12 Ogos 2023

Yakin Menang Dengan Undi Orang Muda

 


Oleh : Rohayati Ripin 

SETIU - Calon PAS / Perikatan Nasional (PN), Azmi Maarof yakin akan menang dengan undi orang muda pada Pilihan Raya Umum (PRU) DUN ke 15.

Pengundi Diseru Keluar Awal


Oleh ; Rohayati Ripin

SETIU - Para pengundi diseru agar keluar awal pagi menunaikan tanggungjawab masing-masing dan dinasihatkan supaya tidak keluar mengundi pada saat-saat akhir.

PAS DiJangka Kekalkan Kemenangan Di DUN LadangKUALA TERENGGANU - Berdasarkan sambutan masyarakat setiap kali calon PAS di  N15 Ladang, Zuraida Md Noor turun bertemu mereka, parti itu dijangka akan mengekalkan kemenangannya. 

Warga Dungun Setuju Undi PAS


DUNGUN - Berdasarkan komen-komen di media sosial dan juga hasil temubual di lapangan, rata rata warga Dungun bersetuju untuk memberi undi kepada calon PAS di keempat - empat DUN. 

11 Ogos 2023

Usaha Luar Biasa Keluar Hasil Dengan Undi


Oleh : Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Komitmen kempen dan usaha luar biasa yang ditunjukkan oleh jentera daripada PAS  akan mengeluarkan hasilnya dengan mengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) DUN ke 15.

Pengguguran Timbalan Pendakwa Raya Kes Ahmad Zahid Taktik Melambatkan

 


KUALA TERENGGANU - Pertubuhan Kebajikan Lepasan Pelajar Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (LUHAM) Terengganu berpandangan, tindakan mengeluarkan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran yang mengetuai pasukan pendakwaan perbicaraan rasuah terhadap Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi adalah satu taktik untuk melambat-lambat kes tersebut.

20 Manifesto Tambah Tawaran 10 Tawaran Baharu

 


KUALA TERENGGANU - 10 tawaran perkara baharu diumumkan PAS yang akan dilaksanakan sekiranya diberi mandat pada Pilihan Raya Umum Negeri Ke-15 (PRN15)  merupakan tambahan kepada 20 manifesto yang telah dilaksanakan sebelum ini.

10 Ogos 2023

64 Peguam Dilantik Bantu PAS/PN Terengganu

 


KUALA TERENGGANU – Seramai  64 peguam daripada Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) telah menerima watikah perlantikan bagi membantu jentera pilihanraya PN. 

Kempen PRN ;Dulu Tak Boleh Masuk Sekarang Boleh"


 Oleh : Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Dahulunya banyak kawasan di DUN Batu Buruk parti PAS tidak boleh nak masuk untuk mengadakan apa-apa program tetapi sekarang boleh diadakan ceramah dan membina pos.

Dakwaan BN Kerajaan Pusat Perlu Selari Negeri, Itu Fahaman Lama

 


KEMAMAN - Dakwaan Barisan Nasional (BN) yang menyatatakan bahawa untuk memajukan negeri Terengganu perlu selari pembentukan kerajaan negeri dan pusat merupakan fahaman lama.

09 Ogos 2023

Pangkah PAS Untuk Hidup Sejahtera


DUNGUN - Rakyat Terengganu diseru supaya keluar mengundi beramai-ramai dan  memangkah PAS supaya parti itu dapat meneruskan agenda untuk kesejahteraan rakyat

Aktiviti Kempen - Insiden Sogok, Ugut Anggota Polis, Tentera

 


Alhamdulillah, hari ini sudah masuk hari yang ke-12 kempen dan berbaki 3 hari sahaja lagi untuk tiba hari mengundi. 

"Saya Sudah Bersedia"


Oleh ; Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Calon N15 DUN Ladang, Zuraida Md Noor sudah Bersedia meneruskan legasi yang dilakukan oleh Mantan ADUN Ladang, Dato' Haji Tengku Hassan Tengku Omar sebelum ini sekiranya diberi mandat PAS menang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) DUN ke -15.

Bangun Ekonomi Setempat Fokus Utama Calon PAS Bukit Tunggal

 


KUALA NERUS - Pembangunan ekonomi dan kesejahteraan setempat antara fokus utama diberi tumpuan oleh calon Parti Islam Se-malaysia (PAS) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal. 

Respons Positif, Lebih Baik Daripada PRU14

 Respons Positif, Berbeza Daripada PRU14


Oleh ; Rohayati Ripin 

KUALA TERENGGANU - Gerak kerja kempen pada Pilihan Raya Umum (PRU) DUN ke -15  berjalan dengan lancar dan mendapat tindak balas yang positif  lebih baik daripada PRU-14 yang lalu.

