17 Disember 2009

Perbalahan Umno Terengganu Tidak Akan Selesai

Kembali Kepada Asal (Back To Square One)


- Ahmad Said Tidak Layak Sebagai MB ???

KUALA TERENGGANU - Pada 14 Disember (kelmarin), ketika berucapkan dalam satu majlis bersama para wartawan di Kuala Terengganu Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Seri Hishamudin Hussein
mengulangi kenyataan yang diucapkannya kira-kira dua minggu lalu di Kuala Nerus.

http://buletinonline.net/images/stories/berita16/mb%203a.jpgSemasa ‘menganugerahkan’ 5 ekor lembu untuk korban pada Aidil Adha pada 29 November lalu, Hisham berkata Umno bertambah baik dan penerimaan rakyat semakin baik.

(Gambar - Ahmad Said berjubah dan berkopiah, sekembalinya dari menunaikan haji semalam 15 Dis)

Kenyataan tersebut belum meyakini krisis atau kemelut Umno Terengganu yang bermula selepas pilihanraya umum ke 12 2008 terus menerus berlangsung sehingga ke hari ini.

Yang terbaru, penaikkan kain rentang atau sepanduk yang bertulis ‘bai’ah siasah’ kepada Bekas Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Ahmad Said.

Tindakan tersebut menunjukkan masih ada kumpulan setia kepada Menteri Besar(MB) Terengganu yang dapat mengesan, usaha untuk melucutkan Ahmad sebagai MB terus berjalan.

Ia adalah reaksi kepada kumpulan yang menyokong bekas MB Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh yang masih menyimpan ‘dendam’ terhadap Ahmad Said.

Perkara tersebut dikesan begitu jelas ketika kedatangan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak pada 6hb November lalu, sewaktu menutup kejohanan sukan perahu layar Monsoon Cup.

Sewaktu program menyampaikan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir di Mengabang Telipot selepas menutup Monsoon Cup, perbualan diantara ADUN-ADUN penyokong Idris kedengaran berkisar pada tajuk mahu menggantikan MB Terengganu kerana dua perkara;

1. Ahmad Said tidak membawa banyak perubahan dalam pembangunan negeri
2. Ahmad Said memberikan terlalu banyak projek kepada istana.

Percakapan berkenaan mahu menggugurkan Ahmad Said sebagai Menteri Besar turut kedengaran di Pejabat Menteri Kewangan, Putrajaya.


Pertukaran Pengerusi Perhubungan Umno

Bantahan kepada Ahmad Said oleh kumpulan penyokong Idris sampai kepada klimaksnya apabila konspirasi ‘SMS Ugut bunuh’ terjadi pada 14 Mei, 2009.

Ia jelas satu konspirasi melalui jawapan yang diberikan oleh bekas Setiausaha Politik Idris, Dato’ Dr. Ramzi kepada Wakil Rakyat PAS, Ustaz Mohd Noor.

Dr. Ramzi tidak merasa bimbang dan takut tentang peristiwa tersebut, dan hanya menyebut ia adalah satu tindkan ‘politik’.

Ekoran konspirasi ‘SMS Ugut Bunuh’, kumpulan penyokong Idris berharap dapat menjatuhkan Ahmad Said apabila kes tersebut disensasikan sehingga peringkat nasional.

10 Adun terbabit tidak mahu hadir ke dalam Sidang DUN, menyebabkan Putrajaya terpaksa campurtangan dan memanggil mereka.

Mereka telah berjumpa dengan Najib dan menyerahkan memorandum yang menyenaraikan kelemahan-kelemahan MB Terengganu.

Namun demikian, Putrajaya tidak mempunyai kuasa untuk menukar MB tanpa restu istana yang mana akhirnya, Najib hanya boleh mengurangkan kuasa politik Ahmad Said dan dengan menggunakan peristiwa tersebut sebagai alasan, Hishamudin dilantik menggantikan Ahmad.Hishamudin Gagal Membawa Perubahan Drastik

Hishamudin mengakui dalam banyak kenyataan yang beliau keluarkan, beliau bertindak ssecara beransur-ansur bagi menyelesaikan kemelut Umno Terengganu.

