24 April 2021

Kerajaan PAS Pulihkan Projek 'Sakit BN'


Oleh : Nooreni Abu Bakar 

Terdapat tujuh projek pembagunan luar bandar 'Rimbunan Kaseh' yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasionsl (BN) pada 2015. 

Sentuhan Kasih Ramadan Wakaf Mempelam

Pentadbiran Islam; Kerjasama Erat Negeri, Persekutuan

 


Selalu orang keliru, jika pentadbiran hal ehwal Islam adalah kuasa negeri, kenapa perlu ada jawatan Menteri di bawah Jabatan Perdana Menteri yang portfolionya juga adalah agama?

Warga Palestin Bertempur Dengan Puak Kanan Israel


Lebih dari 100 orang cedera dalam pertempuran ganas antara polis Israel dan warga Palestin setelah puak kanan 'laknatullah' berbaris di Jerusalem Timur yang dijajah, seraya melaungkan "kematian kepada orang Arab".

22 April 2021

Dilema Perpaduan


Semua agama, ideologi dan teori mengajak kepada perpaduan mengikut prinsip, konsep dan hala tuju masing-masing. Terdapat fahaman yang berkonsepkan bangsa dan keturunan, dan ada juga yang berasaskan satu agama serta berteraskan kepentingan politik, ekonomi atau sempadan wilayah. 

21 April 2021

Fokus Ibadah, Penyatuan Umat Dan Tolak Permusuhan


Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) mengajak seluruh umat Islam untuk menzahirkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT atas kesempatan berada di dalam Bulan Ramadhan Al-Mubarak disamping kekuatan dan kesihatan untuk melaksanakan segala yang diperintahkanNya.

Pejuang ‘Veteran’ Dihargai


KEMAMAN - PAS sangat menghargai golongan 'veteran' atau ‘As-sabiqun’, diatas segala jasa dan pengorbanan mereka sepanjang bergiat aktif. 

Kekalkan Momentum PN

 

KUALA TERENGGANU – PAS kawasan Besut mahu mengekalkan momentum Perikatan Nasional (PN) yang ada sekarang dengan  meraikan struktur masyarakat majmuk, berbilang agama dan bangsa.

Pakistan Lancar Kempen Anti Hina Agama Dan Islamofobia


Perdana Menteri Pakistan Imran Khan akan melancarkan kempen, meminta sokongan negara-negara Muslim untuk membangkitkan isu-isu penghinaan terhadap Islam dan Islamofobia di forum antarabangsa, termasuk PBB dan EU.

20 April 2021

Tok Guru Pondok Komited Dengan Penyatuan Umat


MARANG - Guru Pondok Al-Ansar Kenanga Wakaf Tapai, Tuan Guru Haji Husein ( Tok Ayah) komited dengan usaha penyatuan umat dan memahami politik, di samping mahir dalam dakwah dan pendidikan Islam.

Jadi Kakitangan Perjuangan Islam

 


DUNGUN - Pemuda Islam diseru agar menjadi kaki tangan perjuangan Islam dan bekerja bersungguh-sungguh  walaupun ianya tidak bergaji.

19 April 2021

RM900, 000 Masih Diperlukan Untuk Siapkan Tujuh PASTI


KUALA TERENGGANU – PASTI kawasan Besut masih memerlukan sumbangan dan dana orang ramai sebanyak RM900 ribu bagi menyiapkan tujuh bangunan yang kini dalam proses pembinaan.

PAS Marang Bantu 300 Keluarga


MARANG – PAS kawasan ini ambil ‘cakna’ kesusahan rakyat, membantu 300 keluarga yang memerlukan, agar dapat menjalani ibadat puasa di bulan Ramadan dengan sempurna.

Kita Tukar Undang-undang Lah....


 Memang menjadi rutin saya bila pulang ke kampung, bertemu dengan beberapa pimpinan PAS sambil bersembang mengenai politik Terengganu. Banyak cerita yang di sebalik tabir, diceritakan. Ada yang lucu dan ada yang serius. Dan seperti biasa, oleh kerana semua cerita itu bukan rahsia yang perlu saya simpan, maka saya biasanya akan kongsikan, menjadi santapan bacaan kepada anda semua dengan kebenaran tuannya. Kalau kita dipesan rahsia atau 'off record', tak boleh lah dikongsi. Kepercayaan orang  jangan kita permudahkan, bukan semua benda boleh dikongsi.

18 April 2021

Peluang Raih Pahala Berganda


 Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN - Sumbangan Ramadan Parti Islam Se-Malaysia(PAS) Dewan Undangan Negeri(DUN) Rantau Abang  kembali membuka peluang kepada masyarakat untuk meraih pahala berganda dengan bersedeqah di bulan mulia ini.

Paderi Dituduh Bersubahat Membunuh Beramai-ramai


Seorang paderi telah ditangkap di Perancis pada minggu lalu kerana memberikan makanan dan barang-barang keperluan lain kepada anggota tentera yang mengambil bahagian dalam pembunuhan beramai-ramai tahun 1994 terhadap minoriti Tutsi, di Rwanda.

Melayu Mudah Lupa Bersama PH

Terdedah kini bahawa Melayu yang menyertai Pakatan Harapan (PH) ialah Melayu yang mudah lupa, khususnya para pemimpinnya juga mudah lupa.