06 Julai 2013

ADUN Chukai Sumbang Kerusi Roda Kepada Bekas Kakiitangan Kerajaan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/IMG-20130705-WA031.jpgKEMAMAN - Seorang bekas kakitangan kerajaan yang terlantar sejak diserang 'angin ahmar' tujuh tahun lalu telah mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai, Haji Hanafiah Mat dan Majlis Tindakn DUN (MTD) PAS Chukai.

Abdul Rashid bin Endut, 61 tahun, yang tinggal di Taman Perwaja, dekat sini, menjadi lumpuh dan tidak dapat bergerak, apabila mengalami 'strok' pada tahun 2007.

130 Terima Bantuan Sempena Kedatangan Ramadhan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Wan%20hapandi.jpgDUNGUN - Sempena kedatangan bulan ramadhan al-Mubarak, Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Sura telah menyampaikan sumbangan kepada 130 orang faqir miskin dari seluruh cawangan dalam DUN Sura.

Sumbangan berupa barang keperluan harian, beras, gula, tepung, minyak masak dan kurma serta sedikit wang tunai diberikan kepada setiap seorang penerima sebagai bantuan untuk persiapan menjalani ibadah puasa sepanjang Ramadhan.

Dosa PRU-13; BN Tolak Pengundi Luar Sendiri

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/hilmi%20Harun.pngKUALA BESUT - Tindakan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) mengisytiharkan hari pengundian pilihanraya kecil (PRK) DUN Kuala Besut pada hari bekerja, didakwa sebagai menurut perintah tuannya, Umno dan Barisan Nasional (BN).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manir, Ustaz Hilmi Harun [Gambar kiri] berkata, semakin SPR menafikan meraka adalah talibarut Umno-BN, tindakan SPR mengisytiharkan hari mengundi PRK Kuala Besut pada hari Rabu 24 julai adalah semakin jelas menunjukkan kemunafikannya.

05 Julai 2013

Peluang Kepada Rakyat Kuala Besut 'Memahat' Sejarah

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Haji%20Muhyuddin.jpgKUALA TERENGGANU - PAS menyeru rakyat dan para pengundi Kuala Besut memberi kemenangan kepada PAS pada pilihanraya kecil DUN Kuala Besut sekaligus menjadikannya sebagai satu pilihan raya bersejarah kepada negeri dan negara apabila kemenangan PAS menjadikan kedudukan kerusi DUN Terengganu berimbang 16 :16

Timbalan Pengarah I Operasi Pilihanraya Kecil DUN Kuala Besut Terengganu Haji Muhyiddin Abdul Rashid [Gambar] berkata, tinjauan yang dibuat mendapati, rata-rata penduduk DUN Kuala Besut yang ditemui, mahu mencipta sejarah baru baru.

04 Julai 2013

Mengutip Mutiara Ilmu dan Bersantai di Karnival Jom Ke Masjid

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/karnival%20jom%20ke%20masjid1.jpgKUALA TERENGGANU - Umat Islam dipersekitaran Kuala Terengganu, Marang dan hulu Terengganu di jemput hadir ke program 'Karnival Jom Ke Masjid' di perkarangan masjid Pengadang Baru dan menikmati mutiara ilmu serta membeli keperluan menghadapi bulan Ramadhan sambil menghulurkan derma.

Pengarah program Ahmad saufi Chik berkata program diambang Ramadhan al-Mubarak 1434 yang diadakan selama tiga harii bermula 4 hingga 6 Julai itu bertujuan mendekatkan masyarakat dengan masjid dan memasyarakatkan masjid kepada orang ramai, sebelum kedatangan bulan yang mulia itu.

03 Julai 2013

Surat Terbuka Untuk Bakal Calon PRK N01 Kuala Besut

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/nik%20zuhaiza1.jpgSahabatku Ustaz Nik Zulhaiza yang dihormati,
Pilihanraya Kecil Kuala Besut adalah suatu catatan sejarah penting bagi Negeri Terengganu khususnya dan politik Malaysia amnya. Di saat margin perbezaan jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri Terengganu terlalu hampir, takdir Allah mengatasi segalanya.
Semoga Allah mengampuni arwah yang telah pergi dan kita yang tinggal perlu terus menggalas tanggungjawab sebagai khalifah di bumi Allah.

Lujnah Guaman PAS Kaji Kedudukan Kerusi DUN 16 : 16

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/wahid%20pc%201%20jul.pngKUALA TERENGGANU - PAS melalui Lujnah Guamannya sedang mengkaji peruntukan undang-undang tubuh negeri Terengganu berkait kedudukan kerusi DUN menjadi  berimbang, 16 :  16 sekiranya PAS menang dalam pilihanraya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.

