14 Ogos 2020

Kematian Esam Eryan Lengkapkan Kezaliman Sisi

Oleh: Dr Riduan ohamad Nor

Gerakan Islam ini menoreh sejarah panjang ummat, berakar dan meranum dengan amal tarbawi serta dibaja dengan darah para syuhada dalam tempoh lebih sembilan dekad. Ikhwanul Muslimin yang tumbuh empat tahun selepas kejatuhan Khilafah Uthmaniah ini begitu fenomenal dan dekat dihati para pejuang Islam kontemporari. Bohong jika dunia Islam zaman moden tidak tersentuh dengan seruan dan fikrah mereka untuk menjulang kembali agama Allah. Kajian akademik oleh sarjana Barat dan Timur mengesahkan jasa bakti harakatul ummah ini disepanjang keberadaannya dimedan dakwah,tarbiah dan siasah.

13 Ogos 2020

Tahniah Kerajaan PAS Terengganu

KUALA TERENGGANU - Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu (DMPNT) menzahirkan penghargaan dan mengucapkan syabas kepada Kerajaan Negeri, dengan penubuhan Urus Setia Wanita Terengganu melalui portfolio Pembangunan Wanita dan Keluarga.

12 Ogos 2020

ADUN Kemasik Minta Polis Siasat

Oleh KAM

KUALA TERENGGANU: 12 Ogos - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili, tampil membuat laporan polis berkait dakwaan rasuah RM500,000 yang ditular di media sosial.

Wahid Terkejut Ahmad Said Tuduh Tanpa Bukti

KUALA TERENGGANU – PAS menegaskan pelbagai tuduhan terhadap kerajaan negeri tanpa sebarang bukti, tidak dapat diterima oleh rakyat negeri ini.

PAS Laksana Manifesto Lebih Daripada Yang DiJanjikan

 Oleh : Nooreni Abu Bakar 

KUALA TERENGGANU - Hampir semua yang dijanjikan di dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) yang lalu telah ditunaikan malah pelaksanaannya melebihi daripada apa yang sepatutnya. 

11 Ogos 2020

PRU15 : Muslimat Perkasakan Cawangan

Oleh : Nooreni Abu Bakar 

KUALA TERENGGANU - Muslimat mesti memperkasakan pentadbiran di setiap cawangan bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Berita Ringkas Sidang DUN Terengganu

Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Terengganu Keempat Belas (Sidang DUN) bermala semalam dan akan berlangsung selama tiga hari sehingga 12 Ogos.

Orang Ramai Tidak Perlu Bimbang

Orang ramai tidak perlu bimbang kerana Asap debu gunung berapi dijangka tidak akan menjejaskan kualiti udara di negara kita.

10 Ogos 2020

UAI, Exco dan Maidam diheret demi LGE

Ada isu tauliah yang dibisingkan dalam media sosial beberapa hari lalu. Ia berkenaan kononnya Ustaz Azhar Idrus, tidak diberikan tauliah sehingga kini untuk mengajar agama di Terengganu. Bagi yang tidak faham, akan terus bersilat jari menyalahkan Exco Agama kerana tidak memberikan tauliah kepada maestro dakwah negara itu. Alhamdulillah ramai yang faham bukan Exco yang meluluskannya.

Memahami Makna Haji Dan Hijrah Yang Sebenar

 Sempena dua peristiwa besar dalam Islam iaitu haji dan hijrah yang diambil perkataannya daripada bahasa al-Quran bagi mendapatkan maksud yang sebenar dan tepat mengikut perspektif Islam, maka suatu perkara yang perlu difahami bahawa salah satu daripada mukjizat bahasa al-Quran ialah terdapat banyak perkataan yang tidak mampu diterjemah dengan bahasa lain.

 Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Ulama dan agamawan Tanah Melayu yang berhimpun di Gunung Semanggol telah mengasaskan Hizbul Muslimin pada mac 1948, namun umur parti Islam pertama ini  sangat singkat dengan pengenalan Ordinan Darurat pada Jun 1948. British dalam mengekang kemaraan komunisme juga sekaligus mematikan perjuangan menuntut kemerdekaan tanahair. 

Tiga Amalan Terus Istiqamah Dalam Perjuangan Islam

 oleh : Aziz Hambali

MARANG, 9 Ogos - Setiap amalan akan membawa kebaikan-kebaikan yang tersendiri. Terserah kepada bagaimana seseorang itu mengamalkannya. 

YDP Saran Kerusi DUN Ditambah

 Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU - Walaupun kerajaan negeri belum bagi komitmen, selaku Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu menyarankan agar kerusi DUN di negeri ini ditambah.

09 Ogos 2020

Mengembalikan Semula Besut Sebagai Kubu PAS Terengganu.

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Daerah ini kepongahan warganya memang menjadi bualan masyarakat luar, terpisah sub budaya daripada arus perdana Terengganu dan dalam kelasnya yang tersendiri. Daerah agrarian yang dahulunya mempunyai kerajaan dan istana yang terletak di Kampong Raja Besut, kadang mengundang canda masyarakat luar dengan menggelarkan daerah ini sebagai "Republik Besut".

MN Umum Perkara Penting Pada 15 Ogos

 Oleh : Aziz Hambali

MARANG, 8 Ogos - Muafakat Nasional (MN) dijangka akan membuat pengumuman besar pada hari ulang tahun penubuhan gabungan itu, 15 Ogos nanti.

Kuasai Politik, Kuasai Agama

Ada dua peristiwa yang hampir sama kejadian dan nama, tetapi dilayan dengan berbeza sekali. Beberapa minggu lepas kita dengar kisah tentang Ayasofya atau Hagia Sophia yang dikembalikan fungsinya sebagai masjid setelah 86 tahun lalu ditukar menjadi muzium.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...