01 Mei 2009

Presiden, Timbalan Mesti Ulama, Terengganu Sokong Ketua Dewan Ulama’

KUALA TERENGGANU – Dewan Ulama PAS Negeri Terengganu menyokong kenyataan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Dato’ Ustaz Mohamad Daud Iraqi yang menegaskan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden PAS mestilah disandang oleh golongan ulama’.

Ia merupakan satu peringatan kepada semua ahli tentang dasar ‘Kepimpinan Ulama’’ yang telah memutuskan bahawa kepimpinan utama, mestilah terdiri dari kalangan ulama’.

Timbalan Ketua Dewan Ulama’ PAS Terengganu Ustaz Abu Bakar Abdullah berkata demikian apabila ditemui pihak media selem selepas merasmikan Mesyuarat Agong Tahunan Kali Ke 9 Yayasan Kebajikan dan Pembangunan Pendidikan Terengganu (YAKEP) di Tok Jiring dekat sini, hari ini.

Menurutnya dasar Kepimpinan Ulama’ telah dibawa oleh pemuda pusat kedalam Muktamar tahun 1983 dan diterima sebulat suara.

Oleh sebab itu, katanya, Majlis Syura Ulama’ ditubuhkan dan sejak itu ia menjadi amalan parti, jawatan Presiden dan Timbalan mestilah dari kalangan ulama’

“Amalan kita daripada dulu lagi, teraju kepimpinan utama, Presiden (mestilah dari kalangan) ulama’ dan Timbalan Presiden (juga dari kalangan) ulama’,


“kemudian dibantu oleh naib-naib Presiden yang digabungkan antara ulama’ dan golongan profesional dan juga (dibantu) oleh ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat,”ujarnya


Katanya kenyataan Ketua Dewan Ulama’ tersebut mestilah disokong sepenuhnya ooleh semua pihak bagi menjaga kepentingan parti dan menjaga sokongan serta kepercayaan masyarakat terhadap PAS pada hari ini.

Mengulas tentang hasrat Ustaz Mohamad Daud Iraqi yang mahu berundur dari mengetuai Dewan Ulama’, beliau berkata beliau telah maklum tentang perkara tersebut.

Apabila ditanya samada beliau akan bertanding di peringkat pusat berikutan kekosongan tersebut, beliau berkata perkara itu akan ditentukan oleh syura dikalangan ulama’.

“Dalam hal ini (pemilihan peringkat pusat) kita lebih mengguna pakai syura dikalangan ulama’ sendiri, terpulanglah kepada perwakilan untuk mencadangkan sesiapa,” katanya.


28 April 2009

Idris Cuba Tutup Kesalahan Lalu, Ahmad Tidak Boleh Buat Kerja

Kuala Nerus – Dengan tingkah laku pemimpin-pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) Terengganu pada hari ini, negeri Terengganu dijangka akan kembali dibawah pemerintahan PAS.

Sejak Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Dato’ Ahmad Said dilantik sebagai Menteri Besar pada Mac tahun lalu, tidak ada sebarang projek pembangunan ‘untuk rakyat’ dapat dinikmati.

Manakala pembangunan yang dikatakan dilaksanakan dibawah pentadbiran bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh hanyalah sebuah retorika yang membazirkan wang rakyat.

“Pilihanraya kali ke 13 ini, InsyaAllah bukan takabbur, InsyaAllah dengan izizn Allah, PAS akan kembali memerintah,

“dengan tingkah laku pemimpin-pemimpin UMNO hari ini, pembaziran yang dibuat oleh bekas Menteri Besar Idris Jusoh, (cukup) dahsyat, wang yang dibelanjakan berjuta ringgit hilang entah kemana,

“tambah dengan Abang Mad (Ahmad Said) jadi ‘nanar’, nak memerintah tak boleh, duduk situ dia bubuh pepijat, bangun situ duduk ada pepijat, niaya kepada Abang Mad le ni (sekarang),”kata Ahli Jawatankuasa PAS Besut, Abdul Halim Tausah (Abang Din) dalam majlis penerangan di Mengabang Telipot dekat sini.

Beliau mencadangkan supaya Ahmad Said mengikut jejak langkahnya, yang meninggalkan UMNO dan menyertai PAS.

Beliau yang meninggalkan UMNO dan menjadi ahli PAS pada tahun 1988 berkata hidup beliau dalam PAS tenang dan selesa.

“Abang Din (saya) mula masuk PAS dulu kurus, sekarang dah gemuk, sedap duduk, makan lalu, marilah Abang Mad (menyertai PAS),”katanya.

Antara pembaziran yang dilakukan oleh Idris katanya adalah pembelian pokok-pokok hiasan dari plastik dan pembinaan chalet yang menelan belanja RM 1 juta sebuah.

“Kes chalet (di) Pulau Duyong, satu chalet dua bilik (berharga) RM1 juta, 58 (buah) chalet (berharga) RM58 juta, chalet apa yang mahal sangat ?,”jelasnya.

Katanya pentadbiran kerajaan negeri Terengganu sekarang menjadi kucar-kacir kerana Idris cuba menutup segala kesalahannya, manakala Ahmad Said tidak dapat melaksanakan kerja kerana terpaksa menanggung kesilapan yang telah Idris lakukan.

