26 September 2009

Apa dah jadi dengan Jerteh SouqBekas Menteri Besar Dato' Seri Idirs Jusoh pernah berkata Jerteh Souq akan siap pada 2010 sebagaimana laporan akhbar dibawah;


Jertih Souq Dijangka Siap Menjelang 2010


JERTIH, 7 Mac (Bernama) -- Lebih 300 peniaga kecil bumiputera di sini bakal menjalankan perniagaan dalam suasana kondusif apabila projek Jertih Souq, sebuah pusat perdagangan baru siap menjelang 2010, kata Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh.


Katanya projek bernilai RM70 juta itu dapat menempatkan perniagaan barangan basah dan kering di pasar serba moden serta menjadikan bandar Jerteh sebagai pusat pertumbuhan ekonomi yang baru di utara Terengganu.


"Sebelum ini ,para peniaga di pasar Jertih bukan sahaja menghadapi pelbagai masalah seperti bumbung bocor, bau busuk dan ruang niaga yang sempit menyebabkan pengguna beralih ke tempat lain," katanya semasa melawat pasar Jertih di sini hari ini.


Beliau, yang akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih pada pilihan raya umum esok, melawat pasar tersebut bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Abdullah Md Zin, yang juga akan mempertahankan kerusi Parlimen Besut.


Idris berkata pembangunan Jertih Souq meliputi pembinaan infrastruktur secara bersepadu yang membabitkan kawasan sepanjang 700 meter dari Kampung Balik Bukit melalui pesisir Sungai Jerteh sehingga ke Masjid Hadhari di bandar berkenaan.


"Jertih Souq itu akan dibina dalam dua fasa. Fasa pertama yang telah bermula pertengahan tahun lepas dijangka siap akhir tahun ini manakala fasa kedua dijangka selesai pada penghujung 2010," katanya.


Beliau berkata projek fasa pertama membabitkan pembinaan terminal bas dan kereta sewa yang moden serta lot kedai yang dibina berkonsepkan bazar di samping taman dan medan selera bertaraf empat bintang.


Manakala fasa kedua pula membabitkan, antaranya, pembinaan hotel bertaraf empat bintang, dewan besar dan teater serta gelanggang sukan boling dan futsal, katanya.


Perkataan "Souq" diambil daripada perkataan Parsi yang membawa maksud "deretan kedai-kedai kecil", sesuai dengan konsep pembinaan pusat perdagangan tersebut.


-- BERNAMA


Idris juga pernah membeli rakyat dengan menjual 'idea'nya melalui laporan akhbar dibawah;

Jerteh Souq Mesra Alam

STATUS bandar Jertih di utara Terengganu, yang dianggap sebuah pekan lama dijangka berubah wajah apabila proses pembangunan bandar itu menerusi ‘Projek Jertih Souq’ tidak lama lagi.

Jertih Souq atau ‘Pasar Jertih’ bakal berubah wajah apabila landskap bandar itu berkonsepkan pembangunan mesra alam.


Pembangunan Jertih Souq dirancang dalam dua fasa mulai tahun 2006 dan dijangka siap akhir tahun depan bagi memberi imej baru kepada pusat perdagangan dan kewangan daerah Besut, Terengganu.

Pembinaan bandar baru itu yang diilhamkan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh, akan menjadi daya tarikan baru kepada penduduk daerah Besut dan pintu masuk utama ke Terengganu dari utara.

Pelbagai kemudahan termasuk hotel, taman bandar, medan makan, bazar, pasar utama, 400 unit pusat pameran dan perniagaan, terminal bas dan kereta sewa serta 1,200 petak tempat letak kereta akan disediakan.

Pembangunan semula di kawasan lapan hektar itu akan menjadi bandar Jertih antara bandar serba moden di negeri ini.

Pembinaan Jertih Souq yang tidak mengabaikan keindahan alam semula jadi berhampiran seperti sungai dan kampung tradisional dijangka menjadi daya tarikan pelancong.

Malah, keunikan bandar ini akan lebih terserlah dengan Masjid Hadhari di pinggir Sungai Besut yang bersambung dengan kawasan pembangunan Jertih Souq.

