04 Mac 2017

Rasuah: Kit Siang Perlu Desak Guan Eng Bercuti

Gejala rasuah kelihatan semakin menjadi barah dalam negara mutakhir ini. Pemimpin politik yang menjadi dalang utama gejala rasuah ini merupakan punca utama barah ini sentiasa merebak di dalam masyarakat khususnya dalam kalangan kakitangan awam. Penyakit ini tidak dapat tidak mesti dihentikan serta merta jika kita ingin melihat ekonomi negara pulih dan rakyat hidup dalam keadaan makmur. . Namun ahli politik adalah kuncinya, bersih ahli politik, negara akan mencapai sifar rasuah.

Perbincangan Ilmu Dan Mahabbah Bersama Dr Asri

Perbincangan antara saya dan Dr Asri semalam di Kangar pada 3 mac 2017 berhubung pindaan Akta 355 merumuskan beberapa perkara:

Cadangan peningkatan hukuman kesalahan Syariah bersifat takzir kepada 30 tahun penjara dan 100 ribu denda tidak dipersetujui oleh beliau dengan alasan dan hujah tersendiri.

Pemuda PAS Cawangan Agih Petrol Percuma

Oleh : Suhaimi Taib

KUALA TERENGGANU - Pemuda PAS Cawangan Tok Ku Tuan Besar mengambil inisiatif mengagihkan 110 Liter minyak  petrol RON97 secara percuma kepada penduduk sekitar kampung berkenaan.

Menurut Ketua Pemuda Kuala Terenggan Mohd Azrin Mohd Aris, ia bertujuan meringankan beban kewangan menghadapi kos sara hidup semakin.

03 Mac 2017

Perumahan Generasi Kedua; PAS Gesa Kerajaan, Felda Tunaikan Janji

KUALA TERENGGANU - Pengerusi Hal Ehwal Felda PAS Pusat Naraza Muda menggesa kerajaan dan pihak berkuasa terbabit menunaikan janji dan menyegerakan pembinaan rumah Generasi Kedua Felda.

Beliau berkata Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi & Kepenggunaan Negeri Terengganu, Nawi Mohamad menyatakan sebanyak 1,507 unit rumah generasi kedua telah di tender.

Lapan Jenis Rezeki Dari Allah

1.Rezeki Yang Telah Dijamin.

‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).

Zakir Naik : Intelek Vs Ekstrem?

Oleh : Nasrudin bin Hassan

Zakir Naik dalam ceramahnya sentiasa mengemukakan hujah yang ilmiah dan rasional, tidak hanya berdasarkan sumber-Islam, beliau turut menghuraikan sesuatu perkara berdasarkan sumber agama lain bagi memahamkan pendengar terhadap keindahan Islam dan meyakinkan mereka bahawa Islam adalah agama yang sebenar. Intelek atau ekstrem?

Kerajaan Patut Kongsi Pendapatan Dengan Rakyat, Bukan Naikkan Harga Gula


Walaupun kenaikan harga gula pasir putih bertapis kasar pada Mac 2017 hanya 11 sen, lebih rendah berbanding kenaikan pada Januari, Julai dan Disember 2010 serta pada 2011, 2012 dan 2013 yang mencatatkan kenaikan antara 20 sen sehingga mencecah 34 sen sekilogram, namun mengambilkira nilai semasa pertukaran Ringgit berbanding US Dollar sekarang ini, ia adalah merupakan kenaikan tertinggi berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Israel Telah Mula Membahagikan Al-Aqsa

Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) memberi amaran, Israel telah mula membahagikan kompleks Masjid Al-Aqsa Baitulmuqaddis Timur dengan tujuan untuk mewujudkan ruang sembahan untuk agama Yahudi, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) memberi amaran Rabu.

"Penempatan sebuah bilik kaca di dalam halaman kompleks Masjid Al-Aqsa adalah langkah pertama ke arah pemisahan ruang masjid," kata wakil OIC di Palestin Ahmad al-Ruwaidhi, pada sidang akhbar pada hari Rabu.

02 Mac 2017

PAS Setiu Sambut Baik Lima Tawaran Awal PAS

SETIU - PAS Kawasan Setiu menyambut baik lima manifesto awal PAS Negeri untuk di berikan kepada rakyat sekiranya diberi mandat untuk memerintah negeri pada PRU 14 yang semakin hampir.

Yang Di Pertuanya, Ustaz Shaharizukirnain Abdul Kadir berkata kesemua lima tawaran manifesto awal itu menunjukkan bahawa PAS bersama merasai kehidupan rakyat yang semakin terdesak.

Bila Guru Kencing Berdiri, Anak Murid Kencing Berlari???

Oleh : Azizah Mahmood
Kenapa di sebut guru dalam perumpamaan ini? Ia adalah kerana keramatnya seorang insan bernama guru, yang disifatkan mempunyai ‘kuasa’ mengubah seseorang individu itu.

PAS Kuala Terengganu Prihatin Kesihatan Penduduk

Oleh Suhaimi Taib

KUALA TERENGGANU - PAS  Terengganu prihatin terhadap kesihatan rakyat negeri itu, sekaligus menawarkan bayaran hospital percuma kelas ketiga jika berjaya memerintah negeri itu selepas Pilihan raya Umum ke 14 (PRU 14) nanti.

Gula oh gula!

