08 Julai 2023

Seru Corak Lanskap Politik

 


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Muslimat Terengganu diseru agar mencorakkan lanskap politik bagi menentukan Islam dapat dilaksanakan sebaik mungkin pada Kerajaan Terengganu pada Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti.

Rakyat Perlu Terus Beri Kepercayaan Kepada PN


KUALA TERENGGANU - Rakyat Terengganu perlu terus memberikan kepercayaan dengan memberi undi kepada PAS dan Perikatan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) pada 12 Ogos nanti. 

Kemenangan PN Dalam PRN, 'Signal' PMX Perlu Berundur


KUALA NERUS - Kemenangan Perikatan Nasional dalam Pilihan Raya di enam buah negeri amat penting untuk memberikan isyarat kepada Perdana Menteri Ke 10 (PMX) supaya berundur daripada terus memimpin negara.

Mengunyah Pesanan Berharga Sang Murabbi Di era Tamkin

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

PAS sebagai sebuah gerakan Islam yang telah melebihi 71 tahun perjuangannya, bergerak seimbang disektor siasah, dakwah dan tarbiah. Harakatul ummah ini yang menghimpunkan insan-insan yang cintakan kepada Islam dan Syariatnya, maka program tajnid(kaderisasi) merupakan wahana untuk membentuk kader-kader dakwah yang piawai.

Tiada Sebab Tukar Kerajaan Hari Ini

 


KUALA TERENGGANU -  Tidak ada sebab kepada rakyat negeri Terengganu untuk menjatuh atau menukar kerajaan yang diterajui PAS hari ini, kerana banyak kejayaan yang telah diraih sejak lima tahun lalu.

Ketua PBB Guterres Kutuk Serbuan Israel Ke atas Kem Pelarian Jenin


Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres mengecam rejim Israel yang menggunakan kekerasan berlebihan dalam operasi  terhadap kem pelarian Jenin di Tebing Barat yang diduduki.

PAS Atur Persiapan Rapi Untuk Menang PRU15


DUNGUN - PAS masuk Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15) adalah untuk menang dan sudah tentu parti itu mengatur strategi yang rapi dalam misi mencapai hasrat tersebut.

07 Julai 2023

Sukaneka Teguh Pertahan Terima Sambutan Meriah


KUALA TERENGGANU – Kejohanan sukaneka sempena Jelajah Mega Perikatan Nasional (PN) dan Himpunan Teguh Pertahan menerima sambutan meriah oleh pengunjung di sini.

'E-Sport' HTP Tarik Kehadiran Luar Biasa


KUALA TERENGGANU - Sukan Elektronik (e-Sport), acara pembuka tirai program Jelajah PNBEST dan Himpunan Teguh Pertahan (HTP) mendapat sambutan luar biasa apabila penganjurannya berjaya mengamit kehadiran luar jangka. 

06 Julai 2023

Ringgit Ditutup Rendah


RINGGIT ditutup rendah berbanding dolar AS pada Khamis apabila mata wang Amerika Syarikat (AS) itu mengukuh susulan minit mesyuarat terbaharu daripada mesyuarat Rizab Persekutuan AS (Fed) membayangkan kemungkinan kenaikan lagi kadar faedah di negara itu.

Besut : Wilayah Asingan Dengan Jati Diri Tersendiri

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

"Demo tak apolah,tak rasa makan gas ( gas pemedih mata) di Kluang dulu..kito ore -ore lamo PAS Besut raso belako doh..loni sedak set demo duk dale ekon" warga emas itu mencurah rasa sambil menatap pandangan kosong dihadapan. Asap berkepul , mengawan ke langit daripada cangkir teh susunya. Aku tak merespon dan tak perlu memanaskan sesi bina ukhuwwah itu.

Pegawai Tinggi Kerajaan Persekutuan Umum Masuk PAS


MARANG - Akan ada beberapa pegawai Tinggi Kerajaan Persekutuan akan diumumkan masuk PAS pada Sabtu ini.

Himpunan Rakyat Terbesar Gelombang Rakyat Sokong PN


MARANG- PAS dan Perikatan Nasional Terengganu akan mengadakan satu himpunan besar bagi membentuk gelombang sokongan rakyat menyokong Perikatan Nasional.

05 Julai 2023

Sumbangan Amat Diperlukan Untuk Siapkan Sekolah Darul Ilmi, Sabah


 KENINGAU -  Orang ramai diseru supaya menghulur sumbangan yang amat diperlukan untuk menyiapkan bangunan tambahan Sekolah Rendah Islam Darul Ilmi yang terletak di sini.

Zahid Menipu


 KUALA TERENGGANU - Presiden UMNO, Zahid Hamidi telah menipu apabila mengeluarkan kenyataan Kerajaan PAS Terengganu tidak memberikan duit bantuan banjir.

04 Julai 2023

Sekampung Teruja Raya Haji Bersama KAMI


KENINGAU - Seluruh penduduk Kampung Singgamata Sodomon teruja menyambut Hari Raya Haji bersama Badan Bukan Kerajaan(NGO), Kelab Aktivis Media Inspirasi(KAMI)  yanng  melaksanakan penyembelihan  lembu korban.

Anak Muda Ulangi Sejarah


Firman Allah SWT:

﴿إِنَّهُمۡ فِتۡيَةٌ ءَامَنُواْ بِرَبِّهِمۡ وَزِدۡنَٰهُمۡ هُدٗى١٣﴾

“Sesungguhnya, mereka itu ialah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan Kami tambahkan pula untuk mereka petunjuk.” (Surah al-Kahf: 13)

03 Julai 2023

Prestasi Kerajaan PAS Terengganu Terus Meningkat


DUNGUN - Prestasi ekonomi Terengganu sepanjang dibawah pemerintan kerajaan Parti Islam Semalaysia (PAS) menunjukkan peningkatan saban tahun.

Shabery Digesa Selesaikan Isu Lama Felda

 


KUALA TERENGGANU - Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang baharu Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek digesa tidak menyalahgunakan jawatannya hanya untuk kempen politik, tetapi menyelesaikan isu lama yang masih belum selesai. 

02 Julai 2023

Israel Beli Armada Baharu Jet Pejuang F-35 Dibiayai Oleh Bantuan AS


 Israel akan membeli armada ketiga jet pejuang siluman F-35 dalam perjanjian bernilai $3 bilion yang akan dibiayai melalui bantuan ketenteraan AS. 

Ambil Tindakan Tegas Dan Adil Terhadap DAP


PAS komited memberi keutamaan kepada isu rakyat serta tawaran Perikatan Nasional (PN) sebagai bahan kempen dalam Pilihan Raya Umum Dewan Undangan Negeri (PRU DUN) akan datang seperti yang telah ditegaskan oleh Pengerusi Perikatan Nasional serta Timbalan Presiden PAS.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...