01 November 2014

‘Street Dakwah’; Tautan Pemuda-Pemudi Dengan Islam dan Isu Semasa


sd9 (2)KUALA TERENGGANU – PAS membina jambatan dengan menganjurkan program tautan (engagement) antara parti itu, bersama pemuda dan pemudi Islam di kawasan bandaraya Kuala Terengganu.
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT), Ustaz Kamaruzzaman Abdullah berkata, melalui Lujnah Dakwah dengan kerjasama Ameerah dan Alternative Riding Club (ARC) Negeri Terengganu telah menganjurkan satu program yang dinamakan ‘Street Dakwah’.

31 Oktober 2014

ADUN Ziarah Mangsa Kebakaran Angkara Anak Sendiri


IMG-20141028-WA0070MARANG – Kebiasaannya kita mendengar kejadian rumah terbakar berpunca dari bencana seperti dipanah petir, litar pintas atau terlupa mematikan api di dapur, tetapi kali ini lain pulak ceritanya.
Sebuah rumah telah dibakar anak kandungnya sendiri, dan itulah nasib yang menimpa Masitah Muda 58 tahun yang bukan sahaja telah kehilangan rumahnya malah turut mengalami kerugian yang dianggarkan lebih RM100 ribu.

30 Oktober 2014

‘We Care’ Marang Anjur ‘Masak Dari Hati, Masak Dengan Iman’


IMG-20141029-WA0060Melalui masakan, ukhuwwah dan budaya dapat disatukan. Walaupun memasak tidak mengira jantina, sudah pasti kaum wanita tidak dapat lari dari tugas hakiki mempunyai kemahiran di dapur bagi menambat hati suami dan keluarga.
Tahniah diucapkan kepada NGO wanita, WeCare Marang yang gigih menjayakan program Hi-Tea bersama selebriti TV, Chef Amar di Terengganu Equestrian Resort (TER) pada 25 Oktober yang lepas. Selebriti yang dikenali dengan tagline “Masak dari hati, masak dengan iman” ini turut berkongsi cara memasak Nasi Kabsah kepada lebih 200 orang peserta yang hadir tersebut.

29 Oktober 2014

Hudud Mendidik Masyarakat


ustaz hadi seminar huduKUALA TERENGGANU – PAS menegaskan pelaksanaan hukuman syariat seperti hudud dan qisas dalam Islam adalah yang terbaik bagi mendidik masyarakat terutama di kalangan penjenayahnya.
Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata Islam merupakan agama yang lengkap dan sempurna serta merangkumi segala kehidupan manusia.


28 Oktober 2014

Ahli PAS Berpegang Kepada Prinsip dan Dasar Parti


IMG-20141025-WA0042 (2)BESUT – Konvensyen yang diadakan pada Sabtu lalu disifatkan menjadi medan terbaik bagi penyatuan pemikiran dan tindakan ahli-ahli PAS Kawasan Besut.
Menurut Yang DiPertuanya, Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad, hasrat dari penganjuran Konvensyen itu berjaya berjaya dicapai kerana ahli-ahli berpegang kepada prinsip PAS.


27 Oktober 2014

Empat Halangan Perlaksanaan Undang-undang Syariah di Negeri Terengganu


IMG-20141026-WA0074KUALA TERENGGANU – Mantan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Alam Sekitar kerajaan, Dato’ Wan Mutalib Embong menegaskan, empat perkara yang menghalang EnakmenKanun Jenayah Syariah (EKJS) dilaksanakan di negeri Terengganu.
Beliau berkata, halangan tersebut akan kekal sebagai halangan jika tiada keazaman politik yang jitu dan usaha berterusan dalam melaksanakan EKJS Terengganu ini.

26 Oktober 2014

YB CAKNA: Interaksi Berterusan Dengan Masyarakat

Oleh: Najmiah Kassim
YB Cakna Bukit Tunggal2KUALA NERUS – Mengenali, mendengar, memahami dan menyelami masalah adalah asas kepada objektif program YB CAKNA (Cakna), satu program berterusan meneguhkan interaksi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tunggal dengan masyarakat.

YB Dr. Alias Razak berkata selain tujuan untuk membantu kesusahan yang dialami, program Cakna mengeratkan silaturRahim antara pemimpin dengan rakyat.

Pendidikan Menghancurkan Kejahilan

KUALA NERUS – Parti Islam SeMalaysia (PAS) amat mengambil berat soal pendidikan dan tarbiyah bagi membina manusia serta menghancurkan jahiliah.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata perjuangan Islam PAS bagi membina generasi manusia yang mengikut kehendak Allah SWT.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...