01 Januari 2022

31 Disember 2021

Bukit Besi Bemunajat

Banjir mula melanda Kampung Pasir Raja semalam 

KUALA TERENGGANU - Warga Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi menunaikan solat hajat, memohon keselamatan daripada Allah agar semua penduduk selamat, khususnya daripada bencana banjir yang sedang melanda.

Masjid Al-Aqsa Dalam Bahaya!

 


DI MANAKAH UMAT ISLAM?

Masjid al-Aqsa ialah kiblat pertama umat Islam sebelum diperintahkan agar mengadap ke arah Kaabah di Tanah Suci Makkah. Malah, di sana juga berlakunya Isra’ Rasulullah SAW dan bermulanya Mi‘raj menjadi tetamu Allah SWT.

30 Disember 2021

Majlis Syura Ulama Tegaskan Kepentingan Penyatuan Politik Umat Islam


Muzakarah Majlis Syura 'Ulama yang bersidang pada Rabu 29 Disember 2021 bertajuk “Hala Tuju Ta'awun Siyaasi dan Misi Pilihanraya PAS PRU ke 15” bersetuju untuk menegaskan kepentingan

200 Sukarelawan Dikerah Sekiranya Berlaku Banjir

Banjir yang melanda Hulu Besut pada 2019 

KUALA TERENGGANU - Lebih 200 orang sukarelawan yang telah berdaftar diberi arahan untuk dikerah membantu orang ranai sekiranya berlaku banjir.

Luruan Monsun; JAM Dungun Siap Sedia Gerakkan Operasi


DUNGUN - Jambatan Amal Malaysia (JAM) Dungun, telah melakukan segala persediaan bagi mengerakkan operasi  membantu masyarakat menghadapi luruan Monsun Timur Laut dan gelombang banjir. 

29 Disember 2021

PAS Teguh Dengan Pendirian Menubuhkan MN


PAS tetap teguh dengan pendirian dengan menubuhkan Muafakat Nasional (MN) yang dimulakan dengan konsep memilih Parti Melayu Islam dan bumiputera di Semenanjung, kemudiannya diteruskan di Sabah (bersama Bersatu dan UMNO). 

Peningkatan Keganasan Yaman Paling Teruk Dalam Beberapa Tahun

 


Duta Khas PBB untuk Yaman, Hans Grundberg berkata, keganasan yang semakin meningkat di negara itu adalah antara yang paling teruk dan orang awam sering menjadi sasaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

1000 Bungkus Makanan Tengah Hari, Malam Untuk Warga Terkesan Banjir


KUALA TERENGGANU - Seribu bungkus makanan tengah hari dan malam di sediakan 'Dapur Rakyat' PAS Kuala Nerus untuk warga Temerloh yang terkesan kerana dianda air bah.

Bilik Gerakan Banjir Siap Siaga Hadapi Luruan Monsun


DUNGUN - Bilik Gekan Banjir bagi empat Dewan Undangan Negeri (DUN) di Dungun sentiasa bersedia untuk diaktifkan pada bila-bila masa, sekiranya berlaku hujan lebat yang berterusan.

28 Disember 2021

170 Sukarelawan Besut Berbakti Di Temerloh


 KUALA TERENGGANU - Seramai 170 orang anggota sukarelawan Khidmat Malaysia Besut turun ke Temerloh dalam misi pasca banjir selama tiga hari bermula 25 Disember sehingga 27 Disember 2021.

Syria Kecam Rancangan Israel Mahu Menggandakan Penempatan di Golan Heights

 Syria berkata rancangan Israel untuk menggandakan bilangan peneroka haram di Bukit Golan adalah "berbahaya dan tidak pernah berlaku sebelum ini" dan bertjuan mengekalkan pendudukannya di wilayah itu.

Khidmat Malaysia Hulu Ucap Tahniah

 


KUALA TERENGGANU - Khidmat Malaysia (Khidmat) Hulu Terengganu merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Pengarahnya , Dr Suhazeli Abdullah, semua Ahli Jawatankuasa dan para sukaralewan.

27 Disember 2021

Matlamat Perjuangan PAS Tidak Berubah


KUALA TERENGGANU - Matlamat perjuangan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) tetap satu dan tidak pernah berubah sejak penubuhannya pada tahun 1951 iaitu untuk meninggikan hukum Allah.

Pendekatan Ta'awun Siyasi


Majlis Syura Ulama’ telah membuat cadangan pendekatan politik melalui konsep Ta‘awun Siyasi atau konsep tolong-menolong (cooperation), setelah beberapa kali melakukan Tahaluf Siyasi.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...