Reka bentuk bangunan berasaskan tradisi dan seni bina Islam akan memberi lebih perhatian kepada pencinta seni bina apabila hampir keseluruhan premis baru dibina berkonsepkan seni bina Melayu dan Islam.- HMetro


Namun apa dah jadi dengan Jerteh Souq sekarang ???24 September 2009

Majlis Sempena Eidul Fitri 1430

Perjuangan Masa Depan Yang Lebih Mencabar


- PAS Terengganu menerima 'Padah' Kerana Menobatkan Islam

Batu Burok, KUALA TERENGGANU - Ukuran sifat taqwa kepada orang-orang Islam yang menunaikan puasa Ramadhan adalah sejauh mana
http://www.buletinonline.net/images/stories/EidulFitri/EidulFitriPerantau14305.JPGtanggungjawab menegakkan al-Quran dilaksanakan dalam kehidupan mereka.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata demikian ketika merumuskan ucaputamanya di Majlis Ijtima’ EdiulFitri PAS Terengganu bersama Perantau yang diadakan di Kuala Ibai disini semalam.

Menurutnya, PAS Terengganu telah berjaya menegakkan al-Quran dalam masa pemerintahannya diantara 1999 hingga 2004, dengan menabalkan Islam.

Katanya, melalui majoriti dua pertiga, PAS telah mewajibkan didalam perlembagaan undang-undang (tubuh) negeri Terengganu; al-Quran, Hadis, Ijma’ dan Qias sebagai undang-undang tertinggi.

”Di Terengganu kita meluluskan undang-undang Islam, undang-undang Terengganu di gazetkan, Tuanku (Sultan) kita sign (tandatangan) dan digazetkan (sebagai) undang-undang, barangkali ramai orang yang tidak sedar,”jelasnya.

Katanya, oleh kerana kerajaan PAS Terengganu telah meletakkan asas Islam yang kuat, satu operasi luar biasa telah dibuat untuk menumbangkan PAS Terengganu.

http://www.buletinonline.net/images/stories/EidulFitri/EidulFitriPerantau143010.JPGPada pilihanraya umum 2004, katanya, ada perkara yang tidak kena berlaku, dimana jumlah pengundi di Terengganu melebihi separuh jumlah keseluruhan rakyat Terengganu dan peratus keluar mengundi adalah sangat luar biasa.

”walaupun peratus undi rakyat Terengganu turun 2%, kita kalah (di Terengganu), di Kelantan (undi)  kita turun 5 – 6%  (tetapi) kita boleh bertahan,

”(jumlah) pengundi melebihi 50% (rakyat Terengganu), pengundi seramai 520,000 dan (jumlah) rakyat Terengganu 1 juta,

”dan peratus (keluar) mengundi di negeri lain antara 70 hingga 80%, pengundi (keluar mengundi) di negeri Terengganu 85 % ke atas, ada yang 89% dan ada yang 90% lebih, mengatasi (jumlah keluar mengundi) di negara-negara maju,”terangnya.

Katanya kejayaan tersebut meletakkan ’satu batu penanda’ yang sangat kuat, walaupun terpaksa PAS Terengganu terpaksa ’menerima padah’ didunia.

Justeru, katanya, perjuangan menghadapi cabaran masa depan adalah lebih besar, tanggungjawab yang perlu dipikul bukan hanya oleh pemimpin PAS, namun kepada semua orang Islam


Angin Perubahan PRK Bagan Pinang; Anggota Tentera Bersedia

-Kenyataan Timbalan Menteri Pertahanan adalah satu ugutan
Tepoh, KUALA NERUS
– Angin perubahan sedang berlaku dikalangan anggota tentera dan mula bertiup dari Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PULADA) Kem Sirusa,

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita10/uabc.jpgdalam kawasan Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang.

Menurut Ahli Jawatankuasa Pilihanraya PAS, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik yakin PAS mempunyai peluang yang cerah dalam Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang.

”Kita kalah 2,333 dan ada disana undi pos 5,000 orang, tetapi sebenarnya tidak mustahil kita boleh menang, kerana (pilihanraya umum) yang lepas kita dapat seribu lebih undi pos,


”pekerja (pilihanraya) kita (PAS) dah mula pergi kempen dekat pagar (kem) askar (tentera) sekarang, dan saya mendapat maklumat, memang askar-askar bersedia untuk membuat perubahan,”katanya ketika berucap dalam majlis Sambutan Eidul Fitri Alumni Pelajar Maahad Tahfidz Wal Tarbiyah di sini, semalam
.