Oleh: Dr Azman Ibrahim

Harga gula naik lagi. JKKK duduk sembang dalam kedai kopi, kenaikan harga gula bagus untuk mengurangkan kencing manis. Walaupun dia sendiri minum kopi O lebih gula.

Nak buat macam mana. Perdana Menteri yang bawa hujah ni setiap kali harga gula naik. Yang di bawah ini macam burung kakak tua saja tukang ikut.

Mahkamah Mesir Jatuhkan Hukuman Keatas Anak Al-Qaradawi

Mahkamah Mesir pada Selasa telah menjatuhkan hukuman penjara kepada tiga orang, termasuk anak lelaki ulama Islam yang terkenal Yusuf al-Qaradawi, selama lima tahun kerana didakwa menyebarkan berita palsu, menurut sumber kehakiman tempatan.

Sisi Regime Punishes Jailed Muslim Brotherhood Spokesman Gehad El-Haddad After NYT Article

Dr Mona Imam said her son Gehad El-Haddad, jailed spokesman for the Muslim Brotherhood in Egypt, was thrown into a "disciplinary cell" in harsh junta Aqrab Prison after an article he wrote secretly was published by the New York Times. Dr Mona Imam held the prison administration, the prison service and the Interior Ministry fully responsible for the deterioration of her son's health, demanding her right to visit him in detention.

01 Mac 2017

Pemuda Perlu Kesedaran Politik

Oleh : Zainun Muhamad

KUALA NERUS - Pemuda juga perlu diberi kesedaran tentang politik semasa kerana ia berkait rapat dengan masa depan orang muda dan negara.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tunggal Dr. Alias Razak berkata, kecaknaan yang ditunjukan oleh pimimpin Pemuda PAS Terengganu dan Kawasan  Kuala Nerus dapat mengeratkan hubungan silaturrahim dikalangan anak-anak muda.

Two Felda Former Senior Officers Face Graft Charges Involving RM48m


Two Felda former senior officers were charged in the Sessions Court here today, with criminal breach of trust (CBT) and abetting involving about RM48 million, three years ago.
Felda former deputy director-general (Strategic Resource Management), Muhammad Sufi Mahbub, 53, faces two counts of CBT while Felda former director-general, Datuk Faizoull Ahmad, 57, faces two counts of abetting him.

Terus Berbicara Tentang Pindaan Akta 355

Sebagaimana saya tegaskan dalam banyak tulisan dan ucapan saya, meminda "Akta 355 Bidangkuasa Jenayah Mahkamah Syariah 1965" adalah kewajipan bersama seluruh umat Islam. Hal ini kerana Akta 355 sekarang menghalang beberapa kesalahan Syariah di Mahkamah Syariah di negeri-negeri daripada dihukum berdasarkan kehendak al-Quran dan Sunnah Nabi saw.

Kilang Memproses Ayam Daging TD Poultry Tutup?

Oleh : Suhaimi Taib

KUALA TERENGGANU - Benarkah kilang memproses ayam TD Poultry Sdn. Bhd. (TD Poultry) di kawasan Perindustrian Chendering Kuala Terengganu sudah tutup?

Setiap kali penulis lalu di hadapan kilang tersebut, pintu kilang tertutup rapat, tidak ada kelibat kakitangan berada di situ.

1,500 Kanak-kanak Menjadi Tentera Dalam Perang Yaman

Hampir 1,500 kanak-kanak telah diambil oleh pihak berperang di Yaman, kebanyakannya oleh pemberontak Syiah Huthi, sejak Mac 2015, PBB berkata pada hari Selasa.

"Perangkaan yang mungkin lebih tinggi kerana kebanyakan keluarga tidak bersedia untuk bercakap mengenai pengambilan anak-anak mereka, kerana takut tindakan balas," katanya.

PAS Pulau Pinang Komited Bantu SPRM Cegah Rasuah

Oleh : Afnan Hamimi Taib Azamudden

Bagi merealisasikan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang digagaskan oleh PAS Pusat, Badan Perhubungan PAS Negeri Pulau Pinang dalam lawatan kerjanya ke Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) P. Pinang pada 28 Februari 2017 menyatakan komitmen untuk bersama-sama SPRM bagi mencegah perbuatan rasuah terutamanya dikalangan ahli politik.

Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera

Manifesto Awal PAS Terengganu 'Gerunkan' Musuh

KUALA TERENGGANU - Komitmen dan persiapan PAS Terengganu bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, cukup menyakinkan  apabila mengumumkan lima manifesto awalnya.

Jelas sekali, ia telah menggerunkan 'musuh' apabila  Pesuruhjayanya, Ustaz Satiful Bahri Mamat turut melancarkan janji pilihan raya dengan tema 'Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera',

28 Februari 2017

BN Cuba Sisihkan Melayu Islam Jadi Penghuni Bandar

Oleh : Suhaimi Taib

KUALA TERENGGANU - Projek ‘By-Pass’ Kuala Terengganu menghasilkan resolusi bahawa penduduk dihalang untuk naik taraf status tanah kampung kepada tanah bangunan.

(Gambar - warawan sedang menemubual penduduk yang terlibat dengan pengambilan tanah untuk prohek KT By-Pass)

Kasih Beputik Di HARAP-PGU 3.5

Oleh : Khairul Nizam Abdullah

Program Himpunan Harapan Semua-PAS ganti Umno (HARAP-PGU) 3.5 yang berlangsung di bumi Besut 23-25 Febuari lalu meninggalkan seribu kenangan buat diriku ....

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...