Sehingga kini, kata beliau, banyak projek-projek yang dilaksanakan oleh Idris tidak siap dan terbengkalai.

“Marilah ke Jerteh kawasan Idris Jusoh kalau nak lihat projek-projek yang dilaksanakan oleh Idris sejak mula jadi Menteri Besar, sehingga hari ini tidak siap-siap,

“bila naik Ahmad Said, orang (kontraktor) nak buat tuntutan, tak boleh nak bayar, tidak ada ‘prosedur’, tidak ada ‘tender’, tidak ada rundingan, tidak ada pelan,”tegasnya.

Beliau mendedahkan pembaziran yang amat ketara yang dilakukan di bandar Jerteh adalah pembinaan empat buah gerai yang berharga RM 1.2 juta.

Katanya gerai tersebut tidak diluluskan oleh pihak Jabatan Kerja Raya kerana ia dibina atas rezab jalan, tanpa sebarang pelan bangunan dan tidak mengikut prosedur yang ditetapkan oleh pihak Majlis Daerah.27 April 2009

Politik Baru ; Pakatan Rakyat Akan Menang 2/3 Majoriti Sekiranya DUN Perak Bubar.

KUALA NERUS - Berdasarkan keputusan pilihanraya kecil (PRK) Parlimen Bukit Gantang baru-baru ini, PAS dan Pakatan Rakyat dijangka menang dengan majoriti 2/3 sekiranya DUN Perak dibubarkan.


Naib Presiden PAS berkata sokongan kaum Cina dan India
kepada PAS begitu ketara dalam pilihanraya tersebut sehingga kelihatan ‘pelik’.

“Saya yang sudah 30 tahun terlibat (dalam politik) berasa pelik apa yang berlaku didepan mata, orang India selimut (kan dirinya) dengan bendera PAS, bubuh (logo) kepimipinan ulama’ di baju, (letak) gambar Tok Guru Nik Aziz,

“bila orang datang nak mengundi, Cina (dan) India kejar keliling orang Melayu (dan berkata) ingat Islam ya, ingat syurga, jangan sokong parti rasuah (BN),”kata beliau dalam ceramahnya di Mengabang Telipot, dekat sini, malam kelmarin.

Beliau berkata keputusan PRK Bukit Gantang menunjukkan peningkatan undi dikalangan kaum Cina sebanyak 10 % , kaum India meningkat 5%
. dan sedikit penurunan dalam undi Melayu, khususnya pada saluran satu.

Katanya, isu Hudud tidak lagi menjadi senjata UMNO/BN di Bukit Gantang kerana walaupun mereka menggunakan isu tersebut secara habis-habisan, mereka kalah di PRK Kuala Terengganu.

“Di (PRK) Kuala Terengganu penceramah-penceramah Cina (dari Pakatan Rakyat) jawab, orang yang takut Hudud (hanya) orang-orang yang buat jahat, kita yang tidak buat jahat, kita tak takut, apa juga hukum sekalipun,”terangnya kepada hadirin.

Katanya UMNO/BN turut memainkan isu perkauman bagi mendapat sokongan, namun pengundi masakini mempunyai pemikiran ‘politik baru’, yang tidak lagi melihat politik dari segi perkauman.

“Mereka cuba timbulkan balik politik perkauman, (tetapi) tidak jalan (berkesan), politik pada masa akan datang tidak dilihat dari sudut perkauman,

“Melayu jahat, kita kena tentang Melayu jahat itu, kalau Cina itu baik kita kena sokong atas kebaikkannya,

“ini politik baru Malaysia pada masa akan datang,”tegasnya.

Katanya anutan ‘politik lama’ orang Melayu sebelum ini menyebabkan UMNO terus menang, kerana walaupun UMNO melakukan rasuah, orang Melayu akan berkata ‘lebih baik orang Melayu mencuri daripada orang Cina’.

Beliau mendedahkan penyelewengan yang dilakukan oleh bekas Menteri Besar Selangor, namun Dato’ Seri Khir Toyo tetap disokong oleh orang-orang UMNO sebagai pemimpin.

“Khir Toyo beli jam tangan dengan wang GLC (anak syarikat kerajaan) berharga RM160,000, beli beg tangan untuk isteri RM23,000, beli coklat untuk hadiah RM96,000, pergi melancong ke Disneyland belanja RM3 juta, isterinya gunakan wang kebajikan isteri-isteri wakil rakyat untuk melawat anaknya belajar di Australia dekat RM1 juta,”katanya.

26 April 2009

Mereka Percaya Kepada PAS !


B.Balendran adalah seperti penganut Hindu yang lain, yang merayakan Deepavali dan tidak makan daging. Tetapi pada masa lapang, beliau menghadiri program politik yang dianjurkan oleh PAS dan membantu mencari ahli baru untuk Kelab Penyokongnya.

Dan beliau aktif berkempen untuk PAS semasa pilihanraya umum yang lalu.