Antara faktor yang menghalang Hisham adalah, tidak ada capaian langsung dengan Umno Terengganu kerana kedudukannya yang lebih ‘junior’ sebagai Naib Presiden Umno.

Kedua-dua pihak yang berbalah, Ahmad Said mahu pun Idris adalah lebih senior dari Hisham dalam Umno yang dilihat banyak pihak, beliau tidak mempunyai kemampuan menyelesaikan kemelut Umno Terengganu.

Hisham cuba mencari jalan tengah dengan memecat orang-orang Ahmad said dalam Perhubungan Umno Terengganu dan menggantikannya dengan tokoh yang dianggap lebih seimbang.

Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Awang dilantik sebagai Setiausaha Badan Perhubungan bagi menggantikan Dato’ Rosli Mat Hassan manakala ADUN Teluk Pasu, Dato’ Rahin Said dilantik Bendahari Umno Negeri bagi menggantikan Dato’ Roslan Awang Chik, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Sabery Chek dilantik Ketua Penerangan menggantikan Datuk Zuber Embong.

Namun, perlantikan itu juga tidak dapat mempercepatkan penyelesaian menyebabkan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yassin campurtangan dan menawarkan diri sebagai orang tengah.

Hisham rasa tercabar, namun capaiannya dikalangan pemimpin Umno terbatas lalu mencari seseorang yang boleh melaksanakan usahanya sebagai ‘perantaraan dan penimbangtaraan’ (mediation and arbitration) dalam menyelesaikan konflik Umno Terengganu.

Oleh kerana Dato’ Din Adam merupakan Ketua Pemuda Umno Terengganu semasa zaman Hisham Ketua Pemuda Umno Malaysia, maka Hisham telah merundingkan perkara tersebut dan menugaskan Din Adam untuk melaksanakannya.

Din Adama akhirnya berjaya membawa 7 dari 10 ADUN yang menentang Ahmad Said ke Putrajaya dan bertemu dengan Hisham.

Apakah perbincangan dan perundingan mereka tii Dalam Negeri tidak dijelaskan, namun Din Adam dalam siding media selepas perjumpaan tersebut menyatakan mahu menyelesaikan masalah dan menyatakan setia kepada Ahmad Said.

Din Adam diberikan ganjaran dan dilantik menjadi Pegawai Khas Menteri Dalam Negeri selepas berjaya membawa 7 ADUN tersebut ke Putrajaya.


Masalah Umno Belum Selesai

Hishamudin berkali-kali membuat kenyataan bahawa Umno dalam “keadaan yang baik, ataupun Umno Terengganu dalam keadaan bertambah baik dan lebih baik”.

Namun beliau belum lagi mengeluarkan kenyataan yang menegaskan krisis Umno sudah selesai walaupun pada perjumpaan Aidil Fitri di Marang 29 September lalu, ia dilihat hampir selesai.

Dalam perjumpaan yang dianggap paling berjaya itu tiga orang ADUN anti Ahmad said yang paling ‘hardcore’ masih tidak hadir iaitu  Dato’ Rosol Wahid (Ajil), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang) dan Zakaria Abdullah (Paka).

Pada 24 November, selepas meninjau keadaan banjir di Hulu Terengganu, Hisham membuat kenyataan lagi dengan berkata, “kedudukan Umno dan Barisan Nasional (BN) di Terengganu semakin baik sejak kebelakangan ini apabila beberapa wakil rakyat yang dulunya dilihat tidak 'sehaluan' di antara satu sama lain, hadir bersama pada program-program yang diadakan dari semasa ke semasa”.

Sebaliknya pada 29 November, hanya beberapa ADUN sahaja yang hadir pada majlis korban Hishamudin di Tok Jembal, malah tidak sampai 200 orang penduduk yang hadir sewaktu Hisham mahu berucap.
  
Akhirnya, beliau tidak berucap sebaliknya hanya mengadakan sidang media.

Dilaporkan, Ketua Bahagian Kuala Nerus, Dato’ Nasir Ibrahim Fikri telah ‘dimarahi’ oleh Hisham dalam mesyuarat yang diadakan di Riyaz Heritage Pulau Duyong selepas itu.

 

‘Bai’ah Siasah’ Menyambut Kepulangan Ahmad Said, Mengapa ?


