29 Mac 2018

EC’s Redelineation Report Incomplete, Should Not Have Been Tabled

The Election Commission’s (EC) report on the redrawing of electoral boundaries is incomplete and should not have been tabled in Parliament yet, PAS said today.

In his debate on the redelineation report, PAS secretary-general Datuk Takiyuddin Hassan listed several factors to support his claim, such as the fact that the 2018 sixth redelineation process report was different compared to the previous five redelineation practices.

28 Mac 2018

Presiden Morsi Hadapi 'Kematian' Perlahan-lahan Akibat Penyiksaan

Bekas Presiden Mesir, Dr Mohamed Morsi, boleh menghadapi maut perlahan-lahan, sekiranya permohonan untuk hak rawatan perubatan terus ditolak rejim Mesir.

Presiden Majlis Revolusi Mesir, Dr Maha Azzam, Presiden Majlis Revolusi Mesir, memberitahu bahawa, penafian perubatan kepada Dr Morsi merupakan satu bentuk penyeksaan.
Beliau menggesa masyarakat antarabangsa untuk campur tangan dengan segera bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan Morsi.

PAS Menolak Kajian Semula Persempadanan Pilihan Raya

Para Ahli Parlimen PAS hari ini menyatakan pendirian menolak  Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya Persekutuan dan Negeri Di Dalam Negeri-Negeri Tanah Melayu Kali Keenam Tahun 2018.
Ahli Parlimen Kota Bharu, YB Dato' Takiyuddin Hassan menjadi pembahas yang mewakili PAS membahaskan Laporan yang disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

2.  Semenjak pagi tadi, suasana Dewan sememangnya hangat bukan sahaja di dalam bahkan di luar dewan juga.Laluan masuk ke Parlimen dikawal ketat oleh Polis bagi menyekat perarakan Himpunan BERSIH yang diketuai oleh Tun Mahathir.

Bob Lokman: Isabella, Mimbar Dan Pemusafiran Kehidupan

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Rumah anak seni itu meriah apabila kawan-kawan berhimpun untuk merajut ukhuwwah ,ada yang datang sejauh Grik Perak. Aku mewabakkan ajakan untuk kawan-kawan menziarahi abang Bob, dalam kesibukan musim pra pilihanraya ini ,masa sangat culas dan cemburu seperti isteri tua .Pagi yang semakin membahang itu juga dihangatkan lagi dengan kehadiran Mufti Wilayah Persekutuan dengan para pegawainya yang berpenampilan kemas.

Persempadanan Baru Untuk Mengekalkan Kuasa Mereka!

'Review' sikit prosiding bantahan persempadanan baru kawasan pilihanraya SPR kepada yang tak pernah melaluinya dan tak pernah hadir prosiding bantahan sebagai satu pengetahuan am.

Apabila SPR membentangkan pameran cadangan persempadanan baru kawasan pilihanraya, mereka yang berhak mengemukakan bantahan ialah Kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan atau kumpulan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 100 orang pengundi kawasan pilihan raya yang terkesan dan dalam daftar pemilih semasa.

80 Gua Musang PKR Members Make PAS SwitchEighty members of PKR’s Gua Musang division left the party to join PAS today.
The division’s deputy head Syed Azhar Syed Alwi who led the group said they did so because they had lost confidence in Pakatan Harapan, an alliance of opposition parties made up of Parti Pribumi Bersatu Malaysia, DAP, PKR and Amanah.

Tanpa PAS Pakatan Harapan Tak Boleh Menang

KUALA TERENGGANU - Veteran PAS, Dato’ Mustafa Ali berpendapat pakatan pembangkang tidak mungkin dapat mengalahkan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 tanpa penyertaan PAS.

Ini kerana, katanya bagi mengalahkan BN pakatan pembangkang mesti memenangi banyak kerusi-kerusi Melayu di Semenanjung.

Hamas Adakan Latihan Ketenteraan Besar-besaran

Hamas mengadakan latihan ketenteraan besar-besaran di Gaza pada hari Ahad, meletupkan bom, melancarkan peluru berpandu dan meningkatkan kemahiran penggunaan senjata api.


Hampir 30,000 anggota Briged Izzudin Al-Qassam terlibat dalam latihan memakan tempoh selama 24 jam itu.

Kemenangan Di Terengganu Akan Melonjak Kuasa Politik Melayu Islam

DUNGUN - Terengganu dijadikan antara negeri sasaran, yang perlu dimenangi PAS di dalam PRU 14, untuk meningkatkan lagi kuasa politik bagi orang Melayu Islam.

Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat, berkata orang lain mungkin mempunyai matlamat yang berbagai-bagai, namun bagi pejuang Islam, matlaatanya hanya satu.

27 Mac 2018

'Mat Kerak' Akan Hukum Mereka Yang Tidak Mengundi BN

Ketua Umno Kuala Terengganu Mohd Sabri Alwi atau lebih dikenali sebagai 'Mat Kerak' telah mengeluarkan amaran, akan mengambil tindakan kepada pengundi yang tidak menyokong BN pada pilihan raya umum kali ke-14 (PRU14) akan datang.

Dilaporkan dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris, beliau menyifatkan mereka sebagai pengkhianat.

Rakyat Nak Masjid Kerajaan Umno Buat Pusat Pelancongan

BESUT – Selepas empat bangunan Pusat Pemasaran Ikan Air Tawar di bawah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM ) dihapuskan, rakyat berharap tapak tersebut yang terletak di Kampung Darau, dibina sebuah masjid.

Pengerusi Majlis Tindakan DUN (MTD) PAS Hulu Besut, Cikgu Shalahuddin Jaafar berkata, penduduk menanti-nanti agar sebuah ‘rumah Allah’ dibina d kawasan tersebut kerana masjid lama sudah buruk.

Krisis Diplomatik; 14 Negara Usir Diplomat Rusia

Empat belas negara Kesatuan Eropah telah mengambil keputusan untuk mengusir diplomat Rusia.

Presiden Majlis Eropah Donald Tusk berkata, keputusan itu dibuat pada Jumaat lalu semasa mesyuarat pemimpin EU. 

Terdahulu pada hari Isnin,  Poland , Latvia dan Lithuania  menarik balik duta mereka dari Moscow.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...