Ketika ditemui selepas majlis tersebut, beliau berkata, keadaan kemudahan kehidupan dan prasarana dalam Kem Sirusa amat tidak memuaskan.

Katanya, hasrat ’mahu berubah’ sebahagian tentera dalam DUN Bagan Pinang telah disampaikan kepada PAS oleh para tentera diseluruh negara.

”Kemudahan dan prasarana untuk kehidupan askar yang ada di Kem Sirusa, memang tidak memuaskan (dan) itu (berlaku) sekian lama,

”maklumat ini kita perolehi dari kawan-kawan askar, yang ada diseluruh Malaysia memberitahu kepada kita tentang sebahagian daripada askar didalam kawasan Bagan Pinang ini mahu membuat perubahan,”ujarnya.

Katanya, beliau mendapat jaminan dari bekas-bekas pegawai tentera memberikan kerjasama kepada PAS bahkan mereka kini sedang berusaha bertungkus lumus, menggerakkan kempen di DUN Bagan Pinang.

Menurutnya, peluang PAS bagi menawan DUN tersebut dalam pilihanraya kecil kali ini cerah kerana PAS telah mempunyai asas sokongan sebanyak 20 hingga 25 peratus, melebihi seribu undi pada pilihanraya umum lalu.

Beliau menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad yang berkata, parti politik tidak dibenarkan berkempen dalam kem tentera sebagai sesuatu yang bercanggah dengan perlembagaan negara dan peraturan pilihnraya, bahkan boleh dianggap sebagai satu ugutan yang tidak patut dipatuhi.

”Tidak ada dalam perlembagaan atau dalam mana-mana undang-undang dalam negara kita, pengundi tidak boleh mendengar apa-apa pendapat atau kempen,

”arahan itu sebenarnya bercanggah dengan perlembagaan bahkan tidak ada dalam peraturan pilihanraya,

”Jadi kalau ada arahan sebegitu, makna arahan itu tidak patut dipatuhi, bukan sahaja melanggar etika tetapi melanggar peraturan dan boleh dianggap sebagai ugutan,”jelasnya.

Tegasnya, PAS akan terus berkempen dalam kem tentera kerana ia tidak akan menggugat keselamatan dan menurutnya ’track record’ PAS dalam kempen pilihanraya sebelum ini adalah bersih.
.

Sambutan Eidul Fitri 1430

Ribuan Hadir Rumah Terbuka Presiden


Rhusila, MARANG
- Sambutan Idulfitri serta rumah terbuka Presiden PAS sederhana tetapi meriah meski pun Negara dalam situasi penularan wabak H1N1.
Seawal jam 8.00 pagi ribuan masyarakat umat Islam membanjiri Masjid Rusila Marang 

http://www.buletinonline.net/images/stories/EidulFitri/TGEid1.JPGbagi menunaikan solat sunat hari raya tersebut.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika menyampaikan khutbah solat sunat idulfitri mengingatkan umat tentang kewajipan menegakkan Islam dengan tugas berat menegakkan hukum syariat mengikut al-Quran melalui jihad dijalanNya

“Kita diwajibkan oleh Allah SWT menegakkan Islam dan kita ditugaskan menegakkan hukum syariat ikut al-Quran dan berjihad dijalan Allah Ta’ala.
.
“Tanggungjawab kita untuk menegakkan Islam dengan memenangkan Islam dalam apa keadaan sekali pun (pejuangan),” tegasnya.

Menurutnya, kemenangan telah diberikan oleh Allah SWT kepada golongan yang sabar dalam perjuangan Islam.

Pada majlis sambutan rumah terbuka tersebut hadir sama bekas pegawai kewangan kerajaan negeri Terengganu, Dato’ Ibrahim A.Rahman, Pengerusi DAP Terengganu, Encik Ng Chai Hing serta ribuan rakyatSambutan 1 Syawal di Pinang Merah Tetap Meriah

Paka, DUNGUN – Timbalan Pesuruhjaya 3 PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahari Mamat merayakan 1 Syawal bersama anak qaryah Pinang Merah dan warga DUN Paka di Markaz Tarbiyyah Islamiyyah Darul Bayan, disini, hari ini.

http://www.buletinonline.net/images/stories/EidulFitri/raya_dewan.jpgSejurus selepas solat sunat Eidul Fitri, ratusan jamaah mengambil peluang bertemu dan bertanya khabar serta mengucapkan salam antara satu sama lain.