08 Ogos 2023

Projek Taman Rekreasi Razif Terbiar

 


KUALA NERUS – Projek Taman Rekreasi dan Jeti Tebing Tinggi, Seberang Takir, yang diusahakan oleh mantan ADUN Seberang Takir Dato’ Seri Ahmad Razif Abdul Rahman, menelan belanja RM290,000 telah menjadi semak samun, terbiar dan tidak terurus.

Jangan Guna Cara Kotor


 KUALA NERUS - Jangan ada mana-mana pihak parti politik menggunakan cara kotor untuk menyekat gelombang rakyat memilih Perikatan Nasional (PN) dengan mencipta provokasi politik dengan mengaitkan perbuatan khianat seperti merosakkan bendera dan poster adalah tindakan ekstrem penyokong PN.

Ajil Yakin Ulangi Sejarah Kemenangan PRU14

 


HULU TERENGGANU - Calon PAS/PN DUN Ajil Ustaz Maliaman yakin akan mengulangi sejarah kemenangan yang diraih DUN tersebut pada pilihan raya umum ke-14 yang lalu.

Ajil Akan Ulangi Sejarah Kemenangan PRU14 (VIDEO)

Rumah Orang Islam, Kedai Dirobohkan; Lebih 150 Ditangkap Di Nuh Di Haryana India

 


Lebih 300 rumah dan perniagaan orang Islam  telah dirobohkan dan 150 orang ditangkap oleh kerajaan sayap kanan Bharatiya Janata Party (BJP) Haryana, India sejak Khamis lalu.

Pengundi Autism Ceria Sambut Isteri Calon


Oleh : Siti Mariam 

KUALA NERUS - Calon DUN Seberang Takir, Ustaz Khazan Che Mat yang telah mewakilkan isterinya, Nik Aini Nik Soh untuk menyantuni pengundi-pengundi di kawasan itu telah disambut dengan ceria di setiap rumah yang dikunjungi. 

07 Ogos 2023

SPRM Bukan Badan Kehakiman Untuk Tentukan Zahid Tidak Bersalah


SETIU - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak sewajarnya bertindak menjadi hakim, menentukan keputusan dan mengeluarkan kenyataan bahawa pengumu Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi mengenai geran RM450,000 di Terengganu bukan sogokan rasuah.

Dakwaan 600 Ahli Bersatu Masuk Umno Tidak Benar, 'Politik Cari Makan'

 


DUNGUN - Dakwaan yang digembar-gemburkan bahawa  600 ahli BERSATU DUN Rantau Abang telah menyertai Umno adalah tidak benar dan disifatkan sebagai 'politik cari makan'.

Berita Baik Untuk Orang Muda DUN Langkap


 Oleh ; Rohayati Ripin 

SETIU - Anak-muda dalam DUN Langkap termasuk generasi kedua Felda, Insya-Allah akan mendapat pembelaan sekiranya calon PAS/PN Azmi Maarof diberi mandat dan kerajaan masa kini kekal memerintah Terengganu.

Pemimpin Umno Hanya Pentingkan Diri


DUNGUN - Rakyat Umno kecewa dengan sikap pemimpin dan para penyokong  mereka yang hanya mementingkan diri  dan  langsung tidak mengendahkan kebajikan ahli-ahlinya.

06 Ogos 2023

Alex Teruskan Usaha Kempen Walaupun Keselamatan Diri Terancam


 KUALA TERENGGANU - Ketua Dewan Himpunan Pendukung PAS (DHPP) Kuala Terengganu Alex Chan Foo Yew, meneruskan usaha kempen pilihan raya umum negeri ke-15, menaikkan 'banner' dan 'poster' sekitar kejiranan Kampung Cina. 

Islam Mewajibkan Bernegara Dan Mengundi Kepimpinan Islam


Al-Quran merupakan Kalam Allah SWT dan kitab suci yang mengandungi mukjizat ilmu sebagai petunjuk yang lengkap kepada seluruh manusia, dengan membawakan cerita bagaimana para rasul berdakwah mengajak para pemimpin, raja dan rakyat pada zaman masing-masing kepada ajaran Islam yang sempurna. Hal ini sekali gus menunjukkan bahawa perintah Allah itu merangkumi urusan melibatkan negara dan rakyat. 

PN Jadi Fenomena

 


KUALA TERENGGANU - Perikatan Nasional (PN) kembali mencetuskan fenomena sehingga menjadi trend terkini negara, terutamanya dalam kalangan anak muda yang menghasilkan pelbagai kandungan kreatif di media sosial. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...