KUALA TERENGGANU - Menteri Besar Kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu, Dato’ Ahmad Said pulang ke Terengganu hari ini 15 Disember,  disambut dengan rentangan sehelai ‘banner’ atau sepanduk yang bunyinya agak luar kebiasaan.

http://buletinonline.net/images/stories/berita16/kam1348(a)-Baiah%201.JPGWalaupun sepanduk itu mengucapkan ‘Selamat Pulang’, namun perkataan ‘Bai’ah Siasah’ adalah membawa pengertian ‘janji setia politik’, seolah-olah mahu memperkuatkan suatu ikatan kepercayaan siasah yang telah longgar terhadap Ahmad.

Pada lain perkataan, ada dikalangan orang-orang Umno yang tidak ‘thiqah’ kepada Menteri Besar pilihan istana itu.

Mengapa sepanduk ‘berbaur’ politik itu menyambut kepulangan Ahmad ? Mungkin perkataa-perkataan bahasa Arab tersebut disesuaikan kerana Ahmad telah lebih sebulan berada di tanah Arab, mengerjakan haji?

Atau ia masih ada kaitan dengan ‘kemelut siasah’ yang melanda Umno Terengganu ?

MB Terengganu di Serang Lagi !

 
Cakap-cakap ‘Ahmad akan Dilucutkan Jawatan’ Kedengaran di Putrajaya
KUALA TERENGGANU – Khabar tentang Menteri Besar (MB) Terengganu, Dato’ Ahmad Said, akan diturunkan dari Tingkat 16 Wisma Darul Iman tidak pernah berhenti.
http://buletinonline.net/images/stories/berita16/madsaidhaji.jpg
Sejak menjawat jawatan politik tertinggi Terengganu melalui pilihan istana pada Mac tahun lalu, Ahmad sentiasa diserang.


(Gambar - Ahmad Said berkupiah putih ketika berucap sebelum berangkat ke Mekah)


Terutamanya oleh kumpulan yang menyokong bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Mungkin silap beliau sendiri, yang membuat kenyataan awal, bahawa perlantikannya sebagai MB tidak akan bertahan lama.

Justeru, berita baru yang tersebar lebih panas dan sensasi, kerana pada kali ini ia bukan serangan yang datang dari kem Idris.

Bekas Setiausaha Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Rosol Wahid dikatakan sudah berdiam diri, mungkin mengadakan ‘gencatan senjata’.

Ia berikutan persetujuan beliau dilantik semula sebagai penyelaras DUN Ajil sebagaimana dilaporkan akhbar media perdana 13 November, 2009.

Oleh itu, berita Ahmad Said akan diturunkan dari kerusi Menteri Besar bukan sahaja memanaskan musim Monsun di Terengganu, malah sudah menjalar hingga ke Putrajaya.

Ia bermula dengan kedatangan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak bagi menutup kejohanan perahu layar piala monsun pada 6 Disember, minggu lalu.

Percakapan berkenaan ‘agenda besar’ itu dilaporkan menjadi topik perbualan beberapa ADUN ketika Najib menyampaikan sumbangan bantuan bajir di Mengabang Telipot, Kuala Nerus.

Sumber Buletinonline mengesahkan khabar tentang MB Terengganu akan ditukarkan telah kedengaran di Kementerian Kewangan beberapa hari lalu.

Ahmad Said, pada 19 November lalu telah berangkat menunaikan haji, akan pulang pada 9 Disember dan dijangka memulakan tugas pada pertengahan Disember.

Perbalahan Umno Terengganu Jauh Dari Penyelesaian

- Kehadiran Hishammuddin disambut ‘dingin’
KUALA NERUS - Umno Terengganu sebenarnya semakin ‘parah’ menghadapi krisis dalamannya yang melibatkan pimpinan peringkat negeri dalam dua kelompok. 

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/hishamkorban2.JPGMeski pun, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said masih berada di Mekah bagi menunaikan ibadat haji tetapi ‘seterunya’ bekas pemimpin nombor satu negeri, Dato’ Seri Idris Jusoh belum mahu ‘mengalah’. 

