28 Julai 2017

Islam dan Hukum Syarak Tidak Mengikat Mahkamah Sivil Dalam Isu Islam?

Keputusan Mahkamah Rayuan mengenai kesahan meletakkan bin bagi anak tidak sah taraf kepada bapa biologi anak tersebut menimbulkan polemik tentang sejauh mana Islam dan Hukum Syarak menjadi panduan dan mengikat sesuatu penghakiman di Mahkamah Sivil yang melibatkan isu-isu Hukum Syarak.

2. Umum mengetahui bahawa Perlembagaan Persekutuan meletakkan dalam Perkara Tiga bahawa Islam adalah Agama Persekutuan. Ia sepatutnya memberi maksud Islam menaungi dan menjadi rujukan utama segala tindak tanduk bernegara dan menaungi serta menjadi rujukan kepada segala peruntukan undang-undang negara. Tapi ternyata artikel itu belum diberikan hak tafsiran yang sepatutnya untuk mengikat segala penghakiman di Mahkamah Sivil dengan Islam.

Razif Beri Guru Sepasang ‘Kain Empat Musim’

Pendaftaran ‘online’ bagi menghadiri majlis sambutan hari guru dan hari raya sekolah-sekolah dalam daerah Kuala Nerus, menjadikan para guru hanya mendaftar tetapi sebahagiannya tidak menghadirkan diri.

Majlis yang diadakan di stadium tertutup Gong Badak itu menjadi medan memohon sokongan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman daripada sejumlah 2600 orangkeseluruhan pendidik termasuk yang tidak hadir.

Kelantan’s Public Caning Bill Finds Support In Shah Alam

KELANTAN’s move to allow shariah caning in public resonates with urban Muslims in Shah Alam, the capital of Malaysia’s richest state Selangor, whose Muslim-majority population mirrors Kota Bharu’s. Some even think the rest of the country should follow suit.

Interviews with Shah Alam residents found that several welcomed the Kelantan assembly’s passing of amendments to the state’s shariah Criminal Procedure Enactment 2002 (Amendment 2017) Bill on July 11 to allow for caning outside prison walls.

Israel Ambil Kesempatan Atas Kecelaruan Umat Islam

SETIU - Pelampau Yahudi dan tentera Israel mengambil kesempatan di atas kecelaruan negara-negara umat Islam di Asia Barat serta krisis terkini antara Arab Saudi dengan Qatar.

Justeru, kata Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Husain Awang tindakan pihak Israel menutup Masjid Al-Aqsa adalah sesuatu yang memalukan maruah umat Islam.

27 Julai 2017

Umat Islam Masuk Semula Al-Aqsa Selepas Israel Keluarkan Pengesan Logam

Pemimpin Islam di perkarangan Masjid al-Aqsa telah diberi membenarkan rakyat Palestin untuk masuk semula ke perkarangan dan masjid itu, selepas Israel menarik balik langkah-langkah keselamatan baru dan mengeluarkan alat pengesan logam.
Para pegawai pihak berkuasa Waqf Islam yang mentadbir tempat suci itu berkata pada hari Khamis, seluruh umat Islam harus meraikan kemenangan selepas Israel berundur, dan menyeru mereka untuk kembali bersembahyang dalam masjid.
Solat  pertama pertama dijangka dilakukan pada sekitar 13:00 GMT.

Pecutan Akhir Persiapan HARAP 3.7

Oleh : Khairul Nizam Abdullah

SETIU - Persiapan terakhir bagi menjayakan program Himpunan Harapan Semua (HARAP) - PGU 3.7 Setiu sedang rancak dijalankan, menjelang program pertama malam ini.

Para petugas menyiapkan kerja-kerja 'pecutan' akhir di tapak program bagi memastikan semuanya berjalan lancar.