Pesuruhjaya PAS negeri Terengganu, YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut menyifatkan dakwaan Menteri Pelajaran Kedua yang juga Ahli Parlimen Besut Dato' Seri Idris Jusoh berhubung perkara tersebut adalah tafsiran belaiu yang semestinya memihak.

PAS Kawasan Besut Sudah Ada Strategi Untuk Menang PRK Kuala Besut

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Wan%20Azhar.pngBESUT - PAS Kawasan Besut melihat peningkatan undi pada semua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihanraya umum kali ke-15 yang lalu sebagai satu isyarat perubahan yang memihak kepada PAS dalam Pilihanraya Kecil (PRK) DUN Kuala Besut.

Yang DiPertua PAS Kawasan Besut Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad menyifatkan PRK Kuala Besut  adalah jauh berbeza dengan pilihanraya umum dan beberapa pilihanraya kecil yang lain kerana keputusan PKR Kuala Besut akan melihat satu perubahan dalam pentadbiran negeri Terengganu.

02 Julai 2013

Ustaz Wan Hassan 'Rehat dan Rawat' Di Hospital Dungun

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/rehat%20dan%20rawat%20wan%20hassan.jpgDUNGUN - Yang DiPertua PAS Kawasan Dungun YB Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly sedang berehat dan mendapat rawatan di hospital Dungun sejak dua hari lalu.

Sebelum itu, pada 28 Jun lalu, beliau mengadu 'keletihan' sekembalinya dari menghadiri satu program di Muar Johor dan mendapat rawatan pesakit  luar di hospital yang sama.

Cikgu Solah Rai Pesilat ' Aliff Baa' Yang Akan Tamat Latihan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/C%20Solah%20Silat%20Aliff%20Baa.jpgBESUT - Seramai 30 orang para pesilat muda dari pasukan seni silat 'Aliff Baa' di Kampung Pasir Badak, dekat sini, di raikan oleh Pengerusi Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) PAS Hulu Besut, Cikgu Shalahuddin Jaafar. 

Beliau yang dtemui skuad BO berkata, pihak MTD menghadiahkan baju-T kepada para pesilat sempena Majlis Tamat Latihan yang akan diadakan pada hari Selasa 2 Julai.

01 Julai 2013

PRK Kuala Besut; Jentera Sudah DiGerakkan, Tidak Timbul Soal Boikot

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/wahid%20pc%201%20julai.pngKUALA TERENGGANU - PAS Terengganu sedang membuat persiapan rapi bagi menghadapi pilihanraya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut termasuk mengenal pasti dan menyenarai pendek calon yang akan diumumkan dalam masa terdekat.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu antara nama yang dipertimbangkan adalah terdiri daripada anak tempatan dan menolak cadangan pihak media yang menyebut tentang Ustaz Azhar Idrus sebagai turut disebut-sebut untuk menjadi calon.

PRK Kuala Besut; Angin Perubahan 16 : 16

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/prkkb%2016.jpgKUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chukai Haji Hanafiah Mat berkata, Umno akan menghadapi kesukaran dalam pilihanraya kecil Dewan Undanga Negeri  Kuala Besut (PRK KB) kerana mendendangkan lagu lama, "isu pembangunan".

Beliau berkata, rakyat kini sudah cerdik dan sudah faham, sesiapa sahaja yang menjadi kerajaan akan melaksanakan pembangunan.

30 Jun 2013

Terima Kasih Wakil Rakyat PAS

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Raja%20Bahrin%20lawat%20cina%20mati.jpgKUALA TERENGGANU - Keluarga Tionghua mendiang Ng Kim Swee dan mendiang Low Teck Beng merakamkan ucapan terima kasih kepada wakil rakyat PAS yang melawat mayat mendiang di rumah mayat, Kampung Cina, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Mendiang Ng Kim Swee, 36, merupakan ahli parti DAP yang banyak membantu PAS dan Pakatan Rakyat menang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, yang lalu,  disahkan meninggal dunia akibat sakit jantung, meninggalkan seorang balunya, Ng Mei Fong, 35, serta tiga orang anak berusia tiga hingga 10 tahun.

Campurtangan Kuasa Besar, Rusia dan Amerika Akan Menghancurkan Syria

http://buletinonline.net/images/stories/aberita23/Abu%20Bakar%20Chik.JPGKUALA TERENGGANU - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dato' Ustaz Haji Abu Bakar Chik memberi amaran, campurtangan kuasa asing dalam konflik Syria akan tidak akan memberikan sebarang kebaikan malah akan menjadikan keadaan lebih buruk dan menghancurkan negara itu.

Beliau memetik Laporan Pertubuhan Keselamatan Global (Global Security Oragnisation) yang mengesahkan tindakan Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat (CIA) mula memindahkan senjata ke Jordan untuk disalurkan kepada kumpulan militan asing yang bertindak menentang rejim Bashar al-Assad.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...