Bahkan, Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein yang dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu juga gagal memulihkan krisis ‘dalaman’ tersebut.

Difahamkan, Hishammuddin juga sedikit sebanyak turut terpalit dalam krisis tersebut yang menyebabkan sebahagian pemimpin Umno di peringkat bahagian dan cawangan seolah-olah memboikot majlis yang dihadiri oleh Pengerusi Umno negeri ini.

Tinjauan yang dibuat ke Majlis Qurban Sempena Aidiladha bersama Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein di perkarangan Masjid Kampung Tok Jembal, Seberang Takir pada 28 November 2009, lalu kurang mendapat sambutan rakyat.

Bahkan, pemimpin Umno peringkat negeri, bahagian dan wakil-wakil rakyat Barisan Nasional (BN) juga tidak kelihatan kecuali hanya beberapa orang tertentu sahaja.

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/hishamkorban1.JPGAntara wakil rakyat BN Terengganu yang hadir bersama meraikan majlis tersebut iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Ahmad Razif Abd. Rahman, Dato’ Abdul Rahin Said (Teluk Pasu), Din Adam (Bukit Besi), Zakaria @ Ariffin Abdullah (Paka) dan Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri.

Majlis tersebut merupakan Program Pemimpin Bersama Rakyat yang jumlah kehadirannya hanya sekitar 150 orang sedangkan Umno Bahagian Kuala Nerus sahaja mempunyai 180 buah cawangannya.

Program tersebut bagi menyempurnakan sejumlah 11 ekor sembelihan lembu korban untuk diagihkan kepada orang ramai dan penduduk setempat.

Sumber dalaman memaklumkan selepas majlis tersebut diadakan satu mesyuarat tertutup Umno Bahagian Kuala Nerus di Pulau Duyong.

Menurutnya, Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir telah dikecam hebat oleh Dato’ Hishammuddin yang kecewa dengan jumlah kehadiran orang ramai.

Banjir Pun Di Politikkan Umno


Banjir - Umno Tidak Beri Bantuan Walaupun Satu Sen ?

Chukai, KEMAMAN – Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat@Ramli mendakwa, Umno tidak memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir baru-baru ini walaupun satu sen.

http://buletinonline.net/images/stories/berita16/IMG_1773.jpgBeliau berkata demikian ketika mengulas tuduhan yang dilemparkan oleh Umno DUN Chukai, PAS tidak memberikan sebarang bantuan kepada mangsa banjir di Kampung Geliga disini.

(Gambar - Ustaz Yusof Embong menyampaikan sumbangan bantuan kepada mangsa banjir Kampung Geliga)

Menurutnya, setelah banjir yang berlaku di kampung terbabit surut, Umno yang lambat memberikan bantuan sebaliknya menuduh PAS tidak membantu penduduk kampung tersebut.

”Sebenarnya Umno lah yang tidak memberi walau satu sen pun kepada orang-orang kampung, tetapi pejuang-pejuang PAS mengeluarkan wang dari poket-poket masing-masing membantu saudara-saudaranya yang ditimpa kemalangan,

”bantuan yang diberi oleh Umno bukan dari kocek Umno tetapi adalah wang rakyat,”tegas Hanafiah.

Katanya, bantuan yang dihulurkan oleh orang Umno sebenarnya adalah hasil kutipan yang dibuat oleh kerajaan melalui cukai dan perkhidmatan yang dikenakan keatas seluruh rakyat.

Beliau menegaskan bantuan ‘ehsan’ yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak adalah dari wang royalti minyak, bukan dari tabung Umno.
http://buletinonline.net/images/stories/berita16/IMG_1691.JPG
”Umno Cuma tukang 'bbagi' (sampaikan) dan (sebenarnya) rakyat sepatutnya mendapat lebih dari itu,

”Oleh itu, janganlah orang-orang Umno, pemuda Umno, Wanita Umno dan Puteri Umno nak tunjuk sombong,”katanya ketika dihubungi Buletinonline.

Katanya lagi, beliau telah turun menziarahi penduduk kampung Geliga sebaik sahaja menerima berita bajir kilat yang berlaku.

