22 Oktober 2020

Hampir Kepada Pembunuhan Beramai-ramai Di Xinjiang


 Penasihat keselamatan negara A.S. mengatakan China melakukan "sesuatu yang hampir" dengan pembunuhan beramai-ramai dengan perlakuan terhadap umat Islam di wilayah Xinjiang.

Tok Guru Bumikan Kalam Ilahi


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

 " Lama doh ambo ngajar di masjid Pulau Melaka,,royak arak ni haram,,judi ni haram,,riba ni haram,, tapi bila ada kuasa baru boleh sekat benda hok Tuhan larang" oceh Tuan Guru diawal pemerintahan PAS di Kelantan .30 tahun dahulu. Rakyat negara ini terpanar melihat satu demi satu perubahan dibuat oleh almarhum tanpa mempedulikan sinis dan ugutan manusia. Kelantan disekat dan dianaktirikan dalam tempoh yang panjang, menjadi bahan kutukan dimedia arus perdana ,namun Tuan Guru tega membuat reformasi dan akhirnya ditiru pula oleh kerajaan Persekutuan dan negeri-negeri lain.

Unta Merah


Banyak isu dengan Vellfire ni. Memang sensitiflah orang. Musuh politik pulak tukang bakar. Kalau dulu jenama Mercedes. Biarlah buruk pun, asal Mercedes, mesti akan jadi isu panas.

21 Oktober 2020

Kursus Mantapkan Persiapan Petugas Media Sosial

 


Oleh :Nur Syazwana Mohd Zohir

KUALA TERENGGANU – Pelbagai kursus diadakan kepada para petugas media sosial parti PAS bagi memantapkan persiapan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15 yang semakin hampir.

Tiga Dasawarsa Kelantan Membangun Bersama Islam.


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Pantas masa bergulir, memecut dan melaju tanpa menoleh kebelakang lagi, hari ini genaplah 30 tahun PAS memerintah tanah serendah sekebun bunga yang terkenal dengan keunikan budaya dan merupakan jantung hati orang Melayu negara ini. Berdiri bak monumen yang tegal dan kukuh ,menjadi cerminan kepada negeri-negeri yang lain, tiga dasawarsa yang penuh dengan kekangan dan serangan bertali arus daripada musuh dan pesaing. 

20 Oktober 2020

Gereja Dibakar Ketika Protes Chile Bertukar Ganas


Demonstrasi meletus ketika rakyat Chile menandakan ulang tahun gerakan sosial yang menyebabkan tunjuk perasaan besar pada tahun 2019.

19 Oktober 2020

Sibuk Berpolitik Semasa Covid-19


Rakyat yang menderita dalam menghadapi pandemik COVID-19 dicelarukan dengan pergolakan politik yang tidak patut diutamakan, apatah lagi diperbanyakkan sehingga terpaksa muntah. Masing-masing saling tuduh-menuduh dan mengaku paling membela rakyat.

Skim PAS Untuk Kebajikan Ahli

 


Oleh : Azizah Mahmood 

KUALA TERENGGANU - Semua ahli Parti Islam Se-Malaysia(PAS) diseru untuk menyertai 'Skim PAS' yang diujudkan untuk menjaga kebajikan ahli dan juga keluarga sekiranya ditimpa musibah. 

18 Oktober 2020

Muslimat PAS Tingkatkan Kecaknaan Wanita B40


Oleh : Fatimah Din

KUALA TERENGGANU - Muslimat PAS  Marang diseru agar lebih giat lagi memberi sumbangan dan  tingkatkan kecaknaan kepada golongan wanita terutamanya golongan yang berpendapatan B40.

Islam Menangani Bencana Dan Wabak Covid-19


Islam adalah al-Din iaitu satu ajaran yang sempurna dan petunjuk yang lengkap merangkumi seluruh aspek kejadian alam, termasuk makhluk manusia bermula daripada kehidupan dunia yang sementara sehingga kehidupan akhirat yang kekal abadi.

PAS, Umno Konsisten Perkukuh Muafakat

 


Oleh : Aziz Hambali

MARANG, 18 Oktober - PAS dan UMNO kekal konsisten dengan pendirian rasmi iaitu perkukuhkan Muafakat Nasional (MN) dan pertahankan Perikatan Nasional (PN). 

Bantu Anak Yatim Jadi 'Hufaz'


Oleh : Noreini Abu Bakar

DUNGUN - Dengan tertubuhnya Pusat Tahfiz Anak Yatim Darul Ansor (Maahad Al-Fajar) di Pusat Tarbiah Darul Ansor dapat membantu anak-anak yatim menjadi seorang 'hufaz'.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...