27 November 2021

Jawatan Dipegang Tidak Kekal


KUALA TERENGGANU - Sesuatu jawatan yang dipegang itu tidak akan kekal selamanya dan sentiasa akan ada pembaharuan.

Kesatuan Umat Tunjang 'Keluarga Malaysia'


Oleh :  Ir. Ts. Hj. KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN

Penyatuan ummah yang diimpikan ialah perpaduan dalam kalangan umat Islam dan rakyat Malaysia yang bersifat majmuk, tidak ekstrem. Perpaduan yang berpegang kepada tasawwur Islam yang jelas, lebih luas dan memahami realiti semasa.

26 November 2021

MN Dan PN Jangan Berdilema


Demi agenda perpaduan umat yang sebenarnya, maka Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN) adalah laksana dua dalam sepasang yang tidak harus dipisahkan, sekiranya benar-benar berkonsepkan perpaduan umat dalam negara masyarakat majmuk yang ikhlas.

25 November 2021

PAS Lanjutan Perjuangan Orang Terdahulu

 

Oleh : YB Ustaz Mohd Nor Hamzah

Selamat Ulang Tahun ke-70 buat Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Hamas Hargai Keengganan Malaysia Membenarkan Pasukan Skuasy Israel

Abdul Latif Al-Qanoua

 Hamas menyatakan penghargaan pergerakan itu atas keengganan Malaysia membenarkan pasukan sukan Zionis ke wilayahnya untuk menyertai Kejohanan Skuasy Dunia.

70 Tahun PAS Kekal Utuh


Ahamdulillah, syukur kepada Allah SWT kerana dengan rahmat dan pertolongan dari-Nya PAS kekal utuh di tanah air ini. 

Penubuhan PAS Merubah Lanskap Siasah Negara


KUALA TERENGGANU - Kemunculan PAS dalam sejarah, merubah lanskap politik tanah air telah bermula semenjak 23 Ogos 1951.

24 November 2021

Pelbagai Pihak Sambut Baik Pelantikan Ustaz Husain


KUALA TERENGGANU  - Pelbagai pihak menyambut baik pelantikan semula Senator Dato’ Ustaz Husain Awam sebagai Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu.

Tujuh Dekad Perjuangan PAS Membimbing Umat


Oleh Dr Riduan Mohamad Nor.

Dunia Islam akan terus merakamkan jasa serta pengorbanan harakatul ummah dalam menggalang pelbagai usaha memelihara agama Islam, berjuang tanpa lelah menegakkan pemerintahan Islam, menentang kefasadan serta mencetak kader kader dakwah bagi kesinambungan perjuangan Islam. 

23 November 2021

Kebuluran Terus Meningkat Di Yaman

 

Program Makanan Sedunia (WFP) memberi amaran pada Ahad bahawa kelaparan semakin meningkat di seluruh Yaman yang dilanda perang di tengah-tengah kenaikan harga barang yang berterusan.

Tanpa Peduli Hak Kemanusiaan


Tindakan kerajaan United Kingdom menyenaraikan Hamas (gerakan Islam Palestin) sebagai pertubuhan pengganas menunjukkan betapa pengaruh Yahudi Zionis yang bertapak dalam kerajaannya. Pelaksanaan daripada inti pati perjanjian Balfour pada tahun 1917 yang sudah berlalu begitu lama masih dihidupkan lagi. Hal ini sekali gus menunjukkan betapa semangat penjajahan yang masih membara dalam kerajaan UK, khususnya terhadap Islam dan para penganutnya.

22 November 2021

PRU15: PAS Tetap Bincang Dengan Umno


PAS akan terus mengadakan perbincangan dengan UMNO berhubung kerjasama politik melalui Muafakat Nasional (MN) bagi mengelak pertembungan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) walaupun mereka tidak bersama di Melaka.

PAS Ziarah Keluarga Mangsa Kereta Terbakar

 

Oleh : Azizah Mahmood


KUALA TERENGGANU - Parti Islam SeMalaysia (PAS) sentiasa prihatin, segera menziarahi keluarga mangsa yang terlibat dengan kebakaran kereta untuk menyampaikan rasa simpati dan ucapan takziah.

21 November 2021

1,149 Kanak-Kanak Bawah Umur Palestin Ditahan Israel Tahun Ini

 


Tentera Israel telah menahan 1,149 kanak-kanak Palestin sejak awal tahun ini, menurut kumpulan hak asasi Palestin pada hari Sabtu.

Perjuangan Tidak Terhenti Di Sini

 

Assalamualaikum wbt

Saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada YB Zahari Khalil atas kemenangan dalam PRN Dun Durian Tunggal.Semoga dapat menjalankan amanah dan tanggungjawab untuk ke sejahteraan rakyat Durian Tunggal.

Kes Cerai Di Terengganu Menurun Tahun Ini

 


KUALA TERENGGANU: Kes perceraian melibatkan pasangan beragama Islam di Terengganu menurun kepada 1,753 pasangan, tahun ini berbanding 4,132 kes tahun sebelumnya.

Fenomena Jambatan Angkat Kembali!


KUALA TERENGGANU - Fenomena Jambatan Angkat (Drawbridge) kembali menjadi tarikan para pengunjung ke bandar raya Kuala Terengganu, yang kini kini pulih selepas negara membuka sempadan negeri.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...