Tidak Wajar Jual Plus Kepada Syarikat Milik Individu

Saya merujuk kepada suatu laporan oleh The Edge pada 24 Julai lalu yang menyatakan bahawa Tan Sri Abu Sahid Mohamad, pemilik Maju Holdings Sdn. Bhd. mahu mengambil alih syarikat pengendali konsesi lebuh raya PLUS Malaysia Bhd. dengan membeli 51% saham UEM Group Bhd. iaitu anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Bhd.

Laporan tersebut juga menyatakan bahawa TS Abu Sahid Mohamad turut berhasrat untuk membeli 49% lagi saham PLUS Malaysia Bhd. milik Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Laman BO Masih Dalam Penyelenggaraan

KUALA TERENGGANU - Laman sesawang rasmi PAS Terengganu www.buletinonline.net (BO) masih dalam penyelenggaraan ekoran masalah teknikal yang menyebabkan ia tidak boleh diakses.

Pengarah Lujnah Teknologi Maklumat (IT) PAS Terengganu Mohd Iszeham Ali berkata, pihak pengendali ‘pelayan’ (server) sedang berusaha sejak dua hari yang lalu bagi memulihkannya kembali.

HARAP 3.7; Para Petugas Bertungkus Lumus

SETIU - Para petugas masih bertungkus lumus untuk menjadikan HARAP 3.7 yang terakhir ini berlansung sepertima yang dirancang.

Setiausaha Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Batu Rakit Dzakaria Salleh berkata, persiapan semakin rancak sebelum tirai pembukaan program yang akan berlangsung malam ini.

“Para petugas memberikan tumpuan kepada kemasan akhir pentas utama, memasang hiasan dan kerja-kerja bekalan elektrik,

Jom Hadir Beramai-ramai Program Perantau Johor

Oleh : MNA

KUALA TERENGGANU - Persatuan Anak Terengganu Di Perantauan (Perantau) negeri Johor menyeru semua anak-anak Terengganu di negeri itu, hadir beramai-ramai pada porgram jamuan muhibbah dan dialog santai dengan pimpinan PAS.

PAS Terengganu Janji Beri Air Percuma 20 Meter Padu

KUALA TERENGGANU - PAS Terengganu berjanji akan memberi bekalan air percuma sebanyak 20 meter padu kepada golongan miskin dan berpendapatan rendah, sekiranya diberi mandat menjadi kerajaan.

Timbalan Pesuruhjaya III PAS Terengganu Haji Yahaya Ali berkata, dari segi perlembagaan persekutuan, urusan berkait dengan air ini adalah di bawah bidang kuasa negeri, yang mana kerajaan Terengganu boleh menguruskan sendiri air dan juga sumber hasilnya.

'Orang Lama' Besut Akan Jana Kemenangan

Oleh : M. Ariff

BESUT- PAS Kawasan Besut menyifatkan kesediaan ‘orang lama’ PAS bersama-sama dengan arus politik semasa merupakan suatu pembuktian dan komitmen yang sangat padu, yang akan menjana kemenangan pada pilihan raya umum (PRU) akan datang

 Yang Dipertuanya Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad berkata kehadiran ramai para generasi awal, adalah untuk melihat PAS kembali di persada politik tanah air.

26 Julai 2017

MCA Terengganu Terkejut Dari Tidur

Saya mengambil maklum berkenaan satu laporan akhbar mengenai komen atau kritikan oleh MCA Terengganu melalui Pengerusi Perhubunganya Dato’ Toh Chin Yaw terhadap surat terbuka tulisan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkenaan pelawaan Dato’ Seri bagi seluruh rakyat Malaysia menerima pendekatan menggunakan cara Islam dalam menangani jenayah rasuah mahupun jenayah-jenayah lain di Malaysia. Dengan penuh angkuh tetapi bodoh, Toh telah cuba menolak cadangan pendekatan itu dengan memberikan alasan-alasan lemah serta contoh-contoh yang salah.

Public Caning Detractors Hostile To Islamic Laws

The Federal Territories mufti has defended Kelantan’s move to implement Shariah caning in public, claiming the punishment was beneficial especially when performed in the open.