”Saya telah turun sendiri dan menyampaikan sedikit bantuan, pendahuluan kepada mana-mana yang termampu,

”kemudian pada sebelah malamnya, pihak MTD Chukai telah membuat satu majlis menjemput semua mangsa-mangsa banjir Kampung Geliga untuk mendengar tazkirah dan kemudiannya menerima bantuan yang disumbangkan oleh semua ahli-ahli PAS,”jelas Hanafiah.

Buletinonline dimaklumkan, majlis Tazkirah dan sumbangan bantuan tersebut telah disampaikan oleh Ustaz Mohd Yusof Embong, Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri Pahang yang dipanggil khusus oleh pihak MTD.

Umno Mempolitikkan Kesusahan Rakyat


Alor Limbat, MARANG
- Seorang penduduk Kampung Kubang Durian disini mendakwa terkilan dan seolah-olah teraniya dengan bekas Ahli Parlimen Marang, Dato’ Abdul Rahman Bakar.

http://buletinonline.net/images/stories/berita16/yahyabantu.JPGMenurutnya Abdul Rahman berjanji akan memberikan bantuan memperbaiki rumahnya yang ditimpa pokok.(Gambar - Yahaya, paling kiri, turut membantu memaku atap rumah Puan Syarifah)

Puan Syarifah Sabarian Tuan Muda berkata pada 22 November lalu Dato’ Abdul Rahman Bakar datang dan menawarkan diri untuk menghulurkan bantuan.

Beliau merasa sukacita dengan pelawaan Abdul Rahman yang menyuruh beliau membeli barang-barang keperluan untuk memperbaiki kerosakkan dan kemudian menghantar resit pembelian kepadanya.

Setelah membeli kayu, atap dan papan dengan kos RM 4800, kata Puan Syarifah, beliau telah menyerahkan resit untuk tujuan tututan semula, berdasarkan janji Abdul Rahman.

Namun begitu, malangnya, Puan Syarifah berkata, Abdul Rahman hanya memberikan RM 1000 sahaja.

“Kejadian (pokok tumbang) ini berlaku pada jam 8.00 malam Sabtu, hari Ahad Dato’ Man (Abdul Rahman) Bakar datang dan janji untuk salur bantuan segera.

“Dia (Dato’ Man Bakar) janji baiki segala kerosakkan tetapi apabila jumlah bil. pembelian barangan (kayu, atap dan papan) berjumlah RM4800 bayaran hanya diberikan RM1000 sahaja,” jelasnya ketika ditemui baru-baru ini.

Selain itu, beliau turut hampa kerana tidak ada tenaga kerja yang datang membantu sebagaimana dijanjikan oleh pihak Umno

”Nasib baik orang PAS datang, buat gotong-royong membersih dan baiki rumah dengan segera,” ujarnya dan menambah, beliau amat menghargai tindakan PAS yang cakna dan meringankan beban kesusahan rakyat.

Antara yang turun membantu Puan Syarifah adalah Yang Dipertuan PAS Marang, Yahaya Ali yang turut sama bergotong royong.

Beliau yang ditemui meluahkan kekesalan dan menyifatkan tindakan Umno mempolitikkan kesusahan yang dihadapi rakyat sebagai sesuatu yang ‘amat tidak wajar’.

“Orang dalam kesusahan pun pemimpin Umno-BN hendak main politik. Ini tidak sesuai dan amat tidak wajar,” ujarnya.

Katanya, MTD PAS Alor Limbat yang baru mengetahui kejadian tersebut segera menghulurkan bantuan RM1,000 serta menyumbangkan tenaga kerja bagi membaik pulih rumah Puan Syarifah.


Banjir Kilat Setiap Tahun Kerana Tiada ‘Longkang Tengkujuh’ (Monsoon Drain)


- Bukti (Kedua) Monsoon Cup Tidak Membawa Banyak Manfaat
KUALA TERENGGANU
– Beratus-ratus juta telah dibelanjakan oleh kerajaan negeri menganjur ‘Monsoon Cup’,

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/banjirdiceronglanjut.JPGsedang  ‘Bandaraya’ Kuala Terengganu ‘monsoon drain’ pun tak ada!

Itulah keluhan penduduk, warga Kuala Terengganu yang terpaksa bercekang mata dan tidak dapat tidur lena apabila musim monsun tiba, kerana bimbang air longkang akan melimpah.