Jurutra berusia 25 tahun itu juga telah menarik dua orang adik beradik perempuannya dan beberapa orang rakannya menyertai apa yang didakwanya sebagai ‘parti terbaik untuk memerintah Malaysia

Pandangan Balendran; “sekiranya PAS mengambil alih pemerintahan Malaysia , saya akan menjadi sangat gembira kerana tidak ada lagi rasuah dan Malaysia akan berada dalam kedaaan yang baik,”

Kelab Penyokong PAS bagi bukan Islam telah ditubuhkan pada 2004 dengan hanya 100 orang ahli, kata pengasasnya, Hu Pang Chow.

Keahliannya berjumlah 10,000 orang pada tahun lepas, tetapi meningkat lima kali ganda kepada 50,000 sejak pembangkang menang dalam pilihanraya umum dan PAS membentuk Pakatan Rakyat, pakatan parti pembangkang bersama PKR dan DAP.

Tidak seperti ahli biasa, mereka yang menjadi ahli Kelab Penyokong PAS adalah ahli bersekutu dan tidak mempunyai hak untuk mengundi.

Jadi mengapa bukan Islam memilih PAS berbanding DAP dan PKR ?

Hu berkata mereka yang menjadi ahli Kelab Penyokong PAS melihat PAS sebagai “ parti yang paling berprinsip dan paling ikhlas” . Sebahagian besar ahli Kelab Penyokong PAS adalah terdiri dari kaum India.

Sebahagian ahli kelab mengelak daripada PKR kerana pada pandangan mereka PKR tidak bersungguh dalam menyokong isu-isu yang melibatkan kaum India.

Sebahagian kaum India pula merasakan DAP adalah terlalu berpusat kepada etnik Cina.

Pengerusi Kaum India dalam Kelab Penyokong PAS, N. Balasubramaniam berkata,” DAP dan PKR ada peraturan mereka sendiri, namun samda mereka menmematuhi atau tidak, terpulang kepada masing-masing,”

Katanya ia adalah berbeza dengan PAS, yang teguh memegang ajaran Islam.

PAS sering difitnah oleh pemimpin Barisan Nasional sebagai parti yang akan melaksanakan Islam yang tegas di Malayisa.

Tetapi Balendran berkata beliau tidak bimbang dengan matlamat PAS untuk menubuhkan Negara Islam dan menguatkuasakan undang-undang termasuk Hudud, yang mengandungi hukuman ‘memotong tangan’ dan ‘rejam dengan batu’, kerana menurutnya undang-undang tersebut hanya untuk orang-orang Islam sahaja.

Peningkatan sokongan bukan Islam kepada PAS telah ditunjukkan pada pilihanraya umum ke 13 Mac tahun lalu, apabila Kumutha Rahman bertanding bagi pihak PAS.

Walaubagaimana pun Kumutha terpaksa menggunakan lambang PKR kerana PAS belum memperuntukan peraturan yang membolehkan bukan Islam bertanding atas tiketnya.


Walaupun beliau kalah, pencalonan beliau adalah satu pemecahan benteng antara PAS dan komuniti India.

Dan semasa kempen berlangsung, bukan Islam dari kaum Cina dan India secara terus terang mengibarkan bendera PAS dan membantu dalam merayu undi dari rumah ke rumah.

Sebahagian dari sebab mengapa kaum India berminat untuk memasuki parti politik adalah eekoran dari perhimpunan HINDRAF pafa November 2007, dimana mereka telah bertempur dengan polis dengan meriam air dan gas pemedih mata.

Ramai daripada kaum India yang tidak berparti memilih untuk bersama parti pembangkan setelah hilang kepercayaan dan harapan kepada MIC khususnya kepada Samy Vellu

Pemerintahan PAS Kelantan yang stabil selama 18 tahun turut menambah kepercayaan bukan Islam kepada PAS, kata Hu.

Pakar Sains Sosial Sivamurugan Pandian dari Universiti sains Malaysia berkata PAS sebagai parti yang berasaskan agama turut menyumbang kepada populariti parti itu.

“PAS ada agama sebagai tulang belakang and persepsi terhadapnya adalah ‘ia lebih jujur dan ikhlas’ dan mampu menegakkan kesamarataan dan kebajikan kepada rakyat,”katanya

PAS juga telah mengurangkan ‘retorika Negara Islam’ dengan kehadiran ramai pemimpin muda yang lebih terbuka.

“PAS akan menjadi satu alternatif yang ‘bersendirian’ di masa depan sekiranya Pakatan Rakyat gagal diteruskan,”katanya kepada akhbar Straits Times.

PAS kini sedang bergerak kehadapan untuk menubuhkan satu sayap yang dianggotai oleh masyarakat bukan Islam.

Ia dijangka akan berlaku pada tahun depan, menunggu kelulusan daripada Jawatankuasa PAS Pusat dan pindaan keatas perlembagaan PAS.

“Pemimpin PAS kini sedar mereka memerlukan sokongan daripada bukan Islam dan bukan Melayu, atau mereka tidak akan menang (dalam pilihanraya),”kata Hu – NST

Diterjemahkan secara bebas dari artikel asal yang diterbitkan oleh NST, diterbitkan secara online oleh MalaysianInsider.
Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...