In a brief statement, mufti Datuk Zulkifli Mohamad also accused critics of Shariah caning as prejudiced against the Islamic criminal justice system, encouraging them to first gain full understanding from authoritative Islamic sources.

Pelobi Saudi Bayar Kempen Burukkan Qatar $ 138,000

Pelobi Arab Saudi di Amerika Syarikat telah melancarkan kempen iklan televisyen terhadap Qatar, dengan membayar $ 138,000 untuk tujuh kali siaran, setiap satu selama 30 saat.

Iklan TV itu telah dibeli oleh Jawatankuasa Hal Ehwal Perhubungan Awam Arab-Amerika (SAPRAC).

Ia mula ditayangkan di NBC-4 Washington DC, pada 23 Julai, menyatakan Qatar menyokong keganasan dan ketidakstabilan sekutu AS di rantau Teluk.

Fahami Isu Perumahan Felda Sebelum Percaya Janji Terbaharu Perdana Menteri

Ketika tempoh penggal pemerintahan kerajaan Barisan Nasional sudah hampir di penghujungnya sesi ini, sudah tentu Felda akan menjadi tumpuan utama Kerajaan. Insentif dan janji-janji menarik sudah tentunya  akan dilemparkan kepada warga peneroka Felda agar mereka terus kekal menjadi pengundi setia Barisan Nasional PRU-14 nanti.

Sebelum PRU-13 Kerajaan melemparkan janji manis akan menyediakan 20,000 unit PGBF dalam tempoh 5 tahun dengan peruntukan besar RM1.4 bilion. Maka janji ini memberi kesan pola undi kawasan Felda di 54 Parlimen. Hanya 6 kerusi parlimen sahaja terlepas ke parti pembangkang.

PAS Seberang Takir Sedia 'Berdepan' Dengan MB Terengganu

Oleh : Khairul Nizam Abdullah

KUALA NERUS - PAS Seberang Takir sudah bersedia sepenuhnya untuk berdepan dengan mana-mana calon Umno dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-14, termasuk Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Razif Abdul Rahman.

Pengarah Majlis Tindakan DUN tersebut, Ustaz Zakaria Dagang berkata, PAS telah memulakan kerja selepas berakhirnya PRU ke-13 yang lalu dengan mengadakan ‘post mortem’ bagi mengkaji segala kelemahan.

Ayuh Muslimat Bangkit! Sahut Semboyan ‘Perang’

Oleh : Noreni Abu Bakar

DUNGUN - Semboyan ‘perang’ pilihanraya umum kali ke-14 (PRU14) akan ditiup pada bila-bila masa sahaja, justeru itu muslimat harus bangkit dan ‘bingkas’ segera menyahut cabaran.

Oleh itu, Ketua Muslimat PAS Dungun, Hajah Khairiah Mokhti menyeru semua petugas ‘sayap kiri’ PAS itu, beramai-ramai menghadiri Himpunan Harapan Semua, PAS Ganti Umno (HARAP-PGU 3.7).

Ahli Politik Melayu Islam Perlu Fahami Akidah, Elak Kufur

KUALA TERENGGANU - Ahli politik dan pemimpin Melayu yang beragama Islam dinasihatkan agar belajar dan benar-benar memahami akidah, agar tidak mengungkapkan perkataan yang boleh membawa mereka terjebak dengan 'unsur-unsur' kufur.                      

Pensyarah Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Dr. Wan Adli Wan Ramli  berkata, walaupun untuk tujuan berdakwah, Islam mempunyai sempadan dan batas-batas iman.

25 Julai 2017

Unfair To Assume All 16-Year-Old Girls Not Ready For Marriage

It is unfair to assume that all 16-year old girls are immature and therefore not ready for marriage, the women’s wing of PAS has said.
Its chief Nuridah Mohd Salleh said the maturity of a person’s age cannot be used as a benchmark to get married.
“An age limit cannot be regarded as the main cause if a marriage falls apart,” Nuridah said in an article published in PAS’ official website yesterday.