Selaku imam dan khatib, Ustaz Satiful menjadi tumpuan, lebih 500 jamaah termasuk anak-anak qaryah yang bekerja diperantauan, tidak melepaskan peluang bersalaman dengan beliau.


Turut memeriahkan suasana adalah anak-anak kecil yang hadir mengikuti ibu bapa mereka, apa lagi yang lebih menggembirakan bagi mereka dipagi lebaran seperti hari ini selain dari menerima ‘habuan’ duit raya.

Acara ‘menyampaikan sumbangan’ duit raya memang menjadi rutin, bagi perjumpaan setahun sekali itu, tanpa di arahkan anak-anak kecil berdiri didalam saf menunggu giliran masing-masing, menerimanya dari Ustaz Satiful sendiri.

Sementara itu, hidangan "GearBox" masak asam pedas dan mee udang ala Kuala Sepetang menjadi menu utama bagi menjamu selera. Namun begitu, hidangan satay tetap menjadi "buruan".

http://www.buletinonline.net/images/stories/EidulFitri/duitraya.jpgSebelum itu, dalam khutbah yang disampaikan, Ustaz Satiful memberikan peringatan kepada seluruh umat Islam agar terus berpegang teguh dengan Islam dan beristiqamah dalam perjuangan menegakkan Islam.

”Apabila meninggalkan Islam dan perjuangan Islam, (sesungguhnya) bala dari Allah SWT yang menimpa tidak akan memilih siapa, malahan akan "menyapa" kesemua manusia,

"penularan wabak penyakit yang melanda negara mutakhir ini, adalah hasil akibat keangkuhan dan kesombongan pemimpin yang berdolak dalik, malah mempersendakan hukum Islam,

”mereka takut akan di"cop" oleh dunia, bahawa negara Malaysia mengamalkan hukuman syariah Islam, tetapi (meraka) tidak gentar dengan ancaman Allah SWT terhadap mereka yang melanggar syariatNya,”tegas Ustaz Satiful.

Menurutnya, itulah antara sifat ’pemimpin yang bertopengkan Islam’ untuk kepentingan mempertahankan pangkat dan kuasa semata-mata.

Sambutan 1 Syawal di Pinang Merah tetap meriah, walaupun hanya baru beberapa hari berlalu, kejadian lemas yang berlaku pada bulan Ramdhan telah meragut 3 orang kanak-kanak, termasuk anak Ustaz Satiful sendiri.

”Sisters In Islam” Agen Kepada Musuh Islam – Ketua Dewan Ulamak PAS


Manir, HULU TERENGGANU
- " 'Sisters In Islam' ni menjadi agen, agen musuh Islam di peringkat antarabangsa. Kan musuh Islam itu bergerak di peringkat antarabangsa. Tiap-tiap negara ada agen dia (musuh Islam). Apa saja Islam, bunyi Islam dia tentang,
http://www.buletinonline.net/images/stories/EidulFitri/uhteidulfitri2.JPG"Cuba tanya ’Sisters In Islam’ kenapa dia tidak menentang lain-lain undang-undang, lain-lain hukuman?,

"Kenapa dia (SIS), kalau orang yang minum arak kalau didenda RM2000.00,  dia tak tentang (menentang)? Kenapa kalau orang mencuri kalau kena dua tahun penjara dia tak tentang? Tapi bila dikenakan hukuman iku Islam dia tentang, maknaya dia tentang Islam !,"
kata Ketua Dewan Ulamak PAS Dato' Ustaz Harun Taib ketika ditemui selepas Solat Sunat Eidul Fitri, di Markaz Tabiyah PAS Kubang Lembek, Manir, disini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas isu hukuman rotan yang dikenakan keatas bekas jururawat yang menjadi model sambilan,  Kartika Sari Dewi Shukarno.

Di bawah dipaparkan kenyataan Penuh Dato' Ustaz Harun Taib;

Kenyataan Penuh Ketua Dewan Ulamak PAS, Dato’ Ustaz Harun Taib berkaitan tindakan ’Sisters In Islam’ dalam Isu Hukuman Rotan keatas Kartika Sari Dewi Shukarno
___________________________________________________________________________________________________________________

Dalam dunia ini tidak ada benda yang dikatakan tidak salah semuanya dan benar semuanya, maknanya ada kewajipan dan ada hak, oleh sebab itu dalam sesebuah negara itu, dia (negara itu) ada undang-undangnya, kalau disebut dari sudut sesebuah negara.

