya dari portal berita AlJazeera tentang penindasan yang masih berterusan dari rejim Zionis terhadap rakyat Palestin.

Pelampau Neo-Nazi Lakukan 21,964 Jenayah Di Jerman


Neo-Nazi dan pelampau sayap kanan melakukan 21,964 jenayah di Jerman tahun lepas, kata kerajaan pada hari Selasa.

Al-Quran Petunjuk Perpaduan Umat


Ramai dalam kalangan mereka yang mengeluarkan kenyataan masing-masing bagi menyokong wujudnya perpaduan umat dengan pendekatan mereka sendiri. Bahkan, ada juga kalangan yang menganggapnya tidak penting kerana ia adalah semata-mata untuk menegakkan agenda peribadi atau kumpulannya sahaja untuk berkuasa.

Pantai Tok Jembal, 9 Mei 2018 Serta Mitos Kerajaan Sepenggal

 
Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

Terengganu menggamit kepulangan jutaan anak perantau dimusim perayaan era endemik yang cukup luar biasa kali ini. Dalam suasana perayaan yang bersulam ukhuwwah , lip lap lampu raya yang telah dua tahun berehat,kemacetan tahap dewa,  maka tahun ini seperti meledak obsesi untuk meraikan eidul fitri bagi seluruh rakyat Terengganu dan anak -anak perantau.

11 Mei 2022

Kehadiran Pemimpin BERSATU Kukuhkan PN


 BESUT - Kehadiran pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) di majlis Aidifitri PAS Kawasan Besut mengukuhkan lagi hubungan diantara kedua-dua parti Melayu Islam itu.

10 Mei 2022

"Orang Tebakang Anok Wanok Kite Belake"


MARANG - Kemeriahan sambutan Hari Raya Kampung Tebakang, "Orang Tebakang Anok Wanok Kite Belake", di Alor Limbat telah berjaya menarik ribuan penduduk dan komuniti setempat.

Dua Tahun Kepulangan Almarhum Ustaz Ismail Kamus


 Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor

Pantas masa berlalu meninggalkan kita, foto- foto almarhum Ustaz Ismail Kamus bergentayangan kembali dimedsos sehari dua ini. Rupanya anak-anak murid, sahabat serta peminat pendakwah ini memperingati sosok pendakwah yang telah bermukim dialam abadi sejak dua tahun lalu. Aku cuba mengimbau kembali potret kehidupan daie yang pernah mencetak nama emasnya dalam dekad 90an dahulu. 

09 Mei 2022

Pembunuhan Beramai-ramai Perancis Di Algeria Tidak Boleh Dilupakan

 


Presiden Algeria Abdelmadjid Tebboune berkata "pembunuhan beramai-ramai keji" yang dilakukan semasa era penjajahan Perancis di Algeria "tidak boleh dilupakan."

Meninggalkan Politik, Bahaya Menimpa Umat


Firman Allah SWT:

﴿إِلَّا تَنفِرُواْ يُعَذِّبۡكُمۡ عَذَابًا أَلِيمٗا وَيَسۡتَبۡدِلۡ قَوۡمًا غَيۡرَكُمۡ وَلَا تَضُرُّوهُ شَيۡ‍ٔٗاۗ وَٱللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيۡءٖ قَدِيرٌ٣٩﴾ 

“Jika kalian tidak berangkat secara beramai-ramai untuk berjuang pada jalan Allah (meninggikan Islam), maka Allah akan menyeksa kalian dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Dia akan menggantikan kalian dengan kaum yang lain, dan kalian tidak akan dapat mendatangkan kemudaratan sedikit pun kepada-Nya. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.” (Surah al-Tawbah: 39)

5, 000 Penduduk Meriahkan Sambutan Raya PAS Telemong


HULU TERENGGANU- Lebih 5,000 penduduk telah hadir bagi memeriahkan sambutan Hari Raya Aidilfitri di Dewan Undangan Negeri ( DUN) Telemong.

Perantau Terharu Disantuni


MARANG - Anak-anak Alor Limbat di perantauan terharu, merakamkan penghargaan keoada Pengarah Majlis Tindakan DUN YB Ariffin Deraman atas penganjuran Majlis Sambutan Idulfitri bersama Perantau yang di adakan di kediamannya pada 4 Mei yang lalu.

Mengingati Serangan Israel 2021 Ke Atas Gaza


Pada 6 Mei 2021 Israel meningkatkan tindakan keras kejamnya ke atas rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, mencetuskan perang dengan Hamas, di mana Semenanjung yang dikepung itu dibombardir selama 11 hari sehingga gencatan senjata berkuat kuasa pada 21 Mei 2021.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...