Sukan Sea 2017 : Sebar Mesej Keamanan Dan Keselamatan Buat Al-Aqsa, Palestin

Masjid Al-Aqsa dan sekitarnya yang merupakan tapak suci milik umat Islam sedang berterusan menghadapi tekanan daripada Zionis yang membuka negara haram Yahudi di atas tanah milik Palestin.

Tindakan provokatif dan tidak menghormati perundangan antarabangsa ini sewajarnya mendapat respon daripada umat Islam di seluruh belahan dunia.

Pembangunan Bukan Atas Sentimen Politik

(Gambar - Janji lama BN Kelantan dikitar semula)

Rasanya Perdana Menteri dan Dato' Mustapha Mohamad tak perlu meletakkan syarat BN tawan Kelantan sebagai umpan untuk menawarkan pelbagai limpahan projek pembangunan kepada Kelantan.

Sehingga kedetik dan saat ini, Kelantan masih sebuah negeri dalam Persekutuan Malaysia. Orang Kelantan membayar pelbagai cukai dan hasil kepada Kerajaan Persekutuan. Orang Kelantan juga menyumbang pelbagai tenaga dan kepakaran untuk Kerajaan Persekutuan.

Seruan Selamatkan Al-Aqsa!

Berita terkini negara haram Israel sedang mengganas di Masjid Al-Aqsa dan sekitarnya, yang menjadi kiblat pertama umat Islam sebelum Ka’abah, tanah suci ketiga bagi umat Islam selepas Kota Suci Makkah dan Madinah, destinasi Israk Rasulullah S.A.W. dan bermulanya Mikraj apabila dijemput menjadi tetamu Allah. Peristiwa yang wajib diimani oleh umat Islam, kerana kisahnya dinyatakan oleh Al-Quran dan Hadis yang sahih lagi mutawatir.

Bumi dan sekelilingnya dinamakan bumi para anbia’ yang dimuliakan semuanya oleh umat Islam, Kristian dan Yahudi. Mengikut Islam bukan hanya Musa dan Isa sahaja yang disanjung. Maka, umat Islam menjadi pemegang amanah yang dapat memeliharanya dengan baik dan memberi hak kepada penganut semua agama yang memuliakannya, khususnya penganut Yahudi dan Kristian, sejak Islam membebaskannya daripada penjajahan Rom Byzantine yang menyekat pihak yang lain yang tidak seagama dan semazhab.

Bekas Perajurit Tak Percaya Janji Beri Tanah

KUALA TERENGGANU - Bekas-bekas anggota tentera Malaysia di negeri ini kurang yakin dengan janji Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Ahmad Razif Abdul Rahman, mahu memberikan tanah kepada rakyat.

Timbalan Pengerusi Kelab Veteran Komando Malaysia, Mohd Asli Yaakob berkata, janji yang sama pernah diucapkan oleh pendahulu Razif, Dato' Seri Ahmad Said sebelum ini.


Negara Haram Israel Tiada Hak Keatas Baitul Maqdis

Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menyifatkan negara haram Israel sebagai penjajah dan tidak mempunyai kuasa keatas Baitul Maqdis.

Badan Islam itu mengecam penutupan tempat suci tersebut dan pemasangan pengesan logam di pintu masjid oleh rejim Israel.

"Israel, sebagai kuasa penjajah, tidak mempunyai kuasa undang-undang kepada Jerusalem dan tempat-tempat Islam dan Kristian [di bandar itu]," menurut satu kenyataan yang dikeluarkan OIC semalam.

PAS Gesa Masalah Tekanan Bekalan Air Ditingkatkan Segera

KUALA TERENGGANU - PAS menggesa kerajaan negeri meningkatkan tekanan bekalan air dan memastikan pili bomba dalam kawasan bandar raya Kuala Teregganu dalam keadaan baik.

Yang DiPertuanya Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, kerugian akibat kejadian kebakaran yang sering berlaku di ibu negeri mungkin dapat dikurangkan sekiranya pihak Bomba dan Peneyelamat dapat memadamkan api dengan segera.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...