”Tiap-tiap tahun ada (banjir kilat), kalau boleh kita minta buat longkang beri molek (jadi lebih baik), sebab ini bukan ‘banjir’, ini longkang punya air naik,”kata seorang warga emas, Wei Ah, 58, ketika ditemui Buletinonline.

Menurutnya, satu hari kelmarin, 1 Disember, berlaku dua kali air longkang melimpah dan membanjiri, hingga ke dalam rumahnya, sekali pada jam 6 petang dan kali kedua berlaku pada jam 10.30 malam.

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/WeAhtimbaair.JPG“Hari ini dah dua kali, (tahun ini) dalam dua tiga bulan ini sudah lima kali, susah kita (jadinya),”keluhnya, yang sedang menimba air keluar, dari ruang tamu rumahnya (Gambar kanan)

Seorang lagi penduduk Taman Perumahan Cerong lanjut, Beow Tin, 60, berkata, penduduk dipersekitaran itu telah menderita selama 35 tahun.

Beliau sendiri pernah menulis surat kepada bekas Menteri Besar, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, memohon supaya dibina ‘Longkang Monsun’ (Monsoon Drain) bagi menyelesaikan masalah dilanda banjir kilat setiap kali tiba musim tengkujuh.

”Sudah 35 tahun, mula-mula sekali saya buat (tulis) surat kepada (Tan Sri) Wan Mokhtar

(Menteri Besar) masa tu, sehingga sekarang tak selesai masalah,

”saya minta buat longkang besar sikit, ‘Monsoon Drain’ lah, ini kecil tak padang (cukup), air dari bukit, ni (jadi) slow (perlahan) pasal atas bukit ada projek (yang membawa lumpur),”jelasnya.

Menurutnya, projek pembangunan Puncak Panorama yang sedang dilaksanakan di atas Bukit Pak Apil ‘ada kaitan’ dan menyumbang kepada banjir kilat menjadi lebih teruk.

(Ketiadaan ‘Monsoon Drain’ sebagai satu infrastruktur penting Bandaraya Kuala Terengganu, adalah satu bukti yang jelas, menolak dakwaan bekas Exco Terengganu, Dato; Wan Hisham Wan Salleh, penganjuran ‘Monsoon Cup’ membawa banyak manfaat kepada rakyat)


Dato' Ku Akan Bawa Masalah Banjir Kilat Ke Dalam Sidang DUN


 - Sehingga masalah tersebut diselesaikan

KUALA TERENGGANU – Masalah banjir kilat yang berlaku di Taman Perumahan Cerong Lanjut berulang kali berlaku tanpa tindakan yang ‘konkrit’ oleh pihak kerajaan bagi menyelesaikannya.

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/IMG_6639.JPGOleh itu PAS akan terus membawa suara dan penderitaan yang dialami rakyat sehingga masalah tersebut diselesaikan oleh pihak yang bertanggungjawab.

”Masalah ini telah berlaku pada tahun lalu, kerana ada pembangunan di atas Bukit Pak Apil, tanah bukit turun pada musim hujan, longkang yang ada tidak cukup membawa air keluar, apabila hujan lebat datang, ia terus masuk ke tempat (kawasan) rendah ini,

”dan memang ini masalah yang telah kita sebut pada kerajaan tahun lepas supaya diambil tindakan segera, tetapi tindakan masih tidak diambil  kecuali kita nampak ada tanda-tanda nak buat longkang, tapi tak buat juga lagi,”ujar Ahli Dewan Undangan Negeri Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar.

Beliau yang ditemui, turun sendiri ke kawasan Perumahan terbabit ketika berlakunya banjir kilat pada malam 1 Disember lalu kesal kerana tindakan yang diambil terlalu lambat.

Akibatnya, kata beliau, apabila musim tengkujuh (monsoon) tiba penduduk di persekitaran tersebut terpaksa menanggung kesusahan apabila banjir kilat berlaku.

“Orang-orang disini terpaksa menanggung kesusasahan walaupun telah membuat benteng (dipintu) rumah, bila air masuk, tak boleh keluar, ini masalah yang selalu timbul,”jelasnya yang juga Timbalan Yang DiPertua PAS Kuala Terengganu.

