14 Februari 2015

Pemuda, DHPP Harap Tok Guru Kekal Menjadi ‘Ikon’


20150213_101038 (2)KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu merakamkan ucapan takziah kepada keluarga al-Marhum Dato’ Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat diatas kepulangan beliau ke rahmatillah.
Timbalan Ketuanya Ustaz Hishamuddin Abd Karim menyifatkan al-Marhum sebagai ‘role-model’ yang membentuk dan membina kehidupan orang-orang muda.

13 Februari 2015

Pemergian Tok Guru, Mutiara Ulamak Yang Sukar Diganti


Screenshot (694)Beribu-ribu orang telah pun berpusu-pusu membanjiri kawasan kejiranan Pulau Melaka khususnya Ma’ahad Daruk Anwar di mana terletaknya rumah al-marhum Tuan Guru Dato’ Bentara Setia, Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Sebaik berita kepulangan mantan Menteri Besar Kelantan itu dari hospital kira-kira jam 8.30 malam, kerana sukar bernafas dan tidak sedarkan diri, rakyat negeri Kelantan yang jauh dan dekat telah berpusu-pusu mengunjungi rumahnya.

12 Februari 2015

Penjawat Awan Didakwa dan Dihukum; Memalukan Pentadbiran Kerajaan Terengganu


kakitangan pej tanah besutKUALA TERENGGANU – Dua bekas kakitangan Pejabat Tanah dijatuhi hukuman denda RM10,000 setiap seorang oleh mahkamah sesyen di sini dan Seorang pembantu tadbir Pejabat Daerah mengaku salah di mahkamah sesyen Dungun.
Kakitangan Pejabat Tanah Besut itu, Tuan Faizul Azli Tuan Man, 29 dan Tuan Saifuladli Tuan Mansor, 30, yang mengaku salah terhadap dua pertuduhan mengikut Seksyen 415 Kanun Keseksaan kerana menipu, turut berdepan hukuman penjara 12 bulan jika gagal menjelaskan denda.

11 Februari 2015

Mulakan Fasa Persediaan Hadapi PRU-14


Makan Malam Media 5KUALA NERUS – Semua jentera PAS diharap, khususnya pihak media dan penerangan dapat memulakan langkah untuk menyampaikan dan mendedahkan kepincangan serta penyelewengan Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam membuat persediaan menghadapi pilihan raya umum kali ke 14 (PRU-14).10 Februari 2015

Nilai Pemimpin Yang Buat ‘Kerja Karut’

Kamaruzzaman-AbdullahKUALA TERENGGANU – Ahli-ahli PAS perlu menilai pemimpin tertentu yang dikaitkan dengan usaha menjatuhkan Presien PAS Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, sekiranya benar sebagaimana dakwaan yang dibuat.
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu Ustaz Kamaruzaman Abdullah menyelar gerakan komplot pemimpin terbabit, sebagai ‘kerja karut’ yang tidak sepatutnya berlaku dalam sebuah parti Islam.

09 Februari 2015

Penduduk ‘OKU’ Kampung Rahmat Wajar Diberi Hak Milik Tanah

_DSC0066MARANG – PAS menggesa kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu menyelesaikan segera isu pemilikan tanah penduduk perkampungan orang kelainan upaya (OKU) di Kampung Rahmat, Pulau Kerengga, dekat sini.
Ketua Penerangan PAS Terengganu YB Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata, mereka wajar diberi hak milik kekal setelah mendudukinya selama tempoh lebih daripada 30 tahun.

08 Februari 2015

Seminggu Yang Penuh ‘Berita Kematian’

IMG-20150206-WA0069 (2)
KUALA NERUS – Seminggu selepas peristiwa Allahyarham adik Ahmad Khairul Azmi bin Mahyuddin meninggal dunia kerana lemas di sungai Kuala Nerus, kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh berturut-turut ‘dilanda’ berita kesedihan warganya.
ADUNnya Ustaz Hishamuddin Abd Karim menyifatkan, minggu lalu sebagai ‘seminggu yang penuh dengan berita kematian’.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...