Kalau kita pergi ke England atau United Kingdom pun dia ada undang-undangnya, sesiapa yang duduk dalam negera itu maka dia kena ikut undang-undang,  di Anerika Syarikat pun begitu di Australia pun begitu, orang mari Malaysia pun mesti ada undang-undang. Semua orang yang bersedia untuk duduk (dan tinggal) dalam negara itu, atau ziarah ke negara itu dia bersedia tunduk dan patuh kepada negra itu. 

Jadi undang-undang yang dikenakan kepada Kartika itu adalah satu undang-undang yang sudah diketahui umum, maknanya dalam masyarakat Islam macam Malaysia, maknanya tidak payah mengaji (belajar) orang tahu arak tak boleh. Arak tak boleh, zina tak boleh, mencuri tak boleh, merompak tak boleh, itu orang panggil ”maklum minaddin bi darurat”- semua orang Islam tahu.

Cuma setiap kesalahan itu ada hukumannya (dan) hukuman itu sudah dimaklumkan. Dalam tiap-tiap negri di malaysia ini, enakmen itu dan kesalahan arak ini ada, jadi kepada perempuan itu (Kartika), dia tidak kritik undang-undang ini, dia tahu dia buat salah, sebagaimana kalau dia buat salah yang lain pun dia kena hukum juga. Kalau orang buah salah (kesalahan) jalan raya dia kena denda juga, tak bolehlah kalau kesalahan jalanraya dia kena denda, dia kata eh....zalim, tapi tak ada orang kata zalim.

Ini undang-undang tentang arak, dia tahu dia tak boleh minum arak, salah disudut undang-undang tapi dia minum, dia tahu, dia sedar, ini kena hukum dan dia rela kena hukum, dimana zalimnya? Kalau dia tak rela, dia tak setuju, dia bantah, mungkin boleh di panggil zalim, tapi tidak ada kesalahan atas dunia ini yang tidak ada hukuman!

Soalan; Jadi kita nak katakan tindakan ’Sisters In Islam’ itu apa dia ?

Dia (SIS) ni menjadi agen, agen musuh Islam di peringkat antarabangsa. Kan musuh Islam itu bergerak di peringkat antarabangsa. Tiap-tiap negara ada agen dia (musuh Islam). Apa saja Islam, bunyi Islam dia tentang. Cuba tanya ’Sisters In Islam’ kenapa dia tidak menentang lain-lain undang-undang, lain-lain hukuman?

Kenapa dia (SIS), kalau orang yang minum arak kalau didenda RM2000.00,  dia tak tentang (menentang)? Kenapa kalau orang mencuri kalau kena dua tahun penjara dia tak tentang?
Tapi bila dikenakan hukuman iku Islam dia tentang, maknaya dia tentang Islam !


Ustaz Harun Ucap Tahniah Kepada Kartika

Manir, HULU TERENGGANU - Ketua Dewan Ulama PAS, Dato’ Harun Taib mengucapkan tahniah syabas kepada Kartika, kerana redha menerima hukuman sebatan yang dijatuhkan keatasnya akibat kesalahan meminum arak.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita10/uhteidulfitri3.JPGBeliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengimamkan solat sunat Eidul Fitri di Markaz tarbiyah PAS Kubang Lembek, Manir, dekat sini hari ini.

”Kita ucap tahniah, kepada orang seperti Kartika, dan Kartika bukan orang yang pertama, tapi zaman RasuluLlah pun (sudah) ada, sepasang lelaki perempuan berzina tapi dia tidak dapat ditangkap,”ujarnya.

Katanya walau bagaimana pun si Lelaki telah bertemu RasuluLlah dan dia tahu dia bersalah dan mahu membersihkan dirinya.

Ustaz Harun yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata demikian ketika diminta mengulas berkaitan isu Kartika yang redha menerima hukuman sebat yang telah diputuskan keatasnya.

Bagaimana pun, beliau menyelar tindakan ’Sisters In Islam’ yang mencabar keputusan tersebut, kononnya mendakwa ia adalah sesuatu yang zalim.

”Kartika tak apa-apa, orang lain pula yang kata zalim,”selar Ustaz Harun.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...