Katanya, kerajaan sepatutnya prihatin tentang masalah yang menimpa penduduk di situ, kerana menurutnya, beliau selaku wakil rakyat telah membuat makluman awal, bahkan telah membawa perkara tersebut ke dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri (Sidang DUN) yang lalu.

”kita sudah beritahu awal, kita sudah bawa kepada Sidang DUN (berkenaan) masalah penduduk disini, tetapi tindakan masih lambat juga”katanya kesal.

Justeru, beliau menggesa pihak kerajaan supaya menyegerakan pembangunan ‘Puncak Panorama’ diatas bukit Pak Apil kerana menurutnya, selagi ia tidak siap, ia akan terus menjadi masalah.

”Kita menggesa kerajaan supaya menyiapkan segera pembangunan di atas Bukit Pak Apil, kita jua minta supaya dibuat penahan tanah, supaya dapat menahan runtuhan tanah-tanah merah ke bawah,

”Dan kita minta supaya longkang dan sistem perparitan itu diperbaiki dan disegerakan pembinaanya, jangan tunggu tahun depan lagi pula,”tegasnya


Menurutnya, beliau akan bertanya lagi soalan berkenaan pembangunan di atas bukit Pak Apil dalam Sidang DUN pada 21 Disember akan datang.

”memang ada salah satu soalan yang saya kemukakan tentang pembangunan itu,”tambahnya


Tidak Pernah Berlaku Sejak 40 Tahun Lalu


Chukai, KEMAMAN
– Satu kejadian yang ‘agak aneh’, yang tidak pernah berlaku telah dialami oleh sebahagian besar penduduk di kampung Geliga, dekat sini sejak kelmarin.

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/GELIGA%20NAIK%20AIR.jpgHujan lebat yang tidak berhenti-henti pada hari Jumaat lepas menyebabkan air bertakung dan meneggelamkan hampir keseluruhan kampung tersebut.

Seorang penduduk warga emas, Mat Min, 72, yang lebih dikenali sebagai Pok Mi berkata sejak beliau tinggal di situ belum pernah dilanda kejadian ‘banjir kilat’ seumpama itu.

”Sudah 40 tahun saya tinggal dikampung ini, tidak pernah air naik, tidak pernah banjir, baru ini lah terjadi begini,”katanya ketika di temui wartawan Buletinonline.

Pengarah Majlis Tindakan DUN Chukai, Hj Hanafiah Mat, menyifatkan banjir yang melanda kampung terbabit adalah sesuatu yang ‘serius’ yang perlu diambil perhatian oleh pihak berkuasa.

Menurutnya, sepanjang pengetahuan beliau, kampung Geliga adalah kawasan yang agak tinggi dan tidak mudah dinaiki air.

http://buletinonline.net/images/stories/berita15/Picture1.jpgBeliau yang ditemui selepas menyampaikan sumbangan kepada beberapa penduduk berkata, kejadian itu berlaku mungkin kerana tanah di kawasan tersebut tidak lagi dapat menyerap air hujan.

”Selepas hujan pada gelombang pertama dan kedua musim tengkujuh, hujan sangat lebat baru-baru ini, tanah kawasan tersebut mungkin tidak menyerap air lagi, menyebabkan air bertakung,”jelasnya.

Oleh itu, beliau menggesa pihak-pihak berkenaan termasuk Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) membuat kajian terperinci tentang kejadian itu dan mengambil tindakan perlu supaya ia tidak berulang.

”Saya mencadangkan supaya dibina longkang bawah tanah, yang tertutup namun dapat menyerap air hujan, sekiranya turun berlebihan,

”kita (kerajaan PAS) pernah membuat longkang bawah tanah dihadapan sebuah pusat beli belah ditengah-tengah Bandar Chukai, untuk mengelakkan banjir, hasilnya, banjir kilat tidak berulang,”ujar beliau yang juga bekas Ahli majlis Perbandaran Kemaman.

Beliau berkata, pihaknya sedia bekerjasama bagi menjayakan apa-apa cadangan kerajaan supaya para penduduk dapat menjalani kehidupan yang lebih selesa.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...